fh:
trvaly pobyt, co ako vravim je prezitok a len statna byrokracia, je to miesto tvojho zivota, kde spis, byvas, vychovavas deti, travis volny cas.
Zamestnanie, podnikanie je biznis co je od toho uplne oddelena vec. Biznis nie je ohraniceny mestami a este ako tak ma slobodny pohyb dokonca po EU.
Nie je rozdiel medzi zamestnancom dochadzajucim 1km ci 100km a napriklad obchodnym cestujucim co jazdi po celej Europe.
Preto aj v ramci firiem je vsetkym uplne jedno odkial kto je a kde byva.
Z biznisu zijeme uplne vsetci. Dokonca aj Bratislava. Preto ma kazda solidna firma vyznam pre mesto.
Biznis vzdy generuje premavku, rozumny clovek sa pozrie na mapu premavky a da polovicu statnych penazi na pretazene useky, potom da polovicu na useky kde chce zrychlit rozvoj…
Vsetko ostatne su zabomysie vojny, rozdeluj a panuj.
Moje behajú aj denne 2 hodiny vonku, v lese so psom. Povedal som by som, že sú na trom lepšie ako tie v satelitoch, tam majú len vlastný dvor o veľkosti “A4” a potom cesty pomedzi domy.
Kľudne si ži na vidieku. Požaduj od obce čo by ste radi, tak ako my v meste požadujeme od mesta.
Ak by tie firmy nemali zamestnancov v BA tak by sa presunuli niekde inde. Všetko je to len v rovine ponuka-dopyt. Ešte pochvaľuj komunistov, čo spôsobili mizériu v akej sme dnes! Tie zlaté roky nedobehneme nikdy.
PK, daj návrh aby mestá nemali podane naviazené len na obyvateľov s trvalým pobytom, ale aby to bola kombinácia trvalého a prechodného pobytu + miesta výkonu práce. Potom by si ako pracujúci mohol aj niečo požadovať od mesta kde pracuješ.
To by bolo spravodlive z hladiska vsetkych vydavkov mesta, skoly, kultura, sport a pod.
Co sa tyka dopravnej infrastruktury, tam je jedine spravodlive kriterium zatazenost ciest. Na to nepotrebujes platit hordy uradnikov na sledovanie prechodneho pobytu.
Polovicu statneho balika na cesty rozdelis podla zataze a pretazeni, druhu das na rozvoj najslabsich miest.
Inac kto plati D4 za zhruba 0,9 miliardy ktora je iba kvoli Bratislave? Skladaju sa na to vsetci.
presaď návrh…
skladajú… čo nie je úplne spravodlivé a ty si tu písal že by bola potrebná 4+4. tak vlastne môžu byť všetci radi že je len 2+2?
No PK asi tak ako píše Vlados. Zákony sú nastavené tak že mestá a obce dostávajú podielové dane podľa počtu obyvateľov s trvalým pobytom. Takže tvoje predstavy sú v anarchisticko neomarxistickej podobe. V dobe vlakov zadarmo a podobných komunistických nezmyslov sa už prestávam diviť. Nepodieľať sa ale pýtať si.
fh:
Prosim ta prestan s tym pytanim a nepodielanim.
Platim vysoko nadpriemerne dane napriek tomu, ze mam 3 decka. Platim spotrebne dane za paliva okolo 1200E rocne.
Zaplatil som registracny poplatok za auto 2048 Eur.
50Eur za dialnicnu ktoru bratislavcania na lokalne dialnice nemusia platit je len ceresnicka na torte.
Ja som naozaj ten posledny ktory len pyta a nepodiela sa. Za svoje dane chcem len cesty a je mi jedno ci to je v BA, okres Senec, alebo inde.
Ak sa mne nejaky politik odvazi povedat, ze na cesty nie su peniaze tak si odo mna zasluzi.
Píšeš ako by v tých firmách robili len ľudia čo nie sú z Bratislavy, toto je egocentrizmus a samozrejme blbosť. Ak si v nejakom BC, SSC tak si v budove ktorá patrí developerovi a tí si optimalizujú dane cez daňové raje, tvoj prínos pre mesto je mínusový, akurát tak firma využíva tvoju lacnú pracovnú silu oproti Zapadu. Využívate infrastrukturu za ktorú nedostane od vás mesto ani cent. A len za to že pracujete v Bratislave chcete rozhodovať čo kde má byť. Pekná drzosť nekulturnej luzy
- ale nikto nevie ze kolko % z toho su z BA a kolko nie.
