Letisko Košice

Tieto aktivity vobec nie su zavisle na tom, ze ako ludia rozhodnu… Ako keby dotacia 150k bola nejaka klucova…

Ved sa pozri, ze na ake ine doslova “blbosti” kraj vynaklada peniaze ci dotacie a mozno to sam pochopis, ze je to uplne zrnko v sile.

Napr. Brno a Jihomoravsky kraj teraz ide podporovat linky do Frankfurtu vo vyske 3miliony za rok…

Brno takisto dotuje linku do Malagy:
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/novinka-letecke-linky-ryanair-malaga-rim.A241113_122037_brno-zpravy_mos1

Letisko je len nastroj… A stat dostal za predaj letiska peniaze…

Presne potvrdzujes to, co hovorim ja. Brno, Ostrava - vsetky ceske letiska su pod krajmi. Oni ich zivia, a ked chcu, tak aj dotuju. PRG je statne, ale statu vyraba obrovsky zisk - cize prakticky sa z PRG dotuje chod statu. Len na Slovensku parazit BTS presne naopak “narodne striebro” za 70 mil EUR dotacii statu. Nech sa presunie na kraj, ked uz ho stat nechce sprivatizovat, a ti ho potom mozu dotovat. A rovnako KSC a TAT, nech sa presunu na kraje/sprivatizuju, a kazdy potom moze to letisko rozvijat ako uzna za vhodne a potom sa realne ukaze na co ktore letisko ma.

a čo tým prosím ťa získaš? od roku 2010 nedostalo ani korunu, čiže aj keby sa prevedie tak stále je za “70 mega štátnych”, nezmení sa vôbec nič, akurát teraz, keď už je ziskové bude profitovať BSK namiesto štátu. To nedáva zmysel ani sprava ani zľava ani zo stredu.

5 lajky

No pre Kosice tym ziskam, ze kazdy rok mozu rozlietat 2-4 nove linky pri 150tis EUR/rok/linka a zisku 300-600 tis EUR/rok, ktory si len tak za nic zoberie blavastan.

No a pre BTS, snivaj dalej svoje sny, ze pri tych zlavach, co letisko RYR a WIZZ dava, bude v zisku. Prave naopak, bude potrebovat investicie, kedze chce stavat nastupne mosty atd.

No a, ako sme si ujasnili, letisko BTS dostava okrem tych 70 mil dotacie na ochranu a hasicov (najviac na SK) aj na marketing, aj nezverejnene za sluzby vo verejnom zaujme (vladne lietadla). Alebo inak, ked “nedostalo ani korunu” tak co, vyvorilo zisk? Kde je? Kam ho odviedlo, tak ako si stat vybral kazdy rok zisk z KSC?

“No pre Kosice tym ziskam, ze kazdy rok mozu rozlietat 2-4 nove linky pri 150tis EUR/rok/linka a zisku 300-600 tis EUR/rok, ktory si len tak za nic zoberie blavastan.”

Ako konrétne BTS berie peniaze zo zisku KSC a ako dosiahneš aby po tom, čo BTS bude pod BSK zostali pre KSC?

“No a pre BTS, snivaj dalej svoje sny, ze pri tych zlavach, co letisko RYR a WIZZ dava, bude v zisku. Prave naopak, bude potrebovat investicie, kedze chce stavat nastupne mosty atd.”

Predsa z vlastných prostriedkov, prípadne komerčných úverov, ktoré má tiež a môže čerpať ďalšie. To buď rád, že sa k tebe nedostalo, že idú aj parkovisko rozširovať, nielen mosty stavať. Toto neviem ako by si udýchal.

“No a, ako sme si ujasnili, letisko BTS dostava okrem tych 70 mil dotacie na ochranu a hasicov (najviac na SK)” - ako sme si ujasnili, pomerne k veľkosti letiska dostáva veľmi podobne ako KSC

aj na marketing “ - ako presne? máš zdroj, pokiaľ by takéto niečo reálne bolo, verím tomu že už by bol súdny spor zo strany VIE kvôli nedovolenej štátnej pomoci.

“aj nezverejnene za sluzby vo verejnom zaujme (vladne lietadla). “ - keď toto chceme volať dotácia tak sa možno konečne na niečom zhodneme

“Alebo inak, ked “nedostalo ani korunu” tak co, vyvorilo zisk? Kde je? Kam ho odviedlo, tak ako si stat vybral kazdy rok zisk z KSC?”

