Tak ak to je U.S. Steel, tak to je bývalý II. ak teda ležia oceliarne na juhu Košíc. Fakt teraz neviem.
Hm, tak ja viem, že tu je chudoba: PO, KE, BB a NR. A aj kus ZA (Orava, Kysuce). A aj kus TN (Horná Nitra).
Ja som si myslel, že Kechnec je úspešný aj čo sa týka zárobkov. Ale vidím, že asi nie.
No, ďakujem za informácie.
BETLIAR 4. októbra (SITA) – Rekonštrukcia historickej budovy, v ktorej sídli Krajský súd v Prešove, bude pokračovať. Ministrovi spravodlivosti Štefanovi Harabinovi dnes vláda na výjazdovom rokovaní v Betliari schválila návrh na dokončenie rekonštrukcie tohto súdu za takmer 299 miliónov korún. Prvých dvadsať miliónov má byť k dispozícii ešte v tomto roku.
„Budova sa už začala rekonštruovať. Práce však boli zastavené. Prerušením vznikla škoda takmer 71 miliónov korún. Takže som rád, že sa rekonštrukcia rozbehne,“ povedal Harabin.
Krajský súd v Prešove sídli na Hlavnej ulici 22. v Klobušického paláci, ktorý je jedným z najkrajších barokových stavieb v meste. Bol postavený v roku 1756 a jeho priečelie je zdobené barokovým štukovým dekorom. Jedno krídlo objektu je už opravené, druhé je však zdevastované a uzavreté pre narušenú statiku.
Podľa Harabina problém sídla Krajského súdu v Prešove nie je jediný, ktorý treba vyriešiť. Riešiť treba napríklad aj objekty pre košické súdy. Krajský i okresné súdy sa tiesnia v jednej, dnes už priestorovo nepostačujúcej budove.
Co sa tyka stavu ciest, tak hlavne tahy su v uspokojivom stave, napriklad cesta I/18, respektive ta mestka stvorprudovka z tahu HE na PP je od roku 1996, ma uz nieco za sebou, ale zatial relativne drzi. Mestka komunikacia na sidlisku Sekcov, takisto stvorprudovka je uz od otvorenia viac ako pofiderna, zatial sa ale zasadnejsie nerekonstruovala. Paradoxne podla mna su v lepsom stave tie cesty, ktorych asfalt pameta este totalitu ako tie porevolucne, nejako sme asi zabudli asfaltovat Tah zo Sabinova nepoznam prilis, takze to ti nepoviem, centrum ma velmi slusny asfaltovy koberec.
Info o MHD nemam, ale myslim ze patri mestu Presov. Totiz Presovska SAD nema vazby na MHD, je privatna a nevidim dovod, ze by si Presov nieco tak dobre fungujuce dal do sukromnych ruk s pochybnym vysledkom.
SR nezabudla asfaltovať, len sa používajú iné druhy, jednoducho povedané.
Keby naozaj mali cesty vydržať enormné zaťaženie, tak by vozovka musela mať ako v USA min. 40 cm hrúbku a nie je nezvyklá ani hrúbka vozovky nad 60 cm. A to nehovorím o diaľnciach, ale o vyťažených hlavných cestách. V živote ale takejto ceste nehrozia vyjazdené koľaje, lebo pod touto vozovkou sú zase iné podložné materiály, iné vrstvy atď. Ale je to potom naozaj cesta a opravujú sa max. menšie trhlinky, ktoré vznikajú vplyvom extrémneho počasia.
V SR nie je dosť financií na kvalitné opravy, to by sa tá cesta neopravila. Keď sa má opraviť, spraví sa to “naoko” a len výmenou koberca. Táto oprava je za 2 roky už v takom stave, že je jasné, že za ďalšie 2 roky je potrebná ďalšia oprava.
Asfaltovanie z minulosti, čo teda myslíš cesty, ktoré stále sú dobré … ono niektoré naozaj sú v dobrom technickom stave, ale je to preto, že neboli a stále nie sú výrazne vyťažené. Ale môj názor na opravy ciest v SR poznáš.
Poznam Dy, poznam, aj ty moj Ale tie cesty co su stare, su v centre a su vytazene minimalne rovnako ako tranzitne tahy. Autobusy, nakaldiaky, menej mozno kamionov. Je vidiet ale ten rozdiel, stara cesta nema trhliny, obcas nejaky prepad ale nie vytlk… Nova tyzen po spusteni, priecne trhliny ak je to nedajboze na klesajucej alebo stupajucej nivelete, dilatacky na mostoch typu katapult. No stacilo, uz sme niekolko krat na tuto temu bavili.
