Tento tyzden bol relativne culy ruch blizko krizovatky ZVL. Na ceste od krizovatky do Hanisky postavili akysi plot. Nevie niekto ako bude urobene krizenie zeleznice a obchvatu od mestskej haly ku ZVL. Pojde cesta ponad zeleznicu alebo opacne?
Ponad - premosti sa zeleznica, cesta prvej triedy na Hanisku a Sekcov.
Vyzerá to tak, že pozemky na Kuzmányho ulici budú konečne vysporiadané:
presov.korzar.sme.sk/c/6621440/m … dosah.html
praveze nic o tom nie je spomenute. ale blizia sa volby do VUC
riešenie sa našlo hned , cisto slovenske, na ten tankodrom sa dala značka tridsiatka a hotovo
http://www.dialnice.info/viewtopic.php?f=35&t=17804
zeby aj v PO skusili PPP s Doprastavom? uvidime…
Po dlhsom case zopar info o PO. Cosi sa tu uz utrzkovito objavilo, ale pre uplnost:
D1 - “…na ktorý bude vypracovaná dokumentácia pre stavebné povolenie do mája budúceho roku.” - otazne je, ci myslia 2013 alebo 2014
R4 - posun na 2015 - Národná diaľničná spoločnosť v súčasnosti zabezpečuje prípravu dokumentácie pre stavebné povolenie na predmetný úsek rýchlostnej cesty R4 Prešov - severný obchvat. Predkladaný termín dodania dokumentácie pre stavebné povolenie je v júli budúceho roka. Následne bude možné zahájiť proces majetkovej prípravy a prípravy žiadosti na vydanie stavebného povolenia, ktoré si vyžiada dlhší čas. Vzhľadom na aktuálny stav prípravy tohto úseku, prognózovanej intenzity dopravy, väzbu na ostatné pripravované investičné aktivity v okolí mesta Prešov a predovšetkým, vzhľadom na možnosti zabezpečenia finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu, respektíve z fondov EÚ, sa začatie realizácie predmetného úseku rýchlostnej cesty R4 Prešov - severný obchvat predpokladá v roku 2015.
Ale uz sa objavuju aj spekulacie: „Vzhľadom na prioritu vlády dokončiť výstavbu diaľničného prepojenia miest Bratislava - Košice je potrebné podniknúť všetky kroky, aby bolo možné využiť na výstavbu chýbajúceho úseku D1 Prešov - západ, Prešov - juh, zdroje z budúceho programového obdobia 2014 - 2020. Je vysoko otázne, či ukáže štúdia opodstatnenosť obidvoch týchto úsekov a je to ešte téma na diskusiu s komisiou, či je ochotná financovať v tejto lokalite obidva úseky,“
NK - na useku pri mestskej hale som sa nebol pozriet uz dlhsie, takze neviem, ako teraz v zime (a ci) pokracuju, ale pri ZVL sa nedeje stale nic. Ani naznak po stavebnej aktivite, ci priprave na docasne znacenie, alebo prelozky, zakladanie pilierov mosta…zhola nic. Akurat vykolikovane je uzemie od ZVL az po most s Jilemnickeho: maps.google.com/maps?saddr=Ko%C … sz=16&z=16, co je pozitivne, kedze most je uz na 2+2, takze sa Kosicka sa upravi suvislejsie. Uvidime, ako bude cela Kosicka organizovana, kedze tam ma byt miestami az 8 pruhov (most ponad ZVL ma byt na 2+2 - MZ 15,5/70).
Kuzmanyho - vyzera, ze mesto a PSK si to dali za prioritu, takze veci sa hybu (minimalne medializovane to je vsade a casto). Primator sa vyjadril, ze vystavba sa zacne uz tento rok, vieme ale, ze kym prebehnu papierovacky a tender, tak to skor ako buduci rok nebude. Teraz neviem, ci bude presny, ale ta problematicka rodina by uz mala byt vyriesena, ale este riesia jeden dom, ktory maju scasti zburat a riesia, ci ho zburaju cely alebo ako sa dohodnu s majitelom ked zburaju polku. A utrzkovo som zachytil poslednu vetu v radiu “…a pred krizovatkami sa bude rozsirovat o odbocovacie pruhy” - z coho mi vyplynulo, ze bude na 1+1. Ono, 1+1 logiku ma, kedze aj Rusinska aj Skultetyho/Masarykova ma pre tento smer tiez len 1+1, ale ked sa planuje rozsirenie (premalovanie?) Rusinskej na 2+2, a presmerovanie celeho tranzitu sem, tak 2+2 by opodstatnenie malo (aj cyklistak by tu mal byt)
ul. Arm. Gen. Svobodu - aktualny problem Presova, velmi medializovany: maps.google.com/maps?saddr=Arm% … sz=15&z=15
Tolko staznosti, nevole a nervov sposobilo, ze sa situacia ide ihned riesit Predsa len, je to hlavna tepna na najhlavnejsom sidlisku, zaroven tranzit J-V a tento usek ma v sprave mesto. Ze vraj sa nam uz o cesty stara Doprastav, vyhral VO (myslel som, ze sa ma starat o CSS). Zatial som ale nikde v meste pri vyspravkach DPS vozy nevidel, takze mozno spravu zacali az tento rok. A DPS nacenil frezovanie a novy povrch na 1,5 mio eur. Je to presne 1,5km. Skanska vyssie spominany usek za Maxom, tiez dlzky 1,5km, vyfrezovala a vymenila povrch za 400 000 eur…
A len tak na okraj, na 80% useku su obchodne retazce, ktore len ku ceste prilepili svoje odbocovacie pruhy (spoje samozrejme uz pukaju), alebo ani to neurobili, len urobili vjazd/vyjazd. Ak by na to mesto dohliadlo, stacilo by, aby vymenilo cca 300 metrov namiesto 1,5km.
