myslim si, ze v tomto pripade by pomohlo keby sa SO presova rozfazoval, lebo ten usek je docela narocny a drahy.
uplne idealne, keby sa po spusteni useku D1 presov zapad - presov juh, nezacal ani tak ze cely usek R4 SO presov, ale aspon usek po sabinovsku, I/68 .. cim by sa dal tranzit z tejto trasy relativne bezpecne odklonit .. ale aj tak, je tam stale tunel bikos, cize toho zase budu bat ako cert kriza .. a tunel okruhliak je uz ozaj dlhy ..
Mozno by pomohlo prekopat cely projekt ako cestu I. triedy - I. etapa Vydumanec-V.Saris by sa mohol zaobist aj bez tunela, II. etapa tunel (kratsi) medzi V.Sarisom a Kapusanmi. Len to by sme museli rapidne navysit ERDF pre vystavbu ciest na ukor prejedania.
Raz postaveny bude musiet byt. Inak pojde stale vsetko cez hlavnu kriuzovatku, cize centimetre od mestkej pamiatkovej rezervacii.
Sabinovsku SSC uplne dodrbalo. Jednak ze zamietlo KO na hlavnej krizovatke, nieto este mimourovnove riesenie (ja by som si tu predstavoval taky podjazd ako je v BA pri prezidentskom palaci - tranzit PP-Kapusany by isiel pod zemou a smer Sabinov-KE nad zemou), ale este aj dodrbalo celu Sabinovsku. Aspon bus pruh tam mal jednoznacne byt. No co uz, stale sa da zeleny pas zabrat a Sabinovsku rozsirit na 2+2, pripadne aj hned premalovat na 2+1. Je to mozne v celej dlzke, staci len zabrat obe krajnice. Zrekonstruovana cast v ramci reko hlavnej krizovatky maps.google.com/?ll=49.005068,2 … 3853923566
ano, a tu by sa potom mozno ukazalo to, co tvrdia niektori ludia - ze od Sabinova az 85% premavky tvori cielova doprava - t.j. ze vacsina OA (a asi 95% je OA) smeruje do Presova, do centra, do obchodov, na urady, do prace…, cize je potrebne riesit vnutromestsku dopravu bud v podobe Sabinovskej ulice (ktora ale stale vyusti na hlavnu krizovatku), alebo komplexne v podobe spominanej MK-5, ci prepojenia so Sidliskom 3 a nasledne NK.
Je tam ale MAX, potom McDonald, ktory je sucastou buduceho retail parku, no a k dalsim OC tadialto samozrejme prechadza mnozstvo aut. Luboticka cesta sa za posledne roky strasne zaplnila, proste sa to tu riadne zahustuje.
MK-5 sa ešte vôbec plánuje niekedy v budúcnosti?
O tom McDonald som nevedel, že je súčasťou retail parku. Doteraz som nemohol pochopiť to jeho umiestnenie.
Inak som zvedavý, kedy arm.Svobodu nepôjde okrajom sídliska. Mesto v tomto dokumente:http://www.presov.sk/file/17382/mat.4_lokality_na_vy.pdf spomína nájomné byty severne od Polikliniky (realizácia najskôr rok 2018, teda nikdy). Ale možno nejakí súkromníci o x rokov…
Nadchod pri Poliklinike by som nestaval(zbytočná investícia). Ľudia to ignorujú. Pri železničnej stanici je zasa podchod a vždy sa nájde odvážlivec, čo prechádza cez 4-prúdovku mimo prechodu pre chodcov. Taktiež ak je niekde nadchod ponad železničnú trať(v týchto prípadoch netvrdím, že nadchod netreba, no veľa ľudí nadchody ignoruje), tak akurát jediný osoh má pre Mestskú políciu pri vyberaní pokút. To radšej pri Poliklinike ponechať tie dopytové semafóry, ktoré aj tak chodcov nepúšťajú hneď, ale niekedy si chodec dlhšie počká na zelenú.
Mysliz ze je realna varianta, kdyby se zacala budovat pouze usek PO-juh/PO-zapad bez R4 ze by doslo k plnemu dobudovani MUK Vydumanec, tedy sjezdove rampy na II/546 a noveho KO na ni?
Pokud si pamatuju tak plany pocitaji s plnym dobudovanim az s R4, ale treba by se to mohlo zmenit kdyby tam byl dlouhy casovy odstup..