Ja som už videl perfektné cesty, naozaj super, ktoré vydržali 40 rokov s tým istým asfaltom. Na ceste nebolo prakticky žiadnej nerovnosti.
Lokalizácia, kde som videl tento stav: USA, Kanada, Mexiko, Argentína, Austrália, Malajzia a čítal som o: Veľká Británia, Grécko, Ukrajina.
Rovný úsek a len rovný úsek sa z ničoho nič sám prepadne súvisle na dĺžke väčšej ako 1 km a do hĺbky min. 0,5 m. Príčina: rozpad vrstiev pod kobercom, ale ten bol spravený (položený) tak dobre a z tak kvalitného materiálu, že vydržal držať aj sám a v podstate vždy silnejšia časť držala slabšie, len potom príde k “lámaniu” pri prepade a je to šok pre ľudí, čo po týchto cestách jazdia. Faktom ale je, že 40 ročná cesta bez akejkoľvek opravy vydrží a nepradne sa, toto je možno 0,02% z celého množstva takýchto ciest, čo to spĺňajú.
Tak pevne verím, že toto v SR, v PO nehrozí, aj keď naposledy lokálne to bolo vo Vrábľoch na križovatke.
Je problem tak ako v BA pre kazdeho kandidata, ale vieme ako to vzdy dopadne…po volbach neda sa, nemame, nevieme, nechceme, slubujeme. Po dorieseni D1 okolo Presova ostane len kriticky usek Sabinovska Levocska, ale to uz bude ovela prijemnejsia starost ako tranzit bez D1. A akosi ta D1 ide mimo primatora Presova, cize len zase dlasie sermovanie pred volbamy
Ale stále môžu byť aj iné problémy, napríklad: osvetlenie, kultúra, školstvo, sociálne veci … mne sa napríklad nepáči, že do dopravy sa zahŕňa aj cyklotrasa (teraz nehovorím konkrétne k PO) …
Nakoniec v BA bola doprava prioritou, vzal sa na to 5 mld. SKK úver a 75% z neho išlo na dopravu.
No o tom osvetleni …suhlasim,kultura by som to nevidel az tak tragicky, skolstvo takisto. Presov vytazil maximalne z toho ze je ako sidlo VUC, cize pripadne dotacie statu po kulturnej stranke spotrebuju oni, Presovske divadla boli donedavna velmi velmi OK. Co sa tyka cyklotrasy, myslim ze okolo Torysy uz nejaka bola pred mnohymi rokmy, sucasny stav nepoznam, necyklotrasujem
No a problemy BA to je ina kava, radsej sa k tomu nemienim vyjadrovat, lebo b som sa musel rozculovat a kedze nie som Bratislavcan, nemam ani moralne pravo kritizovat…aj ked chvalit veru nie je co
Doteraz neviem ako postupuje Siemens pri oprave osvetlenia v Tatrách po tej víchrici … nestačím všetko sledovať.
Ja sa inak nevenujem komunálnym voľbám, ale sledujem, že kde je aký záujem o dopravné riešenia a vo väčšine miest doprava víťazí, v obciach sú to skôr iné problémy. Budem sa opakovať, ale Prešov potrebuje ako soľ diaľnicu D1 s tunelovým variantom. A inak je tu celkom dobrá MHD. Takže by som sa zameriaval na opravy ciest a chodníkov atď.
Tak v Prešove sa blízka na lepšie časy, nový primátor pozná právne prostredie, takže vie, kde sú jeho kompetencie, vo svojej podstate nemá zrejme žiadne lobbingové prepojenia na nikoho, takže sa bude riadiť hlavne sám sebou, aj keď to môže byť to najťažšie, lebo riadenie veľkého mesta nie je práve ľahká vec.
D1 je v kompetencii štátu (NDS), cestné obchvaty na východ od PO znovu v kompetencii štátu (SSC), takže podstatné bude postupne ďalej riešiť dopravnú situáciu v meste spolu s riadením MHD. A aj keď je veľa vecí v kompetencii štátu, bude dobré, keď vedenie mesta bude aktívne.
Vsiml jsem si ze otazka zustala nezodpovezena, tak neco zacnu a treba se nekdo prida.
Presov mesto:
V podstate turisticky za neco stoji jen centrum mesta, Hlavna ulice, vsechny kostely v blizkosti, i z architektonickeho hlediska, je tu mix spousty slohu, asi jako Kosice. Bohuzel ve vetsine tech krasnych domu na Hlavne se v posledni dobe ztraceji "normalni’ obchudky a vsude vznikaji asijske minitrznice. Snad to nove vedeni mesta zastavi…to muze turistu docela odradit, v podstate tam neni zadny typicky slovensky-turisticky ochod (rucni vyroba, upominkove predmety atd.).
