Madarsko - Hungary

R11 stavajú pre seba - napojenie Ostrihomu a automobilky Suzuki na Budapešt, tranzit na SK je im ukradnutý

7000 aut je medzi tlmacmi a LV hlavne na sirokej a rovnej ceste II/564, paradoxne je sirsia ako I/76, ta ma intenzitu asi len 2000 aut a dalej na juh je to okolo 3000 aut. omnoho horsie je to cez vrable a cez lapas - okolo 11.000 aut cez stred dediny. nie kazdy ide do LV obchadzkou po R1 - ani kamiony. NA potrebuju most a desiatky km novej cesty I/76 a stale bude problem na I/51. OA aby potrebuje aspon prelozky okolo dedin a to je tiez okolo 20-30 km.

google.sk/maps/@48.2726824, … 312!8i6656

ked je 7000 aut inde na takejto ceste tak kazdy mavne rukou ze co chcu…

Pripravuje sa obchvat Levic, stat by mal po jeho postaveni prelozit I/76 na trasu Tlmace - Levice a zaroven stat by mal postavit obchvat Tlmace v novej trase I/76 cca 1- 1,5 km. Nasledne sa pripravuje privadzac R7 - Levice. Sturovo bude potrebovat 2,5 km zapadny obchvat. Nic z toho nebude hned, ale vyuzit rychlostnu cestu, ktora bude tesne za hranicou zmysel ma. Ja nepochybujem o tom, ze slovenska strana bude v pripade noveho mosta pri Sturove uplne pasivna, takze ak madarska strana vyvinie dostatocnu aktivitu, bude aj most.

ja to vidim uplne inac. obchvat LV netreba lebo ciastocny obchvat davno existuje, treba obchvat vrablov kdfe sa bezne stoji na KO v uplnom centre a obchvat lapasa cez stred dediny pricom smerom von je v oboch smeroch pomerne velke stupanie. o dalsich obciach ani nehovorim hoci maju o nieco vyssie intenzity ako na I/76.

ked chceme vyuzit RC pri hranici s mostom kt. sa realne stavia tak treba postavit obchvat komarna, hurbanova, NZ a dalej na NR. dialnica BP-W je myslim trosku vyznamnesjsia cesta… R11 je vyznamovo porovnatelna s R21 ale to neznamena ze treba tahat R2 ku hranici…

Levice su okresne mesto 4 krat vacsie ako Vrable, budu potrebovat obchvat. Vrablom ulavi aj lepsie spojenie Levic s R1, sam pises, ze cast Levicanov chodi cez Vrable do Bratislavy, v sucasnosti su to rovnako rychle alternativy, ak by Levice mali rychlostnu cestu k R1, cez Vrable by jazdilo menej tranzitu Nitra - Levice, prave R1 plus rychlostna cesta z Levic do R1 tvoria aj ked vzdialenejsi, ale pouzitelny obchvat Vrabel, aby sa tranzit nemusel tlacit stredom mesta.

V Komarne stavaju cestny most, nie dialnicny, v takychto parametroch to samozrejme moze obchvatmi pokracovat az do Nitry, ale tam su dialnicne parametre zbytocne, rovnako ako na madarskej strane, s Komaromom sa nepocita ako s dialnicnou krizovatkou, juzne od Komarna vedie len rozbita cesta prvej triedy, takze tahat z Nitry do Komarna dialnicu alebo rychlostnu komunikaciu a stavat dalsi most vedla onedlho dvoch existujucich by bol luxus.

Ibaze by sme sa s Madarmi hrali hru na hlucheho a slepeho. Oni potiahnu svoju rychlostnu komunikaciu k Sturovu a my ku Komarnu :slight_smile:.

Naproti tomu Sturovo ma most len pre osobnu dopravu, takze nakladnu bude treba skor ci neskor riesit novym mostom, ktory moze mat dialnicne parametre. Ostrihom na druhej strane hranice bude mat v buducnosti napojenie aj priamo na Budapest prostrednictvom M10 a uz o 4 roky R11 na dialnicu M1 s planovanym dalsim pokracovanim k M7 do Chorvatska a M6 do Bosny. en.wikipedia.org/wiki/Highways_ … 3_2018.png