Fotogaleria ku spominanej ulici:
presov.korzar.sme.sk/c/6687450/h … z2JeBcv5zK
Inak, omylom sa uvadza, ze je to cesta prvej triedy. Nie je, je to mestska komunikacia v sprave mesta - tento usek: maps.google.com/maps?saddr=Arm% … sz=15&z=15
Co je este zaujimave a co som neuviedol, objavili sa nazory z radov poslancov, ze v smere KE-VT by pocas rekonstrukcie cesty skusobne vylucili kamionovu dopravu (okrem zasobovania - vela obch, centier). Sice je to opat skomolene, lebo sa hovori o uzavierke jedneho pruhu, takze druhy by bol stale prejazdny, kazdopadne sa opat ukazuje ako v tomto smere chyba organizacia tranzitnej dopravy.
Teraz sa zchadza z D1 (NDS), po Petrovanskej-privadzac 3+3 (PSK), Kosickou (SSC), a dalej uz chaoticky - bud Solivarskou (PSK) a Arm. Gen. Sv. (spominany rozbity usek v sprave mesta): maps.google.com/maps?saddr=V%C3 … via=1&z=15
alebo Vychodnou (SSC), Rusinskou (PSK) a dalej po Generala Sv, ale uz v sprave PSK: maps.google.com/maps?saddr=V%C3 … via=1&z=15
Pridal som 4 nove foto zo stavby NK.
Vidno mierny progres: gallery/image_page.php?album_id=235&image_id=12931. Rozdiel je 3,5 mesiaca.
Aktivita sa uz zacina aj pri ZVL, zatial mimo telesa 1/68, ale este stale len zemina a vyruby. Evidentne tuto jar mozeme ale cakat velky rozbeh prac na celom useku.
Dnes sa pracovalo velmi vlazne, jedna-dve skupinky nieco ‘dlubkali’. V stavbnom dvore bolo cca 10 mechanizmov, pribudla unibunka TUBAU . Mozno robia na moste cez Torysu, kde sa uz zakladaju prve piliere, zatial len n a jednej strane Torysy: gallery/image_page.php?album_id=235&image_id=13604
TuBau zaklada piliere mostov aj pre Doprastav, Strabag, Vahostav a Euroviu, cize nie je to nic neobvykle, zjavne su v tom najlacnejsi
MHD je pre kamamitu dnes zadarmo.
dpmp.sk/news-Snehova_kalamit … D-346.html
Opat zas neznalost a diletantizmus, tentokrat z radov presovskych poslancov. Kecaju, dookola, bez konceptu a vedomosti.
Pointa je, ze PSK asi dostane dotaciu od min. podohospodarstva a rozvoja vidieka na cesty a mosty. Sucastou ma byt aj reko Solivarskej ulice, ale len v 1/4 dlzke, 270m z celkovych cca 900m: maps.google.com/maps?saddr=Soli … sz=16&z=14
Nasi poslanci chcu, aby Svobodova presla pod SSC, kedze teraz je uplne donicena, jazdi po nej tranzit: maps.google.com/maps?saddr=V%C3 … sz=14&z=14
Solivarska - PSK, Svobodova po Rusinsku mesto a dalej opat PSK. Pritom by stacilo zmenit prejazd TIR cez Vychodnu (SSC) a Rusinsku (PSK): maps.google.com/maps?saddr=V%C3 … sz=14&z=14
Nehovoriac o tom, ze sa podpisalo memorandum medzi mestom, PSK a SSC, ze po dokonceni Kuzmanyho (snad do 2015, cize na PO pomery coskoro) pojde tranzit logicky po Masarykovej (4 prudovka, ktora prejde z pod mesta na SSC, dalej po Kuzmanyho (PSK) a Rusinskej (PSK): maps.google.com/maps?saddr=V%C3 … sz=15&z=15 treba si spojit body A,B a C.
