nikde som zatial nenasiel detailne info, ale vcera som v spravach na STV jednym okom zachytil, ze na dialnice a zeleznice ma ist okolo 13mld starych korun a ze doprava dostala najvacsie zvysenie prostriedkov
Takze o takmer 7 mld. starych korun viac. Napriek krize a skrtom v inych rezortoch.
uvidíme, čo sa za to bude stavať
To, co je naplanovane. Cize buduci rok 2 narocne useky na D1, dalsi rok dalsie 4 useky D1.
K tomu podstatne navysenie financii na cesty I. triedy.
tych 228 mio ma asi cely rezort dokopy, uvidime ked to bude “rozmenene na drobne” kolko realne pojde do SSC a NDS, ale aj tak to vyzera viac ako slubne .. ked zacnu viacero stavieb na cestach prvej triedy a sa ozaj buduci rok rozostava 40-50 km dialnic, tak to bude skutocny rok bagra ..
ved hovorim ze v spravach bolo ze cesty a zeleznice maju dokopy nejakych 13mld SKK, neviem kolko z toho ma ist na zeleznice, ale aj keby to bola rovno polovica stale tu mame pomaly dvojnasobny narast
teraz fakt treba prezistit ako to bude ..
ze ci to je len chyba, ale ked by ozaj islo 670 mio euro na cesty a dialnice, tak ej to oproti ficovym 126 mio euro nenormalny rast ..
resp 1,07 miliardy euro len na dialnice a cesty prvej triedy tu este nikdy nebolo ani planovanych .. uvidime ale kolko sa realne vycerpa ..
a potom by teoreticky aj prakticky mohli pribudnut nejake useky na R2 .. len treba premysliet co je nielen pripravene ale aj zmysluplne … snad ich nenapadne zase rozbehnut D3 strazov - brodno len aby vycerpali peniaze
radsej nech tie peniaze daju do urychlenia vystavby rozostavanych obcvhatov resp na upravy ciest prvej triedy ako nezmyselne useky dialnic..
kurnik je kriza alebo nie je?
Ako si to ten obycajny minister, co este nic nedokazal za 2,5 mesiaca, dovoluje, ze jemu pridaju a inym nie
A len 228 milionov
Takymto tempom financovanie sa za 4 roky moze postavit vsetko co bolo planovane cez PPP a bez akychkolvek 10 miliardovych dlhov. Pritom cez PPP by to ani rychlejsie nebolo. Ak by bol takto financoval dialnice Fico od 2006, D1 uz mohla stat. 3 rocny sklz ide na vrub jedine Ficovej vlade, ktora priskrtila financovanie z rozpoctu na minimum. Vyzera to, ze tato vlada da len za jediny rok a pri 8% schodku rozpoctu na dialnice takmer dvojnasobne viac ako predchadzajuca za 10% rastu a konjunktury.
Ak je pravda, čo píšu zlí z… novinári, potom treba štartovať bágre. A ak si famózne duo VaDop osvojí maniere Skanska (podliezanie ceny podľa št.expertízy) …
Myslim, ze urcite sa daju vyberat useky, ktore mozu ist do stavby uz buduci rok. Predpokladam, ze sa este caka na vysledok PPP3, a v pripade, ze by padlo, by tie peniaze sli prave na Visnove. Ak by nepadlo, ostavaju volne dalsie zdroje, minimalne na pripraveny usek Dubna Skala-Turany, rozsirenie D1 BA-TT, R3 obchvat Tvrdosina/Podbiela ci niektory usek R2.
Otazka znie, kolko z toho este pojde na cesty I. triedy. Len opravy povrchu na mnohych usekoch by si vyziadali investicie v stovkach mil. €. Z väcsich stavieb sa da pokracovat na privadzaci KK, most cez vah v TN ci nabrezna v PO.
Na zelezniciach sa stale nezacal stavat narocny usek cez TN a stale sa zvazuje aj tunel popod Dunaj v BA. To budu dalsie obrovske investicie.
Hlavne, ze sa krici, ze tato vlada zastavila dialnice
Na diaľnice pôjde viac ako miliarda eur takze to asi bude naozaj pravda ak dobre ratam tak zo statneho rozpoctu ide 11mld SKK, co je s ohladom na minule roky celkom slusna suma
A ak pojde skutocne 1,07 mld. € len na vystavbu ciest a dialnic, bude to historicky daleko najvyssia suma. Dokonca je este mozne navysenie o dalsie zdroje v pripade presunu eurofondov z inych oblasti.
Skor sa uz naozaj obavam, aby sa to podarilo vsetko prestavat a aby to neminuli na zbytocne useky D3 ako Strazov-Brodno ci KNM-Oscadnica. A samozrejme treba si pockat na vysledok PPP3
Stale to mozu presunut do roku 2012. Podobne ako teraz presuvaju neprestavane financie na zeleznice z roku 2010 na 2011.
Keby vyčlenili rovnaké peniaze aj na rok 2012 dalo by sa za tieto 2 roky postaviť cca 70 km diaľnic alebo RC bez tunelov + nejaké cesty 1. triedy. Tempo cez 30 km/rok považujem za prijateľné, ale neviem nakoľko je to reálne a udržateľné. Na úsek PPP3 je to však stále málo peňazí, tam to inak ako cez PPP nepôjde.
viewtopic.php?f=35&t=14188 neviem či som dobre pochopil, ale podľa toho Figeľ vytvoril 42mil€ stratu, vlastne von oknom vyhodene peniaze
citujem “náklady na konzerváciu staveniska, na poradcov, na technickú asistenciu od Národnej diaľničnej spoločnosti, znalecké posudky a majetkovo-právne vysporiadanie” ano presne tak, za toto vsetko je zodpovedny figel, ze vas to este bavi
Podla mna si to tak pochopil, lebo si to tak pochopit chcel.
Presne tak. Kazdy to pochopi ako chce, ale za tych 42 mil. € ma stat dostupnu kompletnu dokumentaciu, vykupene pozemky a vlastne kompletne pripravy na samotnu vystavbu. Skor na tomto projekte stratili stavebne firmy pre mozny usly zisk.
Stat stratil zase drahocenny cas, kedze Vazny v rokoch 2007-2010 nezacal ani 1 z tychto stavieb a to v case najväcsieho hosp. rastu.
Mna prekvapilo, ze v piatok sa makalo este okolo 16. niekde v okoli buduceho odpocivadla Turie pred Visnovym a za posledne dni (2 tyzdne) pribudla obsluzna asfaltka medzi LL a Visnovym. A tiez sa riadne zmenil portal tunela… Je skoda, ze redaktor, zrejme v cervenom saku, podava info takto zavadzajucim sposobom! Je to uhrada doteraz vykonanych prac.