D4 všeobecne

Na enviroportali http://www.enviroportal.sk/sk/eia/detail/dialnica-d4-bratislava-jarovce-ivanka-sever ma zaujali dve z nove suvisiace kompenzacne opatrenia (KO):
076 Kompenzačné opatrenie 6, sprietočnenie Biskupického ramena
077 Kompenzačné opatrenie 6, most na lesnej ceste nad Biskupickým ramenom
Napravaju zmeny sposobene VD Gabcikovo.

Ale co je dolezite, ze KO by mali byt hotove a funkcne este PRED vystavbou cinnosti, ktora ma negativny vplyv na uzemia Natura 2000. Kedze tu dialnicu dost tlacia, mozno sa tie KO zacnu robit uz aj buduci rok…

Este mi neda k tomuto OT… Toto by napriklad kludne poriesil takt od Trnavy po zst Nove Mesto, evenuelne az do Petrzalky, momentalne fatamorgana…takychto prikladov je aj tu z fora mnoho, pridam vlastny. Cestujem kazdy den od Kuchajdy do prace v okoli Hlavnej stanice. Elektricka + bus (kedze priama uz 3 roky nejazdi) cez trnavske myto a kazde rano upchatu Sancovu 25-30 min, peso to dam cele za 35 minut a autom mi to trva 8-15 minut podla situacie na Racianskom myte. Motivacia vyuzit MHD? nulova a to sa bavime o vzdialenosti do 5km.
Nech mi nikto nehovori ze komplet projekt cez Filialku s prepojenim do Petrzalky a hlavne so zastavkami v centre by kapacitne neporiesil dopravu z viacerych smerov do centra (Rusovce, Pezinok, Vrakuna, Ruzinov, Devinska, Lamac - aj ked s pouzitim vratnych suprav, kedze chybalo v planoch priame napojenie z posledne uvedenych smerov)

Keď už je tu ten OT (a moderátor ho vie presunúť :smiley: ): Ponožky nemám špeciálne (okrem pár, čo som si kúpil na mínusové teploty), ale úplne obyčajné, napr. z Lidla, Tesca či hocikade inokade. Ale žiadne sa mi nerozsypali po troch použitiach na pár km :slight_smile: Pravdupovediac, ja sa o výbavu nejako nestarám, čo mám, v tom idem.

A tie čísla dosť preháňaš, aspoň v Bratislave. 60 dní príliš horúco? To znamená celé leto. Toto posledné určite nebolo. A aj keď je max. teplota cez 30, ráno býva príjemne 20-25 a poobede už sa to dá (zdravému človeku) zvládnuť. Možno sto dní prší, ale kopa z nich pripadá na víkend a aj keď prší, neznamená to, že prší celý deň. Napr. dnes asi pršalo (vonku je mokro), ale keď som išiel ja na bicykli do práce, tak nepršalo. Môj odhad, že dní, keď ma zastihne na bicykli dážď, je do roka tak do 15-20 (aj to väčšinou len prehánka). Búrky sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky a keď človek len trochu sleduje počasie, dá sa jej vyhnúť. V Bratislave sú chladné mesiace december až začiatok marca a napr. minulý rok bolo aj na konci októbra cez 20 stupňov - čiže na tričko. Ja napr.v zime nechodím, keďže dochádzam z okraja Bratislavy do centra a zimná údržba cyklotrás neexistuje (jednu sezónu nebola cyklotrasa odhrnutá tri týždne!, na ceste pre autá nepredstaviteľné). V prípade kratšej trasy (tak 3-5 km) nie je o čom ani v zime. Takže suma sumárum, dní keď sa dá v Bratislave chodiť na bicykli (bez extrémov) je z 200 tak 140, mimo zimných mesiacov a občasného zlého počasia. Aj keď je možno pravda, že bicyklovanie je určitou formou otužovania a po čase sa vnímanie zlého počasia posunie :smiley: A nezávisí to od veku, bežne stretávam v počasí, ktoré by si zhodnotil ako “nedá sa bicyklovať” aj starších ľudí na bicykloch. Jednoducho asi nevedia, že sa nedá :laughing:

A odpoveď k otázke o 80 percentách. Nechcem, aby chodilo na bicykli 80 percent, ani 0 percent, ani 20 percent? Nech si chodí každý ako chce, ja nikoho nepresviedčam, že treba chodiť na bicykli, alebo, že sa na bicykli chodiť nedá. 80 percent je inak haluz, aj cyklistické veľmoci sa pohybujú niekde max. okolo 35 percent. V Bratislave je môj odhad rozumnej miery 10 percent (a už aj to by bolo na odľahčení ciest vidieť).

