Intenzity

Tema je “Intenzity”, tie su medzi stvorprudovkou v RK a Ivachnovou dost velke. Uz davno sa cesta mohla rozsirit na 4 pruhy a v exponovane dni by tam kolony neboli…

je to tak a tak je to logicke. navyse JO ZA je nieco co nereaguje na nove skutocnosti o com sa malo hovori, pretoze sa to niekomu nehodi a vacsina si neuvedomi, treba sa nad tym zamysliet.

1/ z pohladu osobnej dopravy JO neskracuje vzdialenost ZA-MT ba scasti ju aj predlzuje, miestna doprava preto nebude mat dovod vyuzivat tuto platenu sluzbu ked ma aj bezplatnu cestu.
2/ z pohladu nakladnej dopravy bude problem dostupnosti priemyselnych arealov v strazove a arealu kia&dodavatelia z vychodu. ked nebudu moct ist po terajsej I/18 tak bud urobia poriadnu obchadzku cez hricovske podhradie alebo si to skratia cez rondel a cele mesto, co je urcite horsie ako terajsia trasa cez lavobreznu.

Prečo je to logické?
Je logické očakávať, že sa takto bude štát (alebo teda ktokoľvek, kto prijíma rozhodnutia) chovať, alebo sa štát chová logicky, keď postupuje takto?
S tým druhým budem polemizovať!

Na doleuvedených skutočnostiach nevidím veľa nového.
Vzdialenosti sa v čase akosi nemenia, takže vzdialenosť ZA-MT po D1 nie je nič nové.
Tak isto priemyselné zóny v ZA sú na svojom pôvodnom mieste desaťročia…
To, čo nereaguje na nové skutočnosti - a síce nárast cestnej dopravy v regióne - je práve odkladanie realizácie stavby diaľnice.

Je mi jasné, že D1 tu nie je LEN pre ZA-MT, ale pre celé Slovensko, pritom ale doprave ZA-MT určite pomôže aj keby šla hneď cez Rajec.
Miestna doprava odbremenená o tranzit už pod Strečnom nebude problém.
Navyše, ja by som diaľnicu využil aj na cestu do MT - zo Soliniek (sídlisko) je to na diaľnicu kúsok (< 2km) a nie v opačnom smere… určite by som sa netrepal cez mesto na Tesco križovatku so semafórmi etc.

Dodávatelia z východu chodia cez ľavobrežnú LEN do areálov v Strážove!
Ostatní sa motkajú cez Tesco križovatku, ako dnes z východu všetko…
Prečo by nemohli ísť aj po terajšej I/18? Asi len preto, prečo dnes nemôžu ísť po dnešnej hlavnej tepne E50 - a síce, lebo na Tesco križovatke zhasli semafóry a v strede stojí zopár pretláčajúcich sa kamiónov, heh. No, preto asi nie, lebo tam svetlá nie sú… Takže asi len pre búračku - to je dôvod, prečo dnes kolabuje občas doprava pod Strečnom úplne. No, ale I/18 je solídny 4-pruh, kde Strečniansky ťukanec nespôsobí kolaps.
Navyše, spomínal som inde, že existuje dosť starý plán na IV. okružnú pre ZA (známy kvôli nej nemohol stavať na svojom pozemku), ktorý spája pôvodnú cestu s privádzačom juhom popod Solinky. Tento je ale asi niekde stratený, alebo čo, lebo pôvodný koridor sa nakoniec predsa zastaval… Spomínam ho ako ďalší spôsob, ako ešte viac odľahčiť mestu.

aj-aj. aj ty ak mas na dome vela chyb ktore treba opravit a nemas na vsetky opravy naraz tak si to rozdelis. najskor urobis menej nakladne opravy - a kedze su menej nakladne tak ich urobis viac. a naposledy tych zopar najtazsich.