- ta infrastruktura bola postavena z celostatneho rozpoctu, cesty zvacsa za komunistov, zeleznica z cias CSR a R-U a dialnice z eurofondov. to sa ideme tvarit ze celu BA postavil magistrat z podielovych dani ???
- BA ma lepsie moznosti ako brno, to ze to nevie vyuzit je koho chyba ?? ze developer uleje dane nie je problem mimobratislavcanov ani to ze s kym sa spolcuje mesto, vid hlavna stanica, narodny stadion, zimny stadion…
ludia bez trvaleho pobytu nemaju volebne pravo cize to ci zvolili v BA, si zvolili sami a nie niekto iny…od cias moravcika, durkovskeho atd…a este nieco, nekulturna luza je v BA. naposledy sa prejavili prave vo viedni…
fh:
Prosim ta prestan s tym pytanim a nepodielanim.
Platim vysoko nadpriemerne dane napriek tomu, ze mam 3 decka. Platim spotrebne dane za paliva okolo 1200E rocne.
Zaplatil som registracny poplatok za auto 2048 Eur.
50Eur za dialnicnu ktoru bratislavcania na lokalne dialnice nemusia platit je len ceresnicka na torte.
Ja som naozaj ten posledny ktory len pyta a nepodiela sa. Za svoje dane chcem len cesty a je mi jedno ci to je v BA, okres Senec, alebo inde.
Ak sa mne nejaky politik odvazi povedat, ze na cesty nie su peniaze tak si odo mna zasluzi.
Platím viac ako ty, a kedze žijem v Bratislave platím si aj diaľničnú známku. Odvadzam mestu velmi slušné dane za nehnuteľnosť, čo ty nie. Takisto tam kde pracujem platí firma mestu. Najazdim toho dosť, o čom sa ti možno ani nesníva, takže už sa prestaň vyťahovať a sú tu v Bratislave tisíce ďalších čo štátu a mestu odvádzajú podstatne viac ako ty PK a nerozdrapujú sa. Nie si obyvateľom tohoto mesta, nebudeš napríklad ty určovať ľuďom na Kazanskej pokial je to komunikácia v správe mesta, akú cestu tam majú mať, oni tam žijú a platia dane a volia si zastupiteľov., akurát by ťa nakopali do zadnice.
Fh nenadrapujem sa, to ty mas tu syndrom nadcloveka. Reagoval som na tvoje osocovanie, obvinovanie, ze neplatim nic, dokonca minus.
Pokial viem demokracia je o rozhodovani vacsiny.
Mozu si obyvatelia Kazanskej kopat koho chcu ak mesto rozhodne inak a moze si mesto Bratislava piskat ak stat rozhodne inak.
Slovenska specialita je si davat zavoru na pozemky. Nechces aby si to dali na tej Kazanskej?
Podla tvojej logiky si moze kazda dedina na Sk dupnut a povedat, ze tam nechce dialnicu. Takto to nefunguje, plati reciprocita, su cesty strategickeho vyznamu a bratislavske radialy nimi su. Tuto plati pravidlo vyssieho dobra.
Ako teba strpeli obyvatelia vsetkych dedin a miest ktorymi si prechadzal za svojim sukromnym biznisom tak musia aj bratislavcania strpiet ostatnych. Infrastruktura je spolocna.
Poprosim ta ak sa niekedy dokonci D4 z penazi vsetkych ta sa neopovaz na nu vstupit, lebo peniaze Bratislavcanov by na to rozhodne nestacili…
A poprosim ta cestou do Avionu alebo Auparku tiez vynechaj obchvat, lebo to nebolo len z BA penazi.
Mozu si obyvatelia Kazanskej kopat koho chcu ak mesto rozhodne inak a moze si mesto Bratislava piskat ak stat rozhodne inak.
mesto Bratislava tam Rku nemá v územnom pláte takže štát sa môže postaviť aj na hlavu
inak ste dosť mimo tému. prosím admina nech to popresúva.
Podla tvojej logiky si moze kazda dedina na Sk dupnut a povedat, ze tam nechce dialnicu. Takto to nefunguje, plati reciprocita, su cesty strategickeho vyznamu a bratislavske radialy nimi su. Tuto plati pravidlo vyssieho dobra.
