Ján Figeľ a jeho práca - minister dopravy (2010 - 2012)

a fotky by neboli?

Pe3k, to co spominas su pripravne prace na 3. baliku PPP, ktore su uplne nezavisle od 1. balika. Pripravne prace na 1. baliku sa skoncili v lete a cca polovica tej sumy, co bude platit ministerstvo konzorciu je prave za tieto pripravne prace.

Osobne inac hodnotim tie pripravne prace kladne, ako jeden z mala dobrych rozhodnuti minulej vlady ohladom PPP. Vykonali sa prace, ktore nestoja vela, ale trvaju relativne vela casu, co usetri cas pri buducej vystavbe. Len skoda, ze mnohi ludia naleteli na to, ze to uz bola skutocna vystavba :unamused:

Niekto tu pisal, ze ak sa teraz vyhlasi tender tak buduci rok v lete sa zacne stavat.
Preco Fico a Vazny stale hovoria ze je to nerealne?

Podľa Fica nie je čo konzervovať, ak chce nová vláda v stavbe pokračovať. Otázne je však podľa Fica to, z čoho takúto výstavbu platiť. Zároveň vidí problém v predlžovaní výstavby. “Tri úseky sú pripravené tak, že by mohli ísť do verejného obstarávania, dva nie. Ak všetko prebehne optimálne, čo je nereálne, pretože stále niekto z účastníkov súťaže namieta rozhodnutia, skôr ako za 18 mesiacov sa ani nezakopne na týchto troch úsekoch, na ktorých sa už mohlo začať stavať,” dodal.

Znamena to, ze usek Ivachnova - Hubova sa buduci rok nezacne vobec stavat?

Opät je to skarede zavadzanie od fica. Ucastnici ver.obstaravani sa v poslednej dobe odvolavali najmä preto, ze boli bezdovodne vyhadzovane najlacnejsie ponuky z tendrov. Navyse stavat by sa dodnes nezacalo, kedze konzorcium stale nezohnalo peniaze a aj v pripade opätovne predlzeneho fin. uzatvorenia projektu by sa realne zacalo stavat az na buduci rok na jar.
Hned ako zaplati MDPT konzorciu dohodnute peniaze (mimochodom, schvalene dodatkom za fica), dostane vsetky dokumenty potrebne na vyhlasenie tendra. Co je otazka niekolkych tyzdnov.

A pripomenul by som aj to, ze tito dvaja pani (fico a vazny) nam slubovali aj D1 do KE do r.2010 :wink:

Rozumiem Figelovmu nepredlzeniu zmluv na 1. balik PPP z dovodu slabych zaruk na znizenie ceny a neistoty ohladne zivotneho prostredia, ale preco radsej nenechal bezat oba procesy az do momentu skutocnej vystavby paralelne (z PPP versus zo statneho rozpoctu a eurofondov) a sposob ktory by bol rychlejsi a lacnejsi by sa nakoniec vybral? Takto dava opozicii do ruk argumenty ze vystavbu zastavil. Na jeho mieste by som hned po jeho nastupe zacal pripravy na verejne obstaravanie zo statneho rozpoctu a z eurofondov a cakal by som ako sa vyvinie situacia ohladne vyhrad ochranarov a ci 1/3 ci 24% (podla roznych zdrojov) uspory su skutocne.

ako mozes vyhlasit tender na stavbu niecoho, na coho vystavbu si uz podpisal kontrakt s niekym inym? na stavbe tychto usekov klasickym sposobom sa pracuje, ale najprv treba normalne uzavriet PPP a potom sa moze opat vyhlasit tender, myslim ze do konca roka to stihnu ak sa velmi posnazia :wink:

…Do konca mája firmy na oboch diaľniciach prestavali 44 miliónov eur, pričom prípravné práce majú ísť až do 92,8 milióna eur. Zatiaľ ich financujú koncesionári z vlastných úverov. Doterajší minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer) aj premiér Fico uviedli, že v prípade krachu PPP projektov preplatí prípravné práce štát…
viewtopic.php?f=35&t=13663&p=108636&hilit=V%C3%A1%C5%BEny#p108636

Dovolím si tu nesúhlasiť s pohoďákom, lebo Fico s Vážnym tiež museli myslieť na to, že PPP1 nevyjde a čo potom urobiť.

