Jozef Ráž ml. minister dopravy od 25.10.2023

Minister by hlavne mal byť veľmi kvalitný manažér, na problémy a zavedenie do problematiky tam má štátneho tajomníka.

5 lajky

Zabudol si Figeľa.
Alebo nezabudol? Ten mám pocit, že spravil najviac za posledných 15 rokov.

4 lajkov

chceli ste odpovede na vasu otazku co pripravil Raz, je tu

konkretne cast citujem:

Pýtam sa na to aj preto, že kritici vám vyčítajú to, že dokončujete diaľnice, ale nepripravujete projekty.

A D3 je čo?

Tam to bolo do nejakej fázy pripravené .

Všetky tri úseky D3 v momente môjho nástupu boli naplánované o dva roky neskôr, než sme to my urobili. Dokončili sme všetky EIA na všetky tri úseky. Keby nebol zákon o strategických investíciách a ministra Tomáša Tarabu, tak by sme to nemali. Zazmluvnili sme to, to znamená, že sme ukončili tri verejné obstarávania, čo mi nikto neveril, že sa to podarí.

A to zase vďaka zákonu o strategických investíciách. Keby sa to stalo, tak to máte o dva roky, pretože vybavenie odvolávačiek štandardne trvalo niekoľko mesiacov. Zákon o strategických investíciách povedal, že to musí byť do 30 dní, a nakoniec to bolo do 15 dní.

Takže aké nepripravené? Môj nástupca dostane hneď tri úseky, na ktoré bude môcť chodiť. Plus bude mať obchvat Prešova a, samozrejme, že bude mať pravdepodobne aj Turany – Hubová. Bude tak mať viac úsekov vo výstavbe, než som dostal ja. A aj tie, čo som dostal vo výstavbe ja, tak kto ich začal?

Okrem toho, že váš nástupca bude mať rozbehnuté projekty, tak bude mať aj nejaké plánované projekty ?

Áno, samozrejme, my naozaj makáme v príprave, čo to len dá. Ešte tam máme Rimavskú Sobotu, Lučenec, obchvat Zvolena, sliačsky variant, kde makáme na tom, aby bola EIA. Verte mi, že ani môj nástupca sa určite nudiť nebude.

a to sa este nevyjdaril o chystanych zeleznicnych projektoch na severe ktore planuje dat do vystavby vramci tent koridoru

3 lajkov

Tak Soroška, najťažší, finančne ešte nie tak náročný a z hľadiska ochrany prírody najkomplikovanejší úsek je mimo hry už minimálne do roku 2027, Zastavený bol vo vysokom štádiu prípravy v roku 2020, kde už začalo výberové konanie a teraz nič. len hanba. Čo všetko prefinancované prepadne? Aké už boli financie utopené?

Ďalej je to pomalá príprava aj na D1 východ od Bidoviec a R4 od Kapušian. Východ bude mať ďalší deficit, ale tipijem, že obchvat Ba cez Malé karpaty tunelom bude prioritou. Ešte tak pretlačiť východný obchvat ZA kvoli automobilke, veď na to lobby existuje a tiež BB loby s Donovalmi..

Donovaly nie sú priorita a už ani nikdy nebudú. Čísla hovoria jasne. Toto prepojenie sa nikdy nebude budovať.

6 lajky

Pohrobkovia existujú, čo to budú hlava nehlava pretláčať Donovaly, hoci aj mne sa pozdáva variant Martin-Rakovo_Prievidza-Žiar-Levice-Šahy.. Ožiju kúpele Korytnica, správny investor a aká bude vysoká priorita pre cestovný turistický ruch, nielen tranzit Poľsko-Maďarsko.

2 lajkov

Ak som spravne porozumel rozhovoru, o tuneli popod Karpaty sa uvazuje ako o cisto sukromnej investicii splacanej z platieb za prejazd, bez akehokolvek financneho zapojenia NDS. S tym by som nemal ziaden problem a snad by som ho za svojho zivota aj zo 5 krat pouzil :slight_smile:

Mne to nepride velmi realne. Naklady su obrovske.

Keby bolo myto 10euro za prejazd a prejde tamadial 5000NA denne, tak za rok je to len nejakych 18milionov. Cize navratnost kolko? 100 rokov? Do toho nikto nepojde…

Keby sme chceli realne pomoct Bratislave, tak najidealnejsie mi pride postavit pokracovanie R1, nasledne R3 na Sturovo/Sahy… Kedze je to ten isty smer.

