Kto tvrdí, ze sme na vrchole motorizacie a na základe čoho? Podľa mňa to je úplne naopak. To, že spoločnosť bohatne robí autá dostupnejsimi a ľudí lenivsimi. Vidno to v praxi tak, ze na cestách sa jazdí pomalšie (ľudia sa neponahlaju ani na prázdnej ceste a ani stať v zápche im nevadí) a autá si kupujú aj ľudia, ktorí dlhé roky chodili na bicykli alebo autobusom (odpozorovane na ľuďoch v mojom okolí). S cenovou dostupnostou a lenivostou/ pohodlnostou súvisí aj to, ze naopak aj ti co dnes jazdia v autách spolu, tak budú jazdiť individuálne.
A potom tu je ešte jeden fenomén, ktorý nás čaká. Autonómne autá. A teraz na zamyslenie. Keď dnes dokážu smartfony ovládať pomaly 3-rocne deti, čo bude brániť tomu, aby 7 ročné dieťa nasadlo do 100% automatickeho auta a stlačilo tlačidlo “škola”? A na druhej strane zas kategória seniorov. Možno to znie ako scifi, ale aby sme neboli prekvapení ako rýchlo ti bude realitou.
Áut bude podľa mňa skôr pribúdať a to výrazne. Skôr čakám, ze sa budú ruka v ruke s automatizaciou zmensovat. Keď sa vylúči faktor ľudskej chyby, tak nebude dopyt po dnešnom “potrebujem veľké vysoké bezpečné auto” ale auta sa budú skôr zmensovat až na jednomiestne a zlacnovat, aby sa mohli kupovať v kratších intervaloch (iCar 6 je predsa out a iCar 7 je cool). Samozrejme s automatickymi autami aj keď intenzity budú rásť, tak nebudú vytvárať až také veľké nároky na skapacitnovanie ciest ako dnes, lebo najväčšou brzdou plynulosti premávky sú ľudské zmysly a reakcie. Intenzity však rásť budú, lebo s efektivitou fungovania spoločnosti vseobecne bude stále rásť aj limit, koľko ľudí dokáže uživiť 1 km2 zeme a teda počet ľudí bude rásť. A urbanizacia a centralizácia je tiež súčasť zvyšovania efektivity (a.k.a. pokrok), čize sa budú zhlukovat. Je to prirodzený jav, ktory bude bežať aj keď brusel naleje bambilion eur do znižovania regionálnych rozdielov.