Porovávaš hrušky s jablkami… v KSC je štát minoritný vlastník, tam si nerozhodne o ničom, ani o tom, či si vyberie zisk alebo nie, o všetkom rozhoduje majoritný akcionár, toto je jeden z vedľajších efektov privatizácie. Tie peniaze, o ktorých stále básniš ako BTS “kradne” KSC, by mohli zostať v KSC iba pokiaľ by letisko NEBOLO privatizované a štát by mal rozhodujúce slovo a rozhodol by sa nevyberať zisk ( ako posledný rok pri BTS)

zisk je veľmi nepresné meradlo cashflowu a finančného zdravia, zvlášť pri obrovských investíciach.. BTS odpisuje 11 miliónov ročne, to znamená, že aby boli na “nule” musia zarobiť 11 miliónov bez toho aby niečo minuli. Potom už nie je moc ťažké pochopiť, že keď spravia zisk 2 mega tak na účte nemajú o 2 mega viac ako pred rokom, ale to číslo je omnoho vyššie, alebo že strata 5 mega neznamená, že majú o 5 mega menej ako pred rokom.

Bez ohľadu na to, ako sa fakty snažíš ohnúť vždy to vyjde rovnako, radšej sa teš z novej linky, rovnako ako sa teším aj ja, napriek tomu, že linku nikdy nevyužijem, z KSC som nikdy neletel a pokiaľ nepôjdem opáčiť linku BTS - KSC tak ani nebudem.

1. Tak, ze z KSC stat kazdorocne vybera zisky zatialco BTS podla potreby navysuje zakl. imanie, dava najviac na ochranu a poziarnikov, aj marketing aj vladne lety
  2. Snivaj dalej - zatial sa BTS podarilo byt v zisku 1 rok zo 16, takze pravdepodobnost je 1/16.
  3. Vo vyrocnej sprave MD (ktoru som ti postol v teme o BTS) je uvedene len “marketingová spolupráca s letiskom v Bratislave”. Kolko, to sa nevie. A tie najivity o sudnom spore: stat ma predsa tisic sposobov ako to spravit: cez Slovakia Travel zaplati oblepenie BTS reklamnymi plagatmi na Slovensko. VIE nemoze nijak protestovat.
  4. Uz len tie kecy, ze “minoritny vlastnik nic nemoze”. Ma 33% a k tomu prisluchajuce rozhodovacie pravomoci. Vysvetli mi dovod, preco ak by stat povedal, ze si nechce z KSC vybrat zisky ale chce, aby ich letisko investovalo do svojho rozvoja, preco by mu to VIE zakazovala.
    No a tie kecy o cashflowe su zas len zavadzanie. BTS je lowcostovy terminal, kde pasazieri platia za letenku v priemere mozno 50EUR, a v tom musia byt aj letisne poplatky. KSC je standardne letisko, kde cestujuci Swissu/Austrianu/LOTu (a nepriamo aj Lufthansy, United, Emirates, flydubai a vsetkych dalsich Codeshare partnerov) platia za letenky ine palky a z toho letisko moze normalne robit zisk a rozvijat sa. Cize “Bez ohľadu na to, ako sa fakty snažíš ohnúť vždy to vyjde rovnako”, ze lowcostovy terminal nemoze produkovat rovnaky zisk ako standardne letisko. A teda, ze si nedokaze zarobit na to, aby bolo “narodne striebro”, ako ho Fico prezentuje. BTS moze vyzerat ako Luton, Standstead, CDG3, Modlin alebo iny lowcostovy terminal, lebo na nic ine nemoze pri lowcostoch zarobit. A preto by za svoje nemohlo byt v nicom podobne VIE, PRG, BUD, KRK alebo KSC. Ale v Hejslovackom blavastane sa to da jednoducho: kuzelnik za statne.
  1. a tým že sa BTS prevedie na BSK sa prestane vyplácať zisk z KSC? A ty ideš niečo o naivitách písať hej? :smiley:
  2. makroekonomická situácia bola iná, počet prepravených cestujúcich bol inde, pokiaľ sa udrží 2,5 milióna cestujúcich a viac, pravdepodobnosť je 1/1
  3. myslíš ten dokument z 2010 keď ešte štát letiskám pomáhať mohol? skús vykutrať niečo mladšie…
  4. o vyplácaní dividend rozhoduje vedenie akciovky, v tomto prípade letiska, kde má súkromný vlastník 66%, ten vie rozhodnúť či dividendy budú, alebo nebudú vyplatené, jasné že budú, na to to kupovali. Nemôžu rozhodnúť, že jeden vlastník dostane a druhý nie, však to by bolo ako na pieskovisku :smiley:

To, že Fico BTS nejak nazve, neznamená, že to tak je, skôr naopak v jeho prípade :smiley: Ver mi mám letiská relatívne prechodené a za mňa napríklad STN alebo LTN vyzerá lepšie ako BTS, takže kategóriu spĺňa. A zvyšok.. to fakt lieta A380 na KSC? :smiley: aj do USA má linku? Nehovoriac o tom, že FlyDubai je tiež nízkonákladovka. Okrem toho mi nevychádza, že poplatky na “štandardnom letisku” sú v pohode aj pre wizz a ryan na ich linky. a k tomu vhodenie KSC do jedného koša s VIE, PRG, BUD, KRK to už je na kontakt na dílera.

