Ján Figeľ a jeho práca - minister dopravy (2010 - 2012)

ak je tych zvysnych 10% R1 BB-RK, tak to mozno vyjde :slight_smile:

takze som trosku poupratoval. :slight_smile: temu o D/RC v buducnosti nevyuzivajme na debatu o aktualitach.

v podstate ja som spokojny, treba ale povedat ze Program vystavby D/RC na r. 2010-2014 ma byt predlozeny a ten zoznam je prvoplanovy z dovodu aby figel mal nieco v ruke pocas zrusenia PPP co sa dalo cakat ze opozicia napadne. jeho riziko je ci sa podari popresuvat eurofondy. ja som optimista z toho dovodu ze tak 50 % by splnil aj bez toho co je stale viac ako za fica.

ja som zatial tymito krokmi tiez velmi nadseny.. zatial urobil za 100 dni viacej ako som len dufal co sa realneho rozvoja dialnicnej siete tyka.. u mna ma velke plus uz len za to, ze zrusil prvy balik PPP, presmeroval okamzite R7 (a necakal) zacal hovorit o nadradenej infrastrukture, ze dialnice nejsu mantra, viac sa sustredit na cesty prvej triedy, zlucenie NDS a SSC, velmi realny vyber usekov na dalsiu realizaciu, co aj realne nieco prinesu … a mu aj odpustim tu R9 ze si urobil zarez ako fico s R8 :wink: uz bude obrovsky uspech, ked vypisu tento rok co i len tendre ..

No asi sa začina naplňať môj pesimizmus z nášho ministra. Tak ako pred voľbami vykrikovali, že znižia dane, ale po voľbach si našli nepriateľa, a dane zdvihli… To iste sa deje s dialnicami, velkolepe diplomatické (veľkohube) vyhlásenia ministra, medové motúziky v podobe BB-RK, ktoré z realneho pohľadu maju šancu tak 2020, vôbec o nich uvažovať… skutočnosť, ministerstvá nesúhlasia s presunom eurofondov na dialnice ( a boli by hlúpe keby stým súhlasili) takže zasa máme nepriateľa, čo sa týka BB-RK už sa ozývajú “zlý” ochranári, a zasa je nepriateľ, čo to pokazí. Rezumé na Sk sa zastavila výstavba dialnic (okrem R1+R4 aj to len zo zotrvačnosti) ale máme na to odôvodnenie, a motoristi len platte dane, myto, dialnične poplatky a drahy benzín, a jazdite po čim dalej horších cestách…čo už veď to ešte neaky rok vydržíte, hlavna vec že sme si to zdôvodnili prečo sa to nedá… Pdľa môjho názoru, zatiaľ najhorší minister dopravy, ktorý tu bol (mimo tých krátodobých Macejko a spol, čo si prišli na ministerstvo tak akorát pre “zlatý” padák)

co mal za tie 2 mesiace spravit, aby si ho neoznacil za najhorsieho ministra v dejinach?

i15, ťažká odpoveď, len mam strach, že to celé smerovanie MD nenaberá správny smer.(nemyslím stranu:-) ) Plánovať nerálne projekty (RK-BB) začať staviať v 2012, zastaviť rozbehnuté neviem neviem. Určite uvidíme až po rokoch, ale zasa ubehnú 4roky, a bude zasa výhovoriek prečo to nešlo. Veľkou chybou bolo zastaviť vystavbu MT-PO ( tuna nevravím o zrušení PPP1,ale malo sa určite jednať a nie zrušiť) Keby bol figel dokázal zrušiť PPP1 a pokračovať ďalej vo výstavbe , tak klobuk dole, no bohužiaľ opak je pravdou, a z toho moje hodnotenie. Bohužiaľ, na SK je to tak, každý vie druhého okritizovať, náisť výhovorky prečo sa nedá, ale hľadať riešenia a pokračovať ďalej to bohužiaľ na Sk nefunguje. Možno moje hodnotenie je predčasné a bol by som veľmi rád, keby to nebola pravda, no bohužiaľ, moje pesimistické výhliadky čim ďalej tým viac naberajú reálne kontúry. Dúfam, že za rok tuna budem môct napísať, že som sa vo figeľovy zmýlil, a som ho predčasne označil za najhoršieho MD.a bude rozostavaná celá D1, na donovaloch sa budú veselo kopať tunely, a juh sa konečne tiež dožije realne svojích R-iek, uvidíme :wink:

co takeho rozbehnuteho figel zastavil ? koncesionar mal 6x predlzeny termin na financnu uzavierku.. neurobil to, tendre na D3 zrusil este choma a vazny..

a aky opak je pravdou ? tendre sa budu vyhlasovat postupne .. takze pohoda..