Budapest je dolezity dopravny uzol, vedu z nej dialnice na vsetky strany a postavenim R11 bude chybat uz len cca 80 km, aby sa napojila na nasu stredoslovensku dialnicnu siet. Zapadne Slovensko uz ma napojenie na Budapest pri Bratislave, vychodne bude mat onedlho pri Kosiciach, ale stredu Slovenska napojenie chyba, pritom trasovanie stale popri Hrone z Hronskeho Benadika do Sturova, kde sa Hron vlieva do Dunaja, by malo byt nenarocne.
Alternativa je aj Vac-Zvolen cez Sahy, ale tam chyba asi jeden a pol krat viac dialnicnych kilometrov ako cez Sturovo a tiez teren je tam narocnejsi, takze alternativa cez Sturovo moze byt rychlejsia a lacnejsia.

je jedno o kolko su vacsie, cez okrajovu cast LV vedu 4 pruhy, popri tescu atd, je to jedno najlepsie riesenych okr. miest. akurat nadjazd cez trat by som rozsiril, ten sa musi rekonstruovat tak ci tak lebo je vraj v zlom stave. od vrablov je odbocka do priemyselneho parku pred vjazdom do mesta. vrable maju cestu cez stred pred lidlom, mestskym uradom, autobusovou zastavkou atd. vsade plno chodcov, cele zle. cez lapas sa ide bezne 30-40 lebo nejaka nalozena tatrovka, miestny dedincan na felicii alebo primestsky autobus viac neda…na tomto stave R1 vobec_nic_nezlepsila. nieze kamion do vrablov ale ani do LV nepojde po R1 lebo nebude platit viac ani o cent. osobne auto usetri asi 5 minut resp. podla toho odkial a kam presne ide a prejde o 10 km viac. ale aj to pojde po R1 len asi polovicu cesty.

ja som ani nepisal ze na I/64 treba dialnicne parametre. ale pripada mi logickejsie viest npr. E575 s obchvatmi trasy (TT peaz s E58)-NR-NZ-KN-M1. spojenie dolneho a stredneho povazia, NR aj mozno zlinska. mozno tieto oblati spolupracuju viac nez vzdialene sliezsko. hlavne NZ su zle riesene, daleko horsie ako LV, KN ma aspon suvisle 4 pruhy mimo uzsieho centra, zase hurbanovo je otravne a dediny pred NR tiez. madari budu mat komplet zapadny obchvat komaromu cize tam je to vyriesene po M1. juzne od komaromu pochybujem ze treba 2x2, inac cesty 13/81 po st. belehrad maju asi vsetky obchvaty, opravit rozbite casti je urcite mensi problem ako stavat desiatky km novych ciest.

V sobotu som siel smer Miskolc a madari zacali uz s odhrnanim ornice za Forro. Na vacsine buducej trasy M30 sa robi archeologicky vyskum.

Vdaka za info courier … toto ma presne zaujimalo ze ako to tam vyzera dva mesiace po oficialnom zacati stavby :smiley:

Pre porovnanie kolko maju madari rozostavanych dialnic a kolko ich dokoncia do roku 2021 :

M25 Eger - Andornaktálya |2x2| [4 km] (2018)
M35 Debrecen - Berettyóújfalu M4 |2x2| [20,2 km] (2018)
M4 M35 Berettyóújfalu |2x2| [4 km] (2018)
M44 Tiszakürt - Kondoros |2x2| [62 km] (2019)
M4 Üllő - Cegléd |2x2| [44,4 km] (2019)
M4 Abony |2x2| [11,2 km] (2019)
M4 Berettyóújfalu - Nagykereki |2x2| [26,5 km] (2020)
M25 Andornaktálya - Füzesabony M3 |2x2| [15 km] (2020)
M4 Abony - Törökszentmiklós |2x2| [24,9 km] (2020)
M76 Keszthely - Hollád M7 |2x2| [8,6 km] (2020)
M85 Farád - Sopron |2x2| [57,5 km] (2020)
M44 Kondoros - Békéscsaba |2x2| [18 km] (2021)
M8 Körmend - Szentgotthárd |2x1| [29 km] (2021)
M30 Miskolc - Tornyosnémeti |2x2| [56,7 km] (2021)

Σ: 382 km.

oni stavajú za maďarské ceny, ktoré sú asi pätinové oproti našim :wink:

Podla tohto clanku (v madarcine) esztergom.hu/index.php/main/ … erebe-4852 :

• po dobudovani R11 sa cesta z Ostrihomu na madarsku M1 skrati na 16-17 minut. V sucasnosti je to 42 minut, tzn. uspori sa 25 minut
  • R11 bude dolezitou sucastou paneuropskeho koridoru, co bude v buducnosti viest k vystavbe noveho mosta cez Dunaj v Ostrihome
  • v buducnosti tiez planuju predlzit R11 k M7
  • R11 bude mat 2x2 pruhy a rychlost 110 km/h (ako vsetky rychlostne cesty v Madarsku)
  • rychlostna cesta bude dokoncena v roku 2022

esztergom.hu/index.php/main/ … erebe-4852:
•••
Az R11-es a felvidéki, páneurópai folyosó fontos eleme is lesz, mely a teherkompnál újabb esztergomi híd építését is fogja eredményezni a távoli jövőben. (Szlovákia felé - Komárom után - újabb belvárost elkerülő híd is fog épülni.)
R11 bude tiež dôležitým prvkom ***, celoeurópskeho koridoru, ktorý bude vedľa prievozu pre NAD vo vzdialenej budúcnosti viesť aj k výstavbe nového mostu v Ostrihome. (Smerom na Slovensko - po Komárne - bude ďalším mostom, ktorý bude obchádzať stred mesta [téerté]).

Ak si porovname rychlosti vystavby dialnic a rychlostnych ciest v Madarsku a na Slovensku, tak ak Madari napisu, ze nejaky usek bude vo vzdialenej buducnosti, znamena to to iste, ako ked my napiseme, ze usek bude v “obycajnej” buducnosti. Napr. D1 mala byt podla ministra Rezesa dokoncena v roku 2005, budeme radi, ak bude meskat “len” 20 rokov.

Vidim viacere dovody, preco ten most v buducnosti bude postaveny:

• do Ostrihomu bude z Madarska viest stvrprudovka R11 od M1 plus do Ostrihomu planuju M10 priamo z Budapesti, takze tam budu smerovat az 2 cesty dialnicneho typu. Hned po spravadzkovani R11 sa zvacsia tlaky na vystavbu mosta (s ktorym uz severne ukoncenie R11 projektantsky pocita)
  • medzi Sturovom a Ostrihomom nie je ziadny most pre nakladnu dopravu, iba kompa (!)
  • rychlostna cesta na hranici pri Sahach je environmentalne problematicka dialnice.info/viewtopic.php … 90#p199090

M10 planuju uz tiez pekne dlho.

sahy obchvat potrebuju. na druhej strane prve 2 dediny maju obchvat a pre tie intenzity je tam nadherna cesta kde M2 este vela rokov moze pockat.

Tak na M30 sa uz deju zemne prace. Tu je par foto skyscrapercity.com/showthrea … t148302767

Google prelozil popis: I do not know how it looks on the pictures, but between Forro and Encs they started to excavate on the M30’s prospective track, and they even started building a building, maybe the engineering plant?

Na slovenskej strane problem so zivotnym prostredim nie je. Sahy mozu mat aj severny aj juzny obchvat, akurat sa musi pripajat na sucasnom hranicnom priechode.

Opravujem, vychodny aj zapadny obchvat.

M10 - nemajú na čo napojiť pri BP, čakajú na severnú časť obchvatu M0, teraz sa sústredili na elektrifikáciu a zdvojkolajnenie úseku BP- Ostrihom (mimoúrovňové križovania, vylepšenie parametrov starej cesty č. 10 atď.)

takze vlastne nie je ziadny prakticky problem. akurat namiesto lacneho a efektivneho riesenia by si radsej mal drahsie a menej efektivne, inac povedane tah cez sahy riesi podstatne viac ako cez sturovo.

Ja podporujem aj trasovanie R3 na Krupinu, ale zda sa mi cim dalej tym viac nerealne kvoli problemom so zivotnym prostredim na Madarskej strane hranice pri Sahach. A ked Madari postavia svoju R11 az k hraniciam pri Sturove, treba sa zamysliet, ci variant cez Sturovo nie je realizovatelnejsi.

Mne je v podstate jedno, ktory variant sa postavi (najlepsie oba), ale spojenie s Budapestou by malo mat lepsie parametre ako v sucasnosti. Z Budapesti vedu na juh 3 dialnice do Chorvatska, Bosny a Srbska, jedna na zapad, jedna na vychod, ale na sever ziadna, iba kratky pahyl po Vac, aj to len po rovine popri Dunaji, vystavba dalej na sever nepokracuje, lebo by sa museli vysporiadat s kopcami medzi Vacom a Sahami,

Pokial ide o porovnanie nakladov, neverim, ze 80 km Hronsky Benadik - Ostrihom po rovine popri Hrone aj s mostom cez Dunaj vyjde viac ako 120 km Zvolen - Vac cez pahorkatinu.

Z MUK Sarovce, s ktorou sa variantne uvazuje gallery/image_page.php?image_id=34101, je to k R11 len 40 km, co je menej ako vzdialenost Sahy-Vac