No neviem, pondelok a oťukávačka. OK tiež som zvedavý ako to pôjde v ďalšie dni. Stále platí že kto pôjde na MHD bude mať menší problém. Myslím že veľa ľudí to aj urobilo, preto ten stav z dnešného dňa.
Vlados, pruh bez obmedzeni ma kapacitu do 3000aut/h kym skolabuje. Semafor na jednom pruhu ti vytvori uzke hrdlo s priepustnostou 300-700aut/h pri 50%/50% trvani zelenej zhruba 500aut/h. Preto kriticke miesta na Gagarinovej nie su miesta medzi semaformi kde sa ponechali 3 pruhy, ale samotne semafory kde zuzuju 2 do 1 a kapacita sa orezava na 500aut/h. Preto som napisal, ze je to diletantizmus, pretoze cele to premalovanie bolo zbytocne. Premalovanim sa na Gagarinovej neziskalo ani 1auto/h. Uplne rovnaka situacia by bola keby sa len pravy pruh vyhradil pre autobusy. 2 pruhmi pre OA sa vytvorila kapacita 6000aut/h, ktora sa po par metroch oreze semaforom naspat na 500.
Ak chces na Gagarinovej zvysit kapacitu treba sa zamerat na semafory. Vo vyspelejsich krajinach na zvysenie kapacity zvysuju pocet pruhov cez semafory. Ak by sa Gagarinova nechala 2+2, ale na semaforoch by sa lavy pruh na chvilu rozdvojil a po semaforoch spojil spravilo by to dvojnasobny uzitok.
Problem tam robia ostrovceky, kvoli ktorym sa nedalo rozsirit vsetko na 3 pruhy. Kedze toto obmedzenie je minimalne na pol roka, tak tieto sa mali rozobrat a spravit po celej dlzke 3 pruhy.
Vlados ale pokial tak pozeram najviac by pomohlo spristupnenie zjazdu z dialnice pri hoteli Jurki pre vsetkych. Cast dopravy z Gagarinovej by sa presunula na Parkovu, Kastielsku, Gagarinovu/Tomasikovu, za kriticku krizovatku s Tomasikovou.
Cast z dopravy by smerovala juzne na Parkovu, Domove Role, Jastrabiu, Komarnansku a Slovnaftsku.
Kazdopadne toto je tych 1000aut/h ktore potrebujeme umiestnit.
Pri troche fantazie by sa dala spravit aj prepojka s Pristavnou v urovni Slovnaftskej. Nic tomu nebrani, krizovatka Slovnaftska - Komarnanska.
Tam sa zvyžovalo otvorenie výjazdu na D1 smer TT a neprešlo to.
Asi si nikdy nešiel cez Domové role…
V normálnom svete by najskôr stálo pokračovanie Prístavnej a bolo by podstatne menej problémov.
Domove Role ak by boli jednosmerne tak by to bolo v pohode. 30km/h bez stopiek a semaforov stale prepchas 2200aut/h.
Alebo vybudovat docasnu cestu 670m cez pole od T krizovatky Parkova - Domove Role po Slovnaftsku.
Kazdopadne riesenia tu su.
Kľudne navrhni magistrátu. Iné, jednoduchšie veci sa nedajú
Zjazd pri darexe zastavili az z ministerstva, kdi to prekvapujuco povolili.
Domove role reps cesta od zeleznicneho podjazdu patri slovnaftu a to je problem. Docasne by to urcite pomohlo.
Nicmenej koncesionar a stat posrali najma to ze predlsenie pristavnej sa malo vybudovat ako prve. Je to doslova stavba na zelenej luke. Po dobudovani sa mohol zavriet bez stresu rondel…
Ale neee, u nas sa aj taketo easy veci musia kardinalne dogabat.
Dneska bol slaby traffic, lebo kopu ludi sa zlaklo, na vychode su prazdniny a tak kto mohol dal deti k babkam. Vela firem zacalo ponukat az 3 dni do tyzdna home office. Dokonca aj taka rigidna institucia ako VUBka.
