Mesto Prešov - všetko z dopravy a rozvoja častí mesta

Praveze toto by malo tunelarov priviest k tomu, aby sa zobudili, a zacali stavat juhovychodny obchvat PO ako R4. Ked bude dobudovana Nabrezna a ak by sa postavil JV obchvat, tak bude PO jaks taks porieseny. A ak sa postavi casom este D1 Z-J, tak to uz bude naveky amen a s jedinym tunelom.

to skôr hovorí v prospech D1 obchvatu

i15 prečo? Z môjho pohľadu to hovorí aj v prospech R2 Košice+ D1 Bud-Bidovce a samozrejme s Prešovom netreba otáľať.

doprava na KO obmedzena - KO je priechodny len ako 1+1 v priamom smere, t. j. centrum PO <=> KE. Pilier c. 6 (1. na strane Petrovianskej) nanovo zaarmovany.

Doprava v Presove dnes po zmenach na KO pri ZVL totalne skolabovala. Kolega pred chvilou napisal SMS, ze je pri Ciernom moste a vystupil zo spoja MHD a ide do prace na koniec Svabov pesi.

Dnes som isiel do prace a situacia bola nasledovna. 7:25 Hlavna krizovatka OK, potom ulica Vajanskeho OK, (dalej som chcel ista na Zel.Stanicu, potom po Solivarskej, na Svaby. Ale na krizovatke Rusinska - Vychodna - Cierny most, uz okolo 7:30 bola suvisla kolona cez celu Vychodnu od Zel.Stanice az ku krizovatke a auta uz mali problem prejst cez krizovatku. Takze som odbocil na Sekcov t.j. na Rusinsku. Nasledne som nechcel riskovat a preto som neodbociil na AmGen. Svobodu a isiel som priamo hore po Laca Novomestskeho na Solivar a nasledne po Solivarskej ku dalsiemu Gordickemu uzlu a sice krizovatke Solivar-Sekcov- Svaby. Tam uz bola situacia tiez katastrofalna a to bolo este len cca 7:40. Auta zo Svabov uz mali problem sa zaradit na cestu do mesta ku Zel. Stanici, samozrejme aj ostatne smery.

Prave prisiel kolega do prace pesi od Cierneho mosta, jeho info je ze cesta z Niznej Sebastovej az na Svaby mu trvala 1,5 hodiny (za tento cas som dnes zhruba z Presova po D1 niekde za Ruzomberkom).

Stoji za uvazenie pre auta zo Sekcova a Svabov a Solivaru smerujuce do KE: asi by som isiel smerom Dulova Ves - Zaborske - MUK PO - juh.

Som zvedavy, co sa ide diat a hlavne v Septembri a v Zime.

Dopravni inzinieri hlaste sa u Sudruha Zincicu a pomozte vyriesit problem ktory prave vznikol v PO.

Uplne najhorsie je asi to, ze zo Svabou a Delne dnes nie je alternativa ako ist do KE inac ako okolo Zel.Stanice.

Zda sa, ze MHD totalne skolabovala a casy liniek uz nezodpovedaju realite.

leto + zápchy => bicykel :slight_smile:

Leto + Bicykel = Sprcha(?)

Tak vcera som siel z PO cca 17.30 a na I/20 bola kolona od odbocky k Doke po kruhac. Z centra sa slo na 2-ke od krizovatky Kosicka-Vychodna-Masarykova.

Cez Svaby a Delnu je smerom na KE alternativa a to cez Delnu na Petrovianskej mas nenapadnu MUK - podchod je popod Petroviansku.

Ak nieco 40 rokov zanedbas, tak sotva to vyriesis lacno a jednoducho za cca 50 dni, kolko zostava do total kolapsu, ale nie uz iba v PO, ale aj sirsom okoli. Jednoducho, pokial sa aspon ta nestastna estakada pri ZVL nedostavia, PO by mal byt uzavrety pre tranzit. PL <=> KE (HU ) tranzit odklonit na VT, KE <=> PP cez SNV. Tu pomoze uz len toto.

asi tak.

Jedine vsak do protismeru, je tam cca 50 - 60 metrov, ked by si musel ist do protismeru.

Dalsia alternativa na ceste do KE ma napada popod Wilec horku, ale to neriesi Svaby a Solivar.

zabudol si na smer od SB, ktory JV obchvat neriesi.

Do galerie som pridal nacrt novej organizacie dopravy na KO: gallery/image_page.php?album_id=235&image_id=34103
V principe je hlavnou zmenou to, ze na KO sa bude dat jazdit iba rovno. Bocne vetvy budu uzavrete. (akurat z Hanisky sa bude dat dostat na KO ale len smer KE a aj tu coskoro pribudne samostatna vetva, ktora pojde mimo KE). Najvacsou zmenou teda bude nemoznost dostat sa zo Svabov na KO.
DPS oficialne tento krok vysvetluje potrebou uzavriet vnutorny pas KO kvoli stavebnym pracam. Ja si vsak myslim, ze je to aj zamer KDI, nakolko vetva zo Svabov v sucasnosti znacne brzdila premavku na KO, kedze vozidla zo Svabov po vstupe na KO mali prednost pred smerom od PP (centrum). Uvidime, ako to zvladnu krizovatky na Vychodnej.

