Letisko Košice

Len taký GymBeam tam buduje robotický sklad, veľa pracovníkov toho skladu asi nebude odkázaných na tu električku ….

A ostatní sú v drvivej väčšine pracovníci na smeny, poniektorí z väčšej diaľky ako len z KE, tí električku tiež asi nepoužijú kedže v meste nevedia spraviť žiadny prestup

Som zvedavý na vlaky do Volva (ale to je iné vlákno) ….

1 lajk

To dopravné spojenie na letisko by sa dalo vyriešiť rôzne. V prvom rade treba vybudovať v Pereši normálne napojenie na I/16 a odtiaľ by sa dala ťahať aj električka. Pereš treba tak či tak riešiť. Tá 4-prúdovka tam je jedna z najnebezpečnejších ciest na Slovensku.

Ja by som to riešil napr. takto:

2 lajkov

V rzeszowe pred par rokmi postavili zeleznicnu trat. Velmi pouzitelne to ale nie je. Tu treba povedat aj kontext, ze to letisko od centra je dost daleko… 6km v kosiciach od centra, rzesow cca 12km. Akoze nerozumiem tej obscesii, ze tam musi byt vlak, ked ovela lepsie by boli nove autobusy, ktore jazdia pravidelnejsie a dokazu pokryt rozne smery a nie len na hlavnu stanicu v meste…

V polsku maju rovnako vlaky napr. aj na Modlin letisko…

2 lajkov

Niečo reálnejšie bez tunela by to chcelo. Predsa len Pereš nie je Maastricht.

Ja to skôr vidím ako nejaký mix najlacnejšieho riešenia bez koncepcie, ideálne s dávkou kompromisov pre ďalšie napojenia.

Vybudovanie dvoch kruháčov je asi to najreálnejšie čo tam môže vzniknúť.

2 lajkov

A) lebo v KE nie je problem so zastavkami elektriciek a autobusmy na vsetky strany
napr. staci ze vystupi pri velkom hruhaci na Moldavskej a moze ist na vsetky 3 strany trati kt potrebuje.
B) Autobus by ich tiez len zvazal na nejake miesto v centre, lebo to by museli spravit ASPON 4 linky na pokrytie sidlisk a tras. Co vytvara kolko 8-10Ks autobusov ?
C) elektricka nestoji v zapche a z 95% ma stale prednost v jazde, ani tolko Bus-pruhov tu nie je vybudovanych
D) skor zakupia 2ks elektriciek ako dalsie kazove autobusy

Cena jednej elektricky je tak 2+ milionov. Autobus tak 0.5m…

Ked vybudujes bus pruh, tak tiez nebude stat autobus v zapche, plus vyuziva uz existujucu infrastrukturu a nemusis mu stavat dalsie kolaje k letisku.

Autobusy ktore smeruju na letisko by predsa obsluhovali aj sidliska, nie len z nejakeho bodu priamo na letisko… Samozrejme, ze v buducnosti by mohol byt expresny spoj hlavna stanica - letisko, ale myslim, ze kosicke letisko tolko pasazierov ani nedosiahne, aby sa to vobec oplatilo.

Atd.

Trochu megalomanske, hlbeny tunel tam nikto stavat nebude, navyse by pocas vystavby toho tunelu a krizovatiek nebolo kam viest obchadzku.

Tu by bol problem zosuladenia DPMK a NDS s presunom trate elektriciek a vystavby krizovatky. Pochybujem ze by DPMK do toho islo ked nema peniaze ani len na udrzbu existujucej trate. Navyse to neriesi napojenie Peresa z II/548, resp. by tam zostalo to sialene odbocenie na rampe z II/548 “do protismeru” a vseobecne cele to napojenie peresa na I/16.

Dalo by sa to lowcostovo riesit takto:

Existujucu zjazdovu rampu z I/16 na II/548 pouzit ako napojenie Peresa. Pri Peresi postavit nadchod pre chodcov a zrusit semafor a odbocenie z/na I/16 z Bystrickej ulice cim sa tam uvolni priestor.

Takto to nevyzaduje postavenie ziadnych novych zjazdov/najazdov na I/16 a vseobecne minimum uprav existujucich ciest a je to taktiez bez uprav existujucej elektrickovej trate. Vacsi z kruhacov v MUK by mal byt rieseny ako turbo kruhac alebo mat minimalne bypass v smere na letisko, kedze uz teraz je premavka na II/548 a do Peresa pomerne husta.

1 lajk

Áno toto riešenie je z hľadiska peňazí, obmedzenia premávky asi najefektívnejšie.

Z hľadiska koncepčných riešení mám rád aj trochu netradičné riešenia, ktoré zohľadňujú aj komfort obyvateľov a životné prostredie.