Ziadna koncepcia, jedni tak, ini tak.
no neviem, ved vsetci chcu presun L.Svobodu pod SSC …?
V Presove by sa REALNE do 7-8 rokov mali dostavat 3 dolezite stavby:
1, NK
2, Kuznamyho
3, PO-juh - PO-zapad (tunel)
SO v podobe R4 nepocitam, nakolko tam je prilis vela otaznikov. 7 rokov nie je az tak vela a po dostavani tychto stavieb bude podla mna logicke trasovanie tranzitu a problematickej 1/68cky nasledovne:
D1 - Petrovanska - NK - Obrancov Mieru - Levocska - Sabinovska. Az po Sabinovsku to bude komplet na 2+2, Petrovanska dokonca 3+3 (treba si spojit body B,C, D vzdusnou ciarou):
maps.google.com/maps?saddr=E50& … sz=15&z=13
Toto by bola povinna trasa tranzitu pre TIR v smere KE-Kapusany-KE a KE-Sabinov-KE.
Pre OA by sa to znackami prikazat nedalo, iba “odporucat”, ci naviest neznalych. Avsak znali stale pojdu najkratsou cestou, cize:
D1 - Petrovanska - Kosicka - Masarykova - Kuzmanyho - Rusinska - Svobodova: maps.google.com/maps?saddr=E50& … sz=14&z=13
Az na Kuzmanyho a Rusisnku opat vsetko na 2+2 a nebyt stupididy, tak Rusinska je uz davno rozsirena na 2+2, kedze staci premalovanie, pripadne posunutie obrubniku o par desiatok cm a Kuzmanyho sa tiez naprojektuje na 2+2. Toto by malo nasledne prejst pod PSK.
A je to.
tranzit na Kapusany je podla mna lepsie viest po Rusinskej, po NK je to obchadzka a nazenies kamiony blizsie ku centru
cez rusinsku pomiesas tranzit so sekcovom, kde je 30000 ludi a zaroven najviac aut co sa demografie sidliska tyka. plus rusinska ide zase stredom sidliska, co tiez nie je dobre
Tie tranzity mestom by sa mali rozlozit. Kazda varianta ma svoje pre a proti. Tranzit stredom Sekcova nie je idealne riesenie, ale nezabudajme ze v Mnisku /n P. po dostavani mostu, otvoria cargo tranzit PL-HU a to sa dopravna situacia na Levocskej dost zdramatizuje ( o zatazi na Sabinovskej ani nehovorim) takze sa priklanam k nazoru i15, ze tranzit R4-kovy by predsa len mal ist cez Rusinsku-Sekcov.
cesta ide okrajom sidliska, pri poliklinike by sa hodil nadchod, ale inak na druhej strane cesty nie je nic dolezite
No ved tranzit KE-PP najprv cez NK, potom cez tunel, KE- Kapusany TIR jednoznacne prikazom po NK a Levocskej, po dostavani SO R4 sa presunu tam. Takze NK+Levocska ostane volna pre traznit na Sabinov (to su na 95% OA). Tam treba OA znacenim smerovat, lebo inak pojdu stale priamo cez stred mesta - cez Vajanskeho a to je zle. Znali aj tak pojdu po Vajanskeho. OA smer Kapusany budu stale chodit cez Sekcov - Kosicka - Masarykova - Kuzmanyho - Rusinska - Svodobova.
Takze to bude pekne rozdelene.
Hmmmm…? Teraz je jedine stastie, ze od Sabinova/Stara Lubovna neprichadzaju skoro ziadne kamiony, maximalne tak dopravna obsluha. Ak tadialto zacnu prichadzat TIR, tak to Sabinovska klakne uplne a SO R4 bude okamzite uplne nevyhnutny.
uz nie, na opacnej strane sa postavili obchodne centra a je to tam velmi huste. velmi. nechodi tam nakupovat len cely presov, ale cely okres, dokonca aj stara lubovna, vranov.
Pri mojich uvahach o tranzite mestom, stale neverim ze SO PO bude postaveny. Mesto by sa malo co najrychlejsie skoncentrovat na Sabinovsku, najhorsi vstup do mesta. Neda sa tam velmi co vymysliet, ale ako si uz davnejsie pisal, prerobyt na 2+1 by sa po malych upravach dalo. Dalsia vec co by pomohlo,( uz sme to tu ras spominali) je postavit na Dubrave most ponad zel. trat a Torysu na sidlisko 3. Jednoduchsie by to bolo pre SA vodicov dostat sa na buducu NK.