a co s tym mate vy ? myslite si ze zveziete s poliakmi a budu vam davat zakazky ??
panebože, veď sa bavíme o doprave, čiže myslím si je veľmi vysoký predpoklad nárastu intenzít, práve smer UA-PL, poprípade CR. a preto je dôležité, čím skôr ukončiť vojnu a samozrejme k tomu D1-D3-R4.
a odkial je ten vysoký predpoklad nárastu intenzít ? akoze trasa vysne nemecke-KE-PO-ZA-polsko/cesko ?? lol lol lol
Ja nespochybnujem potrebu obchvatov alebo celych tahov inde na Slovensku. Len upozornujem ze Oravska R3 je potrebna.
Ano, Nizna - S Dubova a Siroka su bodovove zavada, ale na vacsom tahu, medzinarodnom. dostavbou vznika uceleny tah Trstena (S7) → Ruzomberok (D1). Nezabudaj ze Poliaci aktualne pripravuju DK7 Rabka - Chyzne v parametroch 2x2 S100 ktora ma byt hotova v roku 2030! Tak hadaj co sa bude robit na Orave az tento usek bude postaveny?.
Tvoje porovnanie s vychodnou D1 je scestne.
- v plane je D1 ktora bude, a bude v plnom profile, lebo to je D1, takze otakza je kedy.
- pretoze v porovnani s Oravou je tam luxusna cesta: dlhe roviny kde mozes predbenut, na Dargove 2pruh v stupani z oboch stran, povrch cesty v podstate bez problemov.
Porovnaj si to s Oravskym tahom. Medzi S. Dubovou a Niznou mas presne 3 useky dlhe cca 350m kde je povolene obiehat, z toho jeden je v obci (70kmh). A potom je tu kvalita asfaltoveho povrchu, ktory je prakticky v celom useku za hranicou zivotnosti. Oprava najhorsich miest trva kludne aj pol roka, a robi sa tym najjednoduchsim sposobom, zastrek tekutym asfaltom alebo lokalne vyfrezovanie a valcovanie vrecoveho asfaltu. Velke prepadliny na ceste (10cm jama na 20m dlzky) sa roky vobec neriesia.
Rocne najazdim 30t km po Slovensku aj okolitych krajinach a fakt nepoznam cestu ktora je tak pretazena, v katastrofalnom stave a stavba novej je v nedohladne.
Pozri sa, už v súčasnosti sú pre slovensko slušné intenzity na D1, D3, hádam najvyššie, okrem BA. už len samotným dobudovaním, pritiahne ďalšiu dopravu, to nemôžeš spochybniť, lebo to sa deje skoro vždy. Čo to spraví po dobudovaní D1 po UA, ťažko predpokladať, ale jedno je isté, že intenzity pôjdu zasa hore otázka je o koľko?
Ešte jednú poznámočku, pokiaľ diskutujúci z"Pacholandu", snáď ani jeden nespochybňuje južný tah, ty automaticky čo sa sa týka “pacholandu” všetko spochybnuješ, a označuješ ako “hlúposť”. Drx, aspoň obhajuje delenie 40/60, pre sever a juh, čo si myslím, že je v poriadku, ale sa to nedeje čo je veľká chyba.
ja zase nespochybnujem potrebu R3. s tym tento usek by v ramci R3 mal patrit medzi priority.
tak teda dobre. s tym dargovom mas pravdu, treti pruh je velka vyhoda. ale od obce dargov kde ide cesta cez dedinu mame 28 km do vjazd MI. pernamentne tam vidim 60 km/h cize tie roviny su asi k nicomu lebo su bud kratke alebo proste premavka nedovoluje predbiehat. na tych 28 km je poltucet dedin a mesto secovce so semaforom. a intenzity vzrastli dost. pocet obyvatelov dotknuteho zemplina je neporovnatelne vacsi ako od DK na sever.
