Mesto Bratislava - všetko z dopravy a rozvoja častí mesta

Aquila, zabudni v biznis oblasti Prievozskej kde pracujem pracuje mozno aj niekolko 10.000 ludi, vela z nich zamestnavatel poskytuje parkovanie. Tych vratane mna do elektricky nedostanes.
Takisto ma nedonutis platit ~60E mesacne naviac za elektricenku.
Kedze ma stat vypaluje 70% ceny z paliv mam narok na slusnu cestnu siet a chem vidiet vysledok mojich penazi.
A napisal som do oblasti Prievozskej, rozumej sirsie centrum, most Apollo, vratane vsetkeho na juh od tychto miest. tymto ludom a tranzitu D4 velmi nepomoze.

na tom je tam pristavna, R7, a D4, aj to je superluxusne napojenie na centrum, co nemaju ani vacsie mesta.

to ako to vyzera na prievozskej a okolo apolla je myslim jasne, a zase kazdy tam nema parkovacie miesto, kedze ich je dost malo co viem
plus ludia nie su ochotni platit za parkovanie zo svojho.
no a ked sa nebodaj zavedie parkovacia politka, e.j.poli sa parkovanie len parkovanie na vyhradenych miestach a zrusi sa divoke parkovanie kade tade po stromoch a ludia si hned uvedomia, ze nemaju kde parkovat. ti co tam byvaju v rodinnych domoch nemozu pomaly ani vyjst von a to uvidime ked sa dostavi klingerka, kmotrikov projekt na meiste tabaku.

uz teraz je projekt na schvalovani, kde sa zrusi vlastne kompletne cele to divoke parkovanie pri kruhaci a toto je len zaciatok.
en dostane ta spravna firma $$$ za parkovanie, typuje, ze v roku 2019-2020 bude kopu dochadzajucich do BA velmi smutnych …

skyscrapercity.com/showpost. … count=1127

cize donucovacie prostriedky su take iste ako na zapade, silnym obmedzenim parkovania a priepustnosti ciest. potom si ludia rozmyslia, ze ci chcu trvat 2 hodiny v zpache, alebo ist 1,5 hodiny MHD/VHD.

Prečo by mala Bratislava stavať cesty pre obyvateľov žijúcich mimo Bratislavy ktorí sem dochádzajú za prácou? A ktorí mestské cesty ničia. V prvom rade sa stará o potreby svojich obyvateľov a nie CP -čkárov. Tu nikoho nezaujíma že máš v Apolle parkovacie miesto, ale že ty a ďalší dochádzajúci zapchávate denne mesto je problém.

SLušná cestná sieť v Bratislave je (neriešim stav vozovky). Pre IAD je Bratislava velmi priatelská vid porovnanie zapch https://www.tomtom.com/en_gb/trafficindex/list?citySize=ALL&continent=ALL&country=ALL Priestor pre obmedzovanie IAD a vytváranie prirodzených barier v podobe zužovania pruhov je… a velký.

Pretoze pokial este viem tak zijeme v “slobodnej” krajine a nikoho nie je do toho kto kde dochadza za pracou. Pracovne miesta vytvaraju rovnako ludia ako firmy. Rovnako zanikne pracovne miesto ak odide firma, alebo ak nie su ludia.
Bratislava je len miesto ktore ma vytvorit na svojom uzemi vhodne podmienky pre zivot a pracu.
Ma vytvorit biznis miesta na pracu ktore budu lahko dostupne a s dostatocnymi miestami na parkovanie.
Ma vytvorit residential miesta kde sa da byvat a tiez su lahko dostupne.
V jednom aj druhom Ba zlyhava. Ako stredna trieda nemam moznost zabezpecit svojej rodine slusne byvanie (rodinny dom) v Bratislave popr. predmestiach. Je to hlavne kvoli vypalnickym daniam a odvodom a zanedbavaniu infrastruktury.
A kedze odvadzam tie vypalnicke dane tak mam narok dostavat za to protisluzby vo forme ciest na urovni.
Par rokov som byval a pracoval v Silicon Valley, na pesi dosah od centraly Google, nikto mi nevravel, ze som pristahovalec, alebo kde si mam hladat byvanie, alebo kde mozem, alebo nemozem dochadzat za pracou. Zovsadial som pocul len “Welcome”. Boli radi, ze aj kvoli mne tam bude moja firma a spolu sa potiahneme na vysiu uroven. A cela ta oblast z toho ma prospech a peniaze
V tomto je vidno vyspelost ludi a naroda. Prepac ale ja nevidim ziaden dovod aby sa ludia povazovali za “uebermensche”, lebo su z Bratislavy. Ja tu vidim problemy pre vsetkych ktore sa neriesia a spolu nas tahaju dole.
Vsetky vyspele mesta vo svete maju svoje predmestia a nejakych 30% ludi ktori dochadzaju do mesta pracovat, je to normalne, nenormalne je proti tomu bojovat. Je to volba tych ludi, treba ju respektovat. Nie kazdy chce stravit svoj zivot v nejakom obmedzenom priestore ktory mu ponuka mesto. Ja mam rad priestor, volnost, svoj velky dvor, priestor pre vybeh mojich deti.
Moja firma plati mestu viac nez dost aby kompenzovala naklady mesta co na mna ma, ja platim dani viac nez dost aby stat a mesto ktore tiez ma z tych dani podiel mne poskytol adekvatne protisluzby.

