Ján Figeľ a jeho práca - minister dopravy (2010 - 2012)

Nevymýšľam si a neprekrúcam :wink:

Citaj az do konca:

“Tento návrh bol zamietnutý”
:slight_smile:

“Očakáva sa však, že peniaze na PPP3 sa nepodarí zohnať.”

Tak a bude sa prehodnocovat, ako som pisal par mesiacov dozadu.

Moja prognoza:
D1 - pojde na ukor vystavby ostatneho, jej zaciatok sa posunie o dva roky, ale uspech bude ak sa vobec zacne stavat, dokoncenie tak o cca 8-10 rokov
D3 - uplne zastavenie
D4 - projektova priprava, stavat sa nezacne

R1 - projektova priprava na usek BB-RK, stavat sa nezacne
R2 - uplne zastavenie, snad okrem projektovej pripravy obchvatu Kosic, stavat sa ale nezacne
R3 - uplne zastavenie
R4 - KE-Milhost sa s oneskorenim (cca 2 roky pre problemy s financovanim) dokonci, inak uplne zastavenie
R5 - uplne zastavenie, vlastne tuto uz uplne zastavenie plati davnejsie
R6 - detto ako R5
R7 - projektova priprava na usek BA-Dunajska Luzna, stavat sa nezacne, ostatne stop
R8 - uplne zastavenie
R9 - technicka studia, dalsia projektova priprava neprebehne

Budem trochu OT - na tento kazdozimny problem by snad stacili dosledne policajne kontroly a urcite by si na seba vo forme pokut zarobili. Nie je mi jasne, preco to davno nerobia.

vidim ze fantazia u viacerych naplno pracuje :slight_smile:

v niektorom clanku bolo ze tento mesiac ma ist do vlady material o detailoch pre toto volebne obdobie. my mozeme len hadat a take prognozy vacsinou nevychadzaju.

spocital som si sumy kt. su volne z eurofondov, je to tak 700 mil. € z KF a 600 mil. € zo strukturalneho fondu. tych 700 mil. by podla povodnych cien (ked sa rozdelenie usekov do PPP schvalovalo) mali stat useky hubova-ivachnova a janovce-jablonov. v prospech j-j hovori ze je to najlepsie pripraveny usek na vychode kde je znama podmienka vyuzitia aspon 23 % z OPD.

obchvat ZH je zrejme najlepsie pripraveny usek na R-kach. z tych 600 mil. nie je problem dat 1/2 a postavit vsetko co je z R2 v zasobniku okrem nepripravenej sorosky, preto nie celkom chapem PPP na ZV-krivan. PPP na R7 moze byt dobra vec, mozno by sa to dalo spojit s D4 a vyberat priame myto. donovaly zatial beriem ako odputanie pozornosti.

ze sa navysi rozpocet je dost tazko predstavitelne pri 8% deficite. co sa mi nepacilo ze figel veri na presun z inych operacnych programov, tie si podla mna ine ministerstva vedene inymi stranami nepustia. skor by som presuval z prioritnej osi 1, tj. zeleznic, do osi 2 tj. dialnic. to by islo rychlejsie. ked sa presun nepodari tak tie dalsie veci na D (budimir-bidovce atd…) z eurofondov nebudu.

velmi mi chybalo ze nic neodznelo ohladom tej 1 mld. co mohlo prist z DSS.

zo zeleznic by som nepresuval nic.. tie su aj tak zalostne na tom .. ked si zoberieme ako maju koridory opravene v cechach a my sme len pri novom meste, tak je to zalostne .. keby bola medzi BA a KE zeleznica aspon an urovni 200kmh .. tak kopu ludi nebude jazdit autom ..

ale inak suhlasim, prilis malo teraz vieme a mozeme spekulovat..

ja osobne budem povazovat za obrovsky uspech, ked sa realne buduci rok este pred letom zacne stavat D1 janovce - jablonov, D1 hubova - ivachnova (mozu tento usek vyrazny zlacnit ked vypustia MUK likavka a daju len docasne napojenie pri hubovej) a racne sa R2 obchvat ziaru, ktory si osobne myslim, ze neni az tak palcivy problem, a radsej mali riesit ine useky na R2 .. ale budis ..

tie zdroje DSS by museli vykryt dlhopismy, co by znamenalo, ze deficit sa znizovat nebude, ale ja by som to bral. Ono tie ratingove agentury tiez nie su blbe a dokazu rozlisit, ci deficit tvoria spotrebne zlozky alebo investicne.
A ten dlh by bol verejny a na ociach a nie skryty ako v pripade PPP.

Mna by len zaujimalo, co by sa dialo, keby tie maastrichtske kriteria 3% deficitu sa porusovali dlhodobo. Existuju vobec nejake paky z EU na jednotlive krajiny, co ho nedodrzuju, alebo sa to vnima len ako nejaky pro forma zavazok?

Tak si to zhrnme:
Ak sa v jeseni nevyhlasi tender na Ivachnova-Hubova a zrusi sa PPP3, tak bude jasne ze Figel to s D1 nemysli vazne.
Hubova-Turany-DS nevyzera byt az tak zlozity usek, problemy su tam najma s ochranou prirody.

no a pre prirodu bude najlepsie, ak tam bude stat tunel Korbelka. ja si radsej pockam o 2 roky dlhsie na Korbelku, ako to stavat zdevastovanim okolia tymi ich krasnymi estakadami. hlavne ak ten tunelovy variant vychadza v porovnatelnych nakladoch a skrati povodnu trasu o viac ako 3 km.

A kedze ja som dobrak, tak dobrovolne podsuniem dalsi argument pre zastancov severnej trasy. To skratenie Korbelkou + skratenie DS-HP zatraktivni D1 aj pre kosicana.

Takze aj napriek tomu, ze tunel by mal v prvom ohlade prioritne odstranovat povodne trasy cez horske prechody, tak Korbelka aj Visnove aj Ovciarsko maju svoje opodstatnenie. Ak by neskracovali povodne trasy, tak ich mozme kludne odlozit do roku 2050 :slight_smile:

kaviarista: za porusovanie maastrichtu aj pocas konjuktury EU len rozpravala, teraz pocas krizi kazdy na maastricht kasle z vysoka .. vsak aj my budeme mat 8% deficit a nic ..

julius: moc by som nepredbiehal, do konca roku aj do marca ergo do otvorenia sezony casu dost .. pripravne prace su na gro usekoch urobene, takze ak sa zacne stavat, moze to ist setsakramensky rychlo.. vid PB, alebo D1 na vyhode, kde neboli ani pripravne prace urobene ..

Pre porovnanie: Figeľ preferuje nepripravený úsek BB-RK : bez BB-Sl.Ľupča (7km) je to asi 41km, z toho 5-7 tunelov (podľa variantu) o dĺžke spolu asi 6km a mosty medzi 11-13km.
Brzdí (alebo radšej nespomína) pripravený (PPP3) úsek Hričovské Podhradie - Dubná skala, o dĺžke asi 29 km, z toho asi 11 km tunely, mosty okolo 7km

Ak by som povolil uzdu fantázii a predpokladal, že sa vyššie spomínaný úsek vcelku postaví skôr ako druhý, tak sa nám traffic z R3, R1 a D1 môžu stretnúť na jednej ceste.

zeleznica sa modernizuje nie na 200 ale iba 160 km/h z terajsich 100-120. podla mna ten efekt je daleko-daleko mensi ako efekt dialnice. na prioritnu os 1 malo ist 1,475 mld. €…aspon 0,5 mld. by som ihned prelozil na D. dubna skala - PO by bola fakticky komplet vyriesena.

toto je asi ten problem. ale dalo by sa to obist pomocou PPP. koncesionar by nezhanal peniaze od bank ale dostal by ich od DSS. nebolo by to mega-PPP ale na nejakych 50 km by to stacilo.

no tak potom ten deficit nestlacajme raketovo, ako chce Miklos, staci ked bude mat z roka na rok klesajucu tendenciu, hoci aj o pol percentualneho bodu. ekonomika rastie , vykryvat statny dlh bude coraz jednoduchsie … a potom nastupi hranol a moze zacat rozdavat dochodcom a nie sponzorom ako doteraz :slight_smile:

duro, nestras tu zase tunelmi

od Liptovskej Osady po RK sa da v pohode naplanovat trasa bez jedneho jedineho tunela. To ze je trasa naplanovana vychodnymi obchvatmi osad znamnena, ze to “vyslo” na 7 tunelov. Ale vyslo to zamerne . A nebolo to nic ine ako bohapusta sabotaz ! Taky obchvat Lipt. Osady je urcite lepsie spravit cez zapadny tunel , ale to neznamena , ze sa neda trasovat aj po estakade.

Tam, kde sa to politicky preferovalo, sa planovali estakady a tam, kde sa nepreferovalo, sa planovali tunely ako odstrasujuci priklad …

Súhlasím, že na trase Korytnica-Likavka je aj možnosť skoro vynechať tunely. Potom treba očakávať podobný odpor Lipt.Osady a Bieleho Potoka ako v Považskej Bystrici. Určite to čas realizácie neurýchli.

Odlozil som si link na ten moj “fantazijny” prispevok o prognoze. O 2-3 roky ho tu pripomeniem, ak dozijem :smiley:

ved ja netvrdim, ze jednotlivy tunelovy variant (Lipt, Osada, Biely Potok) nemoze byt lepsi ako povrchovy. Len nech sa tu preboha celoplosne nestrasi poctom tunelom na useku BB-RK.

BB-RK sa da postavit za cca polovicne naklady ako HP-RK

devil, ale tym mini PPP by sa stale jednalo len o formalne obidenie problemu. Predpokladam, ze stat by ani v najmensom neuvazoval nad tym, ze by koncesionarovi svoj zavazok v buducnosti nesplacal, pricom to riziko by si koncesionar do splatok prirodzene zahrnoval.

Formalne by sme to obisli za cenu zvysenych nakladov.

Skor presvedcit cely svet o tom, ze ten zvyseny deficit je riadeny, zdravy a pod kontrolou.

Šéf Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák hovorí, že odkúpenie projektovej dokumentácie a ani financovanie z európskych fondov či štátneho rozpočtu, ktoré avizuje rezort, nebude ľahké: “Som dosť pesimistický, čo sa týka možností zo štátneho rozpočtu; dávajú sa do poriadku verejné financie. A čo sa týka operačného programu doprava, tam sú stanovené financie, ktoré je ešte možné vyčerpať. Je to cca 1 mld. eur.”
Každú zmenu by bolo treba zdĺhavo v Európe konzultovať a toto môže podľa neho výstavbu výrazne spomaliť. Preto chce minister dopravy Ján Figeľ s výstavbou R1 medzi Banskou Bystricou a Ružomberkom začať už v roku 2012. Pripúšťa dokonca, že cez tieto mestá by sme mohli jazdiť z Bratislavy do Košíc aj skôr ako cez Žilinu. Ľubomír Palčák však hovorí, že toto by bolo len dočasné riešenie: “Ak by mali úseky pri Žiline zostať dlhšie nepostavené, bolo by to z pohľadu dopravy aj z pohľadu ekonomiky veľmi zlé pre Slovensko.”
viewtopic.php?f=35&t=14047&start=0