Predsa len, stavajú na nížinách, oni ani hory nemajú, oni majú niekoľko kopcov na severe svojej krajiny a to je všetko, to sa im to potom ľahko stavia.
Aj keď tiež majú aj niektoré náročné úseky, keď stavajú ponad rieky či rašeliniská.
Ale zase napríklad PPP v Maďarsku nebolo dobre spravené. Diaľnica síce stála, ale bolo na nej veľmi vysoké mýto, takže štát tú diaľnicu M5 musel odkúpiť a vlastne prerobil. Je to zaujímavé, že Maďarsko má málo peňazí aj na výstavbu na nížinách.
Je pravdou, že Maďarsko v rámci ukazovateľov ako sú počet obyvateľov, dlh, HDP, … dáva na výstavbu diaľničnej siete a modernizáciu cestnej siete stále menej finančných prostriedkov ako SR.
Ale v rámci toho, že Maďarsko podporuje viacerými spôsobmi výstavbu diaľničnej siete, tak stavia rýchlejšie než SR, aj keď stále dosť pomaly.
Ten plán, ktorý Maďarsko má na r. 2010-15 je dosť reálny, ale splní len málo z toho, čo požaduje EÚ, takže AV, má(š) pravdu, že ten plán je málo ambiciózny.
SR a ČR majú ambiciózne plány, no reálne sa dá hodnotiť v r. 2010, či je aj reálne ich plnenie.
Hornatosť, geológia územia, počet sídiel podľa veľkosti, parita kúpnej sily, ceny stavebných materiálov, podpora štátu stavebníctvu a extra diaľničnej výstavbe, … toto všetko a ešte ďalšie parametre k tomu všetkému patria.
Ale aj tak je dôležité, devil, že ty si si nie istý.
ak som správne pochopil, tak tu predsa nik nekritizuje pomalú diaľničnú výstavbu v Maďarsku, len sa poukazuje na to, že v rámci porovnaní viacerých ukazovateľov stavia Maďarsko pomalšie než SR alebo ČR, čo je naviac pravda.
V rámci obchvatu okolo Budapešti či napojenia RK od Miskolca po hranice so SR v Milhosti sú to len potvrdzujúce ukazovatele.
Maďarsko stavia, ale výrazne pomalšie než SR v rámci daných ukazovateľov. Keby Maďarsko investovalo toľko čo ČR, tak stavia mimoriadne rýchlo. Maďarsko neprikladá diaľniciam príliš veľký význam a stavia naviac príliš “centralisticky”, čo tiež nie je správne.
Maďarsko stavia rýchlejšie v absolútnom vyjadrení, ale to je všetko. To je ako napísať, že SR postaví 20 km ročne a USA 100 km ročne, … na toto ja nemám trpezlivosť ti teraz vysvetľovať, že USA sú na tom horšie než tá SR.
Ok, mna prave zaujima absolutne vyjadrenie, a prepocet max. na pocet obyv alebo rozlohu. HDP, podpora stavebnictva je uz pre laickeho uzivatela ciest irelevantne. To je moj pohlad a pohlad vacsiny soferov.
preco by mi malo byt jedno. nazor som ti nespochybnil, len niektore kriteria su pritiahnute za vlasy. ak 5 milionova krajina odovzda 10-20 km/rok a 10 milionova takmer 100, tak kto stavia rychlejsie? skladba hdp atd su veci ktorymi to mozeme len zamotat.