teraz fakt nechapem o com rozpravas :slight_smile: tych 44mega im preplatili uplne pravom za vykonane pripravne prace, o tom som vsak v tomto pripade ani slovo nenapisal…ten rozdiel, 86-44=42milionov o ktorom tu bola rec od pachovho prispevku nie je figelova chyba tak ako to prezentuje pacho, ale su to peniaze za cinnosti ktore som popisal vyssie a tam by ma fakt zaujimalo za co konkretne moze figel…

PS: fico s vaznym na to zjavne vobec nemysleli, lebo vsadili vsetko na PPP a mimo zhanania penazi pre sukromne firmy nic pre vystavbu tychto usekov nerobili :wink:

To by som nevidel ako problem, ak sa to zapracuje do podmienok tendra. Vsak tu na fore bol podobny postup odporucany pred niekolkymi rokmi aj Vaznemu, aby mal zalohu ked PPP nevyjde.

Duel Figel vs. Choma
Choma povedal, ze dokoncenie niektorych usekov D1 bude vdaka Figelovi trvat az desat rokov

neda mi nereagovať, hoci zasa budem obvinenný neviem z čoho. Ja len rozmyšlam asi tak, keby sa bolo čiste teoreticky pokračovalo v PPP, alebo sa hned našlo riešenie, a pokračovalo vo výstavbe, tak by sa nemuselo platiť tych 42 m€. Vzhľadom k tomu, že niekto zruší PPP a nemá riešenie, tak si osobne myslím, mal by za to niesť aj zodpovednosť, a nie pýtať z naších daní peniaze na nezmysel. Pdľa mna sú to zbytočne vyhodené peniaze, a keď to chcete počuť, tak trebarz, kôly Ficovi, no bohužiaľ, zaplatíme ich mi, a mohli sa radšej použiť na záchranu Rojkovských rašelinísk.

Tych 42 mil. € by si platil tak ci tak. Ci uz v ramci splatok PPP, alebo ako dokumentaciu a majetkovu pripravu pri klasickom VO. Su to jednoducho prostriedky na pripravu. Proces, ktory musel tak ci tak prebehnut a zaplatit sa.
Zbytocne bola vyhodena cast tejto sumy, ak sa bude realizovat tunel Korbelka. Takisto konzervacie nieco stoja, ale v pripade pripravnych prac len minimum oproti tomu, keby sa zastavila samotna vystavba.

tych 42 mio je za vykupene pozemky, projektovu dokumentaciu a samozrejme sanovanie rozkopanych usekov, naprikald kopy pod kraovanmi, kde odlesnenie podla mna moc dobru robotu nerobi a len cakam kedy sa tam zvezia do vahu pol svahu .. kazdopadne to su naklady, ktory by boli tak ci tak vynalozene ..

ad zavadzanie fica, to je najvacsie klamstvo, tieto useky su este lepsie pripravene ako kedysi D1 PB - zilina, ktora sa zacala hned stavat ako KIA prejavila zaujem ..

cize teras sa len kulturne a zakonne preberaju dokumenty, ked sa to preberie, niekedy koncom roka sa vyhlasia tendre (tipujem janovce - jablnov, hubova - ivachnova) a ked sa aj v lete zacne stavat, tak to bude casovo uplne rovnako ak nie lepsie ako PPP, lebo fico schvalne zamlciava a klame, ze konzorcium nezohnalo peniaze a teda stavat by sa nestavalo a ze samotne prace sa skoncili uz v polke maja teda mesiac pred volbami ..

Tiez mi neda nereagovat :slight_smile:
Budeme to platit my, danovi poplatnici, kedze su to prace a ine nalezitosti, ktore v nasom mene objednali nasi predchadzajuci zastupcovia. Obvinovat Figela z tychto nakladov je naprosty nezmysel. Preco neobvinujes tych, ktori neboli schopni to dotiahnut pocas svojej vlady? Ti by mali niest zodpovednost. A navyse, cele PPP bol len trik na skrytie deficitu, aby sme mali papierovo 3% deficit v najblizsich rokoch ( o to vacsie problemy v nasledujucich rokoch, ale asi si niekto myslel, ze budeme rast 10% rocne este 20 rokov). Kedze uz minimalne rok je zjavne, ze v tychto casoch 3% limit nikto neberie vazne - a najblizsie 2-3 roky asi ani nebude, bolo by asi rozumnejsie vyuzit to a pri prvej prilezitosti namiesto neustaleho predlzovania terminu od PPP ustupit a spustit standardne verejne obstaravanie. Ved si spominam, ze o tom Choma alebo Vazny aj hovorili pred casom, ale boli to len reci. Uz sa mohlo stavat.

