Letisko Košice

presne drx, kto chce hľadá spôsob, kto nechce hľadá dôvod.

tak toto je jedna z mála vzácnych chvíľ, kedy ste sa Vy dvaja zhodli :smiley: :smiley:

3 lajkov

Ja som tam v živote nebol, možno som tade raz prechádzal, ale keď sa na to dívam na ten semafor pre chodcov, tak si nemôžem pomôcť nespýtať sa, ako moc by tam zahatala dopravu obyčajná semaformi riadená priesečná križovatka? Električky pred tým esíčkom už tiež moc rýchlo nepôjdu…

Obmedzenie rýchlosti električiek vyzerá takto (zdroj: iMHD.sk)

No, povodne tam bola normalne RC a ambicia aby to bolo minimalne 110kmh. Akoto tak postupne degradovalo na mestsku jednotku a potom aj so semaformi, je na diskusiu, ci to uz uplne degradovat, alebo ci naopak odrezat Peres na paralelnu cestu a toto vratit aspon na tych 110

1 lajk

V bode odbocky na letisko je elektrickova trat relativne vysoko oproti ceste a aj smer na Peres je vyssie ako smer do KE

2 lajkov

Dovod rychlostneho obmedzenia je spomenuty v tomto clanku:

Čo pohne mostom pri Pereši? 
6. septembra 1991

Dopravári ďakujú za finančnú pomoc  
 Priznám sa, že keď erka, v ktorej sedím prechádza cez most pri Pereši, necítim sa najistejšie. A viem, že nie som sama. Most „straší“ nielen cestujúcich, ale zlostí i dopravárov v DPMK. Bodaj by nie, veď rýchlodráhu opravujú už tretí rok a práve s mostom neurobili krok, aký chceli. 
 „Najradšej by sme ho zburali a vedľa postavili nový, taký, aký mal byť pôvodne. Nie krátky s násypmi, ale šikmý, aby električka nemala malé nájazdové oblúky, aby sme nemuseli, zložite viesť koľaje,“ hovorí technický námestník DPMK ing. Dušan Korytko. 
 „Ešte pred niekoľkými rokmi sme vypracovali štúdiu v štyroch alternatívach. Realizácia tej najideálnejšej by v cenách roku 1989 stála päťdesiat miliónov korún. Dnes je to o ďalších tridsať miliónov viac. Most sme za bezmála tridsať rokov už aspoň päťkrát zaplatili. Myslím tým náklady vynaložené na jeho údržbu. Doplácame na to, že projektant i stavbári pri výstavbe rýchlodráhy chceli silou mocou čosi ušetriť." 
 Na moste musia vodiči električiek spomaliť rýchlosť a jazdiť naozaj opatrne.  Vykolajenie električky si vynútilo i namontovanie prídržnic, ktoré bránia tomu, aby električka po vykoľajení nevyšla z koľají von.  Peniaze na vyše sto miliónovú generálku rýchlodráhy, ktorá reparáciu už nutne potrebovala sa nezháňali ľahko. Bez pomoci VSŽ, ktorá prispela na opravu 30 miliónmi korún, by to išlo veľmi ťažko.

Na najazdoch na most zevraj bolo v minulosti niekolko vykolajeni elektriciek aj pri nizsich rychlostiach.

1 lajk

To toto tu je uz o niecom uplne inom. A ja som teda za poslednych 30 rokov nepocul, ze by sa tam elektricka vykolajila. Takze asi je to uz davno vyriesene.

No ale spat k teme: myslim, ze vsetkym je jasne, ze nic z toho sa robit nebude. Jedine naplanovane aj logicke riesenie je prerobit tu krizovatku za Peresom a spravit tam pristup k letisku (uplne by stacilo 2-prudovkou a bez elektricky, nie megalomansky 4-prudovkou a s elektrickou, ako je to naplanovane teraz - ale s vyhladom na 4 prudy a na elektricku podla potreby). Ked tam bude ta cesta, tak letisko/DPMK moze zaviest kyvadlovku od letiska k zastavke elektricky, a dokonca by aj zlepsili vytazenost elektricky.

5 lajky

Nezachytil som električku na letisko ani pred týmito komunálnymi voľbami, takže to asi nie je aktuálna téma na dosť dlho …

včera som bol na KSC. Čo sa týka nového VZ tak odbočenie na letisko, je fajn, ale te výjazde z letiska na I/16, riadne dokafrali, je horší ako bol. Na druhej strane musím konštatovať, omnoho plynulejší prejazd košicami hore /dole, ako pre otvorením R2/4. Išiel som okolo 15-tej, čiže, dalo by sa povedať, v čase špičky.

