II/520 - preložka cesty Nová Bystrica-Oravská Lesná

Reagujme vecne pán kolega. :laughing:

Vie(š)te čo je to priemerná cena? :question:

Ja som písal o priemernej cene 50 mil. SKK na 1 km cesty.

K diaľniciam. Vie(š)te ako sa stanovuje cena diaľnice? … Tento rok je na diaľnice viac ako 15 mld. SKK na investície na výstavbu. A malo by sa postaviť teda 30 km diaľnic. … Sú rozostavané úseky a postaví sa 14 km. To nezodpovedá ničomu. Priemerná cena je výsledkom nie za rok postavených diaľnic, teda skutočne že sa stavia viac náročných úsekov. Priemerná cena znamená priemer medzi úsekmi v nížinách a v horách. Obrazne povedané.

To už je nevyhnutné spochybňovať moje údaje? V každom detaile?

Veď potom iste, aj diaľnica bude stáť 1,5 mld. SKK na 1 km. Ale priemerná cena bude oveľa nižšia. :laughing:

Dy, nepochopil si ma, ale O.K.,zle som sa asi vyjadril :blush:
Tych 100 mil. Sk som myslel na cely usek tej cesty medzi Liptovom a Oravou, neviem, kolko ma celkovo km, odhadujem tak 10-15 km.
Ja som praveze chcel este zviditelnit ten rozdiel, kolko stali cesty pred 10-20 rokmi a kolko stoja dnes :wink:

Cesty sa zdražili tak ako aj ostatné tovary, ale na druhú stranu sa zlepšila technológia výstavby atď.

Nedá sa porovnávať na základe tohto úseku, ten je vysoko problematickým a možno cena aj presiahne 900 mil. SKK. Uvidí sa ako sa bude stavať v r. 2006, či sa bude stavať na maximum, lebo záleži ako bude SSC posúvať peniaze. :sunglasses:

V poriadku. To sa inak nedá tak ľahko porovnávať na základe 2-3 úsekov, ktoré sa dnes stavajú a porovnávať ich s 2-3 úsekami ktoré sa stavali pred 10-20 rokami.

Cesty zdraželi tak ako zdražel asfalt, pohonné látky, iné stavebné materiály, náklady na mzdy, stroje, pridaná hodnota. Dnes sa už stavajú len cesty, ktoré sú skutočne potrebné stavajú sa teda kvalitne, s kanalizáciou, s meraniami a s istými štandardami čo sa klopenia zákrut týka, ďalej ich šírky v zákrutách, stúpanie a následné klesanie atď.

Nedá sa porovnávať zdraženie ciest so zdražením diaľnic, pretože pri diaľniciach je nespočetné množstvo iných investícií a iných technických požiadaviek, než aké boli v minulosti atď. :laughing:

Ešte ďalšie doplnenie: asfalt už zdražel úplne, predbehol samotný materiál - CB (cementbetón) kryt, pretože sa musí asfalt na výrobu AB (asfaltbetón) krytu dovážať zo zahraničia a cementu je dostatok. Len nie je technológia a samotné pokladanie CB krytu je drahšie ako pokladanie AB krytu, o výhodách a nevyhodách sa diskutuje už vo viacerých témach. CB kryt je vo všetkých tuneloch a mal by sa dávať podľa mňa aj na všetky mosty a vyťažené úseky.

BUDOVANIE SPOJENIA ORAVY A KYSÚC. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4796

O tom ako pokračuje.

Cestu na Kysuce dokončia o tri roky. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5236

[Motoristi by mohli o rok využívať prepojenie Orava-Kysuce)

zasa si niekto nedal namahu a neoveril si fakty :frowning: Aka trasa lesnej cesty?!

Neviem ako to presne myslis, ale je tam jedna lesna asfaltova cesta ktora spaja Or. Lesnu a Vychylovku. Len uplne nesuhlasim s tym ze ju kopiruje. Ale v podstate kopiruje zaciatok a koniec trasy :slight_smile:

Dokonca vo Vychylovke ide do kopca dalej a je tam taka stara klasicka smerova tabula Namestovo … aspon pred zhruba 2-3 rokmi tam bola :slight_smile:

ta tabula tam je este aj teraz..

dokonca, ak sa ide ZA - CA, tam je aj tabula LOKCA 88km.. nie je tam smer Namestovo, ale Lokca, cca 15km pred Namestovom…

cela cseta z kysuc na oravu je zo strany kysuc niekde uplne opravena, polozeny novy koberec, ale je to nejake uzsie dva osobaky sa vyhnu, ale dodavka a osobak uz s problemami… dokonca som tam stretol aj nejaku aviu a nejake male nakladne iveco…

zo strany kysuc sa mi zdala v lepsom stave, aj vdaka tym opravam, ale su aj useky s vymolmi. na strane oravskej, je to kratsie, ale horsia cesta… a ide to viac menej po hrebeni, asi tak 3 km… je to vlastne cez obyvany usek, same osady, vela ludi na polickach.. a v dialke sa ukazuje aj nova cesta. ked som tam siel 15teho septembra, veselo sa tam pracovalo.. bolo tam vidiet staveby ruch… asi boli peniaze

udaje su zo septembra, prechadzal som oboma smermi…

Tiež som si ten smer Lokca z cesty 1/18 všimol, išiel som v smere CA - ZA. Ale s tou vzdialenosťou 88 km si to veľmi prehnal, podľa mňa je to nanajvýš 40 km. Nebolo to náhodou 38? :slight_smile:

teraz ma napada… vies ze je to mozne? ta tabula tak hrdzava, ze mi to pripadalo ako 88km.. ale kludne to moze byt aj 38km :slight_smile:nesledoval som to…
skusim to zratat na mape, dam vediet :slight_smile:

Ja som mal na mysli to, ze prelozka cesty II/520 ide v uplne novom vedeni a uplne mimo lesnej cesty, ktora dnes spaja Oravu a Kysuce. Exituje studia na prestavbu tejto cesty na parametre cesty druhej triedy, bohuzial sa nerealizuje. Je to skoda, lebo by bola urcite lacnejsia a rychlesia a s mensim rizikom ako v sucasnosti budovana prelozka.
V sucasnosti budovana trasa je klasickym prikladom suflikoveho projektu, ktory nemal nikdy uzriet svetlo sveta. Ale nahoda je blbec a pred volbami sa treba zapacit volicom, takze sa daju peniaze aj na nerozumny projekt. Tolko moj nazor na stavbu, na ktorej som uz stravil 3 roky mojho profesionalneho zivota.

magnus, a preco sa vlastne nevyuzila povodna cesta z Oravy po priehradu? Od nej by bolo treba postavit iba kratky usek okolo priehrady.
A co je vlastne na sucasnej stavbe take rizikove?

Andrej: Je to predsa ochranne pasmo vodneho zdroja I. stupna, snad nechces aby tadial viedla frekventovana cesta. Uz teraz pretina na jednom mieste nova trasa povodie vodarenskej nadrze, co moze mat fatalne nasledky v pripade nejakej vaznejsej havarie na ceste v danom useku.

Co povazujem za riziko? Za riziko povazujem najma situovanie objektu estakady 210 na JV svahy Mrvovej Kykule, ktore predstavuju jedno z najznamejsich a najvacsich zosuvnych uzemi v danej oblasti. Minimalne toto miesto bolo podla mna vhodne obist inym sposobom. Riziko, ze stavba zaktivizuje zosuv (sirky 700 m, dlzky asi 500 m) je prilis vysoke (ostatne, uz sa tak stalo).
Rizikov su aj dalsie useky na strmych svahoch, nastastie, tam je orientacia geologickych struktur priaznivejsia. V istych miestach vdaka spristupneniu terenu uz zacali tazit lesnici drevo klasickou holorubnou metodou, takze sa uz vytvorili aj pekne lavinove svahy (podobne ako v Strecne pod vedenim VVN).
Problematicka bude podla mna udrzba cesty v zimnom obdobi a jej prejazdnost v case topenia snehu. Naviac, cesta sa mi zda byt zbytocne uzka a nie su tam miesta na predbiehanie kamionov.
Samozejme, vsetci sa snazia ako vedia, aby sa cesta postavila a bola bezpecna. Vo flysi si vsak nikto nemoze byt na 100% isty, ze sa nic nestane. Skladam tymto poklonu stavbarom, ze v tak narocnom terene maju este na tu stavbu nervy. Dufam, ze v dohladnej dobe bude cesta sprejazdnena a ze coskoro zapadne do prirodneho prostredia s co najmensimi skodami. Niektore detaily su skutocne velmi pekne a mali by sluzit ako vzor stavbarom aj projektanom na inych planovanych a rozostavanych stavbach podobneho typu. Pokusim sa aktualizovat galeriu k tejto stavbe aby ste videli.

magnus,

cesta nie je úzka, je to klasická cesta II. triedy a je samozrejmé, že údržba v zimnom období bude náročná, ZA VÚC s tým ráta.

Je to 88 km. Tá tabuľa tam je ešte z čias kedy neexistovala ani terajšia lesná cesta. Je to smerované cez Starú Bystricu. Lutiše, Terchovú, Párnicu, Dolný Kubín a lokca.

Ale dnes od križovatky je Lokca cez Oravskú Lesnú až 55 km.

Ak porovnám trasy :

Čadca Tvrdošín : cez Oravskú Lesnú cca 90 km
: cez Starú Bystricu. Lutiše, Terchovú, Párnicu, Dolný Kubín cca 95 km
: cez Skalité, Rajcza (PL), Novoť (sk) cca 95 km (využívanú hlavne v zime stále bez problémov prejazdná).
Myslím že peniaze mali byť použité najskôr na obchvaty Dolný Kubín Tvrdošín !!! a až neskôr začať tu.
A TÁ TABUĽA JE ÚPLNE NOVÁ MENILI JU KEĎ SA OTVÁRAL OBCHVAT ČADCE.
Jazdím túto trasu asi 12 krát mesačne takže to môžem zmerať presne.

Dolný Kubín obchvat má (polovičný profil R3), aj keď málokto o tom vie :stuck_out_tongue:

Áno myslel som od tohto obchvatu ďalej smer Tvrdošín.