priemysel je sustredeny v severnej casti a automobilovy je tam len par rokov. ze ci dopravu pod strecnom skutocne odbremeni tunel vobec nie je iste… v zavislosti od vysky poplatku a od mnozstva nakladiakov. tych ktory pojdu do kie, mobisu atd…, do strazova ci zasobovacov obchodnych retazcov, miestnych autobusov a autobusov voziacich ludi do tychto fabrik. a to je je vela aut a nakladiakov. pre nich je vyhodnejsie ist popod strecno. a tranzit by tiez nesiel cely po dialnici, pretoze to su aj auta ktore pokracuju na KM, CA ci dalej do zahranicia. snad nepojdu cez hricovske podhradie :wink: ostava tranzit smerom na juhozapad a miestna doprava do juznych casti ZA. bude to vobec polovica premavky pod strecnom alebo len tretina/stvrtina ?

ovela jednoduchsie je postavit tie 3 km gbelany-strecno s mostom cez vah. vznikol by prakticky severny obchvat. do mesta (centrum, tesco…) by sa chodilo ako doteraz, a tranzit by isiel po novej ceste na druhej strane rieky, a zaroven by boli priemyselne zony napojene aj z vychodu.

“aj-aj. aj ty ak mas na dome vela chyb ktore treba opravit a nemas na vsetky opravy naraz tak si to rozdelis. najskor urobis menej nakladne opravy - a kedze su menej nakladne tak ich urobis viac. a naposledy tych zopar najtazsich.”

Ak ti zateká do strechy, vezmeš úspory alebo úver a riešiš strechu, určite najprv nevymaľuješ izby; len preto, že na štetce a farbu peniaze máš.

tu mate obaja pravdu, aj devil aj dialniciar, zalezi ako velky ten najvacsi problem je

strecha zastresuje vsetky miestnosti domu, to je ako BA-TT zbiera premavku. strecno urcite nie je ta “strecha”.

BA-TT nie je strecha, ale základy domu a hrubá stavba. :slight_smile:

Riešenie na 2+1 na Strečne je riešenie na streche vo forme: zatiaľ sme dali igelit, ale vieme, že dlho to nevydrží a riskujeme zrútenie strechy.

Hovor si, čo chceš, ale je to tak. :wink:

inde nie je ani ten igelit. a tunel nie je slusna strecha ale pozlatena aj s vezou.

Keby som mal tu moc, zakazal by som pouzivanie metafor a analogii vo vaznych debatach, nemyslim len na tomto fore.

Takže do hôr patrí preplnená cesta, ideálne so zárezmi na estakádach. :smiling_imp:

ako pises “hovor si co chces”, ale aj Eltwargom by ste mali uznat ze spomedzi ehm…nevyhovujucich usekov sa najtazsie riesia nakoniec a este predtym by sa mali vycerpat ine moznosti, jedna bola prekreslenie a druha by mala byt strecno-gbelany. a ten trojpruh uz nikto nezrusi lebo miestnej dopravy tam bude vzdy dost. a uz vobec nie je kvoli skalam, tym je jedno ci by padli na 1-2 alebo 3 pruhy.

Najťažšie sa neriešia nakoniec … viď tunel Branisko. Ten 3-pruh bude zrušený devil, lebo SR je členom EÚ a vyspelých cestných federácií a asociácií a tie dali ultimátum do 2015, inak cesta stratí svoj medzinárodný význam.

co to znamena?

asi cislo Exx

ivachnova - janovce, svinia-PO, PO-KE su resp. robia sa…a poltucet tunelov, tunel PO nie. branisko je iba vynimka, sitina na D2 sa robila nakoniec, soroska bude spomedzi bodovych zavad ZV-KE riesena tiez naposledy. 3 pruh je na viacerych miestach tejto medzinarodnej trasy uz vela rokov..takze “zrusenie” je cista kacica, asi niekomu strasne vadi ze situacia sa vyrazne zlepsila. nezrusi sa nic, a uz vobec nie oznacenie “E” (btw. aj Exx je medzinarodna trasa), aka trasa by bola nahradou, cez terchovu (?) :slight_smile:

Diaľničiarovi musím uznať, že cesta nestratí medzinárodný význam sama od seba - ona ho má asi preto, že sa tade napriek všetkému oplatí jazdiť a to o.i. preto, lebo skutočne zatiaľ nič lepšie dosť blízko nie je. Ono sa to samozrejme v smere západ-východ obchádza, keď sa len trocha dá už dnes. Môj kolega nechodí na východ z Blavy cez Žilinu a ani cez BB - chodí cez Maďarsko. To je akiste super, lebo tu máme potom o jedno auto denne menej, a o jeden dôvod, prečo nepostaviť diaľnicu do MT viacej, však?
No, ono by nakoniec stačilo rozšíriť nejaké tie cesty (ako tú cez spomenutú Terchovú) a nejaké spevniť (Zliechov-Čičmany), aby sa tade neobával prejsť lokálny kamiónista, k tomu službu, čo by hlásila, kde je čo upchaté a treba to obísť (ale to už vlastne máme) a môže doprava preliezať cez Slovensko cez akurát najvoľnejšiu dedinu… a už nebude treba diaľnicu.
Medzinárodná logistika to celé v pohode obíde a nám ostanú neporušené (nerozvŕtané) hory.

Ok, mne nevadí, že sa niečo odsunie, lebo sa ukáže, že je tu niečo dôležitejšie…
Takže sa stavba tunela ZA-MT = Višňové (a teda aj Ovčiarsko, čo je po ceste) odsunula, lebo je tu niečo dôležitejšie, čo bráni tomu, aby sa na tejto veci pracovalo - chápem to správne?
A to dôležitejšie je teda obchvat Svitu (ten tunel tam sa tuším stavia - teda dúfam), hej? No dobre, Svit je prúser tiež - to uznávam.
Neviem síce, prečo stavba toho tunela úplne bráni pracovať na úseku Hričov-ZA-MT, ale predpokladám, že to nebude len psychológia (nechceme začať, lebo by sme to nemuseli skončiť?) a tiež, myslím, že ani tento úsek nie je tak výnimočne náročný, že by alokoval tak zásadné množstvo techniky, že by práve on nemohol mať pridelenú žiadnu. Ono je to skôr tým, že proste nie je v pláne…
No a prečo nie je v pláne?
Asi preto, že v pláne sú tie iné, dôležitejšie veci…
Tak napríklad obchvat Svidníka, čo sa ale prepadáva, takže bude treba zrejme časť rozbúrať a postaviť znova.
Svidník je totiž strašne preťažený tranzitom na Duklu, ak neviete… to sa s úsekom ZA-MT nedá porovnať (to bude asi nejaká dôležitá “pivnica” tej našej cestnej siete)!
Ok, vieme už, že, tunel ZA-MT je “zlatá strecha” - ergo čosi drahé a nepotrebné, ale ak by to naozaj bolo tak, potom to znamená, že nebude nikdy, lebo také čosi nikto nechce a nik tu na to ani nemá.
Tak potom to ale chápem správne, že ten tunel nebude!
Ja v podstate len tvrdím, že ak to takto pôjde ďalej, tak ten tunel nebude nikdy a nebude ani ucelená diaľnica, čo by obslúžila severné Slovensko.
Mňa to mrzí, iných nie - to je asi jediný podstatný rozpor.

ten obchvat svidnika s tym nema vobec nic, ostali nejake nevycerpane peniaze zo strukturalnych fondov 2004-2006 a takto sa to docerpaju. alebo ich mali nechat prepadnut len preto lebo to nie je “zivotne dolezite” ? a co je vlastne zivotne dolezite ?

to uz je snad filozofia, ci? :astonished: ma tu niekto vobec info o pozadi, co sa vlastne deje s tunelom, co ma Vazny zalubom? ide o politicku alebo o ekonomicku zalezitost? fakt je ten tunel potrebny, to vedia vsetci… teda nie tunel, ale prepojenie Zilina - Martin a samozrejme i pokracovanie dalej na vychod. Hoci absolutne nesuhlasim s povrchovym variantom, je to jednoducho blbost na n-tu, rozbijat tuto cast lesov. Co za tym je? Vie niekto? To, ze Vazny je z BB a Choma zo Ziliny, tiez vedia snad vsetci. Preto ta prioritizacia R1, ale jej vystavba je uz rozbehnuta. Tak kde je problem? Ma Choma slaby tlak, resp. ziadny? Vo co go??? :question: