Mesto Prešov - všetko z dopravy a rozvoja častí mesta

Ano, potvrdzujem, ze osvetlenie pribudlo. Oproti minulej strede ale toho pribudlo ovela viac. Intenzivne sa maka na prelozke I/20 od Hanisky, kde sa robi najma teleso medzi podzajdom nabreznej a KO. Opacnu cast telesa (od arealu ZVL ku podzadu nabreznej) spravil este z vacsej casti HANT, tam je potrebne spravit zrejme uz len samotnu vrstvu vozovky a napojenie povodnej cesty (ta ma sluzit ako pristupova k colnici a umyvarke). Prakticky hotove je aj teleso prelozky vetvy KO=>KE, tu zrejme je potrebne uz len dohutnit a spravit vozovkovu konstrukciu. Tato vetva je mimochodom potrebna aj pre dokoncenie estakady ponad KO; bez nej nie je mozne spravit oporu na strane Petrovianskej ani nasyp. Apropo, rysuje sa uz pomaly tvar NK estakady. Malo by ist o dvojtram divneho, privelmi okruhleho tvaru s velmi vylozenymi konzolami. V mieste buducej estakady sa tiez vyrovnava podlozie pod buducou castou pozdlz Kosickej. Tiez sa cosi pripravuje pri stene na strane Kosickej. Pre nasyp na strane Kosickej zatial pripravuju povodne podlozie. Zial, aj od Hanisky bolo dnes dost husto, takze fotit som si netrufol. Snad nabuduce to bude inak.

to je dobra sprava, ja som si vsimal kandelabre ale videl som len tie osadene hantom. snad KO budu vediet spustit samostatne. most ponad KO je predsa vo vizualizaciach.

Ak sa nebodaj podari dokoncit usek obchvatu Kosic R2 Šaca – Košické Oľšany (ako sa to spomina tu viewtopic.php?f=35&t=21710) dlho pred tym ako sa dokonci R4 - SO Presova, tak potom mestu Presov “Pan Boh pomahaj”. Kamiony prudiace v smeroch Sever-Juh a opacne a ich pocet sa velmi pravdepodobne zvysi a ak uz teraz je s nimi problem, potom si ani neviem predstavit, co sa bude diat.

Dane dva useky by sa mali zacat stavat s minimalnym casovym odstupom, aby sa zvladol zvyseny napor novej tranzitnej dopravy. Ak k tomu este pribudne dokoncenie dialnice M30 od Miskolca po hranice(vsetko to vyzera, za asi to tak aj bude), tak potom o to horsie.

dnesna situacia, ziadna nehoda, ci mimoriadnost. obycajny pondelok na sidlisku: facebook.com/rfigo1/videos/ … 424225695/

Skusil by este niekto z BA od stola spochybnit potrebu R4 tak ho nasilu dotiahnem na hociktory jej usek a nech si to zazije a spocita intenzitu dopravy nanovo, lebo im sa tieto intenzity asi stale nezdaju dostatocne.
Sice iny usek R4 (ktoremu aspon svita nadej na zacatie vystavby), ale spomeniem ze v Sebastovciach v piatok poobede prechadzalo tolko kamionov jeden za druhym vo “vlaciku”, ze som sa 10 minut nevedel pripojit na hlavnu cestu.
Neviete kedy je najblizsie planovane scitanie dopravy na usekoch R4?

bože tieto kecy BA vs PO nech si každý vyskúša rannú zápchu v každom meste a potom nech hodnotí.
Prešov má smolu v tom že všetky “obchvaty” sú super drahé takže si bude musieť počkať

Tak tak, resp. este presnejsie, JV obchvat R4, ktory by mohol v kombinacii s NK (neskor D1) cely Presov poriesit, megalomanski tunelari nechcu. Preco asi???

nemyslel som porovnavanie potreby ciest BA vs PO, myslel som kompetentnych ludi v NDS / MinDOP - ktori od stola v BA citaju tak maximalne skreslene udaje o scitani dopravy a nepoznaju aktualnu situaciu.
offtocpic - neriesme.

Info z dnesneho prejazdu:
Hlavna trasa NK: Most cez Sekcov - polozene su izolacie pod rimsami, pripravuje sa realizacia rims. Robi sa tiez teleso medzi mostom a podjazdom. Na podjazde sa zatial nerobi.

MUK ZVL: vetva KO=>KE ma polozeny asfalt, podla vysky obrubnikov by to mala byt 2. vrstva. Akurat dokoncovali asfaltovanie, asfaltovalo CMR ako subka. Zaasfaltovana je aj cast vetvy NK=>KE po staru I/20, ktora bude “obchvatom” kruhaca pri prejazde MUK ZVL od PP na KE. Stale sa robi tiez teleso prelozky I/20 ponad trat. Co sa tyka mosta, stale sa debni; vyzera ale ze mozno este koncom tyzdna zacnu armovat vystuz. V mieste buduceho nasypu na strane Kosickej je “trochu pohrabany” povodny teren, inak sa tam zatial nic nedeje. V mieste nasypu na strane Petrovianskej sa zatial stale jazdi takze tam ani niet co robit.

preco by si mal pockat??? cakal desatrocia. tretie najvacsie mesto ktore nema dostavanu za 17 rokov ani Nabreznu, nieto D obchvat, je v sucasnosti dolezitejsie ako vsetko ostatne.