1 lajk

Pajdoom, politici ako Polacek samozrejme pred volbami taku temu nemozu opomenut:

Aha, košický panflet …. teda zoznam vlhkých až mokrých snov ….

2 lajkov
3 lajkov

Povodne to bola “panelova” 4 prudovka z Kosic do VSZ s normalnou MPR 90. Ist po nej bol neskutocny zazitok. Asi bola od pociatku zamyslana ako rychlocesta, ale riesenie bolo take polovicate, resp urobilo sa len to na co prave boli peniaze. Polovicka krizovatiek ostala urovnovych. Nepamatam kedy presne ju vyasfaltovali, to bola vtedy velka vec, ale neskor niekoho napadlo vylepsit pocet D a R na Slovensku a spravit z tejto cesty Rku s 110 kou , neskor 130, aj ked normy horko plakali.

4 lajkov

Udajne to bola zalozna draha letiska v pripade vojny.

5 lajky

Ja len potvrdím slova Lamišku a utvrdím Mateia. že cela cesta sa stavala ako záložna pristávacia plocha a bola panelová bez zvodidiel pričom jednoducho stredový travnatý pruh by bol odstránený. Ani stromy sa tam spočiatku nesadili, resp. čo sa dali ľahko vyrúbať (topole).

Po tejto panelovej ceste sa nedalo ani rýchlo jazdiť a v zime to bola katastrofa. Sám som zažil nehodu, keď silno fúkalo, bolo namrznuté a otca so Škodou 100 našťastie len nadhodilo do stredného pásu a tak sme sa vrátili otočiť na Ľudvikov Dvor a pokračovali ešte pomalšie ani nie 40kou do Košíc. Vtedy neboli ani veľké rychlosti a ani rýchle auta.

To, že niekto chcel zvýšiť štatisticky počet km lebo sa dostatočne nestavali naše 4pruhové cesty je vďaka demokratickým súdruhom (je to jedno či hentí alebo tamtí, opozicia-koalicia) a potom vznikli obmedzenia, ktoré tam dovtedy neboli. Zákaz pohybovania sa chodcom, cyklistom a pomalým vozidlám traktorom bez riešenia náhradnej trasy. Družstevníci si čiastočne urobili poľnú cestu za električkovou traťou, no výdavky na cyklochodník, kde je dostatok miesta medzi cestou a električkou je doposiaľ nerentabilný pre mesto, hoci mestskú časť Šaca potrebuje mesto ako soľ, lebo by prišlo o významného platiteľa daní a to vlastníka hutníckeho kombinátu. Veď preto je aj v katastrofálnom stave cesta od Šace k bráne č.1 a v smere na Veľkú Idu. Obdobne v priemyselnom parku Bočiar staré HUKO. Ale už odbáčam, no nedalo mi.

4 lajkov

V roku 2005, keď prebiehala delimitácia ciest II. a III. triedy na samosprávne kraj a zároveň vznikla NDS odčlenením organizačnej zložky od SSC boli na NDS prevedené niektoré cesty I. triedy ako rýchlostné cesty. To je prípad aj Košíc a celého vnútorného prieťahu I/16 a I/20 vrátane privádzača Budimír - KDH a cesty I/16 Šaca - Červený rak.

Okrem toho boli prevedené na NDS aj niektoré polovičné profily budúcich diaľnic/RC ako napr.:

I/16 Budča - Zvolen-Môťová, I/16 Brzotín-obchvat, I/16 Hrhov - Mokrance

I/68 privádzač Prešov-Juh

I/18 Jablonov - Studenec (obchvat Spiš. Podhradia)

I/11 Považský Chlmec - Brodno po Rudinku

I/11 Kys. Lieskovec - Krásno - Oščadnica

I/49a privádzač Púchov-Juh

I/9 Drietoma- Chocholná D1

I/64 Nitra Dražovce - KO Zobor

2 lajkov

https://korzar.sme.sk/kosice/c/chceli-si-napustit-vodu-na-letisku-v-kosiciach-narazili-na-problem-z-kohutikov-tecie-len-tepla

2 lajkov

máš smäd? kúp si malú flašku vody rajec za €2,75 a zaplať zálohu za vrátny obal…v IRL hned po zavedení zálohovania, na letiskách predávajú vodu v tetrapakoch a pitné fontánky sú samozrejmosť

2 lajkov