Uz dlhodobo je problemom pre Presov tranzit, aj ked cisla o scitani hovoria cosi ine. Realita je vsak takato kazdy pondelok, kedy po vikende TIR vbehnu do mesta (a to je leto):
gallery/image_page.php?album_id=235&image_id=34104
facebook.com/sabina.kol/vid … 621311392/

Dnesny kolaps suvisi so zmenou organizacie dopravy na KO, avsak to by sa malo ustalit, kedze paradoxne predpokladam lepsiu prejazdnost Kosickej, nakolko tento smer nebude musiet na Ko davat nikomu prednost.
Posledny, snad najvacsi kolaps bol v PO minulu stredu, den po statnom sviatku, keby opat TIR zaplavili mesto. Zapchy boli vsade, dokonca uz aj na zjazde z D1 od PP, cela Levocska stala: scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/ … e=57F2384F
A to uz su zapchy dosahujuce 10km a kompletny standstill.

Ciastocne za to moze frezovanie pri letisku a kusok pri Okruznej: scontent.xx.fbcdn.net/t31.0-8/1 … 1312_o.jpg

Kolony boli aj v netradicnom smere Sekcov-VT: scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/ … e=582F2493

Do galérie som pridal aj náčrt OC Fórum v centre mesta, ktorého výstavba stojí od roku 2006. Síce sa OC do centra miest veľmi nehodia, prinášajú zvýšenú dopravnú záťaž, avšak v tomto prípade by mohla stavba dopadnúť rovnako pozitívne ako Aupark v KE, kde pribudli parkovacie miesta uprostred centra na 3 hodiny zdarma, rovnako sa skrášlilo okolie. V PO sa planuje novych 490 miest, projekt vyzera byt v poriadku. Uvidime na finalnu realizaciu…: gallery/image_page.php?album_id=235&image_id=34106

tak Forum bude obrovskym prinosom uz len z toho hladiska, ze sa odstrani najvacsia ohyzdnost v centre mesta, a tou je terajsie TESCO. (Dufajme ze) Kvalitne obchody, parkovacie miesta ako aj zmensenie trestuhodne zanedbanej a nevyuzitej plochy v centre mesta budu vlastne iba prijemnym bonusom.

Tam by som to ani alternativou nenazval. Ak si myslel takto prejst do Hanisky a ptm na I/20, tak ta cesta je dalej taka uzka ze ja som tam mal problem prejst so svojim autom a to mam priemerny kompakt, nehovoriac o moste cez Torysu pri Haniske pri ktorom som sa pomodlil radsej nech so mnou nespadne :smiley:

Ušlo mi do kedy je plánované obmedzenie prejazdnosti KO … Ale je tu možnosť, že by dorobili výjazd z KO smerom na KE, následne most ponad KO a uviedli ho predčasne do užívania ??? Vyriešilo by to priamy smer a zrýchlilo prejazd KO z ostatných smerov.

Pridal som este jednu vizualizaciu (otazka na adminov - vizualizacie sa maju davat do galerie vizualizacii, alebo do prislusneho mesta? Lebo nejako sa nam to pomiesalo, v Presove mame dost vela nacrtov a schem pomiesanych): gallery/image_page.php?album_id=64&image_id=34108
Je to architektonikcy navrh, ktory je hodny 21. storocia, takpovediac nema chybu, len je zrejme utopiou. :frowning:
Link na cely projekt: xxlps.com/sk/investicne-prilezit … ilezitost/

Uvidime, ake budu priority harmonogramu. Z hladiska priepustnosti a bezpecnosti by bolo idealne dorobit osvetlenie. Vacsina stlpov je uz osadena, cast uz aj svieti. Nasledne dorobit poslednu vetvu a to samostatne prepojenie mimo kruhaca NK/Haniska - smer KE a samozrejme vypadovu vetvu od KE, kde je uz podlozie urobene este HANTom. Nasledne polozit finalnu vrstvu asfaltu a riadne namalovat VDZ. Tym padom by v casti kruhaca ostalo nedokoncene jedine samotne premostenie, ktore sa da robit bez obmedzeni, ak sa chce (alebo len s minimalnymi obmedzeniami). Prelozka I/20 je tiez mimo KO.

chcem sa spýtať či je zrušený prejazd pre TIR cez sidl. Švaby? čo v situácii keď prichádza TIR od KE a potrebuje sa dostať na odbočku smer Haniska(colnica, prip. ine firmy čo su tam)?

Znacenie som v terene nevidel, ale podla nakresu sa TIR v smere KE-Haniska ma navigovat prave cez Svaby. Tym padom by mali byt znacky zakazujuce prejazd TIR zahalene. Je to vsak podla mna zle pripravene, obchadzka mala viest po D1-MUK Lemesany-I/20.

Značky zakazujúce prejazd sú prekryté, je označená aj obchádzka Haniska/Clo Prešov.