Mesto Prešov - všetko z dopravy a rozvoja častí mesta

ten most bude lávka ak si chcete pozrieť projekt ešte zo súťaže tak tu je uloz.to/!dbeEdwDfV/presov-207-zip v rámci realizácie môže byť zmenený aj keď o tom pochybujem nakoľko to bude umelecké dielo …

fh, Zilina ma roky rokuce trojurovnove mimourovnove krizovatky. v PO je jedna jedina MUK postavena este cca v roku 1979. nabrezna nema ani poriadne odbocovacie pruhy, nieto este MUK. je to skutocne extremny rozdiel.

Nuz, myslel som si to aj ja. Cisla ukazovali, ze tranzit nedosahuje ani 20%, niekde boli cisla ak si dobre pamatam dokonca okolo 15%. Avsak realita je ina - TIR v PO vazne ovplyvnuje dopravu v PO. Vid: facebook.com/sabina.kol/vid … 621311392/
To je pondelok, kedy TIR dorazia po vikende. Piatok je obdobny. Problem je, ze cez PO nie je tranzitna komunikacia, kadial by TIR hoc pomaly, ale presli. Idu husto zastavanymi zonami, kde su MHD zastavky, prechody pre chodcov, obchodne centra, 90 sttupnove zakruty, stopky, atd… Samozrejme, PO chybaju aj vnutromestske tahy, ktore sa za minuleho rezimu v inych mestach dostavali. Avsak PO ma velmi dobru MHD, vyborne linkove vedenie, ktore sa zbieha v centre s moznostou prestupu, nove spoje su klimatizovane, skoro vsetko uz nizkopodlazne, s wifi…

videl som fotku a teraz toto video netusil som ze je to take zle v tom že skoro žiadny vodič nepozná zipsovanie ktoré dopravu urýchľuje …

Nuz, je pravda, ze NK a D1 idu ‘podozrivo’ pri sebe. Ale len na prvy pohlad. O potrebe suvislej D1 sa zrejme bavit zmysel nema, hadam ako o moznej alternative nehovorime, aby clovek zisiel z D1 na NK. Dialnica musi byt suvisla.
Pripadne aby NK bola postavena ako dialnica v meste, to by tiez nenarobilo dobrotu, ved prva polovica NK ide zastavanym uzemim, kde prve bloky Sidliska 2 lemuju Obrancovku.
Netreba zabudat, ze NK bude sluzit v pripade uzavierky tunela ako obchadzkova trasa, a zaroven ako normalna 2+2 cesta pre potreby mesta, kde zije takmer 100 000 obyvatelov. Prostrednictvom ulice Kuzmanyho NK spaja Sekcov, druhe najvacsie sidlisko na SK a Sidlisko 3, kde kapacitne 1+1 nepostacuje. Navyse sa NK stavia v ubohych parametroch bez MUK (este aj hlavny smer KE-PP musi ist cez KO).

Uz aj MD verejne hovori o etapizacii SO R4. Jaspers takisto s I. usekom PO-zapad - PO-sever (alebo ako ho budeme nazyvat?) suhlasi. Takze je to uz iba na politickej voli alokovat dalsich nejakych 200mio EUR do PO.
Co mi vsak vrta hlavou je vysledok etapizacie. Podla dlhodobeho pozorovania je od SB vyrazny tranzit, najma v smere na KE, avsak v podobe OA a nie TIR. TIR tranzituje primarne Kapusany-PP a Kapusany-KE. Takze etapizaciou sa dosiahne moznost odklonit OA, ktore si vsak mozu dobre rozmysliet, ci neusetria radsej pohonne hmoty a nepojdu cez mesto, co bude omnoho kratsie. Pripadne ak smeruju do priemysleneho parku IPZ Zaborske, tak si kvoli tomu nalepku nebudu kupovat. A prejazd OA sa znackami pochopitelne zakazat neda. Preto sa obavam, ze skutocne az kompex veci ako je D1 + cely SO R4 vyzenu TIR z mesta. Avsak etapizaciu beriem pozitivne aspon z pohladu politickej priechodnosti.

Pridane nove foto: gallery/image_page.php?album_id=235&image_id=34359

Na stavbe sa maka aj podvecer, tempo je uz hodne tejto stavby. Prva cast od mestskej haly bez zmeny, tam je dlhodobo polozeny aj asfaltovy koberec, zaklady PHS, aj osvetlenie. Most cez Torysu tiez bez zmeny, caka sa zrejme na dodanie monolitu. Sledovat jeho stavbu bude zaujimave, ak ma niekto k tomu info, potesime sa. Tu je vizualizacia: gallery/image_page.php?album_id=64&image_id=14485
Lavka k Wilec horke je polozena, esteticky to bude podla vsetkeho velmi pekne dielo, az nezvyk… Podla tohto by sa mohol aj most k Toryse priblizit esteticky k lavke, comu som ja najprv neveril a bolo by to skvele. Skoda len, ze most vedla lavky ostane na pleciach mesta, dokonca piliere uz vykazovali stav poskodenia. Rovnako stary most je urceny pre IAD a MHD, zatial co nova lavka, zrejme staticky lepsia, bude pre pesich a cyklistov. Nehovoriac o tom, ze sstary most je nizsie, ako ma byt pre prietok storocnej vody… Nerozumiem este tomu zakryveniu: gallery/image_page.php?album_id=235&image_id=34372
Dalsi usek je najmenej rozostavany, zacalo sa makat na kanalizaci a sietach (Spojstav). Most cez Sekcov je takto hotovy uz davnejsie, pontonovy most vedla neho bol ostraneny. K podjazdu som sa nedostal, chcelo by to foto este odtial.

Niet HANTu tak uz aj utichli reci ze most cez Torysu nesplna parametre pre tisic rocnu vodu?

Ani nie, co ja viem problem je stale realne, ale k tomu by sa mohli vyjadrit odbornici, ako to budu riesit.Pocul som, ze nejako sa budu dvihat piliere, ale ako to je technicky mozne, nemam ani ponatia.

A o kolko byb to malo byt vyssie; pol metra, meter, viac?

Pokiaľ je prejazd sever-juh naozaj taký, ako sa popisuje, ľudia si nálepku kúpia. Nie sme v Bratislave, tu si ľudia roky kupujú nálepky kvôli 20km PO-KE

To neviem posudit, ale zrejme mas pravdu, vsetci si tu kupujeme nalepku kvoli 20km D. Aj ked teraz uz je suvisla D do PP, co je tiez frekventovana trasa pre Presovcanov. Opat z pozorovania ale vieme, ze aj cez centrum KE sa este donedavna jazdilo, napriek existencii prietahu. Az vystavba Auparku odradila ludi a uz sa nejako nevratili. U nas v PO este aj taxikari radsej idu klukatymi ulickami dolava doprava brdza plyn, akoby mali ist napriklad na Sekcov naokolo cez Lubotice, pekne tempomatom. Menej profi vodici ako su taxikari este o to viac. Preto sa toho obavam. Ak bude ale rozumne zriesena MUK s jednoduchym najazdom a naopak, do centra na 1/68cke spomalovaci semafor priorizujuci vnutromestsku dopravu, tak snad.

Tiez by ma zaujimalo co si kompetentny myslia pod pojmom tisic rocna voda. Ked zatopy pol mesta tak doprava v zapadnej casti mesta nebude funkcna. Voda zaleje usek za mostom lebo je nisie. Ked zaleje cele okolie naco im je suchy most. A tiez by ma zaujimalo ako je zabezpeceny novy podjazd pod zel. tratou pred 1000 r. vodou :slight_smile:

JaNY, nejde o to, ze most bude suchy ked pride vysoka voda, ale aby most vobec vydrzal. Ak nebude dost vysoky, aby sa vysoka voda poden “zmestila”, tak napor vody, bahna, konarov atd… na krajne opory a mostovku moze most znicit/odplavit.

zrejme mas uplne inu normu na mnozstvo 1000 r. vody :smiley:

Na tu tisicrocnu vodu mas niekde zdroj ? Ja som doteraz myslel, ze vodohospodari chcu vyregulovat torysu len pre 100-rocnu vodu…

ale ved na to narazam, kolko to je 1000 r. voda. kazdy mame inu predstavu.

na kruhaci vyrastol druhy zeriav, dopravstav sa nejak rozbehol… az mi pride smiesne ked si spomeniem aky hrackarsky mini zeriav tam mal hant :smiley:

pracuje sa aj na poslednej nedokoncenej vetve KO-KE, kde dorobili kanalizaciu a defacto staci polozit vrchne vrstvy. tym by sa aj zrychlil vyjazd z KO. na osvetleni sa velmi nepracuje, skoda.

neviem kam si sa pozeral, ale v poslednych dnoch na kandelabroch pribudli svietidla, predpokladam ze dnes to skompletuju. a od zaciatku tyzdna vidiet chlapov zapajat kable v stlpovych svorkovniciach…