Diaľnice v ČR - všeobecne

Lenny,

až takéto informácie nemám, uznávam, že môžeš mať pravdu ty.

Avšak, ja nevidím nič zlé na tom, ak je to aj z úverov. ČR buduje infraštruktúru, teraz v tomto období investuje rekordné sumy a to je dobre a je tu garancia ČSSD, že tu budú takéto investície aj nasledujúce roky, po 50 mld. CZK. :wink:

Po sedmi letetch vládnutí, se probudili aspoň trochu a začali stavět. Před tím to nebylo nijak moc slavné.
Ja jsem taky rád, že se staví je mi osobně jedno jestli z úvěru nebo z rozpočtu, ale že se hlavně staví.

Všetkým odporúčam, aby si prečítali tento príspevok: dialnice.info/viewtopic.php?t=1501

ČR dáva tento rok na dopravnú infraštruktúru až 70 mld. CZK. To je takmer 10% z príjmov ČR.

V ČR existuje fond dopravy, tak ako aj na Slovensku takýto fond existoval a mal obrovské finančné prostriedky, tak na Slovensku mnohé fondy zanikli, keďže sa škrtá vo veľkom rozsahu. Napriek tomu, aj v ČR uvažujú, že zrušia tento fond, ale až v r. 2007 najskôr.

V ČR dokonca tento rok dal štát o 10 mld. CZK na dopravnú infraštruktúru viac, než plánoval, pretože je vysoká rozostavanosť diaľničnej siete, vysoké tempo modernizácie železníc, takže fondu, ktorý mal mať tento rok 42 mld. CZK, dala vláda ešte sumu takmer 10 mld. CZK cez ministerstvo dopravy a z úverov.

ČR má rozostavaných 160 km diaľnic a v budúcom roku odteraz otvorí 90 km. V porovnaní so Slovenskom, ktoré má rozostavanosť 80-90 km a otvorí tento rok 14 km, ďalší ?, je to v ČR na veľmi dobrej ceste, pretože samozrejme, tá rozostavanosť zostane na približnej rovnakej úrovni.

Aj v ČR “zápasia” s predraženými diaľnicami, no stavajú. Relatívne dobre stavajú. A že s úverami? No, tam, kde je 10-20, aj 40 ročný deficit, tak tam treba pomôcť aj úverami.

A v ČR sa masívne investuje aj do modernizácie a rozvoja železníc, ktoré tiež majú dlhy, trpia prezamestnanosťou, ale investujú.

ČR má druhú najhustejšiu cestnú sieť v Európe. ČR má najvyššiu rozostavanosť v rôznych štádiách diaľnic v Európe (EÚ - nie som si istý, ako je to v Rusku). A ČR rekordne investuje do dopravnej infraštruktúry. Diaľnice, obchvaty, železnice, modernizácia letísk, opravy ciest.

Iste, ČR má v katastrofálnom stave svoju cestnú sieť, aj diaľnicu D1 má vo veľmi zlom stave - je to najhoršia diaľnica v EÚ - ale tam, kde sa každý rok dáva 10-15 mld. CZK na opravy cestnej siete a 50 mld. CZK na výstavbu diaľničnej siete a 20-30 mld. CZK na rozvoj železníc, … tak takáto krajina za 5 rokov pocíti výrazný skok dopredu a za 10 rokov bude patriť na špičku. ČR pochopila. :sunglasses:

ČR pochopila. Súhlasím, ale dodávam,že naše zaostávanie za ČR okrem toho že je dané historicky,sa prejavuje okrem ekonomiky (aj tam potrebujeme 5-10 rokov) je aj v myslení a teda aj v politike. Preto nám to ide ako v lete na saniach, keď aj pri výstavbe diaľnic diletantsky prešľapujeme na mieste a potom rátame straty.

Pozorovateľ,

presne tak, no ja to doplním.

Nie je to tak dávno, čo ČR nestavala takmer ani 1 km diaľnic, no mala tak veľkú silu vo svete - diplomacia+ekonomika - že si dokázala “uchmatnúť” hlavný cestný koridor v smere do Poľska a Slovensku zostal “len” ten vedľajší, teda diaľnica D3 napriek tomu, že vtedy SR stavala najviac km diaľnic zo V4.

Dnes sa situácia radikálne zmenila. SR stavia takým tempom ako pred 7-8 rokami, ani financie sa reálne nezvýšili. ČR mala nižšiu infláciu.

Takže dnes ČR má vysokú rozostavanosť. To znamenal aj problém, ale vláda sa rozhodla, že pridá cez ministerstvo dopravy (aj s pomocou úverov) sumu 10-15 mld. CZK. A pribudli také megaprojekty ako nové trasy metra v Prahe, okruh Prahy v dĺžke 84 km, projekt Nové spojení, … jednoducho dopravná infraštruktúra v ČR sa rozvíja postupne z 50 až na 80 mld. CZK v priebehu 3 rokov a je tu zabezpečený rast až do r. 2007. Potom sa to mierne “stlmí”, pretože sa veľa diaľnic postaví a ciest opraví. A bude treba aj splácať úvery, … ale to sa dá pri českej ekonomiky, ktorá tiež rastie 5%-ným tempom.