Muzea tu jsou snad tri - krajske, vlastivedne a zidovske.
Pekna prochazka je na Kalvarii, vyhled na cele mesto. Pro milovnika dalnic/silnic vhodne spojit s prohlidkou nedostavene Nabrezni komunikace primo pod Kalvarii
Restaurace, zabava
Lepsich restauraci je mensi pocet ale daji se najit, pizzerie, historicke, cukrarny, kluby. Dobre jsou v lete zahradky pred restauracemi.
V kine jsem byl jen v Klubu, docela slusne. Druhe kino Panorama neznam. O divadle mam vcelku pozitivni info, zatim jsem nebyl. Chybi nejaky poradny aquapark, venkovni prirodni plovarna a koupaliste tu je.
Jestli funguje pro verejnost zimni stadion nevim. O nejake sjezdovce v blizem okoli nevim…nejblizssi cca 20 km…kdo vi doplni
Okoli
Pekna prochazka je na Kapusiansky hrad (bohuzel od Presova k nemu vlastne neni poradna prijezdova/pristupova cesta-z druhe strany pry je…ale zase je to trosku sportovni vykon ). Na hrade/zricenine jako takovem toho moc neni, ale pekny vyhled.
Pry je pekny i Sarissky hrad, tam jsem ale nebyl.
Na cyklistiku to znam jen na zapadni strane, docela kopcovity teren ale krasna priroda.
Dobra je na vylet jeskyne Zla diera (cca 30 km k Branisku).
Nakupy
Neni tu zadne velke obchodni centrum s obchody, jen Kaufland (o okolni obchody), male a velke Tesco a Hypernova. A pochopitelne Hlavna ulice, i kdyz se pocet slusnych obchodu zmensuje. Presov je velmi vyhodny na nakup “seriozniho” obleceni (hlavne ceske a italske znacky).
Doprava
Ac se vsude pise jaka je doprava problem, ja nikdy zadny vetsi nemel, nebo jsem z Cech zvykly A to jak o vikendech tak ve vsedni dny. Je jasne ze obchvat D1 nebo Nabrezni komunikaci jen pomuze. Jak zminuji na zacatku tohoto tematu v jinem prispevku, za nejvetsi problem povazuji nedostatek parkovani zdarma v centru mesta.
Souhrnem bych rekl ze francouzkeho turistu bych tu 3 dny neudrzel, max. s vylety do okoli + Kosice. Ale treba nekdo mistni bude jineho nazoru…
Tuhle jsem cetl vyjadreni noveho primatora Presova Pavla Hayariho (z konce min. roku), ze obchvat Presova by mohl byt staveny pomoci PPP, ze o tom jedna…
Je to realne nebo je to jen takove povolebni placani?
Citace: Púšťať sa do Nábrežnej komunikácie, aby som sa k nej vrátil, je podľa môjho názoru trošku odvážne. Mesto bude suplovať úlohu štátu?
Rokoval som s rodinou Ota Drutarovského. Myslím, že sme našli spoločné riešenie. V priebehu mesiaca, dvoch by sme mohli uzavrieť dohodu, a potom iniciatívne tlačiť Slovenskú správu ciest, aby túto časť dokončila. Ja môžem sľúbiť občanom, že my budeme iniciatívni, aby do jedného roku táto komunikácia stála. Súčasne budem iniciatívny a už som rokoval s firmami o prípadnom obchvate Prešova cez PPP projekt, čiže private partnership project. To znamená, že by sa obchvat Prešova vybudoval zo súkrom ných zdrojov, že by išlo de facto o diaľničný obchvat na mýto. A tento obchvat by de facto zaplatili veľkí prepravcovia. Je nelogické, aby nám veľkí prepravcovia znečisťovali mesto a ohrozovali životy a zdravie ľudí. Diskutoval som aj na úrovni vládnej. Tento PPP projekt je v zásade prijateľný, treba ho len pripraviť.
SSC nemá žiadnu právomoc robiť PPP. Ak tak spraví, bude to štátny dlh, podobne ako v Maďarsku. Na toto vznikla NDS, a.s., ale nezáleží od nej čo bude alebo nebude zaradené v PPP, môže dať návrh. Záleží to od MDPT, respektíve MF SR a vlády SR.
Náklady na diaľničný obchvat sú cca. 10 mld. SKK a ja plne pochybujem, že by sa do r. 2010 toto postavilo, pretože toto bude skôr patriť k tým posledným prioritám na D1 (po KE).
Ale ďakujem za doplnenie aktuálneho stavu možností turistického ruchu Prešova.