Mám vodičák 30 rokov a najazdených okolo 600.000km. Zopár vecí ako funguje doprava už viem.
Ak dobehneš pomalšieho, hoci aj idúceho o 3km/h pomalšie ako ty, vždy sa ho oplatí predbehnúť. Ak ho nepredbehneš a uspokojíš sa s nižšou rýchlosťou, vždy dobehnete ešte pomalšieho, alebo ťa zbrzdí v nejakej zákrute o 40km/h menej ako sa dá, alebo ti niečo nečakané vyvedie a ohrozí ťa.
Ak ideš za pomalším o 3km/h, vždy dobehnete pomalšieho o napríklad 10km/h, potom o 20km/h a všetci skončíte za nejakým kamiónom idúcim 50km/h na ceste prvej triedy kde je možné a úplne bezpečné ísť 97km/h.
Ak nepredbehneš, skončíš vo vláčiku, traktor, Avia, kamión, Felícia, plus asi ďalších 5 áut.
Ak ideš v kolóne relatívne rýchlych áut, napríklad 15 kusov, si jednou nohou v havárke. Takáto kolóna sa správa ako žuvačka spôsobuje náhodné a nečakané núdzové brzdenia a rozbiehania. Je bezpečnejšie predbehnúť túto kolónu aj za cenu mierneho riskovania ako pokračovať v nej.
Vidíš, ja mám vodičák 15 rokov a k dnešnému dňu odjazdených dokopy 69068 km, z toho asi 60000 na Slovensku. A dokopy som tu mimo obce na cestách 1+1 predbiehal v živote možno 10-15 ráz, ak nerátame traktory, kombajny, cyklistov a dedkov v klobúku na Favoritoch pri 40 km/h. Na typických slovenských jednotkách, pokiaľ nemám absolútnu a neochvejnú istotu, že sa v protismere nič nezjaví, mi to za to riziko proste nestojí.
Inak ak niekto jazdí 87 km/h, na bezpečné predbehnutie bez prekročenia MPR 90 km/h a so zachovaním ako-tak rozumného odstupu 0.8 sekundy (teda 20 metrov) treba až 1200 metrov, a teda rozhľad na 2400 m (a to ešte bez zarátania dĺžky samotných vozidiel, pri kamióne to bude pokojne aj 3 km). Inak buď prekročíš MPR, alebo nedodržíš odstup, alebo riskuješ stret s podobným expertom v protismere. Pri predbiehaní “tolerovanou” rýchlosťou 99 km/h je to síce len 330 metrov, ale rozhľad treba stále na 630 metrov, pri kamióne zhruba 800 m (a to za predpokladu, že potenciálne auto v protismere MPR dodržiava).
Ešte aby som doplnil tak mám spravený aj US vodičák a tam najazdených asi 60.000km.
Teba by som zaradil v tom mojom predchádzajucom príspevku medzi tých “plus asi dalšich 5 áut”
MPR nie je dogma ani svätý grál. Bezpečnosť má vyššiu prioritu. Kto hovorí, že predbieha a dodržiava MPR tak klame. Ak chcem predbehnúť bezpečne auto idúce 90km/h tak MPR prekročiť musím.
Za 21 som cez Slovensko prechádzal stovky krát. Ak by som mal ísť podľa najpomalšieho auta ktoré stretnem tak sa mi každá cesta predĺži o desiatky minút aj hodinu. Dokopy som predbiehal tak 60.000 krát.
Za roky šoférovania viem, že 3h zvládam bez únavy so 100% pozornosťou, všetko nad je už s únavou a zvyšujúcim sa rizikom. Ak idem svižne, využívam MPR ako ma naučili v autoškole, okreska 99km/h GPS, diaľnice 139km/h GPS tak moje cesty trvajú 3:20 - 3:45. Ak by som mal ísť podľa najpomalšieho, tak sa dostávam až ku 4:45 a to je pre mňa už neakceptovateľné riziko.
