Jozef Ráž ml. minister dopravy od 25.10.2023

Akože sa nehnevaj, ale väčšieho debila som na tejto stránke ešte nestretol, v jednom príspevku obhajovať aj kritizovať rozkradanie smerakov, tak to sa hneď tak nevidí

Napriklad: www.dialnice.info/viewtopic … 50#p144232

to co uvadzas ale nie je cela pravda. existuje kohezny fond, z ktoreho isli dialnice a fond reg. rozvoja z ktoreho isli RC a cesty I. tr. prioritne R1. lenze nielen ta cast ktora napokon isla cez PPP ale aj usek zarnovica-sasovske podhradie a ten bol skutocne preplateny cez tento fond. a to stale nie je vsetko lebo aj R4 Kosice-milhost mala ist z tohto fondu. lenze ten presun ktory uvadzas bol kompenzovany tak ze financovanie R4 presunuli do kohezneho fondu. vsetky tie presuny su zlozitejsie.

viewtopic.php?p=213704#p213704

stale si myslim ze to bolo celkovo vyhodne. ten fond regionalneho rozvoja mal tak 800-900 mega z coho cca 500 mali ist na nitriansku R1 a 100-200 na zarnovicku R1. zvysok na R4 a na cesty ostalo velmi malo. na R2 prakticky nic, to ze niekto nieco slubi a R2 bola v zasobniku je uplne nepodstatne lebo zasobniky vyrazne prekracovali a dodnes prekracuju alokovanu celkovu ciastku. takto sa sice znizil objem ale R4 postavili z toho balika ktory financoval D1. tych 500 mega iste neslo iba na R2 a ani nemohlo lebo nebola priprava. ale okrem zvolen-krivan a BN sa postavila kopa inych ciest, aj na ZV-KE ako neresnicka MUK vo ZV bez ktorej by ZV skolaboval a zakruta smrti pred ozdanmi. dokonca zvolen-pstrusa bola tusim fazovana do dalsieho obdobia lebo do konca 2015 sa nestihla.

Bohuzial, nie. Proste, ked raz R1 bola pripravena a boli na nu eurofondy, tak vsetko ostatne co sa spravilo s presunutymi peniazmi je len nahodne zliepanie (a ako pisem, ani to zliepanie nevyslo uplne a v tej konkurencieschopnosti nakoniec cast tych penazi prepadla uplne, co by sa na R1 nebolo stalo).
Vsetko to zliepanie co sa potom robilo mohli tak isto robit zo SR alebo mohli kludne vyhlasit PPP na 50 alebo 100km R2 aj s pripravou atd. Resp, keby nebolo PPP2, je dost mozne ze by sa naskrabalo dost penazi aspon na PPP1 (co boli casti D1 medzi ZA a PO a mali aj pripravu). Je fajn, ze cast tych penazi zachranili, ale PPP2 proste nebolo dovod robit cez PPP, a PPP sa kvoli nemu ani nerobilo, len sa prilepilo k PPP1 a PPP3 (ked PPP3 nemohlo ist cez eurofondy kvoli prilisnej koncentracii eurofondov do Ziliny). Cize bola tupost PPP2 robit, ale ako vravim, ako prvy pokus o pPP na SK je to znesitelne, a ako vravis ty, porobili po tych presunoch vselico ine, cize to urcite nevypalilo tak zle, ako s PPP1/3 kde sa len premrhala hromada casu a penazi na pripravu. Lebo, najvacsi problem Slovenska je este stale ten, ze nove vlady nedotiahnu to, co predosle vlady pripravia/vysutazia. To by malo byt zaklad, ze pripravene sa uz rozbehne, aj ked nova vlada vyhlasi za prioritu nieco ine.

Neviem kde si vyčítal, že obhajujem/kritizujem nejakú zlodejinu. Čo je a čo nie je zlodejina ja neviem posúdiť, neobľubujem totiž robiť si lobotómiu mozgu v krčme, nie som preto taký odborník aby som jednoznačne vedel povedať čo je zlodejina a čo nie. Podľa tvojho slovníka, ako aj faktu že oponenta namiesto faktov radšej vulgárne urazíš hodnotím, že ty v tomto exceluješ.

Zároveň nie sme na blogu nádejných kriminalistov s krigľom v ruke, ale na fóre zaoberajúcom sa výstavbou ciest a diaľníc.

