Ja by som isiel este dalej, systemove riesenie pre velku vacsinu dopravy zo Slovenska do Ceska a opacne je dokoncit dialnicne prepojenie slovenskej D1 a ceskej D1 prostrednictvom R49 a R6 ako sucast koridoru Core TEN-T. Ale ako bolo uvedene, zbavenie sa tranzitu SK-CZ Bratislavu nespasi.
Prognoza automobilizacie (pocet osobnych automobilov na 1000 obyvatelov) na Slovensku a v Bratislave je neuprosna, do roku 2030 sa ocakava rast o tretinu. Okrem toho budu rast tranzity z okolitych statov cez Bratislavu.
Bratislava je z dopravneho hladiska umiestnena velmi nestastne, je obtocena okolo malych Karpat a z druhej strany ciastocne obmedzena statnymi hranicami a Dunajom.
Investicie do modernizacie a vystavby ciest v Bratislave este viac zatraktivnia cestovanie automobilom, okrem toho investicie by sa museli realizovat rychlejsim tempom ako je tempo rastu automobilizacie, aby bol ucinok na celomestsku dopravu viditelny. To je vsak pri sucasnych moznostiach financovania nerealne.
Riesenim je znizenie podielu automobilovej dopravy a to sa da urobit viacerymi sposobmi
bud pokracovat tak ako doteraz a o par rokov bude velka cast Bratislavy stat v kolonach (tym sa automobilova doprava zneatraktivni sama a ludia budu chodit inymi dopravnymi prostriedkami, aj ked su menej pohodlne)
verejna doprava sa umelo zatraktivni tym, ze bude zadarmo
automobilova doprava sa umelo zneatraktivni tym, ze bude kazdy km jazdy (aj osobnym autom) spoplatneny
Vsetky riesenia su spojene s nakladmi, len kazde z nich dopadne na niekoho ineho. V prvom pripade na stat v podobe strateneho casu v kolonach, v druhom pripade na mesto a jeho rozpocet, v tretom pripade na kazdeho vodica automobilu.
Preto sa da tazko vybrat a politicky presadit najlepsie riesenie (co je dobre pre jedneho, nie je dobre pre ineho). Ja by som vyberal to riesenie, ktore je najmenej nakladne bez ohladu na to, kto to plati (tomu sa to stale da kompenzovat inym sposobom, napr. zrusenim spotrebnej dane z benzinov). Nemam k dispozicii analyzy, ale ocakavam, ze najlacnejsie by bolo spoplatnenie kazdeho kilometra. Neverim, ze sa to podari presadit na Slovensku ako v priekopnickej krajine (aj ked Tallin presadil verejmu dopravu zadarmo), ale verim, ze nam to predpisu z Unie. Dovtedy sa vsak budu v Bratislave kolony iba predlzovat (pretoze na toto riesenie nevyzaduje skokovu ziadnu zmenu vo financovani a mysleni)
Strašiak v žiadnom prípade, D4 Rača - AT hranica bude mať plné opodstatnenie so spustením rakúskej S1+S8 Wien NordOst - hranica SK (podľa webu ASFINAGu plán 2016-2019 a 2016-2025) navyše os Viedeň - Krakow by sa v budúcnosti skrátila na cca 400km ak počítam s hotovou D3/S69 voči 450-460km po A5at/D2,D1cz/A1,A4pl.
Práveže ako laika ma pri pohľade za hranice mrzí, že sa vo väčšom nepoužívajú krátke hľbené tunely alebo jednorúrové do 500m na cestách 1.triedy, myslím že nie sú aj pri započítaní nákladov na údržbu drahé. Betónové estákady síce majú svoje čaro, ale na druhej strane natvrdo oddeľujú-sekajú mestské celky, zapustením mestských 2+2 a 3+3 ciest a zatrávnením alebo využitím povrchu sa naopak spájajú.
D1 BA-TT by sa uvoľnila postavením preložky I/51 v parametroch R11,5 až po CZ hranicu (pre tranzit juh/zapád/stred SK - CZ), čo by vyšlo zatiaľ lacnejšie ako D4 Malé Karpaty, ktoré možno odložiť na ?2025?
