Asi tak, ale manipulatorovi devilovi nejde o pravdu, ale o manipuláciu. Keď napíšem že D1 v TN kraji, tak aj hlupákovi (okrem devila) pri pohľade na mapu je jasné že je to súvislá D1 cez celý kraj a že nepíšem o čiastočných úsekoch. Zbytok sú len slovíčka, zavádzanie, osobné vymyslené útoky čo je pre neho typické.
Pretože porovnávaš len intenzity a vôbec neporovnávaš možnosti iného cestovania, životnú úroveň, celkovú občiansku vybavenosť, dostupnosť služieb a pod (je toho ešte dosť kvôli čomu sa u nás musí cestovať autom a na západe nie ). Poviem Ti príklad, v lete som bol služobne mesiac v Zürichu a býval som asi 30 km od mesta v nie veľkej dedine. A ani by ma nenapadlo aby som si tam dotrepal auto. Všetko čo som potreboval som našiel priamo na mieste kde som býval. Do práce v Zürichu mi chodil každých 15 minút vlak. Tak keď už tak porovnávaš intenzity medzi západom a nami, prečo neporovnáš napríklad koľkokrát chodí vlak do obcí pri Bratislave. Asi nie veľakrát keď tam nemajú ani koľajnice. Autobus tam chodí raz za hodinu a aj tak sa zaradí do zápchy.
Týmto všetkým som chcel povedať že sa nedá porovnávať len intenzita.
Urobila sa metóda value for money a podaktorí tu si z nej začali vyťahovať hrozienka z názvom intenzita. Tento článok do bodky vystihuje čo si ja o tom myslím.
komentare.hnonline.sk/komentare/ … svaty-gral
A ešte by ma zaujímalo ako by si si predstavoval urobiť jednoduchú preložku I/11 cez Čadcu? Najlepšie cez mesto, nie? A kade by sa dal asi obísť Prešov po nejakej jednoduchej jedničke? Aha, zabudol som na nábrežnú.
Ale hlavne, že sme obišli plnoprofilovo Košice.
konkretne pri bratislave je to praveze velmi dobre, detto na kysuciach. takze toto nie je argument.
z dedin okolo BA v podstate je minimalne raz za hodinu vlak v spicke kazdu pol hodku, plus jazdi aj kvantum autobusov. to ze tam je samozrejme obrovsky potencial je vidno na regiojete, kde len zmenou taktu na pravidelny a vymenenim hnusnych krabic uz vozi 3x tolko pasazierov ako statne ZSSK.
ten clanok si neviem ci uplne pochopil, on sa tam stazuje na to, ze prave tieto intenzity doteraz neboli profesionalna spracovane a chyba aj dopravny generel pre cele slovensko, takze chybaju kvatline vstupne data.
a podla mna toho sa aj kopu “stavbarov” boji, lebo v tom pripade by take nezmysli ako R8, R9, R1 cez donovaly vypadli do 5tich sekund, a megalomania ala D3 strazov - brodno, alebo svrcinovec - skalite by sa ani nezacalo stavat ani o 30 rokov.
ale nevykrucaj sa troll, je uplne jedno ze kusok pri PB ma dialnicu 6 rokov, po ladce dialnica funguje od 1998, takze s tym R1 porovnavat nemozes ak mas stipku rozumu v hlave. max. tak po NR…
noved prave a toto vsetko znamena ze treba skvalitnovat cesty a HD. SO TT 11-20.000 aut denne, obchvat BB R1 9.000 aut denne…pri tych cislach D1 ds-tur by D1 hp-ds tuho bojovalo o 15.000 aut a obchvat PO o 10.000 aut.