1 lajk

Len pre istotu: Myslíš teraz trasu Trnava - Senica - Kúty (prípadne Hodonín na českú D55) alebo tú spojku na Vlčkovce paralelnú s D1?

Kuty - Senica - Trnava

3 lajkov

Ak to niekto bude chcieť postaviť ako súkromnú investíciu tak nech sa páči, ale pochybujem, že nájdu ekonóma, ktorý tomuto úseku vypočíta nejakú návratnosť :slight_smile:

4 lajkov

To si môže dovoliť tak akurát Čina ako rozširovanie infraštruktúrneho portfólia v strede Európy a prezentáciu techniky. :slight_smile: Nakupia tri betonárky, dovezú raziace stroje na vlakoch a za 500 mil to zbuchaju. Potom budú vyberat za kazdy prejazd a o 15 rokov to maju naspat. Fakt som zvedavy.

1 lajk

a dopadne to tak ako na iných stavbách, ktoré stavali číňania :slight_smile: .. neviem, naozaj tomu nerozumiem, prečo po tých všetkých odstrašujúcich príkladoch sa stále nájdu ľudia čo budú básniť o bájnych čínskych stavbároch, ktorí všetko zbúchajú rýchlo, lacno, kvalitne a bez problémov, samozrejme…

5 lajky

Rážovi rupli nervy, lebo dostal otázku prečo podpísali s CzechTollom dodatky zmlúv za 25 miliónov eur. Čistý smerák :slight_smile: Na nepríjemnu otázku hneď nervózna odpoveď.

Facebook Post
7 lajky

On potrebuje potlapkať po ramene, že rozostaval Slovensko(kde?) že dokončil Višňové po 12 rokoch, že sa mu podarilo otvoriť 2 vetvy D1D4 (čo na tom, že mali byť už všetky), že otvoril 2 úseky R2 (to muselo dať zabrať :smiley: ). Ale že niečo kardinálne posrali sa ťažko počúva, novinári očividne stúpili na otlak podľa reakcie :smiley:

9 lajky

Ak to tu čítajú dáky novinári, tak sa ho najbližšie opýtajte na firmu Erigom, s.r.o. Nákladiaky tejto firmy nájdete na každej diaľničnej stavbe. Je to totiž Jožova firma, avšak písaná na osobu z Oravy. (A poradím, spýtajte sa, či firma platí za zamestnancov odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne). A takto si tu žijeme.

11 lajky

Teraz idú otvoriť trať Belehrad-Budapešť, kde participovali Čínania. Boli tam problémy, ale bol to väčší pilotný projekt. Vlak by túto trasu mal zvládnuť za 2:40 minút z pôvodných 8 hodín. Je to prelomová vec pre dopravu v tomto priestore. Po zorientovaní sa Číňanov v strednej Európe určite budú pokukovať po ďalších projektoch.

2 lajkov

No mne sa začína zdať, že dezinformácie, dezinterpretácia, zavádzanie a manipulácia sa začali šíriť aj v médiách hlavného prúdu. Pár vyseknutých informácií, má vytvoriť názor obraz o danej veci. Bez podkladov háťom páťom, jeden má taký zdroj druhý taký, jedna nemá podklady jeden chce rozporovať, a Ráž tiež nemal stručný argument. Šišoláková je pekná tvárička, ale hlbšia analýza a kvalita informácie sa často stráca. Ako so slayádou. Mne to dôjde ako keby, sa zostrihávala veci, kde ľudia sú zaskočení a povedia nejakú polosprostosť a z toho robí videjká s logom 360. A potom si to pointerpretuje nejakou vlastnou myšlienkou a dá tomu pátos investigatívy.

3 lajkov

Je to zostrihavane celkom pekne ,ale kto videl celu tlacovku nezostrihanu tak tam novinari zo seba akorat robil casto neznalich idiotov a Raz si ich tam klasicky polahky natieral na chleba, Pritom Raz im poslednu doslova nabija na smec ale novinari to nikdy nepochytaju. Ale novinari su tak v oboroch o ktotom je tlacovka neznali ,nemajo ani trocha rozhlad ze doslova urobia zo seba nekompetentnych mrzakov. To su z velkej casti prepisovatelia audia do textu vacsinou tlacove spravy skopiruju nastastie na toto bude coskoro stacit AI apolovica z nich pride o pracu. Mozno tak dvaja novinari maju pravidelne otazky ale aj to casto netusia ocom sa pytaju.

7 lajky