Ty Bratislave nedavas žiadne dane a mesto na teba nedostáva dane. Tak Bratislavčania majú prioritu čo je logické. Brno dostáva raz toľko od štátu ako Bratislava. A z toho čo má bude dávať do komunikácií v prvom rade pre potreby Bratislavčanov. Tebe a ostatným čo bývajú niekde v dedine na okraji, lebo však lacno nemá čo vytvárať podmienky. Od toho sú firmy ktoré CP - čkárov zamestnávajú. Ty si žiadaj cesty v mieste trvalého bydliska, podľa podielových daní. Vy ste mestu na príťaž to si uvedom. Že pracuješ pre nejakú firmu v Bratislave a dochádzaš znamená že zaberáš miesto a drzo žiadaš a ničím neprispievaš. To že urobíš utratu v miestnej táckarni na obed nehrá rolu.

Kľudne žiadaj to parkovacie miesto od firmy kde pracuješ. Firma platí mestu dane iba z nehnuteľností aj nejaké má. Ak má super, ale pozri si aká je ich výška. Daň za tísíc m2 plochy je nižšia ako ročný prenájom jedného parkovacieho miesta od mesta, či sa z tých daní má šancu mesto zhodnosť sám. Inak Bratislavčania sú radi, že cestuješ vlastným autom, lebo kedy si použil MHD tak na ňu prispeje cca 50% nákladov. Ideálne aby satelit kde žiješ financoval tiež nejakú VHD, tá by vozidla domácoch do meste a recipročne ju mohli využívať aj Bratislavcania az rovnakých podmienok.

A cim prispievaju Bratislavcania? Tymi nejakymi 80 Eurami rocne co odvedu ako dan z nehnutelnosti? :slight_smile: Alebo poplatkami za odpad, psa?
Bratislava ma zo mna nasobne viac ako z priemerneho svojho obyvatela.
Vsetky peniaze ktore dostavam pochadzaju zo zahranicia, cast minam v Bratislave a zivim tym kopu ludi, bankarov, pumparov, restauracie, obchody. Nie som nikomu na pritaz.
Odporucam s komplexom nadradenosti navstivit najblizsieho psychiatra.

Napriklad most Apollo:
Financovanie stavby bolo zabezpečené formou úveru od Európskej investičnej banky Luxemburg v objeme 45 mil. EUR a dofinancovaním zo štátneho rozpočtu a z prostriedkov budúceho vlastníka. Model financovania bol odsúhlasený Uznesením vlády SR č.241 z 15.marca 2001. Celkové náklady na výstavbu dosiahli 4,3 mld. Sk.

Most Apollo bol postaveny aj z mojich dani, je to cisto mestsky most. Prospech ma z neho len Bratislava. Podobne vsetky vacsie investicie v meste dofinancovavane zo statneho.

ej si rozhľadený presne ako volič smeru. Bratislavčania prispievajú hlavne daňou z príjmov… Ty dáš Bratislave príspevok vo forme dane z príjmov tých čo v tej BA pracujú a majú tam trvalý pobyt… smola, že DPH tvorí ďaleko vyššiu časť ako dane tých pracujúcich.

