Diaľničné nálepky pre osobné autá do 3,5t

“V prvom kole chceme vytvárať dodatkovú službu pre motoristov, pre ktorých nie je problém využívať elektronickú diaľničnú známku. Pre istú časť motoristov to ale môže byť trošku problém,” zdôvodnil pre agentúru SITA Stromček zachovanie papierových diaľničných nálepiek popri plánovanom zavedení elektronických známok."

Neviem, čo môže byť na tom problém. Ujo, čo internet ani smartfón v živote nevidel, navštívi čerpaciu stanicu, vypýta si “nálepku”, zaplatí, predavačka mu ju nahodí do systému a vydá mu potvrdenku. Keď to môže v Maďarsku fungovať bez problémov, prečo nie na SK? U nás zasa len komplikovanejší systém a náklady navyše.

Prave to nahodenie do systemu (centralnej databazy) moze byt problem, kedze ndska musi zabazpecit kamerovy system na dialniciach a rychlostnych cestach, predaj bude fungovat cez neaky soft, kde budu musiet byt mozno zaskoleny predajcovia, benzinky budu musiet mat pristup na internet a viacero dalsich veci do ktorych nevydime.

Ale som presvedceny ze ak sa toto zavedie a klasicke nalepky zrusia, stupne predaj dialnicnych nalepiek (hlavne tych rocnych, ved vieme asi preco :slight_smile: ) aj o par desiatok percent.

Spis kolik bude stat potom pro uzivatele ona elektronicka znamka…zrejme se bude muset slozit depozit, ktery jim zustane do konce “pronajmu”…zadarmo to asi nebude, protoze to by musel platit stat a vyslo by to na hrozne naklady… na druhou stranu si najednou vyberou spoustu penez, ktere jim dlouhodobe zustanou coz je super na zalepovani dluhu :wink: Ale rad se necham prekvapit

Napadla ma taka kacirska myslienka.
Co keby sme si dali system vyhotovit na kluc madarom ? Zda sa, ze im to funguje, muchy to bude mat uz vychytane, skusenosti maju urcite bohate.

Je to naozaj take velke sci-fi ?
:mrgreen:

problem nieje to navrhnut a vyhotovit, ale navrhnut, vyhotovyt a este aj zarobit tak aby to nebolo okate :slight_smile: bez tohoto to zial asi nepojde na slovensku.

Máš samozrejme pravdu, ale písal som o inom: keď už zavedú elektronickú nálepku, zdá sa mi zbytočné (aj zbytočne nákladné) udžiavať duálne aj pôvodný systém s takým chabým argumentom, že ľudia si to nebudú vedieť kúpiť.

vies co si myslim? boja sa nieco co funguje zrusit a pustit do obehu nieco nove u nas este nezabehnute. Uspech bude uz to ak sa v roku 2015 zavedie elektronicky system a nalepky este zostanu pre rok 2015…

V roku 2011 klakol danovy system koli Miklosovim zmenam, aj on si myslel ze vsetko pojde ako pomasle :slight_smile:

Zobral by som to ako testovaciu prevadzku … ked nieco vybuchne, stale bude k dispozicii nalepka. Ak sa novy system osvedci a nebudu prevadzkove problemy (vid nabeh myta), tak nalepky stratia zmysel a budu postupne utlmovane (zacal by som rocnymi).

su neake nove informacie ohladne kameroveho systemu pre elektronicke dialnicne znamky? 6 mesiac sa zacina a nevsimol som si ze by sa niekde na vstupoch na D alebo RC nieco menilo…

Uprimne pochybujem, ze by sa rok 2015 stihol. Pokial viem, tak NDS sa na elektronicke myto nepripravuje ani technicky, ani personalne. Papierovo mozno ano, ale do toho nevidim.
Samozrejme je mozne, ze sa v septembri niekto spamata a do konca roka sa bude sturmovat, ale vzhladom na rozsah mi to pride nepravdepodobne.

Ceny diaľničných nálepiek na rok 2015

Podľa úvah Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) by sa však prvých šesť mesiacov mali zachovať obidva druhy nálepiek, teda papierové aj elektronické.

:arrow_right: autobild.cas.sk/clanok/196801/ce … a-rok-2015

Zda sa, ze uz sa zacina pomaly pripravovat poda na oddialenie terminu spustenia elektronickych nalepiek.

