Tak to je zase iná téma. ![]()
To je už len vizitka Slovákov. ![]()
Ja som v Kanade nikdy auto nezamkol, ani v Toronte a nikdy som ho nemal vykradnuté. Keď sa staval veľký by-pass v hodnote 2 mld. CAD, tak sa rozpočet navýšil o 150% a investovalo sa prakticky do celej mestskej dopravy a predĺžilo sa to do susediacich aglomerácií, chcem povedať ešte čosi … v Kanade máte bežné megašportové hokejové arény, totiž v nedeľu si rodinka nájde čas a ide utratiť 200 CAD do tohto centra, pozrieť dobrý hokej a zabaviť sa a najesť sa a teraz ten šok pre lenivého Slováka: parkovisko má kapacitu 10 tis. áut, 1 tis. autobusov a myslíte si, že je to nadzemná/podzemná garáž - ano, čast je, ale inak je to obrovská plocha, kde keď máte šťastie prejdete 2,5 km pešo k hlavnému vchodu do arény. A potom zase naspäť a nikto sa nesťažuje.
V Kanade keď sa už opraví cesta, tak poriadne, ale opravuje sa pravidelne každý rok, je zaplátaná aj 10x, ale nie klasické výtlky, ale len vplyvy počasia (rovné pozdĺžne praskliny) a jazda po takejto ceste je ako po úplne novej. Raz za čas sa vybrúsi celý povrch a položí sa nový.
Údržba ciest stojí veľa, povedzme, že máte prostredie veľké ako BA+TT+TN VÚC, máte 250 ľudí, 100-vku ťažkých výkonných ťahačov s radlicou, traktory, naftu atď. a jedno veĺké stredisko a dvadsiatku menších stredísk. Rozpočet napnutý, ľudia robia 16h denne. Teplota -20, takže na nejaký posyp zabudnite prosím. A vtip je v tom, že prakticky každú zimu zostane zjazdných celoročne max. 15% ciest v regióne, ale ľudia sú spokojní, lebo tých ďalších 60% je prehrnutých každých 7 dní, sanitka nemá problém sa dostať keď treba kamkoľvek.
Ani jeden z týchto odstavcov v SR neplatí. A to Kanada nie je zrovna krajina, kde sa rozhaduje peniazmi. Nie tak ako v aravských krajinách. Aj v Kanade sa šetrí, ale robia sa také projekty a tak sa pracuje a narába s majetkom, že kvalita ciest je v lete aj v zime na vysokej úrovni, média sú v pohode, ľudia sú natoľko inteligentní, že sa prispôsobia situácii.
To ja len tak, keď vidím situáciu v SR, kde sa nie že 1/2 riešenia robia, ale pomaly už len 1/4 riešenia. A 1/2 sa považujú za výborné. Smutné, ale je to tak.
Som rád, že za chvíľu sa zase vrátim do poriadneho sveta. ![]()