Ja vôbec nechápem, prečo tam tento bod je. Čo má oslobodenie od mýta spoločné so zákazom tranzitu?
Diaľničný adresár 2025
ustanovuje čísla a názvy uzlových bodov, názvy odpočívadiel a iných medziľahlých bodov, diaľkové ciele diaľničných ťahov a niektoré ďalšie údaje o diaľničných ťahoch.
Adresár je záväzný pre používanie orientačných dopravných značiek na diaľniciach. Cestný správny orgán neurčí použitie smerových dopravných značiek, ak nie sú v súlade s diaľničným adresárom.
Diaľnicami sa rozumejú cesty, ktoré sú vymedzené dopravnými značkami 309 Diaľnica a 310 Koniec diaľnice, bez ohľadu na ich kategóriu, t. j. diaľnice v zmysle zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Diaľničný adresár zahŕňa úseky v prevádzke, úseky vo výstavbe a vybrané plánované úseky, pre ktoré je ustálené ich trasovanie.
Do diaľničného adresára sú preto tiež začlenené existujúce úseky ciest pre motorové vozidlá s výlučne mimoúrovňovými križovaniami iných ciest a dráh, ktoré sa považujú za diaľnice vo výhľade. Čísla a názvy uzlových bodov nie sú relevantné pre aktuálne dopravné značenie na týchto úsekoch (nejedná sa o diaľnice v zmysle pravidiel cestnej premávky a preto sa nepoužíva Z 370).
DA_2025_navrh_0528.pdf (763,3 KB)
Nie, vozidla oslobodene od myta su v paragrafe 3:
Ide len o zjednodusenie vymenovania tych vozidiel, na ktore zakaz tranzitu nema platit (+/- ide o statne vozidla).
Vďaka za vloženie. Moje laické oko tam našlo zopár cieľov a názvov, o ktorých by chcelo polemizovať, ale dám teraz len jednu otázku: Po výstavbe Tunela Karpaty sa nepočíta s prevedením diaľkovej dopravy z D1 na D4 (a teda že by ciele Budapest a Brno v príslušných uzloch boli značené smerom D4 a nie ďalej do mesta po D2)?
Tu sa vzhľadom na súbežnú električkovú trať hľadala inšpirácia skôr v Jablonci - našťastie, dve blikajúce červené svetlá už vo vyhláške nemáme
Niekoľko fotiek z prejazdu, zmenila sa aj pomerne nová tabuľa (10ročná) na križovatke R1xR2 pri Žiari.
tabule sa mi páčia, ale skôr otázka na odborníkov, či sú OK.
Je to zatiaľ návrh, ale vyzerá to dobre. Vždy viete prekvapiť niečím novým ![]()
Ale stále si myslím, že niekto by mal doslova v PDF-ku spraviť všetky tabule a potom si to iba vytiahnuť z databázy, keď sa budú robiť nové značky, buď na nových úsekoch, alebo na starých po životnosti.
plán zmeny na sekvenčné číslovanie?
čo v prípade, ak by sa predsa len zmenilo číslovanie ciest a D1 a zmení za Žilinou na D8?
Niečo podobné očakávam aj na odbočku na Kremnicu…
Ale tam už sú nové, pozri street view
Tabuľa “Výjazd” mi pripadá byť trochu zbytočná.
Duplicita značenia Banskej Štiavnice značkami 377 aj 371 má nejaký hlbší význam? A inak nehovori náhodou vyhláška, že na značke 371 sa majú nachádzať iba zvláštne (a miestne) ciele a turistické nie?
Nie je zbytočná, zbytočné sú tam tie zvodidlá a tlmič nárazu, ktoré stoja 10-krát viac € ako tá tabuľa výjazd.
Žiadny význam. Je to v rozpore s V30/2020. Pre turistické ciele sa smie používať výlučne Z 377. Pre ostatné Z 371. Duplicita nie je povolená.
Na Z371 môže byť uvedený turistický cieľ iba v prípade ak prípojka má viac ako 1 výjazd, kvôli rozlíšeniu na ktorom výjazde treba odbočiť.
tak toto moze vymysliet naozaj iba idiot. to nikomu z kompetentnych nedoslo aky je toto nezmysel? okrem toho nie je nahodou vo vyhlaske ze zelena sipka moze smerovat iba doprava?
Vyhláška má všeobecné ustanovenie, ktoré nehovorí o orientácii šípky:
Zasvietený doplnkový signál zelenej farby v tvare šípky alebo šípok umožňuje vodičovi pri dodržaní pravidiel cestnej premávky pokračovať v jazde v smere šípky alebo šípok aj vtedy, ak svieti signál červenej farby v tvare plného kruhu.
TP 117 sú v tomto smere ale nekompromisné:
Prípustná je len doplnková šípka vpravo.
Našťastie, toto je situácia, kde vodiči periférne sledujúci okolie cesty a vidiaci súbežnú električkovú trať dokážu pochopiť, čo im chcelo byť povedené.
Toto som videl už v r. 1973 v Taliansku - obrovské červené svetlo, väčšie než ostatné signály, a k tomu jedna alebo aj viac slabo viditeľných zelených šípok. Bral som to tak, že Taliani jazdia divoko, tak ich treba pred križovatkou tou veľkou červenou pribrzdiť
Neviem, ako je to tam teraz…
Portálové áno…
Mám na mysli označenie turisticky zaujímavého miesta/cieľa ako Kremnica (plus Skalka)…sú tam len dve malé smerové tabuľky, ktoré pribudli nedávno (nič moc) a z druhej strany od ZV tuším nie je vôbec nič…ale Kremnica asi nikoho nezaujíma na NDS…