Plus bolo doslova jarne pocasie , tak kto mohol siel peso alebo bajkom.
No a vysleeok sa dostavil.
Buduci tyzden ma aj BA prazdniny, takze este bude relativny klud. Huste to bude az v marci a ked zaprsi..
Nicmenej je aj fail, ze na parickovej nedonuli investora urobit troleje. Viacnaklady pre DPB kvoli obchazke su vyse 600 tisic, co je uz skoro cena trvalej prelozky trolejov…
Ked to zosumarisujem, hrozny fail a nalesteny prd.
vyzerá to tak, že ešte 2-3 týždne bude OK.
A kto sa rozčuľuje že sa zdržal lebo zápcha, nie je kompletný. Veď boli ohlásené a týka sa to aj MHD. A môže sa stať že ju vyvolajú nezodpovední vodiči áut. Nadávať je národný šport zadubencov, ale že sa to malo hneď riešiť už od podpísania zmluvy na PPP čo je pár rokov dozadu, takisto s developermi preložky trolejové a náhradné komunikácie. Na poslednú chvíľu sa môže len improvizovať najmä keď je u nás byrokracia pri schvaľovaní. Tu si proste niekto nevidí ďalej od nosa lebo si potrebuje kopnúť do politického konkurenta že Pohodak, na smeráckej Pravde to súdruhovia robia takisto.
este raz, nikde nikto z ivkovho magistratu nepodpisal developerovi ze mu dovolia zavriet nivy takze nikto ani nemusel riesit trolejove prelozky a nahradne komunikacie, je to tazke pochopit? toto povolil az vallo takze prelozky mal riesit on ked im umoznil nivy uzavriet aj ked absolutne nemusel a nic ho k tomu nenutilo, ked uz ustupil investorovi mal z toho nieco vytlct pre mesto ale urobil co? NIC a este aj to malo (prekreslenie gagarinky) je tak klasicky slovensky dodrbane…ozaj neviem co je na tomto politika, kritizujem konkretnu vec co (ne)urobil a nie jeho osobu (aj ked si o nom stale myslim ze to je ukazkovy neschopak a jeho plan bratislava je znoska vseobecnych kydov) ale tebe ked sa siahne na tvoju kaviarensku modlu tak prskas ako maly kocur
co ma pravdu aquila je, ze uzavierka rondla je velmi zle nacasovana (a este ako bonus som tadial isiel od nedele asi 3x a nebol tam absolutne ziadny stavebny ruch, ani vcera), netusim ake tam malo mesto kompetencie v planovani kedze sa cely projekt osekava a zlacnuje na najnizsiu moznu mieru takze nejake dopravne problemy su na chvoste priorit spanielov, ale ak na to mesto mohlo tlacit a neurobilo to maslo ma na hlave nesrovnal, easy as that
To že sa Nivy uzavreli namiesto toho aby tam ostal jeden večne zapchatý pomalý pruh vôbec nie je kardinálny problém dopravy v meste. Že mohla byť Bratislava pripravená najmenej rok dopredu na túto situáciu sa ťažko priznáva keď niekto z Pezinka nenávidí Valla v Bratislave . A ostatné sú tvoje osobné invektívy ktorými vypovedáš o svojej osobnosti duševného maloroľníka z mestečka pri Bratislave, ktorý za to že je spojený zo SAS sa cíti byť povolaný kecať do toho koho si v Bratislave ľudia (u teba, SAS a kotlebovcov kaviarenskí povaľači) zvolili bez toho aby sa vás čo nie ste odtiaľto pýtali na názor. Chvalabohu máte tam aj normálnych a schopných ľudí, viď pani Čaputová, aby si nepovedal že Vás všetkých hádžem do jedného vreca
heh ako hovorim, niekto si dovoli skritizovat tvoju modlu a hned nasleduje sprska ad hominem “argumentov”, este si zabudol napisat ze som nacek a bolo by to skatulkovanie kompletne ja som na teba neutocil, nehovoril som o povalacoch (kaviaren=liberalna lavica, ak to je podla teba pejorativne oznacenie ospravedlnujem sa, ale o povalacoch rec nebola) jedine som napisal ze prskas ked si niekto dovoli mat iny nazor na tvojho lieblinga a to som iba kritizoval jeho konkretny krok…mne samozrejme nevadi ze si ludia v BA zvolili co zvolili, ukaze az cas, moj nazor ako to dopadne som povedal; nie je pravda ze ho nenavidim, ja mam s tym clovekom osobne skusenosti a je to arogantny chrobak truhlik, dodnes nechapem ako s nim dokazu roky existovat ostatni tazki pohodaci z pary…kritizujem tento konkretny krok iba preto, ze sa ma to tiez tyka, rovnako ako celkovy smer rozvoja bratislavy, ja som vsetkymi 10timi za preferenciu VHD a MHD, ale ako tu niekto napisal urobil sa krok 10 miesto toho aby sa urobili kroky 1-9…co hovorim tiez je, ze s uzaverou rondla nema vallo nic spolocne, preto tu trepat ze som nejaky sudruh z pravdy alebo dusevny malorolnik je prerazanie dna ubohosti a iba si ukazal svoju malost
naspat k veci, ktoru stale dokola ignorujes - skus mi prosim ta vysvetlit ako sa malo mesto rok dopredu pripravovat na uzaveru niv ked ta nebola nikdy planovana alebo povolena? povolil to az vallo a jedina jeho priprava bola, ze sa nalepili pasy na gagarinke a zavrela parickova…plus ako pisal aquila za tie prachy sa dala/mala spravit prekladka trolejbusovej trate a to sa aj s povoleniami dalo stihnut mozno o mesiac neskor co by vazne nikoho nezabilo…a stale si myslim ze ulica, kde funguje aspon 1+2 pruhy je vyrazne lepsie riesenie ako uzavreta ulica a 0+0 pruhov
bratislava.sme.sk/c/22056308/br … l?ref=njct
Ked som dobre pochopil, tak trolejbusu dana cesta po Gagarinovej trvala pred zmenami 2 minuty kratsie ako po obmedzeniach a vytvoreni bus pruhu.
Ako vravim fail.
Nech mi priazivci MHD povedia kde presne mam odstavit v smere od TT po dialnici auto a na ktore MHD mam nastupit.
Dnes rano som pozeral Google Maps a ciste zdrzanie od Mostu pri BA o 6:47 bolo 48 minut. Kolona bola niekam az po Malinovo. Zaujimalo by ma ako tam sli primestske autobusy a kolko mali zdrzanie. Tie aj kvoli ktorym je na Gagarinovej bus pruh.
Suhlasim s predchadzajucimi prispevkami, ako prva mala byt vyriesena Pristavna, s docasnym napojenim na zjazd z D1 pri hoteli Jurki. Krizovanie so Slovnaftskou malo byt docasne spravene ako 3+3 x 3+3 semaformi, co by malo dostatocnu priepustnost 1500aut/h oboma smermi.
Tento stav by bol paradoxne lepsi ako povodny s plne funkcnym kruhacom pod Pristavnym Mostom.