Škrabanie nálepiek z čelného skla tu môže zostať dlhšie

stále nám zostanú nálepky za EK a TK, ktoré sa škrabú raz za 2 roky a ide to oveľa ťažšie

Ja by som to uzakonil ako zakonnu povinnost pre prislusne stanice TK.
Ked uz vyberaju celkom slusne peniaze za kontroly, tak v cene by okrem nalepenia novych nalepiek malo byt aj zoskrabanie starych :slight_smile:

no mne to stále spravili keď ich menili :smiley:

Situacia je oproti koncu maja nezmenena, NDS sa na elektronicke nalepky realne nepripravuje, tender na IT riesenie je cista vyhovorka.
Osobne si myslim, ze v roku 2015 sa akurat vypise tender a mozno aj vyhodnoti. Spustenie k 1.1. 2016 moze byt, ale tazko teraz povedat…

Mame koniec septembra a este stale nie je vybraty dodavatel.

(pricom predchadzajuca “najcerstvejsia” sprava bola z 27.8.2014

Diaľničné nálepky sa v roku 2015 zdražovať nebudú

Uz vtedy sa udajne vyberal dodavatel systemu:
Aktuálne pritom diaľničiari súťažou vyberajú dodávateľa, ktorý má od januára 2015 poskytovať komplexnú službu výberu, evidencie a kontroly elektronických diaľničných známok. Predpokladajú, že hodnota zákazky bude 35 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty.

Za mesiac sa to nepohlo z miesta)

Ak by sa len predsa len nejakym zazrakom podarilo vybrat dodavatela, dodrzat vsetky zakonne lehoty a expresne podpisat zmluvy, tak “vyherca” bude mat odhadom max. 2 mesiace na dodavku systemu.
Nejde pritom len o akusi jednoduchu “evidenciu” elektronickych znamok a vozidiel.
V prvom rade by mal system sluzit na overenie, ci ma dane vozidlo zakupenu elektronicku nalepku. Do policajnych aut boli slubovane kamery s automatickym rozpoznavanim SPZ (cize ziadne vytukavanie evidencneho cisla na klavesnici) a nasledna automaticka on-line kontrola, ci ma auto platnu elektronicku nalepku. Da sa take nieco navrhnut a vyrobit za dva mesiace ?
Dalej bude treba vyriesit sposob samotneho predaja nalepiek a ich evidencie na vozidla. Budu to samostatne terminaly alebo sa to bude integrovat do pokladnicnych systemov predajcov ? Je mozne za dva mesiace navrhnut, otestovat a vyrobit dostatocne mnozstov terminalov (plus zaskolenie obsluhy) ? Alebo je jednoduchsie integrovat sa do milionov roznych pokladnicnych systemov ?
A to vsetko so systemom, ktory sa len vlastne este len zacal vyvijat.

Ja vidim niekolko moznosti :

1. odklad o rok-dva, lebo blablabla … oficialny dovod sa vzdy najde.
  2. system moze spusteny aj 31.12.2015, stale to bude rok 2015 :slight_smile:
  3. alebo sa system formalne spusti 1.1.2015, ale iba s jednym terminalom schovanym kdesi v budove NDS. A dopravni policajti budu zaplatenie dialnicnej znamky overovat cez telefon :slight_smile:

Plne funkcny system dodany 31.12.2014 je momentalne velke sci-fi.

PS : stvrta moznost je, ze niektora spriatelena firma na tom uz davno pracuje, teraz sa uz iba hlada moznost, ako vybrat spravneho dodavatela za “primeranu” sumu.

Jozin, nemozem napisat preco, ale ver mi, ak by sa uz na tom pracovalo, spriatelene ci nie, vedel by som o tom.
Technicky sa na tomto neurobil ani tuk. Na pravne oddelenie NDS nevidim, mozno im lezia na stole papiere na pripravu sutaze a mozno na tom aj skutocne robia.
Vzhladom na ocakavany rozsah prac ale neverim, ze by sa im podarilo vyjst s tym von uplne potichu.

Zda sa, ze sa len predsa len nieco deje.

V súťaži na elektronické diaľničné známky za 35 eur miliónov sú námietky

V clanku sa sice pise, ze zavedenie elektronickych znamok je naplanovane na januar 2015, ale kedze na UVO je blizsie nespecifikovana namietka, tak mozno predpokladat, ze je to len klasicka zdrziavacia taktika.

Aj keby úrad okamžite rozhodol, tak si neviem predstaviť, že sa celý systém stihne za necelé 3 mesiace navrhnúť, vyvinúť, otestovať a nasadiť.