Vyjadril som svoj názor, možno nepopulárny, a to, že zrušenie PPP na severnej D1 bola chyba. Prečo? Pretože súkromník dostane zaplatené až keď sprejazdní bola by teda motivácia problémy riešiť a nie odsúvať na nasledovníka. Je preto pravdepodobné, že by dané úseky už dávno stáli. PPP nebol výmysel jedného človeka, ani jednej politickej skupiny, PPP robia všade na svete v rôznej podobe, robia ho aj naši susedia aj iné európske krajiny a tiež majú veru aj dobré aj zlé príklady.

V tomto prípade, keď si zoberieme, že dané úseky by sa dokončili okolo 2015, pokiaľ by vďaka nim narástlo HDP každý rok len o 0,1% (až nereálne nízke číslo), bol by prínos v Slovenskej ekonomike viac ako 5 mld., ktoré tu teraz nie sú. Spomenul som jednu podľa mňa zbytočnosť, podľa teba zlodejinu, kľudne tam môžeme pridať slovensko.sk za 3mld, ktoré používa 5% ľudí, hybridné policajné bmw, ktoré nemajú policajti kde nabíjať a kopa ďalších. Zároveň som spomenul 13. te dôchodky, cielene, pretože naše dôchodky sú na európske štandardy v pomere k platom pomerne štedré. V žiadnom prípade im tie dôchodky nezávidím, doprial by som im aj viac, ale na to aby sa to dalo robiť udržateľne je potrebné zvýšiť HDP. Na toto sú primárne 2 spôsoby. Prvý je, že zvýšime kvalitu vzdelávania a ľudia tým pádom môžu robiť prácu s vyššou pridanou hodnotou. Tu je nevýhoda, že je potrebné investovať do školstva, je treba generačnú obmenu a je možné, že mladí vzdelaní ľudia odídu do zahraničia. Druhý spôsob je vytvoriť priaznivé prostredie pre investície, napríklad aj kvalitnou infraštruktúrou.

Okrem toho je tu dlhodobá zhoda, že najviac škodí výstavbe diaľníc to, že jeden minister niečo začne a druhý tu zruší, čo sa tu deje žiaľ pravidelne a dlhodobo. Výsledok je, že dnes tu máme taký extrémny investičný dlh v cestách a železniciach, že keby dávame 1mld ročne tak to nedobehneme za 20 rokov.

Marek velmi dobre napisane.

mareks96 pačik hore (škoda že tu nie hodnotenie prispievateľov) …

“Velmi dobre” napisane :slight_smile:. Akurat, ze cisla vycucane z prsta a ignorovanie zakladneho faktu: bolo po velkej financnej krize z 2008 a nikto na to PPP nebol ochotny poziciat, a ak tak za take peniaze, ze to bolo jedine na grecku cestu. Da sa suhlasit s tym, ze miesto PPP2 mohli radsej pustit len nejake obmedzene PPP1 v rovnakej cene a to by bolo financovatelne (PPP2 mohlo ostat na Eurofondoch). To je ale jedine co teoreticky mohlo byt. A ziadne fantasmagoricke zazraky s 5mld EUR “prínosu v Slovenskej ekonomike”. Pre tu PPP1+3 znamenalo nic ine len krach. A preto to aj nepustili, aj ked velmi VELMI VELMI CHCELI.

vzdy to zasktrila megalomania. lebo sice bola kriza a opatrnost ale penazi bolo v bankach habadej. ale videli rizika a neuverili chytractu ze cez zlty fidic to pojde neviem ako sikovne. a urobili dobre. keby dali PPP1 iba levocu, fricovce-svinia a dsk-tur tak by to snad aj preslo.

žiadne čísla z prsta, ale z excelu…prínos 0,1% hdp ročne za obdobie 10 rokov v danom období z reálnych čísel je kumulatívne 5,5mld. Grécka cesta nie sú investície, ale spotreba, presne taká akú máme teraz, rekordné valorizácie, 24mld sekera za 3 roky, investície minimum.

