super! dik za namahu a ideu
Medzitym som si precital, ze 50 je navrh min. financii, MDPT sa ma k tomu este vyjadrit takze si mozno precitaju tvoj prispevok a cena bude 45 ![]()
Osobne mi tieto sumy pridu ok az na to, ze tyzdnovu nalepku mohli predlzit na 10-dnovu.
A co ZA-MT, tam stale analytici predpovedaju presun 80% dopravy na dialnicu?
Najviac rozumu ma ako obvykle Drahovsky, ktory ani nevystudoval dopravnu VS:
tohto roku platia nalepky opat do konca januara?
Samozrejme.
Na stranke NDS je podrobne info k tohtorocnym nalepkam
ndsas.sk/dialnicne-nalepky-2011/35950s
porovnanie cien diaľničnych znamok
Slovensko (automobily do 3,5 t):
7,00 € na 7 dní
14,00 € na 1 mesiac
50,00 € na 1 rok
Česká republika (automobily do 3,5 t):
250 Kč (cca 11 €) na 10 dní
350 Kč (cca 15 €) na 1 mesiac
1 200 Kč (cca 49 €) na 1 rok
Rakúsko (automobily do 3,5 t):
7,90 € na 10 dní
23,00 € na 2 mesiace
76,50 € na 1 rok
Maďasko (automobily do 3,5 t):
1 170 HUF (cca 4,50 €, od 1.5. do 30.9. cca 6 €) na 4 dni
2 550 HUF (cca 6 €) na 10 dní
4 200 HUF (cca 16 €) na 1 mesiac
37 200 HUF (cca 140 €) na 1 rok
V Maďarsku platia elektronické diaľničné poplatky platné pre dané evidenčné číslo, ktoré snímajú
kamery pri vstupe na diaľnicu. Za vstup na diaľnicu zaplatíte napríklad na čerpacích staniciach.
Slovinsko (automobily do 3,5 t):
15,00 € na 7 dní
30,00 € na 1 mesiac
95,00 € na 1 rok
Švajčiarsko (automobily do 3,5 t):
31,50 € na 1 rok
Vo Švajčiarsku okrem ročnej známky sa platí aj mýto za prejazd tunelmi a podobne ? Lebo ináč je do extrémne lacné ak to je len takto.
Z tunelov je vo svajc. spoplatneny myslim len Bernard, a to peknou palkou 30 CHF (cca 25 €). Tiez su spoplatnene niektore priesmyky a vo velkej miere sa vyuziva preprava vozidiel vlakom, obvykle za vysoke ceny na nase pomery.
Pekne zhrnute to najdes na tejto stranke
uamk.cz/cs/index.php?option= … a&a=k&p=65
Ako je potom možné, že Švajčiarske diaľnice sú lacnejšie ako Slovenské ?
Myslim, ze je to na nemecky/rakusky spôsob - dialnice bud zadarmo alebo velmi lacne. Zaroven bola vo svajc. postavena dialnicna siet v 60-70 rokoch a dnes uz mnoho usekov kapacitne nepostacuje.
Vsetky ostatne uvedene krajiny maju dialnicnu znamku vyssiu alebo porovnatelnu s nasou a v dalsich krajinach (I, F, Chorvatsko) sa zase plati myto pre osobne auta.
nemaju vyssie dane?
Je realne podla Vas, aby vznikla aj 1 dnova znamka ktora by sa dala zaplatit cez SMS ? Niekedy by mi to pomohlo.
asi nie,lebo by sa mozno predalo menej znamok s dlhsou dobou platnosti a tym aj menej celkovo vybranych penazi,ak sa mylim tak ma opravte,
ale platba cez sms by mohla byt,urcite lacnejsie ako vyroba nalepiek
Nie je mi jasné akoby ste si predstavovali kontrolu zaplatenia jednodňovej nálepky SMS-kou, keby ste tú nalepku na tom okne nemali.
Museli by ste vybudovať novú infraštruktúru na kontrolu a to by sa možno ani tým predajom tých nálepiek ani nezaplatilo, hlavne nie do času kým bude mýto aj pre osobné automobily.
Práve o takejto možnosti, zaplatiť poplatok za “krátkodobé” používanie (neviem už presne či to bolo za jeden deň používania) D a RC formou SMS, som pár dní dozadu počul vyjadrenie samotného p. MDVaRR, ktorý takúto možnosť pripúšťa v budúcom roku.
Kontrola zaplatenia - preukázaním sa samotnej SMS-ky nie? Ak neukážeš lebo nemáš, omylom vymažeš, smola a teda pokuta
.
Kontrola by mohla byt uplne simple - poslanim SPZ v ramci aktivacnej sms. Osobne si myslim, ze takato forma by skôr zvysila prijem - mnohi vodici si kvôli 1 dnu nekupia ani tyzdnovu znamku.
madari to skratka urobili podstatne lepsie a jednoduchsie dokonca si dovolim tvrdit, ze ten ich system takeho poloelektornickeho myta oddialil zavedenie realneho myta..
pre kopu ludi je total easy si kupit znamky kde kolvek a to aj cez inet a nemusiet nic nalepovat/odlepovat. nehovoriac o usetrenych nakladoch na samotnu tlac znamok
Tak tak, nemuselo by to byt ani velmi narocne - staci kamera na rozpoznanie ECV + online pripojenie, ci auto ma zaplateny poplatok. Foriem, ako zaplatit, moze byt viacero. A takisto sa daju poplatky nastavit rozne - napr. vikendova “znamka” by mohla byt lacnejsia ako cez pracovny tyzden, takisto by sa dala regulovat doprava v roznych casoch - napr. znamka by bola platna len v ramci urcenych hodin pocas dna …
Platba formou SMS, t.j. prémiovými SMS by vôbec nemusela priniesť pre NDS viac peňazí. Nezanedbateľná časť poplatku by zostala u mobilného operátora. Bolo by to niečo podobné ako naše sláve mýto cez SkyToll kde takmer polovica poplatkov zostáva v SkyToll. Ak je cieľom dať zarobiť operátorom tak hurá do toho…
To by som netvrdil, velke percento penazi pri tzv. non-branded SMS sluzbach nie je u operatorov, ale u ich partnerov. Operator si bezne zoberie len len za SMS spravu zvysne peniaze berie “tretia” firma.