Informacie este dodam. Ale stavba je to zaujimava, aj ked ide o dost zly suflikovy projekt.
Stavbu mali realizovat Vodohospodari z ich rozpoctu uz v case ked sa budovala v tychto miestach priehrada. Preco sa tak nestalo neviem, mozno budu vediet ini.
no myslim, ze ked to mali aj vtedy na starosti vodohospodari a nebolo to postavane, tak sa to uz z ich penazi temer uricte nepostavi ..
To je uplne jasne ze to z ich penazi uz nepojde, je to pase, ale pojde to pekne krasne z kapitoly doprava
inak na orave by sa vazne hodilo mat viac penazi na ceste, tam je to vazne katastrofa :-/ aj ked teraz kedze su pod ZA VUC tak snad sa blyska na lepsie casy, aj ked kysuce budu samozrejme na tom lepsie
Svata pravda aquila! Ved ZA VUC si tusim zobral priblizne pol miliardovy uver na opravy vozoviek ciest II. a III. triedy v ich sprave (sumu neviem presne nechcem zavadzat). Takze toto leto by mali byt vidiet vysledky v reale
Bolo to viac ako 500 mil. Sk (tiež to neviem teraz presne) ako 1. kraj (VÚC) na Slovensku a zakázku vyhral Doprastav. Kto iný v tomto regióne?
Ak vieš len o 0,5 mld. SKK ako o úveri, tak potom celková suma bude ešte vyššia, cca. 0,8 mld. SKK.
Ja som vedel len o tom, že úver+št.rozp.+rozp.samospr. dosiahne hodnotu do 0,6 mld. SKK na 3-4 roky opráv a následnej údržby ešte v priemere okolo 10 rokov a takisto viem, že sa plánuje aj 2. kolo v r. 2008 v hodnote ďalších 500 mil. SKK.
Okrem iného, toto bude PPP, celkové náklady na opravu 1 km cesty dosiahnu 2 mil. SKK, kým keby to opravoval štát, tak náklady by boli 1,5 mil. SKK na 1 km, tak ako tomu je pri opravách ciest I. triedy.
Kysuce sú na tom podobne ako Orava, čo sa týka opráv cestnej siete.
Jediným rozdielom je rýchlejšia výstavba D3 a R5 voči R3.
Dy,
možno v rámci teraz investovaných financií je na tom Orava tak ako aj Kysuce, ale v rámci cestnej siete mimo ciest I. triedy, t.j. hlavne cesty II. a III. triedy sú predsa len na Kysuciach o čosi v lepšom stave ako na Orave a aj premávka cez Trstenú a ďalšie obce je výrazne väčšia ako na Kysuciach, cez Čadcu, nehovoriac o otvorenom tuneli Horelica a obchvate Čadce.
AV,
tak to je pravda, ale v rámci teraz plánovaných investícii sa ten rozdiel zmenší, aj keď je pravdou, že D3 a R5 budú skôr ako R3, takže v tomto bude vždy na tom lepšie oblasť Čadce/Kysúc než Orava, a aj pretože, že Kysuce sú v spádovej oblasti ZA a tá bude ešte dlho istým “motorom” v tomto regióne.
tak aj na tomto useku uz sa deju “divy” a zazraky
dakujem mangusovi za fotky
Zdravim all.
Vedel by mi niekto z vas poskytnut akekolvek info o pripravovanom prihranicnom (CR/SR/PR) cestnom koridore:
Makov - Cadca - Namestovo - Sucha Hora (prechod na uzemie PR),
s pokracovanim Sp. Stara Ves - Stara Lubovna - Bardejov - Svidnik - Medzilaborce - Palota?
Tento koridor je definovany v KURS (koncepcia uzemneho rozvoja Slovenska) 2001.
Potrebujem to k mojej bakalarskej praci. Ide najma trasovanie a geoekologicku charakteristiku tohto priestoru.
Z tohto dopravneho koridoru by ma zaujalo najma vedenie (plan/nakres, pripadne mapy v mierke 1:50 000, 1:25 000, pripadne 1:10 000,
alebo aj inej mierky s vrstevnicami) pri vystavbe useku cesty II/520, medzi obcami Nova Bystrica (okres Cadca) a Oravska Lesna (okres Namestovo). Cesta bola v tomto useku prerusena vystavbou vodarenskej nadrze Nova Bystrica. V sucasnosti (ako som sa mohol presvedcit) uz prebieha vystavba novej cesty.
Taktiez by ma zaujimalo trasovanie tohto koridoru (pripadne varianty trasovania) medzi Suchou horou a Sp. Starou Vsou na Polskom uzemi. Ak by o tomto neboli ziadne informacie, potesil by ma aj pripadny kontakt na niekoho kompetentneho z polskej strany, alebo odkaz na nejaku internetovu stranku, clanok, ci iny zdroj (literaturu) s tym suvisiacu.
Este by som rad vedel ci su v planoch nejake prelozky (obchvaty miest/obci a pod.) na cestach: I/77 (v useku Hniezdne (SL) - Svidnik), I/73 (v useku Svidik - krizovatka s II/557),
II/557 (v useku Stropkov - krizovatka s I/73)
a na celom useku tychto ciest: II/487, II/520, II/543 a II/575.
Celkovo uvitam akukolvek informaciu suvisiacu s celym koridorom Makov… …Palota.
Tiez by som rad vedel ake je najvyssie povolene stupanie pri planovani trasy cesty I.triedy. Ak sa nejake informacie najdu, budem rad, ked mi o nich date nejakym sposobom vediet. pokiel mozno co najskor, nakolko ma suri termin odovzdania prace (22.8.). Najlepsie by bolo (ak by mi niekto nieco chcel poslat), ak by to poslal aj trebars postupne po castiach… cim skor, tym lepsie…
Ak by sa nic nenaslo, pracu mozem vypracovat aj bez toho, avsak uz na nizsej urovni. Vopred diky za pripadne poskytnutie info.
bodrik
mangus vlozil do galerie aj pekne zakreslenie mapy ..
Tie fotky vo fotogalérii sú skutočne pekné. Konečne sem niekto vložil aj priebeh výstavby normálnej cesty s presnejším popisom.
podla tohoto
etrend.sk/generate_page.php?page_id=58259
ma vystavba trvat az do roku 2009. nie je to nejako dlho? vsak to je skoro 5 rokov! a je to len 10 km …
Zlozita geologia a len 1 km je postaveny a 2 su zacate, … takymto tempom aj do r. 2010.
Adoas:
tam je kopec “pruserov”, preto si tiez myslim, ze ta stavba bude trvat dlhsie. Dlho trvalo vysporiadanie vlastnickych vztahov (stavba sa vlastne zacala, a az nasledne sa zistilo, ze na cudzich a nevykupenych pozemnkoch). Problemom je pristup do trasy (realne zlozity teren a obmedzena moznost vybudovat pristupove cesty), problemom je trasa samotna a problemom je i geologicka stavba. Proste sa naakumulovalo niekolko vaznych veci, ktore sa mali dotiahnut este pred vlastnou stavbou.
pokusim sa zaktualizovat fotky a spravis si obraz.
Za 900 mil. SKK sa postaví cesta dlhá 10 km v náročnom prostredí, kde sú rôzne problémy presne ako magnus napísal od pozemkov až po samotnú výstavbu, ktorá je sťažená práve tým, že je problémom stavať cestu tam, kde nie je žiadne spojenie a napojenie. Preto sa aj stavia z oboch koncov a snaha je postupne ísť ďalej.
Treba si tiež uvedomiť, že sa bude stavať tak dlho aj preto, že SR nemá na to, aby dávala ročne viac ako 200 mil. SKK na nejakú jednu novú cestu.
SSC má obmedzený rozpočet a regiónov, kde niečo chýba a kde sú dopravné problémy je veľmi veľa. V každom prípade cena za 1 km cesty je už v pláne na sume 90 mil. SKK. Ešte tak pred 10 rokami bola cena za 1 km na úrovni 50 mil. SKK. V stredne ťažkých podmienkach.
Niekde som dokonca cital, ze cesta medzi Liptovom a Oravou zo Zuberca do Lipt. Matiasoviec cez horske sedlo, ktora sa stavala v r. 1985(?)-1989, stala okolo 100 mil. Sk. A tipujem, ze bola este o dost narocnejsia, ako spominana cesta medzi Kysucami a Oravou.