Letisko Poprad-Tatry

Z letiska pribudne nova linka do Gdansku.

1 lajk
1 lajk

Ja sa divim ze ziaden low cost zatial neskusil Praha - Poprad . Viem si predstavit, ze kopec pracujucich a studujucich v CR a 5x okresne mesto do 30min autom od letiska + turisti z CR do Tatier by tu linku kludne 2-3x tyzdene uzivili.

Rovnako zacal lietat Ryanair Praha - Kosice par krat za tyzden pred par rokmi a teraz ta linka lieta denne.

1 lajk

no neviem ci TAT by to uživila. Ryanair, pred nedávnom zrušil TAT-STN, čo som si tiež myslel, že je to fajn avyuživaná linka. Nakoniec opak bola pravda.

Tam bol problem v tom, ze Ryanair prisiel na tu linku konkurovat zauzivanemu Wizzairu, ktory uz roky lieta TAT-LTN , aktualne 3x tyzdene aj po odchode Ryanairu.

mne STN, pripadá, ako vhodnejšie letisko ako LTN. aspoň podľa mňa? jasné, že rozhoduje, kam chce človek ísť. TAT, je pre mňa "ideálne " letisko, ale práve kôly odchodu rya… som prestal využívať. Dokonca raz som letel z Ostravy, len tam je zasa horšie spojenie zo SK.

Tiez si myslim.

Ono aj Poprad - Gdansk ma udajne velku vytazenost, aj ked teraz cez leto lietat nebude - kedze nemaju lietadla a su aj vynosnejsie linky cez leto…

Este take Brno - Poprad / Kosice. Kedze aktualna dostupnost vlakom je velmi zla…

A keby som chcel velmi snivat tak aj Warszawa (konkretne Modlin) - Poprad. :winking_face_with_tongue:

Boze tieto od reality odtrhnute mokre sny… Poprad je trvalo v totalne cervenych cislach. Blava mozno teraz prvy krat v historii bude v pluse, Poprad nebol nikdy. Nic z toho co tam je by sa neuzivilo, ak by to nebolo dotovane (vsak ako aj moze byt letisko hospodarne, ked sa tam ukaze 1 lietadlo raz za 2 dni - aj to je len lowcost, kde ludia platia s biedou dvacku). Wizzair praveze nevie co s lietadlami, takze nasadzuje linky z BTS aj z TAT, ktore su totalne nezmyselne, ale stat im ich dotuje (znizenymi poplatkami za letisko aj za prevadzkove sluzby + “reklamne” zmluvy s OCR). A to, ze z toho vedia vydojit maximalne TAT-GDN je odraz toho potencialy. Uvidime, co sa udeje na BTS aj TAT teraz, ked pride letecka kriza. Lebo tie vsetky linky, co su v strate v dobrych casoch, budu prve na useknutie.

Zase tieto hejty…

Taketo dotacie su uplne bezne. Len tebe to pride, ze letisko musi byt ziskove, co obycajne regionalne letisko asi nikdy nebude. Rovnako ako napriklad autobusove stanice/zeleznicne stanice.

Ked sa da dotacia napr. 20e na jedneho pasaziera a on pride do tatier, kde si najde ubytovanie za 50-100 za noc, minie v restauraciach, na lanovky a co ja viem co este, tak to ma zmysel.

Pretoze naklady na ziskanie toho turistu boli tak 40euro (alebo aj ovela menej) a on tu minie stovky eur za tych par dni.

Atd.

Akoze stale nerozumiem, ze preco dotacia leteckej linky je problem, ale to ze na vlaky doplacame cez miliardu euro rocne, tak to ziadny problem nie je. A pritom stat na podporovani VHD straca, pretoze ti ludia by jazdili autami, ktore by si museli kupit, bola by vacsia spotreba pohonnych hmot, naklady na opravy atd.

Ale tam kde to dava ekonomicky zmysel, tak ti to vadi, fakt zaujimave.

2 lajkov

Nie, taketo dotacie nie su vobec bezne. Bezne je, ze si regionalne letiska dotuju kraje, ktore z nich profituju. Cize ano, rovnako ako Brno a Ostrava a CBudejovice a Pardubice, kludne nech si Poprad dotuje PO (+ZA +BB) kraj, pokial ho vyuzivaju. Rovnako mozu BTS dotovat BA a TT kraje, pokial ho vyuzivaju. Preco si ma ale hejslo vlada vyberat zisky z KSC a dotovat za ne BTS a TAT, pricom KSC je uz vysoko nad svojou kapacitou a investicie do rozsirenia ziadne, zatialco prazdne TAT a BTS maju terminaly pre minimalne 2x viac pasazierov nez realne maju. Socializmus na hejslo-blavastansky sposob, vsakze.

2 lajkov

Ok, v Cechach regionalne letiska dotuju kraje, ok.
Najnovsi napad aktualneho ceskeho premiera.
Letisko v Karlovych Varoch odkupi armada. Armada predlzi a rozsiri pristavaciu drahu a bude na letisku fungovat aj civilna prevadzka.
Len co som zachytil, tak ceska armada o tom nevie, ze by mala mat zaujem o letisko v Karlovych varoch.

1 lajk

Na co je vlastne cesku tolko armadnych letisk? Ved napr. takych Ceskych Budejovic sa zbavili a teraz chcu Karlovy vary?

Co som cital debatu ohladne toho napadu.

Armada ani netusi, ze by mala chciet dalsie letisko.

Letisko v Karlovych varoch je dlhodobo stratove a kraj tam leje peniaze ako divy.
V roku 2025 mali stratu 31 mil. Kc, na rok 2026 je planovana strata 34 mil. Kc a je mozne ze sa este prehlby.

V Karlovarskom kraji ma ANO velmi silnu poziciu.
Takze je moznost zbavit kraj zataze a hodit letisko na armadu, pricom by ostal civilna prevadzka.

Za dalsie - nakup letiska by sa dal najskor uhrat ako armadne vydavky a vlastne pre armadu nekupit ziadnu vyzbroj.

1 lajk
  • tipujem ze upadok nastal po zaciatku vojny na Ukrajine.. a vsetkych tych obmedzeniach na cestovania pre Rusov..
  • 4r dotovania ,nicoho, si vypyta svoju dan…

No, posledny ziskovy rok malo Karlovarske letisko v roku 2014 a to bolo 6 mil. Kc.
Odvtedy kazdorocne generuje stratu.

Karlovarsky kraj chce rozsirit a predlzit pristavaciu drahu. Naklady drobnost - 1.2 mld. Kc.
Necudujem sa, ze to chce hodit na armadu. Ta by zainvestovala a karlovarsky kraj by letisko spokojne vyuzival.

lebo to letisko nie je KSC a ani na juhu - ergo (s troškou nadsázky ale nie ďaleko od reality), všetko čo sa leje na sever je zlé dovtedy, kým sa aspoň 40% neleje na juh.

a , pán doktor, ani nemusíš reagovať, lebo presne viem, kam by táto debatka viedla (rozumej nikde).

Mne to pride velmi nestastne… Hlavne ked za 1hodinu a 20minut autom je clovek na letisku v Prahe a to este ani nie je ani dokoncena dialnica…

Ešteže teda KSC je taký významný dopravný uzol, že nie sú odkázaní na lowcosty a dotácie :smiley:

Presne tak :slight_smile:

A terminál rekonštruovalo samo zo svojich ziskov a ryanair ani wizz nie je lowcost, smartwings tiež nie a linka BTS-KSC je dotovaná len 5 minút po štarte z BTS a 5 minút pred pristátím na BTS. Už mám v tom celom jasno.

1 lajk