Kľudne chodievaj to potom most a bezplatne, ale nepožaduj bezplatné parkovanie v meste :wink:

keby len most Apollo, cela BA dialnica od pieskov cez petrzku a od cunova po lamac ktora by bola krasne prejazdna nebyt NIELEN cp ale aj samotnych BA obyvatelov na medzipanelakovu prepravu. a zlozili sa nu danovnici celej republiky. brno dostava viac skor preto lebo ceska republika si moze dovolit davat viac brnu a zrejme aj inym mestam a obciam ako Sk, ale to nevadi lebo INEKO a dalsi nam vysvetlia ze tu sa tvori vysoke percento hádépé, mame aj euro cize vsetci nam mozu zavidiet. :laughing:

ale suhlasim ze mesto nema co vytvarat parkovacie miesta pre zamestnancov sukromnych firiem, ze ludia chcu pohodlne jazdit/parkovat je pochopitelne ale nato treba aby x dalsich pouzilo MHD a nechalo volny priestor na ceste. cize v tomto pripade cesta autom je nadstandart cize plati sa vyssie vypalne a tak je to spravne.

ked uz si u ideme porovnavat kto ma vacsieho danoveho, ja ako cpckar ked chcem pouzit statnu dialnicu do Bratislavy si musim kupit dialnicnu znamku, obyvatelia BA na svoj fakt casty a intenzivny prechod statnou dialnicou nemusia
btw. to len na vyvazenie, osobne si myslim ze toto delenie ci uz z hladiska penazi ale aj v mysliach ludi je trapne a nehodne inteligentnych ludi, sme jeden stat, mozno zachvilu jeden europsky stat a je zakladny ekonomicky zakon ze cim viac sa veci robia vo velkom tym je to vyhodnejsie

Devil Česká republika nemá 2 krát väčší ekonomický výkon per capita ako Slovensko a predsa to Brno ktoré je aj o niečo menšie ako Bratislava dostane 2 krát toľko. A Bratislava je naviac aj hlavným mestom. Takže to nie je v poriadku. Apollo používajú nielen Bratislavčania.
PK žiadna nadradenosť ale Bratislava nebude zo svojho rozpočtu prispievať na nezmyselné nároky CP čkárov ako ty. Tvoje peniaze mesto nedostáva a nič z nich nemá. Ekonomicky si pletieš miestne dane s celoslovenskými. A kde končia tvoje dane si zisťuj sám. Ale ja nechcem aby sa hnalo denne stotisíc áut ktoré tu zahltia mesto že sa tu nedá pohnúť a dýchať. Tak ako to robia aj inde vo vyspelejšej časti Európy tak to treba urobiť aj tu. Obmedziť to a spoplatniť vjazd do mesta najmä jeho širšieho centra. Pýtaj si od firmy príspevok na dochádzku keď na to príde. A to čo tu minieš na stravných lístkoch v táckarni alebo niekde v bare nie je pre Bratislavu prínos. Ničím neprispievaš ale využívaš infraštruktúru tak a ešte sa budeš tváriť že si prínosom pre mesto. Si environmentálnou a ekonomickou záťažou pokiaľ sem dochádzaš.

zakaz vjazdu do miest nie je riesenie problemu ale len dosledkov
ta hlavna pricina je mimo dopravy ale uzko s nou spata
po prve ma BA absolutne zlu polohu na hlavne mesto
a po druhe, aj napriek tomu ze je to hlavne mesto, nemusi kazdy v nej byvat a pracovat. Uz takmer 30 rokov sa s par vynimkami vsetky kancelarie a pobocky firiem otvaraju len tu. Stat namiesto toho aby to roztahal po celom state, naopak uplne nepochopitelne este ide platit ludom aby sa stahovali do BA.
A potom sa cuduje ze tu kolabuje doprava a ide budovat dialnice ako pre New York.

Preco by viacere urady nemohli sidlit v Bystrici alebo ZIline? Preco by firmy ako IBM, Lenovo, Accenture so sovjimi servisnymi strediskami nemohli takisto sidlit v hociktorom inom meste? Potrebuju len internet a kancelariu, mozno ani to nie. Vacsina ich cinnosti sa da s prehladom robit aj z domu, stat namiesto toho aby to podporil zavedie take byrokraticke nezmysly ze sa na to tie firmy vykaslu.

Ale to by si nesmeli jednotlive ministerstva hrat len na svojom piesocku, ale by vlada musela riesit problemy Slovenska ako neoddelitelny a suvisiaci komplex.
A to uz je scifi.

