niekto za každú cenu tlačí strednú RC viac na východ namiesto do údolia/nížiny kúsok západne. tunel cez Donovaly sú tunel cez Donovaly…
kvoli hranicnemu bodu predsa nemozes zavrhovat celu trasu.
kacirska otazka - je vobec potrebna dialnica na sever od BP na Sk povedu 2 dialnice aj bez tejto. a tie ostatne ktore spominas zaroven spajaju najvacsie mesta s BP. za vacom nic take nie je…rovnako ani ostrihom nie je velke mesto. tie intenzity kt. tam budu budu vacsinou lokalka tak ako po vac. tie kopce su vyborne riesene ako 2+1 treba len 2 obchvaty.
nikto nic netlaci. len vy by ste najradsej postavili most cez dunaj a pustili kamiony na ubohu cestu I. triedy od sturova na LV namiesto par obchvatov na I/66. RC cez turiec je RC cez turiec…
Ja ju nezavrhujem, zavrhuju ju Madari vo svojich environmentalnych stanoviskach. V Madarsku je situacia z pohladu Natura 2000 v tejto oblasti komplikovana, prakticky suvisle uzemie Natura 2000 sa tiahne od Ostrihomu az po Balazske Darmoty (najprv Borzsony, potom Ipoly-Volgy).Pozri si karpatierdeink.hu/files/docs/_Ti … a_2016.pdf
Zivotne prostredie bolo dovodom, preco Madari zburali uz ciastocne postaveny Nagymaros, takze som skepticky, ci si budu tahat dialnice cez to malo hor, co maju, navyse ked sa mozu vyhovorit na NATURA 2000
ono sa stale sa ak sa bude v R parametroch robit jeden variant ten druhy moze byt ako prelozka a modernizacia cesty v parametri C 9,5/80 alebo C 11,5/80
a bude postacovat.
presne, momentalne tam nie je potreba RC a ani na nasej strane.
Ak Madari buduju M6 z Budapesti na juh smerom do chorvatskeho Slavonska (cize mimo hlavneho mesta Chorvatska) s pokracovanim do Bosny, ktora ani nie je v EU a tuto dialnicu (nie rychlostnu cestu!) celu, az po hranice (!) dokoncia v roku 2022 podla mapy, ktoru sem vlozil DrX kepfeltolto.eu/images/2018/04/29/2022_8.jpg , tak aspon rychlostna komunikacia z Budapesti na sever na Slovensko a dalej do Polska (co su krajiny V4, s ktorymi chce Madarsko najviac spolupracovat) je aspon rovnako potrebna.
Tiez stoji za povsimnutie, ze Madari buduju 3 dialnice do Chorvatska (M6, M7 a M60), pricom velkostou je Chorvatsko so Slovenskom porovnatelne (rozlohou o 15% vacsie, obyvatelstvom o 24% mensie), ale je chudobnejsie ako Slovensko, takze aj z Madarska na Slovensko je priestor pre este jednu dialnicu (alebo aspon rychlostnu cestu), najma ked mame s Madarskom 2 krat dlhsiu hranicu ako ma s Madarskom Chorvatsko .
najdolezitejsie tahy v madarsku su M0 a M1, M3, M5 a M7. M6 bola toho casu velmi kritizovana, sluzi na napojenie juhozapadu, cize hlavne vnutrostatny vyznam. skutocny tranzitny tah na balkan su M5 s odbockou M43. ta M60 je asi nieco take ako nova cesta cez medvedov.
Ak by mala M6 iba vnutrostatny vyznam, tak by ju nepredlzovali az na hranicu: magyarepitok.hu/utepites/2017/1 … at-hatarig
M60 ma vyrazne lepsie parametre ako cesta v Medvedove
M60: goo.gl/nmKUNV .
Medvedov: goo.gl/PLrtYh
Navyse M60 bude po dokonceni nadvazovat na chorvatsku A13 . Tu je EIA k useku Pecs-hranica gyod.hu/files/onkorm/2017/M60_201712041110s.pdf
Tiez stoji za povsimnutie, ze Madari buduju 3 dialnice do Chorvatska (M6, M7 a M60), pricom velkostou je Chorvatsko so Slovenskom porovnatelne (rozlohou o 15% vacsie, obyvatelstvom o 24% mensie), ale je chudobnejsie ako Slovensko, takze aj z Madarska na Slovensko je priestor pre este jednu dialnicu (alebo aspon rychlostnu cestu), najma ked mame s Madarskom 2 krat dlhsiu hranicu ako ma s Madarskom Chorvatsko .
teraz vidim ze sk-hu mame 4 “E” trasy, rajka, milhost, sahy a medvedov. na o polovici kratsej cro-hu az 3 “E” cesty. myslim ze nie je normalne budovat hranicne prechody bez investicii do nadvaznych ciest. to sa urobilo pri mnisku na polskej hranici a predsa nikto nechce pustit kamiony cez prechod…
M60 sluzi na napojenie juhozapadu, centrum pecs ma cca 150.000 obyv. na Sk by to bolo suverenne 3. najvacsie mesto, daleko vacsie ako Presov, kde sa obyvatelia tvrdo dozaduju okrem dialnice este aj RC do polska. a neviem ci aj tie intenzity na na barwinek nie su podobne tym na chorvatsku hranicu.
rozdiel je “len” ze madari maju svoje hlavne tahy +/- hotove a mozu rozmyslat nad inymi vecami.