v principe v smere od TT by si mal cestovat vlakom, lenze tu fatalne zlyhava ZSSK (prepchate vlaky) ale ciastocne aj MHD v ramci BA, kedze do niektorych casti mesta sa z hlavnej/vinohradov neda v rozumnom case dostat (napr okolie polusu, cela trnavka, avion atd) ale o tom sa tu bavime uz roky rokuce a stale sa nic nezmenilo, jedine sa zhustil interval vlakov v spicke…ja mam napr. dvere-kancel (gagarinka) autom za 25 minut bez premavky / 35 minut standard / 45-50 pri vacsej zapche, cesta domov standardne 35 minut…idealny variant pri ceste vlakom a MHD je 45 minut, realne tak 50 a pri zapche hodinu plus pri ceste naspat musis odist z kanclu s nejakym predstihom takze to mam 105-110 minut denne VHD+MHD vs. 70 minut denne autom pri uplne inom pohodli, toto proste ozaj nevychadza…na druhej strane ked som kedysi sedel v CBC tak idealne bolo ist vlakom a trolejbusom, cize je to skor o tom do ktorej casti BA cestujes
Pohodak na toto uz roky navrhujem vytvorenie osobnej zastavky Pristav. Pravidelne linky od Pezinka, Senca, Trnavy, Samorina, . Poloha 200m od business centier na Prievozskej. Kolajnice tam su, aj priestor na to v okoli Pristavnej ulice. Predpoklad na odlahcenie do 10.000 aut/den.
Inac presne ako vravis, u mna 40km na Vinohrady vlakom trva kratsie ako 6km Vinohrady - Prievozska. Rovnako financne vlak je ista uspora, ale vlak + MHD oproti autu uz nie.
V sucasnosti vlak Senec - BA Vinohrady 16 minut. Ak by to dal za 21 minut do Pristavu, tak by sa to autom jednoducho neoplatilo.
Pohodak s invektivami si začal voči mne ty o prskajucom kocúrovi, tak som ti dal ochutnať tvoju vlastnú medicínu o duševnom maloroľníkovi čo už ti nevonia
Ale dobre, vráťme sa k merítku veci. Ty tvrdíš že bola chyba Valla zavrieť Mlynské Nivy a bývalé vedenie mesta to nedovolilo. Ale čo by robilo teraz keď je tam stav že by mohli byť ohrození účastníci cestnej premávky ?
,Ulica Mlynské nivy bola takmer štyri desiatky rokov nepovšimnutá a dnes je v takmer havarijnom stave. Na ulici robíme už vyše sedem mesiacov, pod cestou sú mnohé prekvapenia. Tie vyplývajú z technických plánov infraštruktúry, ktoré, ako sme zistili, nezodpovedajú realite. Aj tieto veci môžu spôsobiť potenciálne predĺženie prác o niekoľko mesiacov,"
Toto je vyjadrenie developera. A ak ho má aj podložené môže si mesto dovoliť to ignorovať ?
Ďalej: ak predchádzajúce vedenie mesta dávalo povolenie na stavbu tak prečo neprinutilo developera k realizácii náhradnej komunikácie ? Prekládke trolejov ? Terajšie vedenie už len pod tlakom robí čo musí. Neobhajujem ich, taká je realita. Dnes čítam v médiách že cesta trolejbusom nie je problém, novinári sú asi tiež Vallovi voliči bratislava.sme.sk/c/22056308/br … video.html
@aquila - suhlasim s tvojim nazorom na predlzenie Pristavnej no neviem ci by to stihli spravit vcas. Ak by museli cakat povedzme este rok na dobudovanie predlzenia a az potom by zacali riesit rondel, tak krizovatku pod Pristavnym mostom by nemuseli stihnut spolu s ostatnymi castami. Dolezite je vediet co je “critical path” a tej sa venovat hned od zaciatku. Predpokladam, ze rondel je “critical path” a dokym sa nedokonci on, tak sa proste neskonci cely projekt. Je to len moj nazor, nevidim do toho detailne.
Od TT najlepsie asi zaparkovat na Zlatych pieskoch a pokracovat elektrickou. Ale je to len nazor.

Od TT najlepsie asi zaparkovat na Zlatych pieskoch a pokracovat elektrickou. Ale je to len nazor.
Ale máš pravdu. Dá sa aj busom od Avionu ale jednuchsie je to od Zlatých a aj rýchlejšie sa potom dá vybehnúť z Bratislavy.