Aj 10% by bolo velmi vidiet na odlahceni ciest (aj ked osobne si myslim, ze relativne mala BA by zvladla aj 15-20%). Cez letne prazdniny je standardne o 10-15% aut menej a denne spicky sa mimo nehod ci oprav daju prejst prakticky bez zdrzania, na mojich trasach priblizne za 1/2 casu. Ale to musia najprv Slovaci pochopit, ze sa da bicyklovat aj viac ako udajnych 60 dni do roka :slight_smile:

Teraz na rádiu Slovensko hlásili, že Vláda SR schválila trasovanie “obchvatu Bratislavy (D4 Bratislava Jarovce – Ivanka sever)”. I cez Naturu 2000 vo vyššom verejnom záujme. Začať stavať sa má v roku 2016.

uz je to aj v MT

viewtopic.php?f=35&t=19792

predbezne oznamenie:

uvo.gov.sk/evestnik/-/vestnik/275649

Vypracovanie dokumentácie na stavebné povolenie (DSP), dokumentácie Doplnok stavebného zámeru (Doplnok SZ) a dokumentácie Oznámenia o zmene navrhovanej činnosti (Oznámenie 8a) pre stavby Diaľnica D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka sever, Diaľnica D4 Bratislava, Ivanka sever - Rača, Preložka cesty II/572 v predĺžení Galvaniho ul. a Preložka cesty II/572, D4 - Most pri Bratislave.

tak toto je dobra sprava, ze budu riesit aj prelozku II/572 ..

Nemal si uz DSP riesit sukromny investor v ramci PPP?

Neviem, ci ste zachytili, ale otvara sa moznost ineho financovania ako cez PPP

Zatial z toho nie su jasne podmienky ani podiel jednotlivych zloziek financovania (stat, EU, sukromnici) ani, ako rychlo sa to podari sprocesovat. Nadpis sa mi zda trochu predcasny, kedze Junckerove plany sa zdaju byt na prvy pohlad dost optimisticke, ale bez detailov tazko hodnotit realizovatelnost.

Samozrejme, mohlo by to mat vplyv aj na vystavbu dialnic v inych castiach Slovenska.

vyhlasenie sutaze:
uvo.gov.sk/evestnik/-/vestnik/276422
Vypracovanie dokumentácie na stavebné povolenie (DSP), dokumentácie Doplnok stavebného zámeru (Doplnok SZ) a dokumentácie Oznámenia o zmene navrhovanej činnosti (Oznámenie 8a) pre stavby Diaľnica D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka sever, Diaľnica D4 Bratislava, Ivanka sever - Rača, Preložka cesty II/572 v predĺžení Galvaniho ul. a Preložka cesty II/572, D4 - Most pri Bratislave.

Mame niekde mapu preložky cesty II/572, ze kadial by asi mala z tej Galvaniho ist? Sa mi zda, ze som to niekde videl ale teraz to neviem najst.

V tomto štádiu nebude preložka prepojená s Galvaniho ulicou. Preložka povedie od Studeného po Ráztočnú ulicu vo Vrakuni.

Aha, no vdaka za info.
To bude urobene v trase potencialnej R1?
Tento usek poriesi akurat tak obchvat Mostu, skoda ze sa to neprepoji s tou Galvaniho, aby vznikol dalsi vstup do mesta z tejto oblasti.
Asi to ale bude trosku komplikovanejsie.

Áno bude to polovičný profil budúcej R1, niečo na štýl Stupava-Juh, križovatka s Odeskou bude zatiaľ okružná križovatka, výhľadovo MUK.
Existuje aj studia na prepojenie na Galvaniho ako R, ale vzhľadom k developerským aktivitám v okoli 4 qadrantu letiska, mesto chcelo iba stvorpruh MZ s návrhovou rýchlosťou 60 a živí v sebe nádej, že im tu cestu postaví developer.
Celé to teda bude finálne takto:
MUK Trnávka (Galvaniho) - MUK Vrakuňa (Raztocna) → MK
MUK Vrakuňa - MUK P.Biskupice (OK Odeska) - MUK Most (D4) → privádzač k D4 a budúcej R1
MUK Most - Studené → budúca R1

Mame aj mapove podklady ? dakujem

Aspon nieco, ale mesto je podla mna v tomto smere velkym optimistom. Developer tam nestavia ani to co mal…
V principe sa mi to paci, mysli sa aj do buducnosti. Ale ten prvy usek, je v nedohladne.

Tiez by som chcel vidiet mapu, hlavne kadial chce ten developer tahat tu cestu.

hej hej, ale tak na meste su totoalny idioti, a Schlosser, ktory je akoze Hlavny Dopravny Inzniier, je podla mna bez urazky Hlavny Dopravny Idiot ..

a ako bolo spomenute, co sa tyka Pharosu tak tam je to len klukata cesta prvej triedy, ziaden kolektor, dokonca ani IKEA zrazu nemusela dobudovat kolektor na MUK letisko ..

a ten akoze dalsi developer tiez nespoji glavaniho a raztocnu ..

Skoda, ze tu nie je tlacitko “like” ako v jednej socialnej sieti, lebo na tuto tvoju spravu by som to urcite dal.
Bohuzial takych idiotov je tam viacej a on je naozaj sefidiot a jeho nazory urcite nekoresponduju s jeho funkciou.
Uvidime ci sa udrzi aj po volbach.

Ono ale ako privadzac k R1/D4 to bude stacit aj takto klukate a bude to lepsie ako nic, pokial by sa to potiahlo az k tej MUK Vrakuna.

Schlosser je v tomto nevinne, rozhodovali iní…