Presne tak, súhlasím. Je až absurdné, že niekto “bohorovne” vyhlási, že za vystavený účet predprípravných prác môže súčasný minister Figeľ. :unamused: :open_mouth: Však niekto z predchádzajúcej garnitúry tých kompetetných ohľadne výstavby diaľníc nakázal, aby sa začali prípravné práce na tých úsekoch, a to v čase keď nebola ešte istota finančného krytia..? Tam by som hľadal viníkov dnešného stavu, že štát má teraz platiť za niečo, čo si objednali nerozvážne ich predchodcovia. A ak si to objednali v presvedčení, že ten projekt sa bude realizovať aj tak za každú cenu, tak to bolo minimálne za pochybných podmienok, lebo ten čo to urobil nemal na také niečo právo, keďže ešte nevedel dopredu aký bude výsledok uzatvorenia zmluvy na ten projekt! Čiže tu vyvstáva zákonite aj otázka, že ak niekto dal na to pokyn, tak si buďto bol “kvaziistý” tak priaznivým vývojom po voľbách a tým pádom aj istotou tej zákazky, že ten projekt bude pokračovať za každú cenu a v tom prípade by sa nemali čoho obávať aj v súvislosti s prípravnými prácami, alebo v prípade menej úspešného scenára (ktorý si možno ani nepripúštali) mienil dodatočne vydierať argumentmi o tom, že keď je to už rozostavané, tak sa to už neoplatí zastaviť. To sa vlastne aj teraz deje cez tú masívnu mediálnu kampaň zo všetkých strán, ale podľa mňa by súčasné vedenie ministerstva dopravy a ostatní kompetetní čo majú do toho čo hovoriť, nemali podľahnúť takýmto tlakom a zodpovedne pokračovať v nastúpenom kurze zlacňovania ceny týchto predražených projektov a urobiť ich tak výhodnými pre štát a v konečnom dôsledku najmä pre občanov tejto krajiny.

Velmi dobry clanok mirkobb. Suhlasim s tebou do bodky.

samozrejme ano, iba si to trochu nešikovne formuloval, že “by nemali podľahnúť tlakom” lebo to navodzuje situáciu akéjsi možnej alternatívy “čiastočného podľahnutia tlaku”, čo je samozrejme fikcia, realita ide inou cestou, držme palce aby sa čo najviac podarilo v rozumnom časovom horizonte. Ficova hystéria o “vlastizrade” evokuje dojem reakcie pod tlakom výpalníkov. Pán Robert Fico si nielen nevšimol nejakého “17. novembra” (jeho vlastné slová), on sa asi nenaučil ani pojmom “risk”, “rate of return”, a nechoďme ďaleko “zdravý opatrný sedliacky rozum” :slight_smile:

Mal som tú česť absolvovať Ivachnová - Žilina dnes 28.9.:

Vjazd do Ružomberka 15 min
Sučany 5 min
Strečno 13 min
Vjazd Žilina 7 min

tj. celkom 40 min stánie, popochádzanie, pomalá jazda v kolóne. Pointu celkovej dobe jazdy som stratil, ale to nie je doležité. Štastie, že tam nešiel pán Fico ako normálny smrtelník lebo by mu to nahralo na smeč “vlastizrady”. Mňa to teda dvakrát nebavilo (našťastie som bol podkutý dobrým spaním na Liptove a úlovkom nejakého toho dubáčka), tí, čo to tam služobne zažijú častejšie snáď nebrúsia gilotinu pre právne ukončenie tohoto stavu “vlastizrady”.

ja neviem čo ste tuna všetci tak zakomplexovní z fica . Napíšem, že figeľ, mohol tých 42m€ uišetriť, alebo ináč riešiť, kde poviem, že je pravda, že prípravne práce začal fico, ale minister je teraz figeľ, tak je jeho povinnosťou to riešiť, a nie isť pýtať zo štatnej kasy peniaze. Hlavná vec, že sa môže na niekoho vyhovoriť, a nie rozumne konať.

Pacho, pozri tento prispevok
viewtopic.php?p=113268#p113268
Peniaze zo statnej kasy sa teraz pytaju na to, aby mal stat dostupnu dokumentaciu, vyrovnane majetky a zaroven aj zaplatenie pripravnych prac.