potom mame dalsi priklad ktory sa vyslovene spaja s tym zoznamom obchvatov je I/64 NR-KN. ta cesta sice vyzera luxusne, vacsinou 11,5 s krajnicami ale to je zase k nicomu co sa tyka plynulosti a rychlosti lebo je tam stale 50-60 km/k. a dovodom su jednoznacne mesta a dediny. len komarno, hurbanovo a nove zamky maju dokopy 7 semaforov a 3 KO a 13 km prietahov a uberaju dokopy asi 10-15 minut, kolko je takychto chutoviek od konca R3 podzamok po buducu R3 tvrdosin ? na druhej strane madari maju obchvat komaromu vyse 10 rokov hotovy a dalej na stolicny belehrad prakticky bez prietahov.
asfalty a prepadliny sa riesia opravou a rekonstrukciou.
problem je ze nie su. a to sa zrejme opat nezhodneme. lebo ja intenzity 18.000 aut u vas na presov nebudem nikdy porovnvavat s obycajnou cestou na juhu ale budem porovnavat s dialnicou budapest-miskolc lebo to je paralelny tah na UA. potom ked budete mat 30-50.000 aut denne sa ozvi a mozeme sa seriozne bavit.
poslka dialnica nema nic spolocne s D1, to co sem neustale pleties su severojuzne tahy ale uz neviem kolkokrat sa pytam ze tie S19-R4 alebo R3 co maju spolocne s premavkou na ukrajinu ??
nespochybnujem dialnicu ako taku- len kopa usekov je megalomanskych a visnove este aj zle trasovane.
aspektxxx:
Tvoje porovnanie s vychodnou D1 je scestne.
- v plane je D1 ktora bude, a bude v plnom profile, lebo to je D1, takze otakza je kedy.
- pretoze v porovnani s Oravou je tam luxusna cesta: dlhe roviny kde mozes predbenut, na Dargove 2pruh v stupani z oboch stran, povrch cesty v podstate bez problemov.
1.Ako nic v zlom ale to ze ju postavia mozno 2060 bude vacsine z nas na 2 veci… hlavne ako si povedal ze je to D1!! kt ak sa nemylim ma byt co do vystavby nadradena zbytku… uspene robime EIA 3x !!!
2. WAU je uzasne ze na Dargove mozem obehnut do kopca a mam na to mozno 1,5km ked zbytok idem vo vlaciku..
Ano kedysi ked bolo malo aut tak tie roviny boli fakt na obehovanie.. zial pri terajsej intenzite je to z vacsiny casu nerealne… bud mas 2plnu alebo ten napad s obehovanim ma vacsina ci uz v oprotismere alebo pred tebou… takze az tak ruzove to nie je…
Argument ze poliaci potiahnu ich cestu na Oravu je sice fajn, ale poliaci dotiahnu este skor dalsiu cestu S19 az na R4 na Via Carpathia a ta ma aleze este vacsi vyznam ako neaka nasa R3 na orave… a to je holy fakt… a my na R4 nerobime ze absolutne ze nic…
ale ja potrebu R4 nespochybnujem. Akurat povazujem za blbost tvrdit ze nam staci D3 a prave spominana R4. Hoci kludne R3 nemusi byt R, moze to byt kludne cesta I triedy
no a nebude problem nizkej rychlosti od Dargova skvor ako v ceste v tom ze ludia sa boja obiehat? Ja si tento jav vsimam poslednych niekolko rokov, ze hoci idu za osobnym autom ktore ide mimo obec 60-70 tak ho proste nepredbehnu. No a ked si x-ty v poradi za takouto “prekazkou” tak v podstate nemas sancu predbehnut dlhe kilometre.
Mimochodom, kolko obyvatelov ma podla teba spadova oblast cesty I/19 Dargov - Michalovce?
co sa tyka semaforov na chybajucom useku R3, tak nie, nie su ziadne, zatial, nastastie. Na druhu stranu, na tom juhu stale moze pohodne predbehnut pomaloiduce vozidla. To na severe skratka nejde. Takze trasu DK-TS das v noci pri dodrziavani predpisov za cca 25 minut, cez den za 35. A hlavne, ked sa na ceste nieco deje tak to mas stale kade obist par kilometrovou zachadzkou. U nas si proste v mnozstve pripadov proste skoncil.