Napríklad vo svete je (minimálne jedna) obdoba, tzv. Londýnske mýto, i keď to nejde od [b]kilometra[/b], ale od štvorcových míľ: Londýn sa rozhodol pre veľmi radikálne riešenie, a to spoplatnením vjazdu do centrálnej časti mesta o rozlohe 8 štvorcových míľ (cca 21 km2).
Viac na: spvd.cz/index.php/velka-britanie/londyn
Ani si sa nedotkol:-)
V minulosti sa neplatilo ani za parkoviska v centrach, ale ako to inak regulovat nez vacsimi ci mensimi poplatkami? Ak mas lepsi sposob, sem s nim. Ja v tejto dobe informacnych technologii uprednostnujem myto na kazdu cestu pre vsetky motorove vozidla. Myto by nemuselo byt jednotne ani pre cesty rovnakej triedy (za preplnenejsie by sa platilo viac podobne ako parkoviska v centre stoja viac ako na okraji) a mohlo by sa menit v case (v spickach by bolo vysoke, v noci by mohlo byt nulove).
Ak by sme boli prvi, mohli by sme na tom aj profitovat. Napr. ak by priemerne myto bolo napr. vo velkosti spotrebnej dane z benzinov pri priemernej spotrebe, tak by sme na benzin ci naftu mohli zaviest nulovu spotrebnu dan a tym padom by sa jej nakup na slovensku zatraktivnil pre vsetkych co byvaju v okolitych statoch v pohranici alebo Slovenskom prechadzaju (opak dnesnej situacie) a DPH by tiekla do slovenskeho rozpoctu, nie do susednych rozpoctov.
Sucasny mytny system postaveny nastastie na satelitoch (nie na mytnych branach) by to snad zvladol len zmenou softveru. Vyskusal som si mytnu krabicku ENC v osobnom aute v Chorvatsku a nie je to nic strasne.
Pozri tiez tento odkaz, EU k tomu mozno smeruje: aktualne.atlas.sk/myto-sa-moze-r … s/doprava/
Myslim si, vze vzdy je lepsou formou pozitivna motivacia ako negativna. To co si pisal z MHD zadarmo je urcite lepsi sposob a je to pozitivna motivacia.
Keby som mal tu moznost dochadzat do prace MHD a navyse zadarmo tak ju pouzivam urcite. Bohuzial nemam tu moznost a nie som ochotny platit za ziaden km. Myslim si, ze auto dnes uz samo o sebe je spoplatnovane dost formou, dani, poistenia, cien, STK, EK a podobne. Ti co proste MHD chodit nemozu alebo nechcu nou proste chodit tak ci tak nebudu.
Tento napad vtedajsieho (podla mna dusevne choreho) starostu Londyna ak sa nemylim volal sa Ken Livingstone, tykal sa ale len centra Londyna, cize nie vsetkych ciest a vsade a tiez sa myslis v tom ze plati za milu. Plati sa vstupne do mesta ako takeho za denny vjazd do spoplatnenej zony. System je zalozeny na snimani znaciek pri vjazde do zony, nie na systeme GPS, ktory nie je uplne vhodny na kontrolu v meste, kvolu moznemu ruseniu signalu vyssimi budovami.
Tento nestastny pan byvaly starosta uz sice zomrel ale jeho myto ho prezilo dodnes.
Problem je, ze vo vacsine pripadov nebudu chodit ani ti, ktori mozu vyuzit MHD aj v pripade, ak je pre nich vyhodnejsia. A nezmeni sa to, pokial u nas bude auto povazovane za status cloveka. Potom nepomoze ani D4, ani ziadne investicie v meste.
A v com sa vlastne odlisuje platenie za kazdy km a platenie spotrebnej dane z litra PHM? Plati sa uz teraz a brutalne vela. 70centov z litra PHM, 4,2Eur/100km co je 4,2 centa na kilometer.
Status nestatus, zmier sa s tym, ze velka cast ludi MHD vyuzit jednoducho nemoze, staci, ze potrebujes odviezt deti do skolky, skoly, spravit rodinny nakup 1-2x za tyzden, popripade iny nakup do domacnosti, skombinovat dochadzanie do prace zeny a seba, alebo mas flexibilny pracovny cas a verejna doprava je pre teba ci chces, alebo nie pase.
