Letisko Košice

Alebo mozno tunelovy variant. :winking_face_with_tongue:

Jaro P. toho narozpraval podobne ako Rasto T. …
Uz tu mame 4r Aquapark, co jeden hned 2 ze… Ze …

Jarko nevie ,dobavit, ani opravu elektrickovej trate na Alejovej…

Viziu ma ako Trnka :slight_smile:

• Elektricka na Tahanovce,
  • Elektricku okolo Jumba pod Furcu
  • Elektricku do Volva cez Barcu
  • Elektricku na letisko

A ked sa spytas na vytlky a suvisle opravy ciest a chodnikov tak odpoved je jednoducha MESTO MA INVESTICNY DLH DO CIEST 1,5mld… a dalsiu cca miliardu do budov a majetku..

Takze kde on nieco nove vybuduje, co bude priorita… lebo 3 zo 4 ,elektr.trati doslova horia nutnostou… ALE HLAVNE KDE na to zoberie… ked aj keby nasli EU fondy tak nenajdu na spoluucaste

V tom videu primátor spomenul, že hlavným investorom električky na letisko by mal byť štát. To dáva projektu určité šance. Ale naďalej som skeptik…

Skôr to tomu projektu dáva práveže nulové šance.

5 lajky

Tiez by som nebol velky optimista. Ale iste je, ze to riesi MH manazment (ci ako sa to vola) a to je, pokial dobre rozumiem, firma zriadena Ministerstvom hospodarstva. A uz to minimalne 5 rokov stalo na vysporiadani pozemkov. Takze ak sa teraz primator pustil do takychto vyhlaseni, asi sa tam fakt nieco pohlo. A aj to dava zmysel, lebo priemyselny park sa cim dalej viac zaplna, letisko rastie o 36% a ta aktualna cesta tam uz dost nestiha.

hej, pohlo sa, zvolebnieva sa :smiley:
rovnako ako sa pohol privádzač D1 do SN, obchvat Harichoviec a myslím si, že každý z nás zo svojich kútov SVK si tu vypichne niečo nové :smiley:
V miestnej tv u nás bola teraz reportáž, ako sa idú obrovským tempom opravovať chodníky a cesty, hneď ako sa spustí asfaltáreň, aj keď to vlastne nie je až tak potrebné, lebo mesto min rok minulo obrovské peniaze a úsilie a veľa sa spravilo.

moja obľúbená veta znie - blížia sa voľby, cítim asfalt.

5 lajky

PS: Od apr 2027 pridavaju uz 14tu rotaciu tyzdenne. ZSSK mozu tie “EXy” fakt premenovat na osobaky, kedze nic ine nie su.

1 lajk

No tak naco vlastne potrebujes juznu dialnicu do KE, ked sa to z BA oplati viac lietadlom? Naco sa trepat 4h+ so spotrebou za 50 EUR, ked lietadlo do urobi za 25 minut cesta + 40 minut letisko za 30 EUR?

Potrebujem kvalitnu zeleznicu a dialnicu, aby som toto lietanie nemusel robit. Jednoducho, v ziadnej normalnej krajine take dve male mestecka ako KE a BA neuzivia taketo lietanie. Pha a Ova su nasobne vacsie a priame lety nemaju. Tu hejslovaci predrbavaju miliardy na megalomanskych tuneloch (zeleznicnych aj dialnicnych) na obsluhu “PB (37k) + BY (12k) + PU (17k) + DB (21k)” (aby som ta ocitoval) a vysledok je, ze aj ti, ktori by KE-BA v zivote nelietali idu, pokial je moznost, lietadlom, lebo normalne pozemne spojenie “nepotrebujeme”.

1 lajk

Praha a Ostrava su tak dobry argument :slight_smile: Miesto dialnice priamo D35 cesi postavili najprv naokolo blizsie cez Brno. Spojili tie 2 mesta a az teraz riesia alternativnu cestu

1 lajk

Je to dobry argument ohladom lietania.

