Madarsko - Hungary

Ticho… to nevies ze tranzit do Polska ide jedine a jedine cez D3 :slight_smile: a az ked tam skoncia budeme sa bavit o neakej tej R4

v Rumunsku to je nie take ruzove, aktualne zazmluvnili len 5km privadzac ku madarskej M4 na hraniciach.

i15 … pozri snimkovanie na stranke: mapy.cz - pouzivaju snimky z ineho zdroja ako google mapy. Svaco ma pravdu - Rumunska A3 je tam uplne zretelne uz vo vystavbe az po mesto Suplacu de Barcau. Dokonca ide este 5 km dalej za Suplacu de Barcau a konci sa az pri dedine Port. Zo snimkov jasne vyplyva ze im bude chybat iba ten 5km usek po hranicu s Madarskom, ktory asi nebude problem dokoncit kedze ako pises uz ho zazmluvnili a bude uplne jednoduchy.

sk.mapy.cz/zakladni?x=21.929958 … sm&id=7554
sk.mapy.cz/zakladni?x=22.340014 … sm&id=7554
sk.mapy.cz/zakladni?x=22.546201 … sm&id=7554

Ospravedlnujem sa ze som mimo temu, ale chcel som zareagovat.

bohuzial nie, vystavba je uz dlho zastavena:

en.wikipedia.org/wiki/A3_motorway_(Romania#Bechtel_controversy

hmm … mas pravdu. Tu je o tom nieco aktualne:

youtube.com/watch?v=0nWNeIgRwiQ

Rozumel som len ze su tam nejake exekucie a z nadpisu prelozene do slovenciny: “Nové nádeje pre Bors - Suplacu na diaľnici Barcau CNAIR si vybrali, kto bude staviteľom.”
Takze podobny problem ako nasa D1 Lietavska Lucka - Dubna Skala - len v Rumunskom podani.

Podme radsej naspat na Madarske dialnice …

Chcelo by to popatrat na nete v akom je to stave, ale na open street map je ten 100 km úsek uz zakreslení ako v realizácii. Kľudne sa môže stať ze to bude hotové približne v čase ked Maďari dokončia posledný úsek na M30 nikde okolo roku 2022

Usek od Maďarska po Supľaču je v rozdelený na tri úseky, na jednom už majú víťazi pokračovať, na zostávajúcich prebieha pripomienkové konanie:

evz.ro/autostrada-muzeu-gilau-n … -fast.html

Vložil som odkaz na nesprávny článok, oprava:

bihon.ro/selina-doua-loturi- … au/2067379

Pripravuje sa studia na novy dialnicny most Ostrihom - Sturovo. Cielom je vytvorit medzinarodne neobmedzene spojenie pre nakladnu dopravu.
esztergom.hu/~eszterg2/asset … CEPCIO.pdf
Aktualna verzia mapy R11 (po novom rychlostna komunikacia M100) medzi M1 a hranicou je tu: i.imgur.com/Di5zr9U.png

Prečítal som to PDF-ko. Je to také všeobecné píár mesta Ostrihomu na spôsob istých aktivít pred komunálnymi voľbami. :confused: (Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testület/Samospráva mesta Ostrihom)
Napríklad strana č. 41:
3.2. Vasúti közlekedés/3.2. Železničná doprava
3.2.1. A tervezett új Duna-híd kialakítása közös közúti vasúti hídként/3.2.1. Návrh (plánovaný) nového Dunajského mosta ako spoločný cestno-železničný most:
Sami pripúšťajú bizarnosť tejto myšlienky (vlakom k Bazilike) — A közlekedésfejlesztési koncepció ún. „vonattal a Bazilikához” ötlete Esztergom vonatkozásában meglehetősen bizarrnak tűnik
a týmto sa má vyriešiť desaťročia trvajúce želanie o železničnom prepojení so Štúrovom. :neutral_face:

Stále sa “hovorí” o R11. (Str. 34: R11 má končiť na úpätí Kis-Strázsa-hegy (vrch Malá Stráž) - tam sa má napojiť na M10 (asi preklep M100) a tá má viesť k “budúcemu mostu” a jestvujúcemu nákladnému prievozu do Štúrova (A z „M100 autóút tovább vezetése az új esztergomi Duna-hídhoz és a meglévő Esztergom-Stúrovo (Párkány) teherkomphoz”).
Pozri stranu č. 33:
Megoldandó közlekedési kérdések/Riešenie dopravných otázok (problémov)
Sorszám Megoldandó közlekedési kérdésekPoradové číslo ich riešení
Közúti közlekedés/Cestná doprava

1. Esztergom elérése (rávezető úthálózat – útirány jelzés)/Dostupnosť mesta Ostrihom (napojenie na cestnú sieť - dopravné značenie);
  2. R11 gyorsút Esztergom térségi szakasza és az új Duna-híd/Úsek rýchlostnej cesty R11 v okolí Ostrihomu a nový most ponad Dunaja;
    •••
    Vasúti közlekedés/Železničná doprava
  3. A tervezett új Duna-híd kialakítása közös közúti vasúti hídként (vasútvonal rávezetése a hídra)/Návrh nového dunajského mosta ako spoločný cestno-železničný most (navedenie železničnej trate na most);… [čítaj vyššie]