Ako teba strpeli obyvatelia vsetkych dedin a miest ktorymi si prechadzal za svojim sukromnym biznisom tak musia aj bratislavcania strpiet ostatnych. Infrastruktura je spolocna.
Veru môže. Príklady: Oščadnica, Hrboltová, Malý Šariš, Šútovo, Krpeľany, Považská Bystrica, atď.
Každý prípad je iný. Niekde diaľnicu nechceli všeobecne a niekde v takej trase akú chcel štát.
Mnoho konaní sa dá pripomienkovaním, odvolávaním a rozkladmi spomaliť.
Tebou uvedené príklady sú o dobrých kontaktoch tam hore
Ako ktoré. Malý Šariš vyvlastnili a mohli byť šťastní. Až na Oščadnicu ostatní nejako nevyhrali, ak štát chcel, tak si pretlačil svoje, ale trvalo to dlho.
Ale s tvrdeniami, že toto je strategická cesta lebo ja si riešim nejaký súkromný biznis, tak ideme cez mŕtvoly zásadne nesúhlasím.
Na prípravu ciest môžu mať podstatný tlak iní, čo štátu platia milióny, napr. automobilky a nie jednotlivci, čo zaplatia do 100 tisíc ročne a myslia si, že všade z nich padnú do kolien.
A poprosim ta cestou do Avionu alebo Auparku tiez vynechaj obchvat, lebo to nebolo len z BA penazi.
Tvojej prosbe sa nevyhovuje platím si známku a dane aj mestu aj tomuto štátu z ktorých sa stavia aj inde ako v Bratislave, len to ti hlava neberie.
Založ si neziskovku alebo stranu s názvom O Bratislave rozhodujú CP- čkari, to bude niečo ako Paliho kapurková. Zatiaľ ale platia územné plány a ty ich v Bratislave nezmeníš podľa tvojej dochádzky do práce zo satelitu a späť.
Sme velmi mala krajina, ale ludia nadavaju na ludi z vedlajsieho panelaku… Napr. Podunajske Biskupice - Vrakuna
V tomto suhlasim s PK, cesty sa maju stavat tam, kde je celospolocenska potreba najvacsia, nie na zaklade administrativnych celkov a imaginarnych ciar na mape. Vsade inde sa riesi doprava celej ekonomickej oblasti - aglomeracie ako celku, u nas sa chcu bratislavcania zaizolovat. Ked sa raz potrebuju statisice ludi zo satelitov dostat do Bratislavy za pracou, tak je potrebne k tomu postavit cestu, argumenty typu, ze ved nam tu potom zapchaju cesty, su uplne smiesne. Bratislavcania by si chceli uzivat vyhody hlavneho mesta, vysoke platy, vsetky sluzby, institucie, vysoke skoly, sidla vsetkych celonarodnych firiem, najlepsiu napojenost na dopravnu siet atd… a zaroven nikoho ineho tam nepustit, aby nemali plne cesty a este nebodaj, aby nahodou nedoplacali na niekoho ineho tym, ze postavia cestu do susednej dediny… (o.i., hadam sa tu nemusim rozpisovat o narazkach na vychodniarov v BA).
No zial, neda sa vyberat si ceresnicky z kolaca, spolu s ekonomickou aktivitou idu ruka v ruke plne cesty a migracia obyvatelstva z ostatnych regionov, ukazte mi hociktore velkomesto/metropolu, ktore nema problem s automobilovou dopravou. A preto som rad, ze sa stavia D4, R7, rozsirenie D1, rozbiehaju sa projekty na rozsirenie starej seneckej - prinesie to sice vacsie zapchy v BA, ale aspon budu mat desiatky tisic ludi lepsi pristup do mesta a vznikne tym tlak na Bratislavu robit nieco s cestami vnutri mesta, zlepsovat MHD a zaroven aj tlak na bratislavcanov tu MHD vyuzivat.
A taka mala poznamka mimo temy k tym vasim zabomysim vojnam voci vsetkym, co nie su z BA - ked sa v buducnosti zrealizuje myslienka Velkej Bratislavy, na koho budu potom bratislavcania nadavat? Budu potom aj satelitaci bratislavcania a bude OK postavit k nim aj tu cestu, alebo zacnete bojovat medzi sebou, napriklad stylom ze petrzalcania zacnu protestovat, ze im vajnorcania chodia po D1 cez sidlisko?
