Intenzity

Je sprisahanie bystrickej lobby. Vlada vie, ze v roku 2013 zautocia na nasu planetu mimozemstania, ktory nas budu chciet vsetkych ocipovat a jedinou skrysou pred nimi budu tunely. Preto bystrican Vazny presadzuje vystavbu tunelov pod Donovalmi, do ktorych sa vsetci bystricania skryju

No, Pipo, to je presne to, čo ma v skutočnosti zaujíma - či, ak, tak kedy a prečo sa bude-nebude tunel Višňové a diaľničné prepojenie ZA-MT budovať.
V podstate ma zaujíma, aký je záväzný plán…
Z toho, čo sa okolo stavby diaľnic (a aj okolo iných dlhodobých programov) na Slovensku za posledných 20 rokov deje mám ale pocit, že pojem “záväzný” je vlastne bezobsažný…
Zároveň si myslím, že vec takéhoto objemu (myslím severné diaľničné prepojenie) je práve niečo, čo sa nemôže riadiť na základe nejakých momentálnych nálad v štýle: “ta, pome stavať terazky totú cestu”, ak to má byť celé aspoň trocha efektívne.
Diaľnice sa nestavajú len tak pre nič za nič - ide o investície s celospoločenskou návratnosťou (obzvlášť, ak vidíme, že dane z ekonomiky sú značné a že naša vláda má tendenciu prerozdeľovať ich v prospech menej ekonomicky výkonných oblastí).
Keď mám rozostavanú dopravnú chrbtovú kosť celej krajiny, nainvestoval som do toho miliardy eur, ale treba to ešte nejako pospájať, aby to nebol len súbor útržkov, asi to JE priorita.
Záleží na tom, kedy sa to dokončí - žijeme teraz a teraz je to poddimenzované (a až dôjde ropa, bude nám nová diaľnica na nič, heh).
Takže ja som sa po včerajšom rozhovore s jedným novým známym rozhodol uveriť, že len čo sa spustí estakáda cez Považskú Bystricu, začne sa normálne makať na Hričov - Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala, a to, že niekto je z BB, na to nemá vplyv…
Iný známy - zainteresovaný geológ - ma ale už dávnejšie (pri pive) presviedčal, že ten tulen Višňové, v dráhe, ako sa prerazila prieskumná štola, sa stavať nemôže z nejakých fyzikálnych (geologicko-technických) dôvodov, takže ako to je?

No jo, ak sú peniaze, treba ich minúť - v tom sme zajedno. Nie, že by som ale chápal, prečo peniaze z EU sú dobre na dovrzaný obchvat Svidníka (mimochodom, bude hradené aj to, že sa to bude musieť zčasti postaviť odznova? - bol som tam osobne a poviem Ti, novú cestu v takom zlom stave som ešte nevidel - jednoznačne treba nejaký ten kilometer zrovnať a postaviť úplne odznova - ešteže keď mala vláda výjazdové zasadanie vo Svidníku a v programe bolo aj nejaké strihanie pásky, tak tento bod zrušili, lebo inak by mi prišlo zle) a nie sú dobré na dokončenie privádzača na D1 pri LL, ktorý je zároveň obchvatom Bytčice a LL, alebo rovno na diaľničný tunel.
Ono to bude určite tým, že tie peniaze sú určené pre menej rozvinuté regióny, však… ?
Škoda, že si nikto nespočítal, aká nezamestnanosť by bola v takom Turci (nie že by tam už teraz nebola dosť vysoká), keby tú cestu pod Strečnom zavalilo - keby sa zistilo, že sa ten región drží nad vodou kvôli prepojeniu na zvyšok sveta (ten na západe), možno by niekoho trklo, že kvalitu toho prepojenia treba podporiť…
Mimochodom, obchvat Svidníku nijako zvlášť nepomôže - len zrýchli trnzit PL-HU a znížia sa tam tržby o tých pár Poliakov, čo sa v SK zastavili na bagetu…

Eltwarg očom sú vlastne tie tvoje príspevky ?

by si inac hovoril keby vam cesta nesla popri vahu ale pri/cez hl. namestie.

Iný známy - zainteresovaný geológ - ma ale už dávnejšie (pri pive) presviedčal, že ten tulen Višňové, v dráhe, ako sa prerazila prieskumná štola, sa stavať nemôže z nejakých fyzikálnych (geologicko-technických) dôvodov, takže ako to je?

No tak toto pocujem prvy raz. Neviem preco by sa nemohol budovat v trase prieskumnej stôlne.

Ale najviac ma pobavili zhruba pred pol rokom titulky jednych regionalnych novin.

Tunel Višňové asi nebude!

o 2 týždne neskôr:

Tunel Višňové bude!

:smiley: :smiley: :smiley:

Tak sme sa všetci pobavili…
… a zasa sme sa nič nedozvedeli.

