Letisko Poprad-Tatry

Terminal rekonstruoval stat, ktory ale letisko obratom predal, cize tie peniaze si vzal spat - a tym padom to defacto financovala VIE).

Na KSC lietaju aj normalne aerolinky (ako na jedine letisko na Slovensku) aj lowcosty, tak ako na kazde normalne letisko (Rzeszow, Debrecen, Budapest, Krakow, Vieden, Praha). A lietaju za take poplatky, ze letisko z toho produkuje zisk, cize tie lowcosty nijak nedotuje - na rozdiel od BTS (ktore od zaciatku zilo len z pochybnej zmluvy s Ryanom a teraz aj s Wizzom a na svoj terminal si nikdy nezarobilo) alebo TAT (kde sa lietadlo objavi raz za 2-3 dni :slight_smile: ). A to, ze bolo BTS doteraz vzdy v strate vyhlasil aj Raz (o TAT dufam nikto nebude diskutovat). Ale, problem nie je v samotnych lowcostoch. Nikto nebrani BTS a TAT aby od lowcostu vyberali take poplatky, aby si z toho vedeli zarobit na svoju prevadzku a rozvoj.

a tá suma za predaj stačila aspoň na pozemky pod letiskom?

Lebo podľa tejto logiky mám pozemok v hodnote pol mega, za 300k na ňom postavím dom, ten predám za 400, tak som vlastne zarobil.

2 lajkov

Talent na odbacanie od podstaty je u teba fakt vynimocny. Ano, najdolezitejsie na tom celom je kolko stali pozemky pod letiskom.

Pokial sa ja pamatam, stat predal 66% letiska za 30mil EUR, pricom vystavba terminalu stala 15mil EUR (pokial si dobre pamatam cisla - kludne si to dohladaj). Cize stat divoko zarobil a od vtedy ako 34%-ny vlastnik letiska na nom nerobi vobec nic, len vybera dalsie zisky - rocne okolo 500tis EUR, cize uz len na tom za 20 rokov ma 10 mil EUR, za ktore dotuje hejslo-blavastanske BTS a TAT (okrem ineho).

Podstata je taká, že štát predal 66% letiska ako celku za 30 miliónov, nie 66% zrekonštruovanej časti. Pozemok pod letiskom, dráhy a iné veci čo sa vtedy nerekonštruovali - majú hodnotu menej ako 15 mega? Podľa mňa nemajú, takže nebol to žiadny deal storočia a v celkových číslach (napríklad koľko by stálo nadobudnúť 66% podiel) KSC vychádza možno horšie ako BTS.

pokiaľ ma pamäť neklame, svojho času tam nechceli ani vtáky lietať lebo letisko malo neskutočne vysoké poplatky. potom dávali 50% zľavy a tiež ťahali low cost. a postupne sa to nejako transformovalo. a pred predajom boli tiež len v strate. prečo by (aj keď v menšom) nemohlo mať POP rovnakú postupnosť? a trebárs aj na lowcoste? predsa len je to len regionálne letisko, ale s pomerne silným turistickým záberom.

keď máš niečo v strate a chceš sa toho zbaviť, zoptimalizuješ čo sa dá a predáš.
Zas a znova - štát nedokáže byť dobrý hospodár.

lebo ciel je aby ludia sa vsade nepchali autami + ochrana ZP + znizenie nakladov cestovania. je super ze stat zarobi ked vsetci tankuju, kupuju a opravuju auta len ci je to dobre pre ludi. asi nie.

odfiltruj si turistov z ciest a okrem par usekov na par dni v roku si to nikto nevsimne. do PP vedie dialnica. ohladom tatier z KE letiska je 1,5hod. autom, z krakowa 2hod autom. do PP vedie aj 2kolajova elektrifikovana trat. a tatry zase nie su destinacia ala chorvatske pobrezie. mimochodom letisko v zagrebe vybavilo vlani 4,7 mega pasazierov kym BTS 2,4 mega. krakow 13 mega.

1 lajk

No, uved mi vypocet, ako “KSC vychadza horsie ako BTS”, kde sa na terminal dalo 140 mil EUR (velka cast statnych) a kazdorocne robi stratu (a lietaju tam len lowcosty!!!). Taky financny analfabetizmus sa hned tak nevidi…

to je taký argument ako vráťme sa na kone a vozy, zrušme fabriky a veľkokapacitné nákladné kontajnerové lode a bude nám dobre.

ja som tiež za to, aby sa šetrila príroda, ale som aj za to, že keď mám niečo po ruke, nepôjdem si to zabezpečiť niekde cestou 2hodiny.

krakov mal pred 10 rokmi “len” 4M. všetko je to o manažmente, vízii. nevravím, že BA bude mať 10M alebo PP 1M, ale prečo to hneď hejtovať že načo? načo si slováci kupujú veľké 5miestne autá keď štatisticky sa v nich jazdia po 1os a “vozia vzduch”?

čo máš proti tomu, že tam lietajú len lowcosty? je od toho niečo závislé?

podľa argumentu Devila, keď ho parafrázujem, je VIE 40min na nie lowcosty a s tými lowcostami sa vieš dostať na iné letiská kde sú aj “veľké” aerolinky.

Proti tomu mam to, ze ked tam lietaju len lowcosty, tak im letisko uctuje lowcostove poplatky, a tym padom si na seba nevie zarobit - zvlast, ked ten terminal je nalestene “NARODNE STRIEBRO” (vyrok Fica) a stal 140mil EUR. Ked to bude vyzerat ako London-Luton (alebo Paris CDG3) - cize tesco skatule, kde nie su ani zastrcky, A HLAVNE, ked si na to lowcostove lietanie bude zarabat, tak s tym nemam ziaden problem. Pokial na to okrada KSC, tak s tym problem mam.

PS: Vcera O’Leary vydal predikciu, ze pokial ostanu ceny kerosinu na sucasnych urovniach do jesene, lowcosty ako Wizz jesen nepreziju. Celkom by to bolo v sulade s historiou na BTS, kde tie aerolinie, ktore si spravia bazu na BTS, coskoro skrachuju :slight_smile: (Ryanair je zatial jedina vynimka)

tu je jednoduchý výpočet hodnoty pozemkov, vybavenia letiska a všetkého ako bolo v roku 2006, štát dostal cca 35 miliónov, z ktorých zaplatil 15, reálna cena len na pozemkoch bola okolo 40 miliónov.

pri bts čísla vychádzali trocha lepšie, ale tiež ani zďaleka výhodné predať, viď tiež odhadovaná hodnota

akože vážne predať niečo pod hodnotu pozemku, s tým, že ešte polovicu predajnej ceny musíš investovať považuješ za dobrý deal a ešte niekomu hovoríš že je finančný analfabet? (Ak máš nejaký pozemok rád s tebou pokšeftujem)

tu máš dnešné ceny, čiže do BTS štát investoval 140 mega a aj vďaka nim zhodnotil letisko viac ako dvojnásobne, teda 140 mega zarobilo tak 400-600, čo mi s mojou myslou finančného analfabeta príde ako fajn deal, pri KSC štát síce dostal za 20 rokov cca 25 mega, ale z hodnoty 130-180 mega sa dostal na hodnotu 120-200 mega, zabol teda iba tých 25 mega, teda pokiaľ by chcel odpredaný majetok nadobudnúť späť, stálo by to násobky tých 25 mega, rovnako ako pri odpredaji BTS dnes by inkasoval násobky toho čo by inkasoval v roku 2006.

Viem pozrieť finstat, či je číslo zelené alebo červené je jednoduchšie, ale pri dlhodobých investíciách je toho žiaľ omnoho viac čo treba zhodnotiť.

Totalne bludy = financny analfabetizmus. Ta cena pozmkov by platila, pokial by tam stat neplanoval mat dalej letisko. Kedze ale tam dalej letisko je a bude, tak ta hodnota moze byt len taka, aku presne vygenerovala sutaz - a ta sutaz zbehla aj na BTS, takze si tiez mozes pozriet aka bola realna hodnota jeho. A ak chces tvrdit nieco ine, tak mi ukaz kde je tych “400-600 mega”, co BTS zarobilo ??? Presny opak - BTS teraz zobre o dotacie na nastupne mosty. Vsetko ide dalej dotovat stat.

1 lajk

Ok máš pravdu, ponuja na kšeft ale stále platí :wink:

1 lajk

OK. Kseft moze byt. Len ta upozornujem, ze vsetko do coho som ja doteraz investoval, sa mi zhodnotilo aspon 5-nasobne :slight_smile:

Ako keby sme uz napriklad zabudli, ze co sa stalo napr. na nivach v Bratislave.

To, ze teraz je tam letisko nema na tie pozemky ziaden vplyv. Ved pred takymi 100 rokmi bolo lietanie len v plienkach a teraz po 100 rokoch je to uz uplne normalne. Co ked za dalsich 100 rokov sa uz nebude lietat, ale bude napr. vystrelovat delom?

Potom uz to letisko bude uplne zbytocne, ale tomu kupujucemu pozemky zostanu…

1 lajk

Presne tak, dotáciu v tej dobe dostalo ako BTS tak aj KSC, s tým rozdielom, že jeden to odpisuje a ovplyvňuje hospodársky výsledok, druhý v podobe darčeka v podobe pozemkov pre súkromníka. Inak Nivy ukážkový príklad.

4 príspevky bolo zlúčených do existujúcej témy: Mesto Bratislava - všetko z dopravy a rozvoja častí mesta

Zachvilu bude mat v Cechach viacej vojenskych letisk ako maju lietadiel.

Podla Babisa ma armada prevziat aj letiskov Ostrava - Mosnov

1 lajk