Presne cisla vycucane z prsta. Praveze rocne splatky PPP niekde na urovni 1mld rocne 30 rokov by spravili taku sekeru do rozpoctu, ze by to bola grecka cesta, a keby to cele krachlo a stat by za to rucil, tak este horsie.
Ak by malo toto prinos 0.1% hdp rocne, tak za polovicu tej ceny mohli dostavat celu R1+R2 a HDP rocne by bol prinos v pohode 5%. A tvoj excel ti da 200mld EUR. A co z toho? totalny odpad.

a tak ,mame usetrene, nepostavene a ked to RAZ nie RAŽ :slight_smile: budeme stavat bude to 3x drahsie a jediny kto z toho bude mat mozno uzitok budu nasi vnuci…
Dakujem je to uzasne…

ale toto je hlupost, keby PPP1 preslo, tak mame dalsie 4 miliardy v tahu, Visnove je mozno dokoncene, ale nebola stale ani hubova - ivachnova a uz vobec by nebola turany - hubova

zrusenim prveho balik PPP sme naopak rychlo postavili za eurofondy radovo lacnejsie VSETKY useky, ktore sa dali

nejaka fantasmagoria, ze by sever bol postaveny cely v 2015 je fakt hlupost

Bolo to predražené. Ale keby sa urobí PPP súťaž tak by to mohlo ukázať lepšie ceny. Treba dobre nastaviť výber koncesionára a je to dobré riešenie.

To sa mi nezdá.
Reálne HDP Slovenska je plus mínus autobus 100 miliárd eur.
Sedí to s tým, že MF SR na cestné investície vyčlenilo 0,8% HDP, t.j. cca 800 miliónov eur.
To znamená, že 0,1% reálneho HDP je cca 100 miliónov eur.
Napriek tomu, že ty hovoríš o raste HDP, tak za 10 rokov mi to takto zjednodušene kumulatívne vychádza cca miliarda eur (určite nie 5,5 miliary eur). A aj to je s privretými očami, lebo v 2015 bolo reálne HDP Slovenska cca 88,9 miliárd eur.

Môžeš definovať to “inde”?

Aký význam by malo robiť PPP projekt iba na tieto Tebou zmieňované úseky?

riešil som primárne Višňové, viď.

Je otázne ako by sa v réžií súkromného investora popasovali s problémami medzi Turanmi a Ivachnovou, arbitráž je jedna možná varianta, ale je možné, že by tam nastala aj dohoda, bez problémov by to určite nebolo. Faktom je, že problémy, ktoré sa ukázali by sa ukázali skôr.

Ono v tomto bode je to všetko len vec názoru, nakoľko to realizované nebolo, ťažko jednoznačne povedať čo by bolo, vždy to bude názor a nie je ani správny ani nesprávny.

Je na mieste aj otázka po zrušení PPP, že keby Višňové dostala Skanska tak ako mala, či by to reálne dokázali za sľubované peniaze a v sľubovanom čase postaviť. Po vzore okolitých úsekov to nepredpokladám, osobne myslím že nie a pýtali by peniaze navyše ako aj Taliani. Tam už je otázka či by ich dostali alebo by ich tiež zo stavby vykopli.

0,1% kumulatívne = 0,1% oproti roku predošlému, nie východiskovému (rok1 - 0,1%, rok 2 - 0,2%) predpokladám tu, že ekonomické efekty diaľnice nabiehajú postupne, po 10 rokoch vyjde hodnota 5,5 mld.

D3, R2, R4, jednotky, dvojky, prípadne železnice, doprava na Slovensku má taký investičný dlh, že balík peňazí, ktorý by nedokázala absorbovať nevieme vydať.

nerozumiem otazke, tie useky by pomohli. a bolo by to unosne aj pre stat.

celková ročná splátka pre tri súkromné diaľnice by mala byť 700 miliónov eur (21 miliárd Sk)
ročná splátka pri prvom PPP projekte - rýchlostnej ceste R1 z Nitry po Banskú Bystricu - bude 125 miliónov eur
ďalšie dva projekty - diaľnica D1 z Martina po Prešov a D1 zo Žiliny po Martin - by mali ročne na splátkach vyjsť na 575 miliónov eur
za tridsať rokov by malo Slovensko za tri súkromné diaľnice zaplatiť spolu 21 miliárd eur (663 miliárd Sk)
dialnice.info/viewtopic.php?t=12570

prijmy statneho rozpoctu v 2015 boli asi 14. mld. eur. 700 mega je asi 5 percent celeho rozpoctu, to uz je podla mna vela. kapitola ministerstva dopravy asi 2 mld. aj s fondami.
epi.sk/zz/2014-385

takze ono to nedopadlo az tak zle. splatky boli do 1 percenta pre 2015. uvolnili sa stovky mega pre ine cesty.

ale problem Visnoveho, resp jeho absencia nebolo PPP, keby nedosiel skorumpovany Smer, tak visnove uz mozno 5 az 7 rokov je dokoncene. to je cele
Figel na to isiel so zltym FIDICom velmi dobre a aj cena za Visnove bola super (337 mio euro AJ s technologiou) a dokoncenie niekedy okolo roku 2017 .. teda 7 rokov alebo minimalne 5 rokov ti visnove mohlo byt

sukromna firma by mala rovnaky problem. a riesila by to tak isto, ina moznost by tu skratka nebola

samozrejme, ale zase nie sme na nejakom SMEcku, ale mame tu istu uroven informacii a vieme aj nieco aspon ako tak posudit.
toto su ozaj len rozpravky z krajiny divou a zazrakov

urcite by to nebolo bez problemov, ale zatial Skanska dodala diela vzdy viac menej v termine a budgete.
takze maju realny track record, a navyse aj teraz to “sokujuco” nakoniec robi skanska .. len nam vyletelo 200-300 mio hore kominom a stratili sme skoro dekadu ..
takze aj just keby sa visnove otvorilo 6 rokov po odovzdani stavby, teda neskoro oproti zmluve, uz by na 6 rokov sluzilo ..

teraz nam Visnove ani nesluzi a bude stat este viac

tu mas zase raz nazor, ktory je nerealne.

teraz mame na stole doslova miliardy euro a nemame pripravene projekty. CEF a eurofondy nam doslova pretekaju cez ruky, lebo neni nic pripravene

myslis, ze by sa nieco zmenilo ? no tazko, ked Smer je tu s dvomi malymi prestavkami od 2006, teda skoro 20 rokov a ti babraci dokazu vzdy ministerstvo, NDS a SSC len viac a viac rozvratit a viac rozkradnut.

doslova keby sme dostali aj 5 miliard euro na stol, nemame ich kam dat

alebo si uz nepamatame, ked vybuchla za pociatka “len” Fililaka, tak nevedeli kam dat peniaze z infrastruktury tak sa rychlo presmerovali na elektricky, trolejbusy, autobusy, opravy zvodidiel, lebo NIC Nemali pripravene ?

Nechce sa mi to teraz študovať, ale nie je pravda že nám prepadávala platnosť EIA a iné povolenia? Ak áno, tak to by znamenalo, že niečo pripravené bolo, ale tým, že sa to nestavalo, to prepadlo. :wink:

to nepochybne, len ochota riešiť by bola väčšia, takto sa len naťahovalo a odsúvalo na “nasledovníka”

súhlasím, úplne rovnako ako tvrdiť, že keby nepadla Radičovej vláda tak Višňové stojí, možno áno, možno nie, stále je to len názor, resp. “rozpravky z krajiny divov a zazrakov”

vždy, okrem súčasného Višňového, iste vyhovárajú sa na predošlého zhotoviteľa, lebo vedia, že štát ťahá za kratší koniec, rovnako ako Salini kričalo za geológiu, za tie peniaze to bolo nepostaviteľné, tu vidíme výhodu PPP, peniaze idú za sprejazdnenie, riziko za stavbu preberá koncesionár, preto je na zložité stavby ako model výhodné.

ako som už spomenul, séria chýb každého jedného ministra, ktorý k tomu pričuchol

ako už spomenul Palo, tiež mám ten dojem že celkom dosť dokumentácie poprepadávalo, dohľadávať sa mi to nechce ale tak sa mi javí, že takmer celá D3, časti R2, východná D1, myslím že aj R4 (tu naozaj len lovím v pamäti)

Nepochybne Smer má najväčší podiel viny na dnešnom stave našej dialničnej, železničnej, aj cestnej infraštruktúry, sú predsa pri kormidle najdlhšie. Ja len poukazujem na to velebenie Figela dookola, žiadny zázrak nespravil, PPP nechal nečinnosťou vypršať a následne zobral pripravenú dokumentáciu a súťažil, tá dokumentácia bola v šuflíku už od jeho predchodcov.

Takisto na Smer nemôžme hodiť rozpad Radičovej vlády, tam pokiaľ viem najväčší podiel mali Dzurinda s Miklošom. Osobne ma dosť mrzí ako nie veľmi pro-Smer človeka, že žiaľ za tých 20 rokov odkedy je Smer pri kormidle nebola opozícia schopná vytvoriť alternatívu, ktorá by bola schopná dovládnuť celé volebné obdobie.

No a k súčasnému stavu tak trocha aj chápem kroky súčasného “robíme to pre Vás” ministra. Prišiel do úradu kde je rozpočet a nie je čo stavať, tak hľadá spôsoby ako urýchliť, no a prúsery čo vzniknú už ostanú ako tradične na nasledovníka, podobne ako sme viackrát videli na Višňovom, Čebrati a Tur-Hu.