Dakujem za preklady. Spolocny cestno-zeleznicny most je pekny lokalny zamer, ale Sturovo ma s Budapestou vyborne zeleznicne spojenie cez Chlabu a Vac, takze tu asi tlaky nebudu velke. Co chyba, je most pre nakladnu dopravu cez Dunaj, ako sa pise aj tu (kde za vzor davaju most Komarno-Komarom): infoesztergom.hu/hirek/olvas … -25-105804

Zmeny v plánovaní výstavby RC:
1964÷2022 [album]41039[/album] 1964÷2020 [album]34392[/album]
Niečo vypadne (JZ); niečo sa v “strede” postaví a iné vypadne na “stredovýchode”; na SV sa má stavať M34 (Vásárosnamény - Záhony/UA) a nie hraničný úsek M3 (Vásárosnamény - Beregdaróc/UA).

Na stránkach NIFu ju (R11) naozaj pomenovali M100:
nif.hu/projektek/2015/10/eszter … jlesztese/ :
Projekt típusa/Typ projektu | Út/Cesta
Kialakítás típusa/Typ riešenia | Új nyomvonal (2x2 sáv)/ * Nová 2x2 JP cesta
Új nyomvonal (2x2 sáv)/* | 32000 méter/ :wink:
Érintett megyék/(Týka sa) Žúp | Fejér megye/Biela, Komárom-Esztergom megye/Komárňansko-ostrihomská, Pest megye/Peštianska
Érintett települések/(Týka sa) Obcí | Bicske, Csolnok, Dág, Dorog, Esztergom/Ostrihom, Gyermely, Kesztölc/Kostolec(Kestúc), Leányvár, Mány, Máriahalom, Perbál/Prieval, Piliscsaba/Pilišská Čaba, Piliscsév/Čív, Pilisjászfalu, Sárisáp, Szomor, Tinnye, Tök, Úny, Zsámbék
A projektben részt vett tervező(k)/Projektantuje | CONSTREAL Mérnöki Iroda Kft.
Fázis/Stav | Előkészítés/Príprava
Forrás/Zdroje | A beruházást a magyar állam finanszírozza./Investícia je financovaná maďarským štátom.

Ako R11: kemma.hu/kozelet/helyi-koze … al-961577/
Keď som dal do “vyhľadávača” M100 autóút, tak ma aj sem nasmerovalo: https://hu.wikipedia.org/wiki/R11-es_gyorsút_(Magyarország) i sem http://www.wikiwand.com/hu/Vita:R11-es_gyorsút_(Magyarország)… No haos.

Ludia ako to je s tou M30-kou? Je spoplatnena?

na hraniciach nie je spoplatnena

Zabudol som doplniť, že predpokladám zmenu, uprednostnenie M34, lebo tam je maďarská “Čiena nad Tisou”, t. j. železničné prekladisko Záhony zo “širokorozchodnej” (1 520 mm) na “normálnu” (1 435 mm).

Neviem po maďarsky, tak sa len pýtam: Už dokončili a otvorili diaľnicu M35+M4 až po Berettyóújfalu ?

origo.hu/itthon/20181220-elk … ozott.html

Áno, otvorili ju 20.12.2018.

Áno, i tu: nif.hu/2018/12/ket-uj-autopalya … I-Iz4EMJgM je oficiálny článok, je o niečo korektnejší — spomínajú i Slovensko i Rumunsko (tu oddelene Sedmohradsko i Rumunsko):

… Neskoršie s (ďalšími) úsekmi M4 bude mať tranzitná doprava “priamejšie” prepojenie medzi Sedmohradskom (sic!), Rumunskom a Západnou Európou. Úsek (M4) i s M35 bude “časťou” severo-južného cestného spojenia východnej časti Slovenska a sedmohradskej časti Rumunska.

Jeden citátik nekorektosti, či skôr šovinizmu:

GT - na smiech i na plač, z nekorektného pomenovania Slovenska - Horné Okolie, spáchal moravsko-českú Vysočinu:

• Tak preto pozor i naň! (V anglickej verzii sme ešte “západnejšie”, v Škótsku - Highlands.)
Správne/korektne:
Významným výsledkom výstavby diaľnice M35 je, že umožní priame spojenie medzi Slovenskom a severom Rumunska. Táto investícia zabezpečí spojenie miest a obcí župy Hajdú-Bihar so širším okolím, ako i pohodlnú a rýchlu dostupnosť k mestám a “krajom” v zahraničí. [doslovne(-nekorektne): … mestám a župám za hranicami]

Madarska vlada v decembri aktualizovala zoznam prioritnych stavieb. Napr. R11 z Ostrihomu na juh sa bude volat M100 a po novom bude plnohodnotnou rychlostnou cestou (Autóút) miesto doterajsej Gyorsút resp. Főút.
magyarepitok.hu/utepites/2018/1 … esitmenyek
net.jogtar.hu/getpdf?docid=a120 … .+rendelet