Takze na Rusinskej normy nepustia: odkazprestarostu.sk/presov/p … ceho-pruhu
Neviem, ake su normy, ale zjavne sa len niekomu nechce upravit VDZ. Keby mali TIR a klbove MHD prikazane radit sa do vonkajsieho pruhu, krasne sa vsetci vytocia. Pekne to vidno na tej tmavej ciare, to su vlastne vyjazdene pruhy: maps.google.com/?ll=48.990759,2 … 1447863554
V case utlmu fotoreportov som si nasiel cas a uploadol fotky este z leta 2011, konkretne stav ulice Kuzmanyho pred ocakavanou vystavbou a ulicu Rusinsku a jej nedostatky. Klikajte dolava: gallery/image_page.php?album_id=235&image_id=13640
Vzdyt o tom tady hodnou chvili mluvim!
Na predchadzajucej strane som sa to snazil cele podrobne a prehladne popisat, ale asi je to pre cloveka neznaleho nazvov presovskych ulic neprehladne.
Skratka, je v tom chaos, nielen v mediach, ale aj na uradoch. 1/68cka by sa predsa mala prelozit na NK. To by bolo logicke. Teraz je cast NK, ktora je uz postavena, ako aj stare pokracovanie NK v podobe ul. Obrancov mieru vedena ako mestska komunikacia, ale o udrzbu sa stara SSC. Po dostavani NK by ale malo dojst preklasifikovaniu NK na cestu 1. triedy.
Terajsia 1/68, nevhodne a “docasne” vedena ulicami Holleho a Safarikova by presla pod spravu mesta (alebo PSK? - neviem, a nerozumiem mechanizmu ciest druhej a tretej triedy vedene Presovom, co su v sprave PSK. Preco je napriklad Rusinska v sprave PSK? Podla mna tranzitne tahy 1/18 a 1/68 by mali byt v sprave SSC, tranzitne cesty k dedinam, ako napriklad Solivarska, v sprave PSK, ale zbytok v sprave mesta, vratane Rusinskej a teda aj Kuzmanyho). To je proste mestska kapusta.
Problemom ale ostava tranzit KE-Kapusany (potencionalny J-V obchvat). Ten nie je este ani nakresleny, a ani tak skoro nebude. Prirodzena 4prudovka ide cez Sekcov a Svaby, avsak teraz to je vselijak od Kosic delene na tri smery, ktore sa spoja na krizovatke Rusinska-Svobodova.
Osobne si myslim, ze by to malo riesit mesto. Kedze sa ale zatial neplanuje J-V obchvat, cize KE-Kapusany, a 1/68 spravovana SSC bude vedena cez NK, tak PSK sa bude starat o spominany J-V tranzit. Aj ked po dostavani NK by som osobne prikazal TIR jazdit po 1/68, cize po NK. Sice si nadidu, ale to je na obchvatoch bezne. Negativom zase ale bude este vacsie zatazenie “hlavnej” krizovatky v centre mesta.
Nie, 1/68 pojde po NK.
J-V, cize KE-Kapusany a zaroven velmi vyrazne vnutromestkej doprave v podobe spojenia Sekcova ako najvacsieho sildiska a centra mesta/stanice/Sidliska 3 (druhe najvacsie sidlisko)/smeru na Poprad.
Urcite nebude, ale logicke by to bolo. To bude inak zase dalsi lievik, tak typicky pre presov. Aj ked - rozumne nastavenie semoforu na Skultetyho-Budovatelska by priamy smer nemuselo brzdit, do priem. zony na Budovatelskej sa bude chodit priamym napojenim na NK, takze interval pre priamy smer moze byt dlhsi.
Most je v havarijnom stave, uz pred troma rokmi sa mal opravovat, ale nie je alternativna trasa pre TIR. Teraz je tam 30ka. Otazne je, kto bude most opravovat, ked prejde do spravy mesta. Mesto peniaze mat nebude a kedze 20 rokov sluzil pre tranzit…
Zacala sa frezovat ul. Arm. Gen Svobodu, na mraky rozbita 4 prudovka, prietah Presovom smer KE-Kapusany, cize aut a TIR namraky, durch najvacsie sidlisko Sekcov.
Hned druhy den smrtelna nehoda, v clanku je aj realne foto. Stroje su od firmy cesty, stavby, mosty (ci ako sa presne vola), ale na mieste nestastia boli vyumyvane biele doprastavacke oktavie.
Cest pamiatke.