Uplny suhlas, ale z mojej strany len do momentu, ked vytiahol najvacsi omyl dialnicnej vystavby na Slovensku - R1 BB-RK, a to dokonca s nerealnym datumom vystavby 2012. Tymto si to u mna uplne pokazil. A je jedno, ci tento usek pouzije cisto len ako natlak pri vyjednavani o PPP3 a realne sa v najblizsich 20 rokoch stavat nebude. Cela priprava je tu uplne na zaciatku, este do nej treba vrazit kopu penazi a energie, aby sa vobec dalo zamyslat nad realnou vystavbou. Urobili by 100x lepsie, keby vsetky prostriedky, ktore sa tu zbytocne vyplieskaju, investovali do pripravy na R2 prip. R3. R1 BB-RK treba odlozit minimalne do casu, kym bude komplet dostavany slovensky dialnicny okruh.

S hodnotenim prace ministra treba pockat, kym sa nedoriesi 3.balik PPP. Ak by uz bol usek LL-Turany vo vystavbe, tak su uvahy nad R1 cez Donovaly samozrejme uplna vtakovina. Inak niet co vycitat, 2 najlepsie pripravene a financovatelne useky z 1.balika sa zacnu stavat v najkratsom moznom termine. Viac zrejme rozpocet nedovoli

Do konca oktobra bude jasny osud dialnice D1, uvidi sa ci bude pokracovat 3.balik alebo bude zruseny a ci budu spustene spominane dva tendre na useky 1. balika.

Neodpustim si parafrazu jedneho vyroku … “Obcania, co este nemaju svoju R-ku, hlaste sa u sudruha Zincicu!” :smiley:

fico prisiel so “spanonosnou” PPP na jesen 2007 tj. vyse rok po zostaveni vlady. tato vlada funguje asi 3. mesiac…

plus minus konecne korektne zhrnute v novinach ake su plany ..

viewtopic.php?f=35&t=14116

a zase klasicke ficove zavadzanie a klamstva ..

viewtopic.php?f=35&t=14117

tvrdia ze to vedeli zlacnit o 24% ale stale nemali dost penazi a to je hlavna pointa…to je ako predavat auto a slubovat stvrtinovu zlavu a pritom auto je u exekutora a ani srnka netusi kedy a ci vobec ho dostanem spat :unamused:

Kratka analyza toho, kde bol priestor na zlacnenie v pripade PPP1, + pekne zhodnotenie toho, preco fico okolo toho tak zavadza :arrow_right:
trpcevski.blog.sme.sk/c/241330/P … -gule.html

Navyse, ako sme tu uz spominali, pri 1. baliku by bola horna akceptovana hranica ceny okolo 5 mld. € (t.j. cca 300% stavebnych nakladov), cize aj 24% zlava z 9,1 mld. € (t.j. 6,9 mld. €) by bolo stale vela, hlavne ak popri tom mame splacat aj 2. a 3. balik. Uvidime, ci sa nieco podari vyjednat pri 3. baliku

to bola nezavazna ponuka. pretoze nemali suhlas od bank na zlacnenie. znovu by sa to natahovali, mozno by bol nejaky kompromis tj. menej ako 24%…

ved hovorim, zlavu mohli dat aj 60%, ked nemali peniaze nic by sa nebolo na veci zmenilo

Informácia: V utorok 21.septmebra organizuje Trend Busibess Brunch na tému Diaľnice a ich financovanie.
Pripomieka 1: Do konca septembra by malo byť jasné koľko prostriedkov z eurofondov môže byť v rámci operačných programov presunutých do OPD na diaľnice, kvôli vládnemu návrhu rozpočtu pre rok 2011.
Pripominka 2: Do konca októbra má byť vyriešené finančné uzatvorenie PPP 3.

To sú kľúčové body, od ktorých sa bude odvíjať ďalšie plánovanie a možnosti rezortu MDPT v oblasti výstavby D/RC (resp kde môžeme dostať ďalšie informácie o plánoch a možnostiach rezortu).

Podrobnejšie tu: etrend.sk/trend-business-brunch.html

viewtopic.php?f=35&t=14134 tak toto je jasná politika KDH, všetko zrušiť, všetko rozbyť, nehľadať náhrady a to všetko pod rúškom kresťanstva. Napíšte mi prosim Vás jeden pozitívny krok ktorí spravil minister za svojích 100dní? R1 do Ružomberka, veď to je ešte väčší blud ako BA KE do roku 2010.