a co sa tyka kvality cesty, ano, rekonstrukcia by samozrejme pomohla, ale nie k zvyseniu rychlosti, skvor k pohode na ceste. Ale to by na to musela byt vola, ktora zjavne nie je.
a preco by mali predbiehat riskantne ? npr. ked nemaju silny motor pod kapotou. odpoved na pocet ludi okres MI, SO a ciastocne okolite okresy, pokial D pojde severne od I/19 (co je prakticky iste), resp. severne od MI (to sa este uvidi) tak cast VT, HE, SV, ML.
a opat nezbudnime na cenu, min. usek dargov-MI bude jeden z lacnejsich, pred 10 rokmi by stal mozno pod 10 mil/km. kvoli inflacii to uz zrejme nebude, kazdopadne na orave aj ten poloprofil stoji celkom dost, a podla INEKO ma byt aj nejaky kratsi tunel. uprimne, pri fakt zlom stave I/59 DK-hranica sa predsa len buduje treti obchvat. na juznej R3 bojuju len o obchvaty krupiny a siah. potom na I/64 min. KN a cast NZ, potom Senica, Prievidza, na R4 by sa tiez dali vybrat najhorsie useky ako s. stiavnik, samozrejme R2 pri batke co ma prakticky hotovu pripravu.
a preco hned predpokladas ze take obiehanie by bolo riskantne? Pisem ze neobiehaju aj ked mozu, nie ze maju riskovat.
ale hlavne, preco myslis ze som prosti vystavbe cohokolvek? Jedine co je potrebne je rozumne stanovit pripority a adektvatne do toho investovat. A brat do uvahy aj cezhranicne tahy, lebo toto sa na Orave vytrvalo ignoruje.
A tu prioritu nemozes stanovit len podla ceny. Musis zohladnit aj intenzitu, jej ocakavany vyvoj v navaznosti na okolite tahy, stav sucasnej cesty (vyskove a smerove parametre), a tie prietahy ktore tak rad spominas.
A samozrejme, potom je tu ta sialena megalomania, ked vsetko musi byt sama estakada, protihlukova stena a sirka D27.5
Este k poctu obyvatelov, pozeral som sattisticky urad, a cela spadovka D1 vychadza na cca 200k ludi. na 40km. u R3 na Orave, Knazia - Siroka, 4km usek by vyrazne pomohol cca 100k obyvatelm z hornej oravy, rekonstrukcia Valaska Dubova - Likavka v podstate celej Orave. Tak co je lepsie?
Mimochodom, ten tunel v Podbieli v dlzke 500m ma byt bagrovany, nie razeny.
Ta tema sa nam tu celko zacina rozsirovat, ale cela pointa bola v tom, ze sa tu utocilo na Oravsku R3 ako nepotrebnu/neprioritnu. A ano, podla intenzity to tak moze na prvy pohlad vyzerat. Ale pointa je, treba zohladnit parametre sucasnej cesty a navaznost cez hranicu. A zrazu sa ukaze, ze ta cesta potrebna je.
isteze je potrebna. len pisem co vsetko je este potrebne. nevidim realne ani desatinu z toho. a to je to najhorsie ze tieto relativne financovatelne useky sa nerobia a vznika uz velky investicny dlh. eurofondy sa vyplieskaju na kusok D3 a zaklincuje to tur-hub zo statneho rozpoctu. ako v nejakej juhoamerickej diktature dialnica pri chate oligarchu a zvysok nikho nezaujima.