Este raz zopakujem: podla zakona o Bratislave su vsetky cesty na jej uzemi (okrem dialnic a rychlostnych ciest) v sprave mesta a mestskych casti. Na mesto bola presunuta starostlivost o cesty prvej a druhej triedy, ale bez financneho krytia (inde SSC a VUC, ktore na to dostavaju peniaze z dani - SSC tusim rozpoctovo, VUC - dan z motorovych vozidiel). Bratislava dostava podielove dane ako kazda obec na SK na zaklade poctu obyvatelov prihlasenych k trvalemu pobytu + rozne miestne dane, hlavne dan z nehnutelnosti. Z toho sa financuju cesty, MHD (ziacke a studentske zlavy aj pre mimobratislavcanov), udrzba a vsetky dalsie funkcie mesta. Cize ak niekto byva mimo BA, plati si dane a chce poriadne cesty v BA tak moze k zlepseniu situacie prispiet:
a. pristahovanim do Bratislavy a prihlasenim sa na trvaly pobyt
b. ziadat u svojich poslancov v NRSR zmenu zakonov, ktore ovlyvnuju finacovanii miest a obci, infrastruktury, … Je uplne bezne, ze na MHD v okolitych krajinach prispieva stat, ale BA bola za Meciara “neposlusna”, tak to vtedy Meciar a zrusil a doteraz to nik neobnovil.
Co sa tyka statnych institucii, z tychto BA nema ziadne miestne dane - podla zakona su statne instutucie od miestnych dani oslobodene.
Momentalny stav financovania vedie k tomu, ze cesty v BA su daleko horsie ako mimo nej a o nejakom rozvoji a stavani novych ciest nemoze byt ani reci a vsetky tieto aktivity sa presuvaju na developerov (napr. teraz beziaca rekonstrukcia podchodu na Trnavskom myte). Tento sa rok sa po dlhom case zacali opravovat cesty - ale opat nie z BA penazi, to len zavazilo, ze nezavisly primator Nesrovnal je zadobre so SMEROM a tak stat dal poslal nejake peniaze. Bratislava v sucasnom stave zakonov nema peniaze na rozvoj, ale len na zakladnu udrzbu mesta.
ELZ chces mi povedat ze Droba ako zupan neda do BA ciest ani korunu a vsetko da na ,okolie, nezartuj.. Tolko aut co beha len po vychode s BA znackami niekedy sa mi rozum zastavuje… Ano su to auta registrovane na firmy ale 98p tak Ba navstivi len na porady Cize tych penazi musi VUC dostat celkom dost a su to ciste prachy.
Druha vec: niekt kraje su financne ,ukracovane, co tak isto ovplyvnuje opravy ciest. Cize by som neplakal ze len Ba sa ma zle..
MHD to iste su financovane mestom tak ako vsade.. neviem o tom zeby napr v Ke prispieval priamo stat..
Tretia vec: na vychode developer ani tu cestu nevybuduje… a o novych cestach tu uz velmi dlho nik nepocul…
Suhlasim, ano nech maju trvaly pobyt, ale to nikoho nikdy neprinutis… a) ten co je v podnajme, trvaly pobyt od majitela bytu na 98p nedostane../strach/
b)ak ma dat dieta do skolky a nema trvaly pobyt tak to dieta na 100p neumiestni. / Vidim ako niekto kto byva v Senci si zmeni pobyt do Ba len pre pocit aby mesto malo prijem navyse/
Ano, s tymto plne suhlasim, ze Bratislava je financne poddimenzovana a malo by sa to riesit upravou zakona o jej financovani. No nemala by toto byt hlavne iniciativa Bratislavy a jej obyvatelov? Ja verim tomu, ze po dobudovani R7 a rozsireni D1 a starej seneckej nastane v bratislavskej doprave taky pruser, ze sa veci konecne daju do pohybu. Pretoze tento momentalny stav, to je len odsuvanie problemov s dopravou von do susednych dedin a satelitov, ktore maju oproti BA este daleko mensie moznosti nieco zmenit. A samozrejme, bratislavskemu magistratu tento stav vyhovuje, pretoze ludia cakajuci v zapchach na okraji mesta prevazne nie su ich volici.