Nezmysel. Ani raz si neodpovedal, ako by JV R4 vyriesil smer od SB, a ako by sa islo cez poddolovane uzemie.
A NK preklasifikovat na D1, to nemyslis vazne. Cesta na jazere je oproti tomu luxus, lebo na NK nie je ani jedna MUK, je tam 50-70-50 a urovnovy KO a v prvej casti obytna zona hned vedla cesty. Tu chces dialnicu???: google.sk/maps/@48.9978966, … 6656?hl=en

Cize presovcania uz pozaduju rychlostnu cestu kvoli kazdemu okresnemu mestu? Preco do SB nebudujeme rovno RC??? No a ked od SB staci jednotka, tak tu jednotku mozu potiahnut niekam k Malemu Sarisu a obchvat bude vyrieseny.

No a ja som nemal na mysli, ze NK ma byt premenovana na D1, ale ze po dobudovani NK by sa mal doriesit beztunelovy JV obchvat R4 a potom dobudovat D1 s tunelom. Ked to ale uz spominas, tak vlastne viest D1 v trase NK napr na moste s MUK by tiez nemuselo byt zle riesenie, a ak by sa postavili vsade MUK tak by to vyrazne pomohlo aj vnutromestskej doprave v PO, a urcite by to bolo za nizsie ceny ako ten tunel na D1.

No pokiaľ viem-čo som mal možnosť čítať, pri posudzovaní JV obchvatu sa riešila skôr ochrana potenciálneho ložiska Solivar ako nejaké poddolovanie.
Smer SB by celkom dobre vyriešila MK3…ak by sa teda chcelo.

Zasa SB by sa dal poriesit tak, ze by sa vybudovala zapadna cast severneho obchvatu. Ono problem nie je tak ani v tejto casti, ako v tej “vychodnej”, hlavne Okruhliak ma byt pre tunelarov vdaka zvodnenym, napucanym a malo pevnym bridliciam riadnym sustom. To poddolovane uzemie by sa dalo obist z vychodu. Aj tak vzhladom na tvar MUK PO-juh a problemy, ktore by robilo Zaborske, by sa V obchvat na D1 mohol napajat az niekde juzne od Petrovan.

Pri JV obchvate je problém s ťahom PP-VT, ktorý je momentálne asi intenzívnejší, ako KE-PL, lebo trasa by sa predĺžila o niekoľko kilometrov (pri trasovaní južne od Petrovian až neúnosne). Taktiež križovatka PO juh by bola pomerne komplikovaná a drahá.

Nezdá sa mi, že je to neúnosné predĺženie…V KE máme vnútorný obchvat mesta, ktorý je výhodnejší pre použitie pre rýchlejšiu a plynulejšiu jazdu (aj pre tranzit). Napriek “zachádzke”. To isté by bolo pri JV obchvate, pri dialničnom type komunikácie, mimoúrovňových križovatkách by to bolo pre tranzit omnoho výhodnejšia trasa.
Inak napojenie JV obchvatu by mohlo byť v údolí Záborského potoka západne od Záborského - predĺženie k Petrovanom je zbytočné , nelogické a neguje akékoľvek výhody JV obchvatu (ako možnej alternatívy výstavby R4).

PO západ - Kapušany cez mesto 13km, južne okolo Petrovian 27km, to je dosť neúnosné

teraz by sa mal stavať komplet severný obchvat a keď bude kompletná RC od Miskolca po Rzesow, možno pridať JV skratku pre poľské kamióny. Ale viem si predstaviť, že rôznym analytikom sa pri zmienke o kompletnom okruhu Prešova otvára nožík vo vrecku :slight_smile:

Nezdá sa mi, že SO R4 je hotová vec…neni totiž love. A dúfam, že ani toľko peňazí nenájdu rýchlo, lebo by to nezmyselne minuli na pár predražených km dialnic (nielen pri PO) a potom by nám ostali len holé gate…

No a co tak este vyratat R4 PO-juh - Kapusany naokolo blizsie cez zapad a sever v porovnani s JV? Vsak predsa argumenty su, ze kamionom sa predpise jazdit po obchvate, takze osobaky to uz budu mat pripadne “odlahcene” cez mesto. A pokial to mam dobre usledovane, tak kamiony cez PO idu hlavne v smere S-J (teda po R4). Takze postavit 4 tunely a ako vysledok mat, ze tie kamiony budu smradit o 20km viac je horsie nez kocurkovo.

KO → KE sa uz jazdi po novej vetve