A ked uz chces odbacat k dialniciam, tak aj tam je to dobry argument, lebo praveze D1kou spojili svoje dve hlavne mesta Prahu a Brno priamo, s tym ze Ostrava bola poriesena tak, ze sa nikto nestazoval. A naviac, vlaky potom nasmerovali priamo primarne Pha-Ova s tym, ze Brno je spojene z Prahou priamo dialnicou a Ostrava priamo zeleznicou. Nie ako u nas, ze vsetko sa trepe len do hejslovacka a potom po 30 rokoch sa juzne spojenie celkom odpise do stratena (zatialco cesi dokoncuju uz aj to druhe spojenie kym my nemame ani to prve a chybaju nam nanho este miliardy a 10 rokov).

1 lajk

Mal by si byť spokojný, máš dlhé roky priame železničné spojenie do BA. Ja musím prestupovať v Kysaku (to keby si zažil a tie meškania prípojov atď. to by si penil). A máš aj 2 priame spojenia po diaľnici. Jedno cez HU a druhé čoskoro pribudne cez D1 (okrem 1 úseku). Plus letisko priamo pri meste, vám Košičanom musí byť hej, takí Prešovčania o toľkých možnostiach môžu len snívať. A ty sa ešte sťažuješ, iní na tvojom mieste sú happy a raz ti pribudne aj R2 a už budeš mať všetko. Ale letisko na východe už nikde nepostavia a priamy spoj z PO - BA to je tiež len sen.

3 lajkov

Na presovcanoch obdivujem, kde sa v nich to megalomanstvo berie. Pri dialniciach pozadujete megalomanske riesenie obchvatu s 3 tunelmi a potom sa divite, ze nie je dokoncena R4. Pri zelezniciach by bolo uplne prirodzene, aby jazdili Exy juznou trasou PO-KE-LC-ZV-BA a nikde by ste nemuseli prestupovat a ta trat sa mohla rozvijat rovnako ako severna. Vy ste ale zafixovani na to, aby stat postavil na X tunelov priame spojenie z Krompachov do PO (ked dobre rozumiem). To zas je totalne nerealne.

PS: Teraz som sa previezol po R4 smerom KE-Lipany. Myslim, ze prazdnejsia dialnica aj s tunelom neexistuje - a to je kolko ?10x? drahsie nez R4 KE-HU…

A spat k letisku, urcite by bolo lepsie ak by bolo postavene medzi KE a PO. Neviem preco ho nedali tam. Ale po dialnici to mate na KSC blizsie ako blavaci na Schwechat a tam sa nikto nestazuje. Takze aj KSC nateraz bude musiet stacit pre obsluhu PO. PO mesto alebo kraj by ale mali zriadit nejaku priamu linku PO-KSC minimalne k tym rannym/vecernym letom do BA.

ešte ba mali vyriešiť prepojenie R4 na letisko. Síce netuším ako, ale by bolo fajn keby sa dalo obísť mesto.

1 lajk

Raz, v dalekej buducnosti…. Bude prepojenie na vypadovku na Peresi, odtial po PR2 na Ludvikov dvor. Tak R2 a R4

2 lajkov

Netreba zabúdať, že Bratislava a Košice majú letiská v podstate hneď za mestom, zatiaľčo Mošnov je od Ostravy už celkom ďaleko a v Prahe je síce tiež na okraji, ale zase je to násobne väčšie mesto a cesta cezeň môže trvať dlhšie. To má tiež vplyv na celkový cestovný čas od dverí k dverám.

Len tu si treba uvedomiť historické súvislosti ešte z čias Československa, že ako bola trasovaná pôvodná federálna D1 a tiež bolo potrebné spojiť Prahu a Bratislavu. A naopak železnicu stavali komunisti prioritne pre nákladnú dopravu a teda bolo logické ťahať hlavnú trať smerom na priemyselné Ostravsko a ďalej na Slovensko smer ZSSR.

Inak VRT spojenie Prahy a Ostravy je tiež zamýšľané cez Brno a nie kratšou trasou ako vedia súčasná konvečná trať.

7 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne