Jozef Ráž ml. minister dopravy od 25.10.2023

Jozef Ráž mladší (17. júla 1979 v Bratislave) je vyštudovaný právnik a minister dopravy vo vláde Roberta Fica.

Mladosť a štúdium
Syn známeho speváka skupiny Elán absolvoval štúdium medzinárodného podnikania na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave a študoval aj na bývalej Bratislavskej vysokej škole práva, ktorá má v súčasnosti názov Paneurópska vysoká škola. Od roku 1999 podnikal v gastronómii.

Kariéra a pôsobenie v politike
2005 - 2010 - bol zamestnaný na ministerstve obrany u Martina Fedora z SDKÚ. Na ministerstve pôsobil aj za prvej vlády Roberta Fica zo Smeru, do roku 2010.
Potom pracoval pre bratislavského župana Pavla Freša z SDKÚ.
2011 - 2016 - pôsobil v Slovenskej pošte
Od 2016 - bol vedúcim služobného úradu ministerstva zdravotníctva
2018 - Neprešiel cez prezidenta Andreja Kisku, keď ho navrhli za ministra vnútra do vlády Petra Pellegriniho
2023 - Od roku 2023 pôsobí ako minister dopravy vo štvrtej vláde Roberta Fica

Čítajte viac: domov.sme.sk/os/193458/jozef-raz-mladsi

Ked uz si myslis ze horsie to nebude…

možno prekvapí :smiley:

:laughing: toto nepotrebuje ziadny komentar.. holohlavy mafiansky pravnicky dilinko asi maximalna dehonestacia ministerstva..lutujem rezort dopravy to bude skaza aku doprava este nezazila.. to este aj krivaci ako vazny a pociatek vyznievaju popri tomuto na urovni :unamused: o tom ze obaja mali uz davno natvrdo sediet v base za ich rezortne zlociny z ich cias ani nemusime hovorit..

Ja som bol dosť zúfalý, ale čím ďalej, tým viac verím ,že môže prekvapiť.

Nerobil len pre smerákov, nie je dopravak (čo môže byť v istom kontexte pozitívne), na Hlavných správach ho už hejtuju (lebo je “covidiot”) a od pár ľudí som počul, že je v pohode.

Zároveň nemá dobré vzťahy s tatkom.

Očakávania si v suteréne, šanca že pozitívne prekvapí je veľká

Ike, aký má vzťah s otcom a čo si myslí o covide je úplne irelevantné.
Je to skúsený manažér - to je dobe, avšak to, že nie je dopravák (žiadny minister dopravy od vzniku SR nebol dopravák) musí kompenzovať inými ľuďmi, ktorými by sa mal z tohto prostredia obklopiť. Ak si vyberie ľudí, ktorí sú síce z fachu, alebo mu tam ľudí niekto z fachu (alebo aj mimo) dohodí a títo nebudú poznať všetky súvislosti a nebudú vedieť vidieť veci s nadhľadu - budú príliš zaťažení svojou odbornou praxou, rozumej netvárni - takto sa to vždy robilo, my to vieme najlepšie, máme dlhoročnú aplikačnú prax, tak to žiadne zlepšenie nebude. Dôležité bude, akí ľudia budú na stratégii, verejnej doprave a sekcii železníc.

Som zvedavý hlavne, kto príde na sekciu cestnej dopravy a pozemných komunikácii - to miesto je dlhodobo neobsadené (veľa zodpovednosti, za nízky plat) a môžu ho obsadiť prakticky okamžite. Je to dôležitý post (odhliadnuc od cestnej dopravy - túto by som úplne oddelil od tej sekcie), nakoľko metodicky riadi a usmerňuje NDS a SSC - tvorí stratégiu rozvoja, schvaľuje im financie a hlavne tvorí legislatívu a technické predpisy a je cestným správnym orgánom pre diaľnice (špeciálny stavebný úrad pôjde od 1.4.24 na UUPV alebo MŽP). Časť tejto sekcie - myslím tým odbor cestnej infraštruktúry, prakticky min. 5 rokov stagnuje - čoho dôkazom je aj nezvládnutie procesu prípravy STN 73 6100, 01, 02, 10.

Ešte by som dodal odbor BECEP - veľmi podceňovaný, za to veľmi dôležitý odbor, ktorý je však totálne neviditeľný za posledné roky a prakticky nevykazuje žiadnu činnosť. Tento treba znova zavesiť pod cesty a mal by zastrešovať skúšobných komisárov pre autoškoly a úplne zbaviť MV SR tejto záležitosti. Je to non-sens v 21. storočí, aby policajti v uniformách chodili skúšať autoškolu.

Jasné, to som tam dal len na spestrenie. Len som chcel povedať, že čím ďalej sa o ňom viac dozvedám, tým menej mi tam sedí analógia, že je to na úrovni Huliaka alebo Šimkovičovej. Bol som sám veľmi prekvapený, ako pozitívne o ňom rozprávali ľudia zo zahraničných firiem. Preto hovorím, že môže pozitívne prekvapiť. Na mindope ma trochu trápia nominácie na ŠT. Ale ak sa obrúsia hrany, aj toto môže fungovať. Celkovo si myslím, že rezort dopravy v rámci vlády nedopadol najhoršie.

K ŠT:
Denisa robí cely život s eurofondami, ma skúsenosti s vyjednávaniami na úrovni EK. Za mna OK.
Igor Choma je bývalý manažér výstavby, riadil NDS - za jeho éry aj s Machačkom tá firma brutálne slapala a boli výsledky. Už je síce 14 rokov mimo fachu a môže byť zaťažený minulosťou (tak sa to vždy robilo), záleží s akými nomináciami prídu na sekcie MD a do podriadených organizácii.

Ak to porovnám s inými nomináciami, doprava dopadla dobre. Mohlo to dopadnúť oveľa oveľa horšie, ak by dopravu dostala SNS…

Bič plieska až na konci. Tak vyčkajme. [size=77]1894[/size]

Skor by bolo mozno vhodnejsie odstrihnut sa od tychto struktur a vytvorit uplne nove.

Vykonnu cast SSC (spravu ciest) spojit s NDS, prip. vykonnu cast SSC zrusit a dat aj cesty I. triedy pod kraje (aj tak to v praxi uz dlhodobo robia na zaklade zmluv s SSC).

Vytvorit nieco ako Agenturu bezpecnosti cestnej premavky, do ktorej by sa presunulo vsetko systemove, co suvisi s bezpecnostou a co je dnes roztriestene medzi NDS, SSC, MD, PPZ, MV. Priprava tech. predpisov na zasady dopr. znacenia a projektovania ciest, audity bezpecnosti, BECEP, kampane (prijem z 8 % PZP), komunikacia s PZP poistovnami, evidencia dopr. nehod, vyskum a vyvoj v tejto oblasti a navrhovanie opatreni na tejto baze, TK/EK, skolenia autoskol/skus. komisarov, …

No, pekné idey chlapci. Akurát, že nech pozerám ako pozerám, vychádza mi to tak, že ministerstvo nám budú riadiť kamaráti na motorkách, takže nejaký komplexnejší koncept ako New Route 66 by som radšej neočakával. Rád by som sa mýlil.

No, zatiaľ to vyzerá naozaj všelijako. Vynárajú sa rôzne postavičky.

na vsetkych ministerstvach je to taky zavan minulosti a jak keby povyliezali zombici .. bohuzial bude to dalsie 4 roky zle a horsie…

No a čo štrukturálne sa urobilo správne posledné 4 roky? To isté furt.

No napríklad už len to, že sa vytvoril nejaký zoznam priorít výstavby na základe kvantifikovateľných kritérií. Možno nie je ideálny, ale v podmienkach SR to bola doslova prelomová vec. Som si takmer istý, že namiesto doladenia a vylepšenia pôjde do koša.

Akych kvantifikovanych? Tu xls tabulku treba samozrejme hodit do kosa.

doprava.ineko.sk/mapa/cesty

Stvo ten XLS harmonogram prekonal pár rokov dopredu online nástroj šitý zadarmo na kolene od ineko.

Prečo? Lebo sa Tebe nepáči?

Ja by som tomu síce čo-to vyčítal, ale v zásade išlo o krok správnym smerom - nastaviť kritériá a potom čo vyjde, to je dané. Isteže by sa dalo baviť o kritériách, či sú nastavené najvhodnejšie, ale to je len technický detail, podstatný je samotný princíp, v tejto džamahírii, kde sa vždy rozhodovalo podľa “názoru” (čiže podľa niečoho absolútne irelevantného) toho, kto mal najdlhšiu píšťalku, to bol revolučný krok. V civilizovaných krajinách to funguje presne takto - hoďte to mašiny čísla a výsledok je správny, či sa to niekomu páči alebo nepáči.

Smer to síce hodí do koša, ale na Tvojom mieste by som sa moc netešil, z výsledku budeš sklamaný.

Veď áno, ale nikto ho nebral do úvahy pri rozhodovaní.

V princípe to tak má byť - staviam prednostne to, čo prinesie najvyšší pomer spoločenských výnosov k spoločenským nákladom.

Alebo to, za čo sú ľudia ochotní extra platiť. Čiže v slovenských pomeroch sme naspäť pri tom predchádzajúcom bode.