2 lajkov
  1. Zisk z KSC sa bude vyplacat Kosickemu kraju, ktory linky dotuje uz teraz. A BTS prestane parazitit na state.
  2. Presne naopak. Na tie nove linky dava BTS 90% zlavu z poplatkov. Takze 90% ludi bude lietat pod naklady letiska. Cize pravdepodobnost ovela mensia nez 1/16.
  3. Nie, myslim ten najaktualnejsi dokument z 2023: Letisko Bratislava - #89 podľa DrX
  4. Rozhodnutie je spolocne rozhodnutie vlastnikov akciovky. Ako sa rozhodnu, tak budu mat. A stat ma teda 33% rozhodovacie pravo a naviac rozne paky na akukolvek spolocnost, ak by mu ta spolocnost skusala robit naprieky. A dalej ma stat moznost objednania marketingovej podpory, rovnako ako robit na BTS a rovnako ako robia tie krajske organizacie CR, ked rozlietavaju nove linky. Nikto nemoze statu branit, aby si u Wizzu objednal za 150tis EUR “propagaciu Slovenska” na svojom webe.

K STN alebo LTN, ked tam prides na terminal, tak je tam zhola nic - ani elektricke zastrcky. A spolocna hala tak prervana, ze ludia casto sedia na zemi.
Nikto nenapisal, ze A380 lieta do KSC. Ale Emirates si kupuje kapacitu u LOTu, a lieta sa s prestupom vo Varsave. Chod na https://www.emirates.com/ a dozvies sa. A rovnako chod na united.com a v pohode si kupis let Kosice-New York s garantovanym prestupom. Viem, ze pre ludi “obmedzenych” realiami BTS je linka standardnej aerolinie s garantovanym prestupom nepochopitelny pojem. Vhodenie KSC do jedneho kosa s VIE, PRG, BUD, KRK je presne vporiadku: vsetko su to standardne letiska, kde lietaju lowcosty aj standardne aerolinky, a ktore robia standardne zisk aj po zaratani odpisov. Vsetko pojmy, ktore niekto s rozhladom pokryvajucim len BTS nemoze pochopit.

ja len ze ake investicie ,spravila vieden, za tie roky… Michalovska stanica ma vacsiu kapacitu…

1. to by bolo, pokiaľ by štát previedol svoj podiel v KSC na kraj, o tom sme sa ale nikdy za celé tie mesiace diskusie nebavili :smiley:
  2. odkiaľ máš tých 90%? už som sa na to raz pýtal, stále nevieme :smiley:
  3. ten v ktorom je marketingová spolupráca bez sumy? a hneď z toho spravíš dotáciu?
  4. štát má v KSC 34% nie 33% a teda ešte som nevidel, že by si vlastník s takýmto podielom mohol diktovať podmienky na chod firmy :smiley:

Čiže až na ten počet ľudí je STN a LTN tak 1:1 s BTS.

Že LOT má jednu linku zopár krát týždenne do KSC neznamená, že tam lieta Emirates, ani to neznamená, že KSC sa môže radiť do jednej kategórie s tými letiskami, ktoré si vymenoval, sorry, ale to je fakt mimo… Na BTS bol tiež lot 1 krát za teno rok, tiež sem lieta teda Emirates s A380 :smiley:

Zisk z KSC sa ťahá lebo Vieden to chce ako majoritny vlastnik, ostatne to je to čo robia aj doma, za 12 rokov, odkedy som prvýkrát letel z VIE sa tam nezmeilo absolútne nič, ani tie prehistorické skenery čo ma nútia počítač vyberať z batohu a to napriek tomu, čo pri ich prebytku peňazí je centová položka, zato BTS ktoré údajne krachuje ich nahodilo už x rokov dozadu. Tento rok som opäť letel z VIE a samozrejme mi rozobrali celý batoh kvôli počítaču, toto som za posledné roky nevidel ani v Catanii alebo v Tirane, čiže ak sa ti niečo nemáči na vedení KSC, problém hľadaj u majoritného vlasníka.