Najtragickejšie na tom všetkom je to, že o termíne prvých výstupov z hodnotenia projektov podľa Hodnoty za peniaze v rezorte financií a dopravy nikto netuší.
lebo pri serioznom vystupe by niektore useky jednoducho nemali sancu a to sa nesmie dopustit…predtym boli svate intenzity a cena bola druhorada teraz uz nie su dobre ani tie a k tomu autor (preceda sdku-ds v PO kraji) splieta o vacsej frekvencii dopravy pri PO oproti KE.
Štát zaplatil VÚD takmer 3mil eur.
Češi za dvojnásobný počet sčítacích bodov 57mil czk.
topspeed.sk/stat-planuje-vel … y-eur/8961
ceskenoviny.cz/zpravy/redite … ch/1348818
Lorenc, a nie si aspon trochu spokojny ? donovaly mierny narast o par sto aut a na R3 okolo hornej stubni stagnancia. stale 2x rozdiel.
To tu nepíš.
O Donovaly teraz nejde NDS si to sama ocheckuje. A dosah na informáciu nemám z prvej ruky. Tá intenzita 11 000 z mája 2015 čo som z Donovál mal, bola z druhej ruky. Donovaly však oscilujú sú dni, keď tam je iba 7 000. Ide teraz o relevantnosť údajov v samotnom meste, kvality merania VÚD a spracovanie údajov týmto ústavom.
juancarlos, myslim, ze
su v tomto pripade nepodstatne. ono totizto pokial ide v CH na ceste s urcitymi parametrami 10.000aut denne, tak na na 10.000 aut na SK musi tiez stacit cesta s porovnatelnymi parametrami a netreba cestu vyssej kategorie. to, ze v CH na danom useku cestuje okrem tych 10.000 ludi dalsich 10.000 vyuziva alternativne formy dopravy je nepodstatne. keby ti ludia nemali moznosti alternativnej dopravy, tak by chodili vsetci s autami, tzn. intenzita na danej ceste by bola 10.000+10.000 = 20.000 aut a tam uz treba cestu s vyssou priepustnostou.
Na SK je problem v tom, ze:
- alternativna doprava je zufala alebo vobec neexistuje
- ludia niesu dostatocne motivovani tieto alternativy vyuzivat
- ludia su lenivi
keby bola alternativna infrastruktura kvalitna (pohodlie, hustota siete, frekvencia spojov), alebo ludia motivovani, tak by ju ludia zacali vyuzivat. … a intenzita na Slovenskej ceste by klesla z 10.000 na 7.000 a cestu vyssej kategorie by uz vobec nebolo treba.
I/77 usek BJ-SK intenzita 1080, nasiel niekto este menej na ceste prvej triedy?
uplne zbytocna cesta prvej triedy… ![]()
Ale zato mame 20-tisicove dvojky
napr. do Pezinka
sak tu cestu cely rok rekonstruovali pokial viem, bol tam zakaz kamionov a kopec semaforov, tym nechcem povedat ze je tam nejaka husta premavka, kazdopadne cesta je to fajnova teraz po rekonstrukcii… Kazdopadne je velmi zvlastne ked jednotka kde urcite kopec ludi jazdi SK-BJ plus su tam dediny, ma nizsiu intenzitu ako napriklad “slepa” cesta Sverzov-Gaboltov, Nizne-Vysne Ruzbachy a pod. Je na to nejake vysvetlenie ze take mrtve cesty mozu mat take cisla?