My zaostavame nielen v porovnani s Madarmi. Ved pozrime sa na severo/juzny koridor Gdansk (Balticke more)-Ploce (Jadranske more): upload.wikimedia.org/wikipedia/ … ridors.svg
V roku 2022, t.j. o 4 roky budu mat Poliaci kompletnu A1 a S1 od mora az k nasej severnej hranici. Madari budu mat kompletnu R11 a A6 od nasej juznej hranice po hranicu s Chorvatskom. Uz len medzi Polskom a Madarskom, dvoma susedmi vo V4, by sa patrilo urobit porovnatelne spojenie cez Slovensko, sice mame najtazsi teren, ale nas usek je najkratsi. A mozme sa pozriet aj dalej na juh: Chorvati planuju skompletizovat svoju A5 v roku 2020, most cez Dravu uz stoji. Este aj chudobna Bosna ma zo svojej dialnice A1 dokoncenych 31% celkovej planovanej dlzky. Naproti tomu Slovensko ma zo severo-juznej trasy menej ako 10% a pritom sme najbohatsia zo vsetkych vymenovanych krajin.
“papierovo” najbohatsia si chcel povedat, to iste ako ked mame “papierovu” nezamestnanost 5.88%
my mame nakreslene D a RC v dlzke do 2.000 km s prisnymi parametrami. madari tam strcili aj bezne cesty 2x2 s urovnovymi krizovatkami. R1-A6 vedie popri BP na pecs, to sa neda porovnat s nasou castou, nasou ulohou by malo byt postavit prelozky a nie stavat dialnice pre 3 alebo 5.000 aut a to bez ohladu ci to pojde popri hrone alebo krupine. to iste je R4-S19 na S19 su podstatne vyssie intenzity az na kusok pri hranici.
chorvatsko ma uplne iny princip vystavby, u nas je nerealizovatelny.
My mame prisne parametre? Akakolvek madarska 4 prudova R je lepsia ako nase polprofilove R3 alebo D3. Ak bude spojenie sever-juh napr. v parametroch madarskej R11, tak nikto nebude protestovat. Mne by stacil aj polprofil obchadzajuci dediny s moznostou neskorsej dostavby na plny profil, 4 prudovka hned od zaciatku ako budu mat Madari napr. R11 by bol paradny luxus.
aj oni tam maju M19 pri gyori, to je tiez poloprofil.
Ked google dobre prelozil, madarska vlada zvazuje prehodnocovanie zacatej vystavby M30
translate.google.com/translate? … edit-text=
Mozno to ma nieco docienenia aj s tm, ze madari dufaju, ze BMW sa usadi pri Miskolci
translate.google.com/translate? … edit-text=
neviem čo chcú prehodnocovať, keď už boli podpísané zmluvy so zhotoviteľmi…
je to asi len také divadlo, lebo M30 na slovenské hranice hrá v prospech umiestnenia závodu pri Košiciach. Košice však majú aj letisko (s linkou do Mníchova), ŠRT a viac ľudí scopných pracovať v závode
No, uvidime, co maju madari za lubom. Kazdopadne, pri stretnuti Pelle a Orban potvrdili prioritu Via Carpathie. Tak hadam to madari nezmenia.
Pekne zabery z vystavby M44 magyarepitok.hu/utepites/2018/0 … foldmunkai . To sa im stavia na takej krasnej rovine .
https://magyarepitok.hu/utepites/2018/06/4000-milliard-forintbol-fejlodik-2022-ig-a-magyar-ut-as-vasuthalozat:
4000 milliárd forintból fejlődik 2022-ig a magyar út- és vasúthálózat
Do roku 2022 sa na rozvoj maďarskej cestnej a železničnej siete dá 4 bil. Ft. (Voľný preklad a extrakt z textu):
Z tej to sumy okrem iného pôjde, ujde sa, na 900 km železničných tratí a takisto na 900 km rýchlociest.
•••
A szomszédos országokkal jelentősen erősödik az infrastukturális összeköttetés
Významne sa posilní (infraštruktúrne) spojenie so susednými štátmi.
• úplná elektrifikácia trate smerom na prístav Koper (SLO)
• nový cestný most ponad Dunaj Komárno - Komárom [tu píšu: (predpokladá sa,) že v I.Q./2020 bude otvorený pre NAD]
• okrem komárňanského mosta sa vybudujú 2 mosty ponad Ipeľ a aj 5 hraničných priechodov, taktiež sa rozšíri M15…
Három gyorsvasútprojekt indulhat
Môžu sa začať tri projekty (vysoko)rýchlostných železničných tratí (VRŽ):
• Budapešť — Beograd [v Pekingu i o tom jednal Péter Szíjjártó (min. zahraničného obchodu a vecí)]; pozri https://magyarepitok.hu/belgradi-gyorsvasut-magyar-kinai-konzorcium-lesz-a-nyertes
• Krajiny V4 plánujú VRŽ na prepojenie Budapešť — Bratislava — Brno; na projektovú prípravu dá maďarská vláda 1,5 mld Ft; pozri https://magyarepitok.hu/vasuton-eledhet-ujja-az-okori-borostyanut
• maďarská a rumunská vláda sa dohodli na vybudovaní VRŽ Budapešť — Cluj-Napoca; na projektovú prípravu dá maďarská vláda 1mld Ft; pozri https://magyarepitok.hu/mi-epul/2018/01/mar-a-tervtanulmanyoknal-tart-a-budapest-kolozsvar-gyorsvasut
Madari sa celkom pekne rozbehli so zemnymi pracami na M30 od Miskolca. Len skoda,ze nemozem fotit, ked tadial dost casto prechadzam.