Mesto Prešov - všetko z dopravy a rozvoja častí mesta

Jak rychle je realne dostavet Nabrezni komunikaci, kdyby se ted vsichni zucastneni dohodli ze ano?

Stacila by tato komunikace po nejakou dobu suplovat dalnicni obchvat od D1 Presov-zapad na ul. Kosickou? S jakym moznym omezenim?

Nabrezna komunikacia sa stavia uz pekne dlho, teraz tam nie je dokonca ziadny stavebny ruch . Preto som spominal uz vyssie ze je pekna priorita vedenia mesta doprava, ale su to len slova, doteraz ziadne sumy a postup prac nikto neuviedol a ak to mala byt priorita , cas na prebratie zezla v Presove sa mal vyuzit tymto smerom. To je realita…ziadne predvolebne sluby uz nikoho akosi nebudu zaujimat.

Zdravim vsetkych!
Chcel by som trosku upresnit problem Nabreznej komunikacie (NK) v Presove. Cela stavba je rozdelena do dvoch etap. Prva etapa sa zacala uz davnejsie realizovat a podarilo sa postavit jeden usek - od Mestskej haly (ul. pod Kamennou Banou) k Zimnemu stadionu (ul. Slavica). Druhy usek - ul. Slavicia - ul. Obrancov Mieru (vyustenie na uz jestvujucej 4-pruhovej komunikacii) sa zacal realizovat, ale stavba sa kvoli problemu s rodinnym domom p. Drutarovskeho zastavila. (BTW, jeho syn nam teraz kandidoval za primatora). Kym sa stavba zastavila, stihlo sa asi do polovice buducej komunikacie asanovat vsetky domy a stavebne prekazky, vybudovala sa kanalizacia a prelozky inzinierskych sieti a defacto stacilo urobit (podla mojich laickych poznatkov) finalnu upravu povrchu a vyasfaltovat (samozrejme opominam obdocky, chodniky, verejne osvetlenie…). Teraz to lezi ladom kvoli znamemu problemu. Vyzera ale, ze problem je definitivne zazehnany, bolo uz vydane stavebne povolanie a uz teraz v januari sa ma zacat opat stavat. Po dokonceni tejto rozostavanej casti konecne zacne mat NK vyznam, kedze spoji uz davno existujucu 4-pruhovu komunikaciu na Obranov Mieru s uz vybudovanou 1.castou Nabreznej komunikacie a odlahci sa tak uzucka, starucka a poddimenzovana ulica 17. Novembra.

Stale ale bude dokoncena iba prva etapa NK. Druha etapa sa ma stavat zatial v nedohladne. Novy pan primator slubili, ze stavbu dokonci za dva roky. Nevedno, ale, ci tym myslel rozostavanu druhu cast 1. etapy, alebo nebodaj celu 2.etapu. tato druha etapa ma pokracovat od ulice Pod Kamennou Banou az nevedno kam :slight_smile:. Je viacero variantov, asi najpravdepodobnejsie je vyustenie na krizovatke ulic Kosicka - Petrovanska - Haniska - Svaby, teda pred dialnicnym privadzacom v smere na KE. Tam by mal byt vytuzeny kruhovy objazd.

Ospravedlnujem sa za pripadne nepresnosti v informaciach, ako aj za chybajuce linky a fotky ci mapku useku. Neviem ale, ako sa sem daju pridat… Chcel som hlavne poukazat, ze treba rozlisovat medzi 1.etapou vystavby NK a druhou etapou. Nastava tu trosku zmatok kvoli tomu, ze prva etapa sa neplanovane rozdelila na dve casti a niektori tak hovoria o druhej etape ale v skutocnosti sa jedna o prvu etapu - len jej druhu cast :slight_smile:

Tomas, ak nevies pridavat obrazky, posli ich webmasterovi (aquilovi) na mail, on ich rad prida do fotogalerie.