OpenStreetMap

Podla mna, tak ako to je prakticky aj dnes, teda s existujucou mimourovnovou krizovatkou a urovnovym krizovanim elektriciek a 2-prudovkou by to uplne stacilo:

Netreba spravit nic ine len to tam vyasfaltovat. Jednoducho premavka na 4-prudovku tam nie je. Dokonca skoro vzdy je tam vytazeny len jeden smer (bud sa na letisko/do PP dochadza, alebo odchadza), takze ta krizovatka by to v pohode zvladala.

Skor by som zrusil tu vetvu od Peresa na krizovatku s 548, resp predefinoval ju na obojsmernu a sluzila by len na prijazd/vyjazd z Peresa. A tym by sa mohla 4-prudovka zrealnit ako dialnicny privadzac (autobusy by zachadzali na Peres a nebolo by treba ziaden semafor/zebru.

PS: Priemyselny park sa dalej rozvija: CTP začala pri košickom letisku výstavbu novej haly za 45 miliónov eur - KOŠICE:DNES

Kruhac tam treba. Aj na jednej strane, aj na druhej. Vychodna krizovatka je dnes uplny humus, zle sa tam odbaca, su tam casto kolony a kolizne situacie. Na zapadnej strane to bude to iste.

1 lajk

Super point, že ak sa tam vytvorí kruháč, tak aktuálny zjazd za Perešom smer Jasov sa môže zrušiť a bude slúžiť iba pre napojenie Pereša na II/548.

1 lajk

Vychodna krizovatka je dnes humus, lebo po vyjazde na “dialnicu” nie je poriadny pripajaci pruh, a lebo vsetky auta na letisko tam sa tam zlievaju s tymi do mesta. Cize ked sa tam spravi poriadne dlhy pripajaci pruh a ked auta na letisko pojdu rovno cez elektrickovu trat, bude to ovela lepsie aj bez kruhaca. Pointa je, ze na take jednoduche riesenie by mohli byt peniaze aj hned. Ked sa tam zas nakresli 50 milionova megalomania, nebude to ani o 20 rokov.

3 lajkov

Tam by ale na krizeni s tratou musela byt STOPka kedze je krizenie v zatacke bez dobreho rozhladu. Co v kombinacii blizkosti krizovatky na MUK nemusi byt uplne stastne. 4 prudovku na letisko nikto nenavrhoval, vo vsetkych nakresoch je to obycajna cesta.

Ked si pozries moje kreslenicko tak presne takto to tam je.

1 lajk

lenze v KE ten Bus pruh tak lahko nevybudujes a tam kde sa dal uz aj je…

• kazovost autobusov a nakup nahrad.dielov je 4:1 voci elektrickam…
  • este raz SOLO pre letisko nie spolu s PP ano

No ved ta cena potom sedi. Akurat pre elektricku musis vybudovat aj infrastrukturu ci zazemie, ktore pri autobuse nepotrebujes. To je ten rozdiel.

A priemyselny park dokaze vygenerovat dopravu neustale? Asi nie. Staci par autobusov ked sa zacina/konci pracovny cas zamestnancov.

1 lajk

Tie priemyselné parky sa inak strašne preceňujú, je to ako keby pozostatok zo skorších 2000cok kedy to bol symbol prosperity. Dnes je realita taká, že priemysel je natoľko automatizovaný, že tých ľudí tam zas toľko nie je a tí čo sú sú vo veľkej väčšine cudzinci, ktorých na ubytovňu/z ubytovne zoberie kyvadlová doprava. Viď aj naša nová otrokáreň ehm pardon baterkáreň, štedrá štátna dotácia a za 1050 v hrubom veru domáci makať nikto nebude. Zaujímavé že dotovanie takéhoto nezmyslu nikoho nekúše :smiley:

5 lajky

Jedine normalne letisko na Slovensku:

2 lajkov

sprostosti trieskas, aspon co sa tyka KE letiska. Zazil som, ze som na letisku nastupil na bus a potom na dalsich zastavkach v PP bolo tolko ludi, ze sa do neho ani nevosli.

Naviac, PP znamena, ze tam jazdi vela kamionov a nakladakov.

No a mysliet si, ze baterkaren je nezmysel - to nie je myslenie 2000cok, ale tak 80tok. Praveze pri dnesnom prechode na ciste elektricke zdroje a raste spotreby elektriky kvoli data centram, je kazdy taktyto pocin fajn (kolko platia je ciste otazkou ponuky a dopytu - ked najdu zamestnancov za 2 EUR/hod, zarobia viac. Kludne si otvor taku tovaren a budes bohac, ked si myslis, ze je to tak jednoduche). Celkom sa zabavam, ked teraz citam, ako Slovensko (a Trump) nenavidia veterne elektrarne - najcistsiu moznu formu elektriky. Ale vsetci zamilovani do ruskej ropy…

1 lajk

A to je ten co tam ide raz za hodinu?

Ano, ale teraz ho vyrazne posilnili (casto aj polhodinovy interval) a zosuladili s lietadlami. Takze napr sa da ist aj o 4tej rano a chytit prvy ranny let do Viedne.