Aha.. tak už mi je to jasné, Záhradník, ospravedlňujem sa. Teraz som to pozeral na Route66 a sedí to, síce túto trasu vyrátal na 82,6 km, ale to je pri nepresnostiach km na našich cestných tabuliach plus-mínus OK
Presne tak, tých 40 som len odhadoval, nemal som to zmerané, len tých 88 sa mi cez Oravskú Lesnú zdalo nejako veľa
Cez Skalité, Rajczu a Novoť to z Čadce (centrum) do Tvrdošína (križovatka s 1/59) vychádza 86,6 km, čo je ešte výhodnejšie v prospech tejto trasy v zime, cez Oravskú Lesnú je to cca 80 km
Ako ste si mohli všimnúť, tak ide o cestu II. triedy, napriek tomu túto preložku realizuje SSC, čo je veľký úspech. SSC by aj rada mala parameter I. triedy, ale nie je na to dosť financií a ZA VÚC nemal nič proti tejto stavbe.
Objavuje sa kritika (nie miestnych), že cesta mohla byť aj I. triedy a že prečo vlastne nie je, keď ju stavia SSC
Tak SSC ju stavia preto, lebo je to skutočný investičný dlh štátu a VÚC by na to financie nenašiel. Preto ju stavia štát a to cez SSC. Je to cesta II. triedy, pretože je to o cca. 850 mil. SKK lacnejšie, než keby to bola cesta I. triedy a taktiež tu budú nižšie náklady na správu a údržbu danej cesty.
Nakoniec aj NDS, a.s. má v správe niekoľko desiatok km ciest I. triedy, teda nielen diaľničnú sieť.
Táto cesta sa mala podľa koncepcie územného rozvoja SR (KURS) v budúcnosti pretransformovať (s úpravami parametrov) na cestu I. triedy, a homogenizovať ako jeden súvislý cestný ťah v trase ČR - Makov - Čadca - Krásno n. Kys. - (Nová Bystrica - Oravská Lesná) - Lokca - Námestovo - Tvrdošín - Trstená - Suchá Hora - PR, s pokračovaním cez poľské územie na východ SR (Lysá n. Dunajcom), až po Svidník, s variantom pokračovania na Medzilaborce (hranica s Poľskom) a ďalej na Sninu (hranica s Ukrajinou).
Osobne si myslím že je škoda, že sa tento nový úsek v súvislosti s koncepciou nestaval hneď na parametre cesty I. triedy
Tiež by som to postavil ako cestu I. triedy (najmä kvoli tomu že možnosti jej rožširenia v budúcnosti sú prakticky nulové, resp. finančne neúnosné.. )
..Alebo by som aspoň v problematických úsekoch (najmä v stúpaniach) pridal viac pruhov, ako píšeš aj ty.
V akych parametroch je cesta stavana? Aka je odhadovana intenzita po otvoreni? Bude tu povolena jazda kamionom?
Podla mna ani nebolo nutne cestu stavat ako cestu I. triedy, stacilo v problemovych usekoch postavit pridavne pruhy a zopar podobnych vylepseni, aby cez leto zvladala napor turistov z Ceska a Polska do Tatier.