Úsek KE-MI-SO jazdím pravidelne už 30 rokov … Posledných 5 rokov je to také plné že ak stretneš niečo pomalšie je ozaj problém s obiehaním. Je to kombinácia posunutých značiek obcí (ak chceš dodržať pravidlá) a intenzity dopravy, prípadne ako medzi SO-MI je dlhom 2km rovnom úseku kde sa vymlátil nejaký nedočkavec tak tam je plná čiara (zase ak chceš dodržiavať pravidlá) … Všetci vidia problém v prechode Dargov, na to sa teraz treba vykašľať a spraviť aspoň Úsek Dargov-MI, je to rovina s dvoma riekami (nie je to žiadny Dunaj ani Váh) … obrazne povedané stiahnúť ornicu, drbnúť makadam a liať asfalt …
Toto. 3 pruh na Dargove a ciastocne aj v Trhovisti je jedine miesto, kde mozes bezpecne(jsie) vyobiehat celu kolonu. Inak nemas sancu. Na tych rovinkach sa akurat tak strcis o 1-2 auta pred teba a pojdes dalej 80
celkom, nechápem, aký má zmysel predbiehať, keď sa kolóna pohybuje 80km?. Zbytočne riskuješ, a fakticky takýmto manévrom znižuješ celkovú rýchlosť kolóny,/zbytočne brzdenie a znovu sa rozbiehanie, jednotlivých vozidiel, nutnosť pribrzďovania oprotiidúcich aut…/ a vnášaš zbytočne nervozitu medzi vodičov. Úplne kontraproduktívny manéver z hľadiska plynulosti.
Presne tak. Pre plynulosť premávky by urobilo oveľa viac a oveľa lacnejšie, keby sa všelijakým chumajom s vrtuľou v zadku vysvetlilo, že pri 80 km/h obiehať nemá zmysel, než striedavé trojpruhy.
Premávku brzdia a ohrozujú hlavne priposratí vodiči, ktorí nie sú schopní predbiehať ani keď to je bezpečné. A čo je dôležité - keď už sú takí neschopní - nedodržiavajú ani dostatočný odstup za vozidlom, ktroré vďaka tomu že vodičák získali omylom, nevedia nijako predbehnúť. Hlavne že sú naň nalepení a pritom vôbec nechápu kde je sever…
nehnevaj sa, ale tvoj príspevok obsahuje samé pádne “argumenty” , Jedine relevantné, je ten odstup, od vozidiel, ale bohu žiaľ, väčšinou, ho nedodržiavajú tí vodiči, čo “musia”, v osemdesiatke predbiehať. Veď si uvedom, keď ide auto 80, povolená je trebarz 90, a ty začneš predbiehať, pokiaľ nechceš porušiť predpisy tak fakticky ho predbiehaš, 10km/h, . čiže taký slabší kolobežkár. Je veľmi jednoduché spočítať, akú vzdialenosť musíš preisť aby si ho predbehol. Čiže pri 80k, nie je vôbec bezpečné predbiehať, a nemôžeš argumentovať priposratosťou, ani tým, že nevedia kde je sever. Je to len o ich zodpovednosti a dodržiavaní predpisov, čo zrejme tebe chýba. Prosím Ťa, skús si prepočítať ak dokážeš, že koľko času ušetríš, napr na 10km úseku, keď miesto 90, ideš 80. Keď to zistíš, a si to uvedomiš, tak určite by si tento manéver vylúčil.
nevylúčil… už sa také diskusie viedli krížom krážom. Najlepšie pri premenlivom DZ na Bratislavských D. všetci zástancovia predbiehania tvrdili a argumentovali, že je to nezmysel.
Jedna vec je čas predbiehania a teda bezpečnosti - tam asi každý z nás ide radšej nad 100 aby to bolo rýchle a bezpečné. druhá vec je, že sa Ti to oplatí len a len keď je prázdna cesta pred Tebou a tým, koho chceš predbiehať. lebo potom ty pokračuješ 100vkou a on svojou 80tkou. ale ak ide súvislý rad áut, ten čo predbehne, moooožno bude pokračovať 80, ale tí za ním už všetci musia brzdiť trebárs na 70 a kým sa to zas celé zrovná na 80tku, tak sa zas nájde niekto predbiehania chtivý.
Jediné, v čom má dzowo pravdu je, keď je to niekde na okreske, pred Tebou je traktor / kombajn idúci 40-60 a šofér za ním nie je schopný ani ochotný (asi sa teda bojí) predbiehať. a Ty namiesto jedného vozidla musíš obiehať hneď dve / tri. a to naozaj spomalí všetkých vzadu. lenže tu bola téma o plynulosti, keď je cesta plná.