Btw I/66 pri Tatranskej Javorine 687 ![]()
Mna prekvapili celkom nizke intenzity na I/50 medzi Turnou nad Bodvou a Lucencom. Pre budovanie R2 to je podla mna malo zatial. Vacsia premavka je na I/18 medzi VT a PO. Dokonca ani I/73 smer SK (buduci tah R4) nema take cisla
Na I/73 bol uzavrety Sarissky Stiavnik uzavrety skoro pol roka, takze cela nakladna doprava isla po I/18 do VT a nasledne cez SP do SK a PL, neviem kedy sa konkretne robilo scitanie dopravy, ale pri usekoch od giraltoviec, je poznamka, ze to je z roku 2016… takze je na 99% iste, ze intenzity na I/15 OD SP do SK, vobec nie su realne co sa tyka nakladnych vozidiel ale aj osobnych a to iste sa tyka aj I/18, v tomto pripade len nakladnych vozidiel… a pre osobne vozidla II/556, kedze tam bola obchadzka pre OA
nechapem preco potom I/18 a I/15 nescitali znovu v roku 2016, ako to spravili na I/73 ![]()
Takze co nebrat vazne:
I/18 od Lipnikov po VT
1/15 od VT po Strocin (Krizovanie s I/73)
I/73 od Lipnikov po Strocin, okrem usekov, kde je udaj z roku 2016(aj ked je pravda, ze v tej dobe, co sa to scitavalo, tak to stale kazdy obchadzal, kedze tam bol dost dlhy semafor)
Teoreticky ked prehodime cast z 2000 tazkych vozidiel z I/18 spat na I/73 kadial by povodne isli tak sa tie cisla zmenia. Stale vsak ostava na I/18 slusne cislo a vacsie ako na I/73. Odhadom mozno 8000 vs 7500…
Ale tak treba brat, ze tah na VT a HE je silnejsi, kedze cisto teoreticky je tam viac obyvatelov ako v SK a SP 64tis(SK-SP-ML) vs 143tis (VT-HE) a to este som nespomenul napr. Sninu 37tis …
Takze ak by sa spravil variant R4 cez stropkov, obsluzil by znacnu cast I/18 aj obchvat Hanusoviec, Stropkova a pripojil by sa na obchvat svidnika, tak realna sucasna intenzita, by mohla byt okolo 5tis.
co je vlastne polovicka niektorych usekov na D1 (plny profil)
Su aj krajsie budicky a totalnejsie faily. Obchvat Ziaru je iba dvojpruh, odklana dopravu, ktora viedla cez okresne mesto s 20 tis. obyvatelmi, a pritom ma tento obchvat vacsiu intenzitu ako stvorpruh R4 Kosice Milhost, ktory neodklana dopravu cez ziadne mesto, iba cez Senu a Kechnec so spolu necelymi 4 tis. obyvatelmi. Nehovorim, ze to tymto obciam nepomohlo, ale na Slovensku je mnoho obci a miest s vacsou intenzitou, kde o stvorpruhu ani nechyruju.
Ale prave ten kusok R4, bol brutalne lacny, tak tam by som problem nevidel…
Skoda, ze sa menila metodika scitania, lebo zmeny nemaju az taku vypovedaciu schopnost. Suhlasim, ze najviac rastie lokalna doprava a predpokladam, ze ak by sa metodika nemenila, najvacsie narasty by boli zaznamenane v mestach a predmestiach, ale bolo by to treba overit na datach. Ak by sa to potvrdilo, potom sa da predpokladat, ze tento trend bude pokracovat a skutocne treba budovat prednostne obchvaty miest, pretoze tieto cesty usetria obyvatelom cas denno-denne, na rozdiel od medzimestskych relacii, ktore nie su az take caste aj ked zdrzanie tam moze byt vacsie.
Aj obchvat Ziaru bol brutalne lacny. viewtopic.php?f=35&t=21887&p=186399&hilit=obchvat+ziaru#p186399
preane obchvat ziaru je cesta. stal smiesnych 26 mio eur, teda menej ako MUK voderady. nieto triblavina a pohoda.
cize keby napriklad za podobne peniaze isiel do vystavby privadzac KNM, vychodny obvhvat vajnor, obchvaty na I/51 za trnavou,obchvat luznej , samorina holic, a dalo by sa urcite najst vela prikladov…
ale nie my dame radsej 240 mio do D3 brodno - strazov, alebo svrcinovrc skalite, ale sa tu snivanad severnym obchvagom zvolena, pricom fazovy uprade prietahu by stal menej a bol by hotovy raz dva…