Vacsina ludi by s radostou sla vlakom, ale povedz mi aky vyznam ma chodit vlakom ak cesta vlakom trva 50 minut, cesta autom 35min - 1h? A ak ku vlaku pripocitas priemerne 1km na nastupnu stanicu a 1km od vystupnej, to mas dalsich 30 minut co pojdes peso. Ja mam 2+2km a skusal som parkrat ist vlakom a napriklad som zistil, ze par ponoziek mi vydrzal 2-3 dni. To je 2 Eura a mesacne okolo 20Eur…
Kyvadlova doprava k vlakovym staniciam je nutnost. Vlak by mal byt aspon 2x rychlejsi ako auto aby zacal lakat ludi.
Vlak by mal mať aspoň 5 zástavok v meste, aby nebolo nutné v MHD ešte 1-2 prestupovať.
Ak si niekto naivne myslí, že magistrát má záujem o príťažlivú dopravu, tak sa mýli. Každému cestujúcemu dotuje priemerne 50% ceny jazdného, t.j. väčšie výkony = vyššie dotácie. Tu sa nedá argumentovať pri vyšších výkonoch vyššou efektivitou, lebo pri vyšších výkonoch by sa museli zaviesť aj menej efektívne linky, ktoré dnes nie sú, ale pri vyššom počte cestujúcich by sa už nedali prehlásiť za brutálne stratové.
Nuž, ja MHD (a ešte radšej bicykel) zvládam na všetky vyššie spomenuté činnosti, dokonca v mojom prípade by mi skôr robilo problém použitie auta, keďže mám dvakrát do týždňa aktivitu v centre mesta, kde by bol s parkovaním dosť veľký problém a aj cesta autom by tam trvala dlhšie. Takže závisí prípad od prípadu, nemožno povedať, že len auto je vždy výhodnejšie. Napr. moja manželka by autom sama nejazdila ani za svet a v mojom sprievode sa mi ju na to podarí nahovoriť raz za rok
A ponožky by si mal začať používať lepšie. Chodievam pravidelne na 100 km turistiky či bežecké maratóny a ponožky, ktoré používam, mi vydržia omnoho dlhšie, ako tebe Prípadne je na tie 2 km k stanici dobré použiť bicyklové približovadlo (= niečo, čo vyzerá ako šrot, ale poriadne zamknuté, aby to nikto nekradol).
Absolutny suhlas s tr3mp. V mojom okoli zial vidim mnozstvo ludi, ktori do prace idu autom, aj ked to maju 500 m na zel.stanicu ci zastavku MHD a vlak/elektricka ide tretinu casu, mnozstvo deti, ktore vozia rodicia do skoly, hoci to maju do skoly 100-200 m, a nakupy, tie sa musia tiez robit jedine autom, aj ked je Tesco hned vedla bytovky. Status nestatus.
Takze kym sa mnohi tlacia v zapchach, ja som uz roky spravnym vyuzivanim verejnej dopravy usetril obrovske mnozstvo casu, penazi a nervov na preplnenych a rozbitych cestach
tak zalezi aj kam presne v BA cestujes ja to mam z domu na stanicu 2 minuty, ale aj tak sa mi bohuzial verejna doprava neoplati, financne (to by ma nestvalo) ani casovo (to ma ale stve ), este stastie ze robim vacsinou z domu
Zaujimalo by ma, kam je to do BA v smere od TT vyhodnejsie v rannej spicke? Za posledne 2 roky som denne cestoval na cca 7 roznych miest v BA a na vsetky to bolo v spicke vyhodnejsie verejnou dopravou. Racianska, Vajnorska, Trnavska, D1, Vajnory, Gararinova, vsetko uplne ucpate. Vynimku robim jedine cez letne prazdniny, kedy je to skutocne vyhodnejsie autom a zaroven aj pohodlie je vzhladom na horucavy v aute ovela vyssie.
sice sme kus OT ale dobre ja mam kanclik pri kuchajde, autom mi to aj v total najvacsej zapche ked je niekde buracka trva od dveri po stolicku 55minut, standardne 45 (mozno pondelky a piatky je to horsie, neviem nechodim)…ak idem vlakom, odchadzam 5 minut pred odchodom vlaku z domu, 22 minut vlak na vinohrady, teda 27 minut…odtial mozem ist tie 3km pol hodinu pesi (skvely napad hlavne v zime ), teda 57 minut…alebo cakat na elektricku 5 minut, za 5 minut sa odviezt na riazansku a odtial bud 15minut pesi (takze to mame 52minut) alebo cakat na autobus 50, v lepsom pripade 5 minut a za dalsich 7 sa doviezt ku kanclu + 3 minuty k stolicke takze opat 52 minut…
a to nehovorim o tom ze rano je to este relativne OK, ked idem po praci domov tak musim z kanclu vypadnut najneskor 40 minut pred odchodom vlaku, aby som mal istotu ze ho stihnem, cize to mam 40+22+2 = 64minut od stolicky po dvere…autom s prehladom za 40…este horsie su na tom ludia co cestuju k avionu
takze sorry, niesom hnily ani pohodlny panko co si musi rozvazat prdel v aute za kazdu cenu, 10 rokov som cestoval do BA vlakom a pouzival MHD, ale momentalne mi to nijako nevychadza na cestovanie verejnou dopravou, a to sme sa este vobec nebavili o veciach ako pohodlie ci potreba vybavit si par dalsich veci v meste mimo kanclu
Je to smutné, ale tak to je! Dokonca ani ten, ktorý nie je ochotný ani 300 metrov zájsť do obchodu po cigarety pešo (žiaden veľký nákup). Jazdenie =[size=135]>[/size] hľadanie miesta na zaparkovanie zaberie pritom viac času, ako ísť pešo. Najväčšou iróniou bolo, že dotyčný nenašiel miesto pre autíčko pred panelákom (BA-DNV), z ktorého odišiel, lebo mu ho už niekto iný obsadil. Tak nové miestečko pre auto sa našlo neďaleko obchodu. No nebolo sa teba trmácať pešo 600 m, ale len asi 300 m.
Pridám svoju osobnú skúsenosť. Do práce chodím na trase Rusovce-Tomášikova. Autom 20-25 min, v prípade extrémnych situácií do 45 min. MHD s 2 prestupmi čistý čas 45 min., výnimočne sa to dá stihnúť za 35 min. K tomu 12 min. pešo na zastávku + 3 min. zo zastávky. Sum sumarum 1h. S parkovaním problém nemám. Napriek tomu by som rád chodil verejnou dopravou, najlepšie vlakom. ŽST v Rusovciach mám v dobrej pešej dostupnosti a na ŽST Nové mesto by to bolo vlakom cca 20 min - trasa cez Petržalku, Prístavný most a Vrakuňu. Problém je, že po tejto trati nechodí žiaden osobný vlak, čo by stál v Rus. Nejaké 2 páry ráno a 2 poobede by spravili dobrú službu, napr. s konečnou v Rajke, event. v Mosonmagyarovare, mysím, že by bol záujem. Toto by bolo naozaj kompetitívny druh dopravy, napriek značnej obchádzke oproti trase autom.
tr3mp:
ty chodis na tury, mas vybavu, vies kde to najst, ale pochop, ze nie kazdy bude hladat najlepsie ponozky aby mu vydrzali na kazdodenne chodenie k vlaku a od vlaku. Prepac to od nikoho nemozes ziadat.
Detto. chodenie bicyklom, v Slovenskom podnebi a doprave je to adrenalinovy sport. 60 dni do roka je prilis horuco, nad 30C moze na bicykli chodit len masochista, 100 dni do roka prsi a 150 dni mrzne a je prilis chladno, este pripocitaj ked fuka, alebo je burka. Ked to zratas, tak vseho vsudy zostava tak 60 dni ked sa na bicykli ist da. Co potom v ostatne dni? To by si chcel aby sa 80% ludi premiestnilo na bicykle a zrazu nasledujuci den ked prsi vsetci trcia aj tak v zapche.