A to ešte nehovorím o tom, že ČR nepozná taký termín ako: zastavenie diaľničnej výstavby na viacero rokov. Veď tam všetky stavebné firmy investovali do svojho rozvoja prišli tam ďalšie stavebné firmy, … :sunglasses:

Inak, to čo mňa prekvapilo, bolo to, že ako sa prezentovalo v médiách, že vláda ČR dá z privatizácie ktoréhosi podniku 50 mld. CZK na cesty a diaľnice, … a potom teda vyšlo najavo, že to už bolo dopredu jasné táto suma, len tú sumu ešte nemali pokrytú a týmto si ju už len pokryli, … že to teda nebolo ešte 50 mld. CZK, … nuž škoda, mohlo byť ešte viac. :sunglasses:

Aj tak, Caesar,

ČR odovzdá ďalší rok do užívania viac ako 70 km diaľnic a RK a rozostavnosť zostane na úrovni nad 150 km.

Na Slovensku je síce rozostavanosť veľká, ale je málo peňazí na jednotlivé úseky, preto sa stavajú dlhšie a úseky sa predražujú.

V tomto je napr. Rakúsko na tom oveľa lepšie. Oni stavajú s rozmyslom, plynule, vopred majú zabezpečené peniaze na úseky, ktoré stavajú.

Napr. dnes stavajú diaľnicu v smere na BA, a chystajú stavať diaľnicu v smere na Brno. :wink:

Letos je tomu právě 25 let, co byl uveden souvislý dálniční úsek v Česku Praha - Brno (- Bratislava) do provozu. Zajímavá publikace na toto téma. Informace, fotky, porovnání. Ahoj všem!

Souvislý dálniční tah Praha-Brno-Bratislava byl uveden až 8. listopadu 1980.

CR ma konecne lepsie obdobie v oblasti vystavby dialnicnej siete a v oblasti investici do cestnej siete.

CR ma najvyssiu rozostavanost dialnic v Europe.

CR investuje najviac na cestnu siet - opravy - z krajin V4.

CR ma stavebny BOOM. Metro v Prahe ma nove trasy, planuje sa velky okruh okolo Prahy. Planuje sa obnovit dialnica D1. …

Financie su z privatizacie, zo statneho rozpoctu, planuje sa PPP, aj ked 1. pokus nedopadol dobre.

A nezabuda sa ani na zeleznice, letiska, … telekomunikacie. Aj posta zostava v statnych rukach narozdiel od SR.

Problemy: CR investuje velmi vela, ale plany presahuju vsetky rozpocty, plany, stavby, su velmi drahe, nakladne a zobrazuje to krutu realitu, 40 rokov sa nic nerobilo. Teraz sa nesmie polavit, musi taketo tempo vydrzat este 5-10 rokov a potom pride na rad aj taky plan ako Transrapid. A bude snad rozostavana aj dialnica Brno-Vieden. …

S tym CR nema vela spolocne, tam uz existuje tusim R52 takmer po hranice, majoritu tvoria useky v Rakusku a tam sa planuje stavba resp. dokoncenie cca koncom 2009

ČR zatím s tím problém má. V roce 2009 budou rakušáci jezdit po A7 až na hranice, ale dál budou muset až 20 km po stávající silnici I/52, protože na tento úsek nejsou peníze.
R52 má slušné parametry, je postavena v kategorii R26,5 skoro jako dálnice.

Pozrel som na www.asfinag.at a je to A5 nie A7.
Snad sa najde vola aj v CR prepojenie dokoncit, 2009 je este daleko.

Byla vydáno stanovisko na EIA, musí být ještě vydáno ÚR a SP a proběhnout výběr dodavetele, taky se dají očekávat obstrukce ekologů a obyvatel. Výstavba bude trvat 3 roky, aby se to stihlo musí být zahájena příští rok, nejpozději v 2007. To nebude na příští rok není ve fondu SFDI vyhrazena částka. Nejobtířžnější bude průchod přes vodní nádrž Nové Mlýny, kde se bude budovat 2-kilometrový most nebo násyp most násyp a to bude trvat. Vláda sice slibila, že spojení bude v roce 2009, ale počítá s účastí soukromého kapitálu.

Ako som povedal, spojenie dialnicneho typu Brno-Vieden bude najskor za 5 rokov. Realne za medzi 5 a 10 rokov. :laughing:

S tým souhlasím. :sunglasses:

dialnice.info/viewtopic.php?t=1619

V ČR bude mýto pre kamióny nad 12t viac ako 4 KČ.

Približne takúto cenu, len v SKK plánuje aj slovenská vláda pre r. 2006.

Inak stále je to otázne, pretože teraz má vláda veľmi neistú pozíciu. :sunglasses:

Ak schváli Hyundai investíciu na Morave tak naši bratia Češi budú musieť postaviť R49 alebo RC Ostrava Jablunkov. Bude to s vysokom pravdepodobnosťou jedna z podmienok. Tak isto slováci ako kompenzáciu za omeškanú D1 do ZA budú musieť urýchlene dostavať D3+R5 alebo R6.

Nie je to nikde v podmienkach. Takže to bude z dobrej vôle štátu. :sunglasses:

Podľa toho čo a v ktorých :slight_smile: