koncesionar by bol limitovany objemom prostriedkov ktore by ziskal od DSS. ten objem a podmienky by totiz stanovil stat pri zmene zakonov ktore by povolovali pre DSS investovat do infrastruktury. DSS dnes zhodnocuju uspory slabo…az mizerne, urcite by nechceli take uroky ako komercne banky. navyse uspory (a ich zhodnotenie) su podla zakona majetkom sporitelov, tj. stat by splacal svojim vlastnym obcanom. stat by musel hlavne ustrazit stavebne naklady konzorcia.
presvedcit cely svet o tom, ze ten zvyseny deficit je riadeny, zdravy a pod kontrolou…je ked sa tazko chory tvari ze je OK. dialnice su socialny podnik, najvacsie centra su totiz tak ci onak uz napojene. (kto chce investovat na vychode tomu je jedno ci bude exportovat severom, juhom alebo cez hu). takze dokoncenie severneho, juzneho alebo ktorehokolvek tahu uz zvyseny rast hdp neprinesie.
a ten nam stale klesa, rast 4,7 % v druhom Q. je medzirocny rast oproti 2009. ten som si pohladal a vtedy bol oproti poslednemu rastovemu roku 2008 pokles o 5,3%. takze terajsich + 4,7 je vlastne -0,6% oproti 2008…inac aj keby sa to nespocitalo by bolo dost blbe hovorit o raste ked deficit je 8% prevazne z dovodu vypadku dani…vypadok dani by nebol keby hdp skutocne rastlo…takze v tomto ma miklos 100% pravdu, je to velmi zle.
Ak sa postaví najprioritnejšia otázka tak, že spojiť východ s BA švorprúdovkou bez pomoci cudzieho štátu, tak to diletantizmus nie je. Je to najrozumnejšie a najefektívnejšie riešenie.
Ale ja osobne by som takto otázku nestaval a riešil situáciu za tie isté zdroje komplexnejšie. To populistické heslo by znamenalo len to, že niekde inde by zas boli ľudia ukrátení.
Na trase BB-RK prioritne poriešiť len úsek Jelenec-L.Osada a 99% problémov odstránime. ZA-RK netreba teraz z trucu odsúvať na druhú koľaj a netunelové úseky čo najskôr začať stavať. Zároveň zvýšiť prioritu ZV-LC , KE-MI a BA-NZ
Nerobme paniku z predražených PPP1,3 a ich zrušení . PPP2 može slúžiť ako vzor, že to ide bez problémov (aj keď zrejme nie ohľadom ceny) a dá sa na tom stavať do budúcnosti.
A opakujem ešte raz. Médiá sú teraz úplne prediaľnicované a to je dobrééééé ! Ak sa o veciach diskutuje, vždy majú väčšiu šancu na úspech …
no hlavne nech sa Figel nezaradi do doterajsieho ministerskeho zoznamu tarajov a prdusov (copyright Mufty) a nech sa jeho slova preukazu v praxi aspon na 80%
Ja len pripomeniem starsi prispevok z obdobia tesne po volbach:
100 dni noveho ministra:
Body 1,2,3 - vyriesene
4 - bude sa riesit
5,6,7 - zacne sa buduci rok
8 - pravdepodobne 2012
9,10 - zatial nic
K tomu este uspechy ako zrusenie nezmyselnej sirokorozchodnej, prehladne tendre na zelezniciach, el.obstaravanie, zverejnenie zmluv ci jednanie o presunuti dalsich eurofondov pod dopravu. Bravo, pan minister, len si to nepokazte nezmyselnou R1 BB-RK ci nezacatim vystavby cohokolvek medzi ZA a RK do 2 rokov
Cize do 2013-14 (do volieb) komplet RK-PO, ZA-RK vo vystavbe od 2012 (najskor) + caka sa na PPP3. Tu nechapem, preco sa nechcu pustit skor do Dubna Skala - Turany (najproblemovy usek podla mna), ked viaceri z tohto fora tvrdia, ze nie je narocny.
Mas pravdu, ale ja aj B; sme mysleli na pretrasovanie tohto useku, a to sa uz dokonca udialo.
Stavat to skor sa aj tak neda. A ako bonus mame k tomu zrejme aj skapacitnenie Pristavneho mosta
Ak sa nemylim, z KF mozes financovat len projekty, ktore su v zasobniku. Po r. 2013 tu vsak uz bude dalsie programove obdobie, ktore uz moze obsahovat uplne ine useky.
Osobne sa cudujem, ze tento usek nepostavia zo SR, ved stoji necelych 200 mil. €. Ak rozmyslaju o Korbelke a nevedia este, ci maju stavat aj posledne cca 2 km, nech ich postavia podla povodneho variantu - v 1/2 profile ako privadzac na I/18.
Tak ten aktualizovaný zoznam úsekov D a RC s konkrétnejšími termínmy sa dosť dobre číta, len dúfam tak ako kaviarista, aby to konečne neskončilo len pri tých “ministrových sľuboch” ale reálne sa aj podstatná časť tohto plánu výstavby ciest naplnila, myslím že týmto plánom (jeho realizáciou) by sa zaradil razom medzi tých najúspešnejších ministrov dopravy v ešte celkom krátkej histórii Slovenska.
Velmi slubne znejuce plany a citit cerstvejsi vietor z Figelovho ministerstva. Ale zaujala ma trasa DS-Turany. Trasa velmi potrebna, davno planovana. Ake su tam enviromentalne rizika?
DS-Turany nema enviromentalne rizika. Problem je skor ten, ze nie je zaradeny do zasobnika projektov KF a zo st.r. nan zrejme nechcu vyclenit financie. Predpoklada sa vsak vypisanie dalsieho PPP projektu v r. 2012 na usek DS-Turany-Hubova s tym, ze sa este prehodnoti trasa na Turany-Hubova.
Bohužiaľ, podla mňa najdôležitejši úsek, DS-Turany, je akosi vo vzduchu bez konkrétnych termínov… Len tak medzi nami, kto si myslí, že BB-RK neako výrazne odľahčí sever, konkretne DS-Tu… ja o tom veľmi pochybujem, podľa mna dôjde k odľahčeniu, ale vľmi málo výraznemu.