Nuž, čo sa týka tej geológie, toho piva tam bolo dosť, takže ruku do ohňa za to nedám.
Diskusia bola o meraní nejakých pohybov hornín, čo sa nasúvajú na seba v nejakých vrstvách - pravdupovediac, v týchto veciach sa nevyznám, ale trocha tuším, že tunel by sa mal stavať “v smere” nejakých vrstiev a nie “priečne” a ten človek mi rozprával o tom, ako sa spravila teoretická štúdia geologických vrstiev v masíve Malej Fatry na základe extrapolácie výsledkov troch vrtov, čo ani nesiahali do hĺbky, kde by ten tunel mal ísť a na základe toho sa potom navrhla dráha… No a že potom to vo vnútri vyzeralo dosť inak, tie vrstvy sa nejako stočili a potom sa tam narazilo na nejaké podzemné vody etc…

Bolo inak celkom zaujímavé dozvedieť sa, že kým sa tá štôlňa nevykopala, nik nevedel, ako to vlastne s tými vrstvami vnútri je…

Moje príspevky obsahujú otázky týkajúce sa nadpisu tejto diskusie - teda jej témy.
Hlavné otázky sú: Bude sa to stavať? Ak, tak kedy? Prečo to nemá prioritu?
Odpoveďou sú mi názory, že treba stavať radšej niečo iné a podobne…
Tak sa zamýšľam, prečo to je tak, ako to je, snažiac sa dať dokopy všetko, čo sa ku mne dostalo.
Môj názor je, že treba efektívne dostavať severnú diaľnicu a to čím skôr.
Obávam sa, že informácia od relevantného zdroja nie je dostupná, lebo ani ministerstvo dopravy nevie, čo bude.

Jo, a Dialničiar, bol si niekedy v Svidníku, že ho porovnávaš so Žlilinou?
Pokiaľ viem, v ZA sa na hlavných námestiach stavajú obchoďáky (tiež nič moc)…
Hlavné námestie v SK… no neviem.
Každopádne si myslím, že za tie prachy by napadlo aj bežného Svidničana (to je taký, čo nemá pri odchode z obchoďáku plný kôš až po okraj a preto tam nemajú ten žilinský obchoďákový a vlastne ani dopravný problém) spraviť niečo užitočnejšie, ako je ten obchvat.

Eltwarg aha ďakujem za vysvetlenie. A to hnutie za dostavbu D1, kde by som sa dozvedel niečo viac?

Eltwarg: áno, 2x. Raz na pozvanie exministra dopravy, a nedávno kvôli zosunutému svahu. :exclamation:

tento rok bude scitanie dopravy…mohli by sme si zatipovat kde ake intenzity budu, najma useky E50, E58, E75, E77.

no skoda ze na vysledky si pockame vyse roka

4 roky čakáš tak ten 1 už ťa nezabije :slight_smile:

Tak okrem sčítani si budu organizovať vlastne sčítania aj rôzné mesta.

Napríklad ktoré ?

Záleží to od mesta. Je to čisto v jeho kompetencii isto môžem povedať že Bratislava. Ale mohli by si aj ine mesta uvedomiť že je to najlepší čas pretože dostanu celkový obraz o doprave v meste a nebude sa potom skladať jedna prognoza z 10tich častí:)

Mestá na to nemajú financie … vieš to len taký detail, si z brandže tak by si mohol vedieť, že keď mestá nemali ohňostroje tak asi len ťažko nájdu 2x také sumy na takéto práce …

No však je to ich vec ):. Či považujú dopravu u nich za dôležite :slight_smile:

Tak to som sa zasmial. Ty chceš akože tvrdíť, že BA považuje dopravu za niečo dôležité ?

Počuj ti si ako ženy :slight_smile: ja mam pri nich 15 min. príhovor. nakoniec si vyberú čo potrebujú to si poskladajú a nakoniec ja som tam najeväšči debilko :smiley: :smiley: ( to bol vtiippp)

Čo viem tak z hľadiska dopravných prieskumov a ich aktuálnosti na tom BA a ZA. Myslel som to tak že je potom jednoduhšie a oveľa presnejšie organizova dopravu v uzle alebo v komplexe dopravných uzlov

V Ba v meste je jeden problém a to že sa nerieši doprava komplexne, ale len dané pieskovisko. Príklad je mnoho plánovaných centier ako sú Boháčky,Nove Vajnory, Metropolis, Južne mesto, Bory atd atd. Každý si vyrieši okolie a magistrát sa škrabká že má nové cestičky no zabúdajú že k nim sa budu musieť aj dostať a šup ho v roku 2015 bude čakanie na križovatkách v meste do 20 min. len snom. A určite s kapacitného hľadiska nepomôže ani predlženie železnice, električka do Petržalky či predlženie do vajnor. Mesto bude bude take zapchaté o 1600 že sa bude lepšie oplatiť robiť len v noci :slight_smile: Ale toto skôr asi do inej témy.

Z hľadiska intenzít v Ba však môžem napísať zopár zaujímavosti. Na križovatke Trnavské mýto prejde za rannú špičkovú hodinu 5706 j.v/h.
Najviac zaťažený plánovaný kruhový odjazd som zatiaľ zaznamenal v Lamači križovatky I/50 a I/2. Križovatka je teraz styková a prejde za hodinu cez nu okolo 4000 j.v./h.
Paradox na ulici Vajnorská od Polusu k Jurajovmu dvoru sa intenzita znížila a to v priemere o 200 j.v./h oproti minulosti.

A aby som nebol len v BA tak môžem ešte povedať v okolí Trenčína, konkrétne Trenčiansku Turnú kade ide od križovatky Chocholná smerom na Prievidzu I/50 je predpokladaný nárast dopravy zo súčasných cca 12000 sk.voz/den v pripade že sa nepostaví R2 v roku2030 bude 18000 sk.voz/h/den.