Tak súkromné firmy ako IBM, Accenture a kopu ďalších sa rozhodli sídliť v Bratislave a to neovplyvníš. A kľudne nech idú aj inde, aspoň sa nebudú všetci potom tlačiť do Bratislavy. Je na iných mestách aby ich tam pritiahli. Zmena hlavného mesta je nonsens, aj keď je poloha nevýhodná. Na to proste Slovensko peniaze nemá.

jasne ze ovplyvnis, ved to stat aj robi roznymi danovymi ulavami, akurat len pri montaznych halach, pricom tieto centra su ovel vacsimi zamestnavatelmi
hlavne mesto nepresunieme, ale niektore urady bez problemov mozu ist prec

Vzhľadom na to že je v BA väčšia kupna sila (vyššie mzdy) dane ktoré odvedie priemerný bratislavčan či spotrebné alebo z príjmu sú vyššie ako tie ktoré odvedie priemerný občan zo zvyšku Slovenska. Tym prispievajú Bratislavčania.
Ak nechceš živiť bankárov pumpárov reštaruácie obchody tak potom si otvor banku čerpačku atd.

O tom že BA je podfinancovaná netreba ani polemizovať.

Neda mi nevyjadrit sa k vasej diskusii. Plne stojim za nazorom PK. Vsetci Slovaci by mali prist na par rokov popracovat do USA, ze hej PK?Urcite by dnes bolo Slovensko na inej urovni.

JaNY , ako by tam bol len nejaký PK ale ty :laughing: mám za sebou pracovnú skúsenosť v USA, UK, Švédsko. Mal by si poznať “No taxation wihtout participation” a platí to aj veľmi pekne obrátene pre takých ako PK " No participation without taxation". Nie sme predsa komunisti ako povedal Rudy Guliani keď pekne vysolil parkovné aj pre pracovníov OSN. V Bratislave sa ľady pohli, už sa vytipovali lokality pre záchytné parkoviská a prvou bude zrejme Vrakuňa. A spoplatnenie vjazdu do centra je tiež pripravované. Kto si chce zadok rozvážať v aute do mesta nech platí.

bratislava.sme.sk/c/20710345/pr … ml?ref=trz

presne, co sa tyka bratislavy je nielen sialene podfinancovana, ale aj sialene zle spravovana.

@PK: to ze platis dane je sice fajn, ale tvoje dane a aj tvoja spotreba takej bratislave velmi pramalo pomoze. vid uplne prva veta. nehovoriac o tom, ze daj mi jeden jediny priklad v civilizovanej Europe, kde podporuju parkovanie dopravu doslova na hranicu stareho mesta (co oficialne take mlynske nivy doslova su) ?

co sa tyka omrviniek typu Apollo, alebo teraz elektricku v bratislave, to je sialene malo.

cim to je, ze kazde nielen hlavne, ale aj uzlove mesto na zapad o nas ma vzdy vyssi podiel dani ako ostatne mesta ? no lebo jeho sluzby vyuzivaju aj ludia co tam nebyvaju, tak sa to takto vykryva. okrem bratislavy, ktora je doslova ochudobnovana uz skoro 2 dekady oproti zvysku slovenska. a to nespominam perlicky, ze je to jedine mesto co si musi obhospodorovat vsetky cesty od jedniciek az po miestne komunikacie, ale peniaze zhrbane kraj. keby nebola bA tak podfinancovana, tak by mozno kopu financnych transkacii citaj rozpredaj pozemkov ani nemusel prijst.

inak pekny priklad aj tot kusok v brne, uz zaviedli rezidencne parkovanie a teraz idu zvysit hodinovu sadzbu v meste o 100% .. podobne nas caka aj v bratislave. len v bratislave to je na hlavu postavene, ked Durkovsky a Straka rosova dali BPSke miliony bez toho aby to skaslo mesto. podobne ako pri nemocniciach, kde Smeraci to sprivatizovali a prevadzkovatel parkovisk neopravil ani prijazdove plochy.

p.s. narokovatelnost rodinneho domu v hlavnom meste akehokolvek statu pre strednu triedu je uprine povedane naivita :slight_smile: na zapad od nas si stredna trieda nemoze dovolit uz ani vacsi byt vlastnit, nieto este dom. a preto aj vznikli satelity najma v tom USA, lebo jaksi ceny pozemkov v mestach explodovali.