A link pridas jednoducho:
napises
dialnice.info
B;

Pridal bych zajimavy link, prehled informaci z medii o NK…je tam i kvalitni fotogalerie, zobrazujici vsechny rozestavene useky podle kilometrovniku…

vyvlastnenie.sk/kauzy/nabrezna.html - clanky
vyvlastnenie.sk/fotobanka/index.html - fotogalerie

Mal som tú možnosť sa rozprávať s vysokým kompetentným mesta Prešov a vyplynulo z toho asi toľkoto:

• nezhoršiť súčasné pozitívne rozvíjajúce sa oblasti v meste - MHD, stav cestnej infraštruktúry atď.
  • zamerať sa hlavne na pritiahnutie nových investorov
  • rozvíjať aktívnejšie cestovaný ruch a to aj s okolím mesta
  • uľahčiť prípravné práce pod diaľničný obchvat, ideálne ho presadiť skôr do začatia realizácie, i keď tu si mesto uvedomuje, že ide hlavne o financie a prakticky nezáleží na tom, či sa začne o rok skôr, ale ide skôr o to, aby sa začalo najneskôr v r. 2010 a plynule sa stavalo
  • mesto si je vedomé, že štát nezabúda, keďže sa stavia D1 PO-Svinia

A ďakujem všetkým, čo sa tu aktívne zapájajú do diskusie. :sunglasses:

Ahoj Stefan, ako to vyzera s Nabreznou komunikaciou si sa neinformoval?

• tak na toto som zabudol :blush:
  • nepamätám si ani kapitoly: školstvo, zdravotníctvo, kultúra a šport :blush:

Ale predsa ešte čosi:

• mestá PO a KE by mali viac spolupracovať a dopĺňať sa v tom, čo to jedno má, aby zlepšilo a to, čo nemajú ani jedno, tak podporiť rozvoj aspoň v jednom meste (až som to správne pochopil), tak sa to týka športu (nové štadióny a haly)

V pohode, skolstvo ma Presov dobre, zdravotnictvo ujde a kultura super, sport uz horsie ale to sem nepatri.
ako vedel nacrtnut kedy sa zacne seriozne riesit aspon obchvat D1 Presova a to naozaj, nie len na oko?

Hlavne je pozitívne, že sa viac myslí na samotnú výstavbu ako na riešenie toho, že ktorý variant je správny …

Ja myslim ze je to trochu spletene…primator chce po SSC dostavet Nabrezni komunikaci, protoze se pry dohodne s tou rodinou…

Druha jeho myslenka je udelat obchvat D1 pomoci PPP, aby byl rychleji. Jen to od sebe neooddelil…

Objavuju sa clanky, po ktorych precitani mam pocit, ze sa stale nic nevyriesilo. Moje doterajsie informacie boli, ze uz v januari sa ma zacat stavat…

cassovia.sk/korzar/clanok.ph … 007/22747P

No to jsem zvedavy. Clanek je z dneska, konkretne je v nem uvedeno:
“Osobne budem dohliadať nad tým, aby sa prijatá dohoda plnila. Predpokladám, že do dvoch týždňov bude zmluva o budúcej zmluve podpísaná,” uviedol nový prešovský primátor.

Tak uvidime za dva tydny, jestli nas pan primator netaha za nos :smiley:

Ľady sa pohli, na “Nábrežke” sa zrejme začne stavať

dialnice.info/viewtopic.php?p=35805#35805

No ten clanek vypada opravdu docela optimisticky, teda hlavne proto ze se to zaclo hybat…ale asi to bude stejne beh na dlouhou trat…otazkou taky je kam by se ta rodina vystehovala, nez jim postavi ten dum…a rok a pul na stavbu, nez bude SP..no konec roku 2008, spis az 2009…

No snad to zas neusne :slight_smile:

Mesto Prešov bude stáť NDS, a.s. ešte cez 20 mld. SKK. Najprv diaľnica D1 odčerpá obchvatom cez Prešov, zrejme s tunelovým variantom cez 10 mld. SKK a potom to bude v budúcnosti zase obchvat na trase R4 taktiež s cenou cez 10 mld. SKK.

Je to jedno z mála krajských miest, ktoré odčerpá takéto finančné zdroje. Inak samozrejme, najväčšie odčerpáva Bratislava a Žilina, len v prípade ZA nejde o samotné obchvaty. Nasleduje po PO aj Nitra.

Minimum financií stoja NDS zatiaľ mestá Trnava, Trenčín, Banská Bystrica či Košice, kde však zase čakajú (okrem Košíc) najväčšie investície na SSC.

Nuz, ked sa od r.1992 v tomto krajskom meste nepostavila ani jedna cesta, je to len logicke vyustenie situacie.

Niekto vyhrať musí. :stuck_out_tongue:

?