Jediné čo nás na cestách posúva vpred je rýchlosť, každá cesta má svoju bezpečnú rýchlosť pre 90% vodicov a tú by sme mali rešpektovať. Jazdenie pomalšie ako tá rýchlosť je už zvyšovanie rizika a nebezpečnosti.
Preto je aj nejaká 40tka na dialnici nebezpečná, ako je nebezpečná aj 70tka na ceste kde je v pohode 90.
Rovnako je aj nebezpečný šofér ktorý na tej 90 ide 80.
Kým toto nepochopíme a nebude sa pokutovať aj pomalá jazda a obmedzovanie iných tak budeme s dopravou tam kde sme.
Ospravedlňujem sa za off topic.
pokial je suvisly prud aut (co nie je su nejake 4 auta) malokedy ten prud ide 80. skor je to 60 km/h tam uz je normalne predbiehat ako sa vobec da. 80 sa ale neda ist suvisle nama preto lebo je tam plno dedin. PK ma v mnohom pravdu ale vacsinou to zaklincuje so svojimi hardcore hlaskami. na ceste kde je 90 je lokalne znizenie (kvoli nejakej krizovatke a pod) na 70 este v pohode. takisto zo 130 na 110. na predbiehanie treba aspon o 20 km/h vyssia rychlost takze predbiehat pri 80 uz velky zmysel nema.
pokial by ta cesta a mnohe ine boli bez dedin islo by sa priemerne 80 (pokial by vyhovovalo smerove a vyskove vedenie) a auta by sa na ceste zdrziavali kratsi cas = plynulejsia doprava.
Akurát lokálne zníženie z 90 na 70 je na slovenský spôsob napríklad križovatka Senec Juh, kde pôvodne cesta medzinárodného významu E571 bola postupne degradovaná umiestnením tabúľ obce Senec, umiestnením semaforov a postupným znižovanim rýchlosti z 90 na 50. Takto sa funkčný obchvat Senca zničil a určite jediným riešením bude za 1.000.0000.0000E postaviť nový obchvat, samozrejme dlhší, naokolo a v nekonečnom čase…
Senec Juh je zrekonštruovaná križovatka dokonca s pripájacim pruhom po odbočení doľava z vedľajsej a napriek tomu je tam 50.
Este pre Kvik:
Predbiehanie, zoberme auto so slabým zrýchlením z 0 na 100 za 11s. Predbieham auto idúce 80km/h, pri predbiehaní zrýchlim na 100km/h (rozumej nepokutovaných 99), autu to trvá zhruba 2,2s. Za tých 2,2s prejdem 6,1m. Kedze som mal odstup okolo 10m tak este 20m musím prejst okolo predbiehaného auta aby som bol 5m pred ním zadným nárazníkom. To mi trvá ďalších 3,6s a som pred predbiehaným autom. Celý manéver 5,8s. Za ten čas som prešiel 153m.
Na taký manéver treba bezpečne zhruba 2 násobok tejto vzdialenosti 306m, ak sa v protismere začne rovnaký manéver, čo sa mi stalo už veľakrát.
V prípade nečakanej udalosti, jeleň, Ferrari v protismere a pod. je nutné prerušit predbiehací manéver. Brzdy majú oveľa väčšie negatívne zrýchlenie ako motor pozitívne, takže z polovice manévra zaradiť sa naspäť trvá tak sekundu a pol.
Vtedy je dôležité aby predbiehaný poznal vyhlášku/zákon, že keď je predbiehaný nesmie zrýchľovať ani brzdiť.
Pred asi mesiacom som bol svedkom, ked chlapík predomnou začal predbiehať, vybehlo mu oproti auto, nestíhal, začal brzdiť, ale brzdiť začal aj predbiehaný. Obaja spoločne vedľa seba dobrzdili až na nulu, rovnako aj protiidúci. Našťastie šťastný koniec. Všetci traja zastali oproti sebe na rovnej ceste.
Veď práve: to, že predbiehaný pozná vyhlášku alebo zákon a nespanikári nie je niečo, na čo by som chcel staviť život / zdravie alebo hoci len plechy. Inak na zrýchlenie z 80 km/h na 100 km/h za 2,2 s treba zhruba 120 kW (104 kW na samotné zrýchľovanie a 12-15 na odporové sily), čo teda ktovieako veľa áut nedá. Ja ani náhodou, skôr by som rátal 4 s pri 60 kW. Ak sa zaradíš len 5 m pred predbiehané auto, je tam netriviálne dlhá doba, možno sekunda, keď predbiehaný v prípade (tvojho) problému nemá najmenšiu šancu zareagovať ani za ideálnych podmienok. Aj pri 80 km/h je to ani nie štvrť sekundy.
A k príbehu: stalo sa mi niečo veľmi podobné, akurát v role protiidúceho, dobrzdili sme to o asi dve stotiny sekundy. Takýto predbiehajúci je presne ten najhorší druh agresívneho, arogantného idiota, ktorému do rúk nepatrí ani len odrážacia kolobežka, nieto ešte auto. Šťastným koncom by nebolo len dobrzdiť, ale nepodmienečný trest a potom doživotný zákaz.
Nebude pointa aj v tom, že jej tranzitnú úlohu plnia D1 a R1?
Kde sa píše, že nesmie brzdiť?
Kvik:
kinetická energia je 1/2mv^2. Pri 1200kg aute ako bola nejaká benzínová Octavia je 1/2x1200kgx27,8m/sx27,8m/s=463704 Joule. Rovnakým výpočtom pri 80km/h(22,2m/s) je energia 295704 Joule. Rozdiel je 168000 Joule. Joule za sekundu je Watt, takze 168000 Joule za 2,2s je 76363 Watt. To je výkon 76kW na kolesách. Žiadna raketa. Takýto príklad som chcel uviesť tými 11s. Autá so zrýchlením nad 13s 0-100 naozaj nie sú vhodné na predbiehanie.
pa3ck:
Je to tak, pozrel som aj staršie vyhlášky, tak predbiehaný brzdiť môže, neviem prečo som si to tak pamatal, možno som to videl v nejakých odporúčaniach. Ospravedlňujem sa za omyl.
Už keď sme tak fajn OT, tak by som doplnil, že mňa tiež hnevajú, takíto “pretekári”, čo v 80, ke “musia” predbiehať, lebo zem sa prestane otáčať okolo zemskej osi. A predbiehací manéver ukončia, že sa vám vpichne 5m pred auto, a dobre že neodrazia smerovku. Keď idem na tempomat, tak samozrejme auto potom začne brzdiť ako divé, a zamnou idúci kvoly “fitipaldimu”, má čo robiť aby to tiež ubrzdil. V podstate, žiaden z tých “pretekárov” nedokáže pochopiť, že, ak mám trocha väčší odstup, ako on zvykne mať, tak je to preto, lebo si ho auto samo drží, a ten odstup zodpovedá bezpečnostnej vzdialenosti, na ubrzdenie.
Tak keď vidíš, že ťa niekto predbieha, tak sa predsa nespoliehas, ako na neho zareaguje tempomat, ale reaguješ na situáciu prerušením jeho činnosti a prebratím riadenia pod svoju kontrolu a až keď sa situácia znova stabilizuje, tempomat opäť zapínaš. Či, Pacho? Vypínanie tempomatu je pre teba rovnaká no-go zóna, ako používanie blinkrov na BMW?
Chlapi, choďte už dokelu, na túto nerelevantnú tému si založte inú skupinu. Ste úplne OT!
pepi, mi ešte prepáči OT, ďakujem. Tá tvoja myšlienka s vpínaním tempomatu, je úplne zvrátena a nelogická , Veď tempomat, je na to, aby človek jazdil bezpečnejšie, a auto si samo udržuje bezpečnú rýchlosť a bezpečný odstup. Je jasné, že keď sa nájde de…il, čo “musí” predbiehať, hoci by spôsobil minimálne nepríjemnosti ak nie nehodu, tak sory, Ináč ten tempomat sa pri pribrzení automaticky vypne, .
Čo sú to tu za samé nezmysly:
- že nemá zmysel predbiehať 90kou auto čo ide 88, lebo na to treba 200km kus cesty,
- že pri 0,8sekundy treba rozhľad na 2400 metrov a preto za 20 rokov som predbiehal okrem traktora v živote len cca 10krát,
- že za 5,8 sec prejdem 153 m ale potrebujem 306 m a čo ak ma na takejto kozmickej vzdialenosti vyruší jeleň či Ferari, alebo možno aj UFO
- že čo keď predbiehaný náhodou nepozná vyhlášku ani zákon alebo pozná a spanikári a ja poriadne nezrýchlim, lebo z môjho výkonu ide 12-15kW na odporové sily a ja by mal na to staviť
svoje plechy aj život, to teda nie nepredbieham ani za svet. A ešte k tomu zvýšim svoju spotrebu v prepočte o 3,2 centu + 0,4 centu na odporové sily, čo je za tých 20 rokov čo som dokopy
10x predbiehal 10x(3,2+0,4) na dvadsiatu piatu lomeno dva krát dva a to celé na dvadsiatu piatu = 0,36 eura a to teda nedám! - že to ale môže byť úplne inak ako si všetci myslia, lebo kinetická energia je 1/2mv^2 a teda 1/2x1200kgx27,8m/sx27,8m/s=463704 Joule. Je to síce viac ako 295704 Joluov, no nie je to
žiadna raketa. - že keď ma niekto predbieha, nevypnem tempomat, lebo teda nemám raketu, lebo mi chýba 168000 Joulov, teda 76363 W, lebo američania nechcú povoliť páliť s raketami ATACMS na
väčšie vzdialenosti ako dovidím.
No mám nabehané zo 1,5 miliona km bez vážnejšej nehody, absolútne bez nejakých čo len minimálnych zranení a samozrejme keď predbieham nejakých slimákov bežne idem na 90ke 120 či aj 140 ak treba. A tých mudrcov, ktorí si vedia presne zdôvodniť ako sa oplatí ísť z KE do BA na istotu v nejakej kolóne za traktorom, tých predbieham po celých tlupách.
No chlapci čakal by som že na diaľničné fórum chodia trochu či o skôr o svetelné roky lepší šoféri (česť výnimkám)…
takže zhrnieme si: šoféri , ktorí nepredbiehajú, predvídajú, a snažia sa jazdiť podla predpisov ,nejazdia ako z reťaze utrhnutí , sú svetelné roky neschopní vodiči. Na druhej strane, ktorí porušujú predpisy predbiehajú minimálne 140, a majú nabehané aspoň 1,5m km, sú dokonalí vodiči. Keď toto je filozofia väčšiny vodičov na SK, tak sa vôbec nedivím, že je toľko nehôd. LEn tak na okraj, ja mám tiež nabehanú slušnú porcie km, som na tom podobne ako ty, ale v živote by som o sebe nepovedal že som super vodič, a že sa mi nič nemôže stať. Vravím, aj majster tesár sa utne. Ešte poznámočka, ak niekto ešte bude mať chť sa k tejto téme vyjadrovať, tak nech fakt založí samostatnú tému, alebo rovno to treba zahodiť.
Idete od extrému do extrému…
Odporúčam si pozrieť § 15 zákona 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
(1) Predchádza sa vľavo. Vpravo sa predchádza vozidlo, ktoré mení smer jazdy vľavo a ak už nie je pochybnosť o ďalšom smere jeho jazdy. Pri jazde v pripájacom jazdnom pruhu alebo v odbočovacom jazdnom pruhu sa smie vpravo predchádzať aj vozidlo idúce v priebežnom jazdnom pruhu.
(2) Vodič, ktorý pri predchádzaní vybočuje zo smeru svojej jazdy, je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy, pričom nesmie ohroziť vodičov jazdiacich za ním.
(3) Vodič nesmie pri predchádzaní ohroziť ani obmedziť vodiča vozidla, pred ktoré sa po predídení zaraďuje; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy. Pri predchádzaní musí vodič zachovávať dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla; pritom je povinný prihliadať najmä na rýchlosť, druh svojho i predchádzaného vozidla, poveternostné podmienky a stav a povahu vozovky. Dostatočný bočný odstup pri predchádzaní vodiča malého motocykla, cyklistu alebo chodca je spravidla najmenej 1 m pri najvyššej dovolenej rýchlosti do 50 km . h-1 a 1,5 m v ostatných prípadoch.
(4) Vodič predchádzaného vozidla nesmie zvyšovať rýchlosť jazdy ani inak brániť predchádzaniu.
(5) Vodič nesmie predchádzať,
a) ak nemá pred sebou rozhľad na takú vzdialenosť, ktorá je potrebná na bezpečné predchádzanie,
b) ak by sa nemohol bezpečne zaradiť pred vozidlo alebo pred vozidlá, ktoré chce predísť,
c) ak by ohrozil alebo obmedzil vodiča jazdiaceho v protismere, alebo ohrozil iného účastníka cestnej premávky,
d) ak vodič pred ním idúceho vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy vľavo a ak ho nemožno predísť vpravo podľa odseku 1, prípadne ak ho nemožno predísť v ďalšom voľnom jazdnom pruhu vyznačenom na vozovke v tom istom smere jazdy,
e) cez pripájací alebo odbočovací jazdný pruh; to neplatí pre prípad uvedený v odseku 1,
f) po krajnici; to neplatí pri predchádzaní vpravo podľa odseku 1, pritom nesmie ohroziť ani obmedziť chodca idúceho po krajnici a cyklistu alebo vodiča malého motocykla jazdiaceho po krajnici,
g) pri jazde cez križovatku a v takej vzdialenosti pred križovatkou, ktorá nie je dostatočná na bezpečné dokončenie predchádzania pred úrovňou križovatky; to neplatí pri predchádzaní motocykla bez postranného vozíka alebo nemotorového vozidla,
h) pri jazde cez železničné priecestie,
i) ak by pri predchádzaní svojou výrazne nižšou rýchlosťou obmedzil za ním idúce vozidlo, ktoré začalo úkon predchádzania skôr,
j) na priechode pre chodcov, priechode pre cyklistov a bezprostredne pred nimi.
Myslím že znenie zákona je formulované dosť jasne.
Občas však vidím manévre niektorých kamikadze bláznov, ktorým by sa zišiel nejaký dlhší odpočinok bez auta, aby trošku vo verejnej doprave pomeditovali nad príslušnými predpismi…
Tak som to predsa našiel:
(2) Vodič nesmie
…
k) prekážať v jazde rýchlejšie idúcim vozidlám a obmedzovať plynulosť cestnej premávky,
l) znížiť náhle rýchlosť jazdy alebo náhle zastaviť, ak to nevyžaduje bezpečnosť cestnej premávky,
Dobre, lenže tu sa bavíme o situácii, keď k ohrozeniu bezpečnosti cestnej premávky došlo chybou predbiehajúceho vodiča, ktorý zle odhadol situáciu, nie o stave, keď niekto začne z ničoho nič brzdiť bez zjavnej príčiny. A netreba zabúdať, že dnešné autá dokážu prudko zabrzdiť aj bez vôle vodiča.
ale no. naozaj si už založte inú tému, stále ste úplne OT.
ono je to asi tak, že p. Ráž asi moc nerobí, tak nie je o čom diskutovať, tak si chlapci pomohli
pa3ck:
V momente keď začal predbiehať tak už bol porušený bod k)
Predbiehaný svojim brzdením nezvýšil bezpečnosť premávky, ale zhoršil, alebo spôsobil nebezpečnú situáciu.
Správna reakcia v tomto prípade je, že predbiehaný sa má stiahnuť čo najviac k pravej strane cesty aby sa prípadne zmestili aj tri autá vedľa seba, zložiť nohu z plynu, resp. mierne pribrzdiť a tak nechať prebiehajúcemu možnosť rýchlejšie predbehnúť, alebo zabrzdiť a zaradiť sa naspäť.