D4 všeobecne

Tunel popod Karpaty rapidne skrati cestu od Trnavy (E75, E58) do Viedne a zaroven okruh okolo mesta odlahci vytazene tahy v meste. Rakuska A6 tvori relativne velku okluku a spolu s A4 ju treba v buducnosti ohlahcit.
A priorita to doteraz byt ani nemohla, pretoze len niekolko rokov dozadu sa urcila definitivna trasa a len relativne nedavno prebehla EIA. Zaroven vsetky procesy pripravy su omnoho pomalsie a problematickejsie kvôli zastavanosti uzemia. Dalsi faktor su extremne naklady na relativne kratke useky - usek Jarovce-Ivanka bude stat takmer tolko, co usek s 10 km tunelom. Zaroven je takmer nerealne financovat to z eurofondov kvôli BA. Vzhladom na intenzity by sa tu vsak velmi pekne dal zapojit sukromny kapital - ak si dokaze D4 zarobit na seba len mytom, nie je dokonca potrebna ani ucast statu. V kombinacii s prvymi usekmi R7 by to mohol byt pekny balik PPP :slight_smile:

OT: Ja som sa pri prvej zmienke o S8 napojenej na D4 zacal sturat aj na Rakuskych strankach a ta rychlocesta s maximalkou 100 km/h a rozhodne nizsimi parametrami nebude az tak vyrazne kratsia pri ceste do Viedne. Co som pozeral trasu tak by z Marchegu mala ist az do Gänsendorf-u a odtial kopirovat trasu sucasnej cesty prvej triedy cislo 8 az po S1/S2. Pricom S1 potiahnu od krizovatky s A4 az niekde po tuto krizovatku. Zavisi teda aj od obchvatov jednotlivych obci ale o moc kratsie to podla mna nebude. Tiez ale zavisi aj od toho na ktory smer Viedne chces ist alebo ktorym smerom chces pokracovat.
Co sa tyka A4 ta by sa mala v blizkej dobe rozsirit na 3+3 ale asi to este chvilku potrva kym sa s tym zacne a asi to nebude nic prijemne tadial chodit pocas rozsirovania…

K D4, ta trasa ma myslim minimalne 2 varianty po celej dlzke mozno, ze ani toto trasovanie nie je definitivne, uz sa ozyvaju napriklad Vajnory, ze ju chcu posunut a podla mna toho bude este viace (bohuzial). Zbytok suhlas, drahe to je kvoli uzemiam akymi prechadza, bud su chranene alebo zastavane a niekde sa to muselo tam zmestit. Eurofondy aj keby sa v BA pouzit dali tak uz budu minute na ine useky, ktorych nie je malo a cakaju uz v poradovniku na peniaze :smiley: .

Tiez si myslim, ze jedina cesta je PPP a tiez si myslim, ze tym PPP by sa mala riesit aj R7 aspon po Samorin ak nie aj dalej. Ale tym padom sa to mohlo dat rovno vytendrovat aj s projektovou dokumentaciou a uz sa na tom mohlo robit…

Mne sa nepaci ze pan zupan Freso o tom kvaka kazdy mesiac do novin ci telky a ze je strasne vdacny a bla bla bla…
Treba do toho asi naozaj dat viacej a naozaj zacat riesit samotne PPP.

Mozno sa to nezda, ale naozaj to skrati trasu od nasej D1 do W a dalej po E60 (mimoriadne dôlezity a vytazeny koridor, plna dialnica na 3+3 pruhy az poza Linz) odhadom o 30-40 km. Len to dnes znie akosi zvlastne, viest dialnicu severne od Dunaja, napriek existujucej zeleznici v tejto trase. Btw, odkial mas max. 100 km/h? Cez BA mas inac 90 km/h.
Zvlastnostou trasy bude az takmer 20 km v tuneloch - 10,5 km tunel Karpaty a 8 km tunel popod Dunaj.

Varianty D4 su zakreslene tu bratislava.sk/VismoOnline_Ac … y=11017881.

8km tunel popod dunaj? tusim mi nieco uniklo :slight_smile:

Myslel som samozrejme rakusku S1 :slight_smile:
Na nasej D4 dufam, ze tunel popod Dunaj neprejde, nedockali by sme sa realizacie dalsich 10 rokov.

Andrej tato mapka sa mi velmi paci, niekde som ju uz videl ale nedala sa stiahnut :smiley:
Co sa tyka dlzky trasy, nejdem sa hadat, kedze nevieme presne trasovanie a vitazne varianty a tiez ako som povedal je dolezity aj smer alebo ciel. Suhlasim, ze A4 potrebuje alternativnu trasu, kedze je to tam kazdy den katastrofa a tiez tato trasa v kombinacii teda S8+S1+A22+S5+S33 sluzi ako alternativa k nestastnemu juznemu obchvatu Viedne cez kopce dialnicou A21 s pokracovanim na S1 a A4.

Co sa tyka maximalky tak oni maju tak ako vacsina krajin na cestach pre motorove vozidla (rychlostnych cestach - S) nizsiu MPR ako na dialnici. V rakusku je to 100 km/h a myslim, ze aj v Nemecku je to tak. Myslim, ze su tam na vacsine tychto ciest aj umiestnene znacky s dovolenou rychlostou.

Ten tunel popod Dunaj je logickym riesenim kedze prechadza narodnym parkom ale bude to pekelne drahe. Priznam sa, ze som hladal ako to chcu riesit, kedze som videl priblizne trsovanie S1 ale nevedel som, ze to pojde tunelom. Fakt zaujimava informacia.

Malá faktická: na S31 a S6 (plnohodnotných Schnellstrasse) je defaultne 130 kmh, 100vková S je napr. S4 Mattersburger bez smerového rozdelenia. Prízvukujem že nie je značkami zvýšená na 130, práve naopak len lokálne je znížená, zväčša v ostrých zákrutách. Ale zase S35 Bruck/M - Graz je smerovo rozdelená a je štandardne 100kmh, a lokálne zvýšená na 130 kmh. Off topic off

OT: S5 Wien - Krems je 2+2 a je tam tak isto 100 km/h.
Co sa tyka S31 tak to tak nebolo vzdy a nie som si isty ci nebola pred tym na urcitych usekoch znacena aj ako dialnica s oznacenim A, a aj znacky a parametre zodpovedaju plnohodnotnej dialnici.
S6 teraz tiez kukam, ze som si myslel, ze to bola pred tym dialnica, no uz mi asi pamat nesluzi ale obe tieto cesty su oznacene znackami dialnica s prislusnou MPH, i ked tato S6 ma aj miesta, kde by mohla byt znizena a nie je…

Vsetky smerovo rozdelene S v reichu su oznacene znackou dialnica a preto tam je aj 130 km/h. A myslim, ze rovinaty usek okolo Marcheggu nebude vynimkou.

Ad trasa - taktiez bude D4+S8 sluzit aj na smer Graz, po zruseni S31 obzvlast. A neviem, ci aj E58 sa nepresunie prave na tuto trasu.

Na tych kde to je oznacene znackou dialnica by mala byt 130 ak to nie je dodatocne urcene inou znackou. Na ostatnych 100 km/h.
Ten Graz by som nepovedal ze bude vyhodny ale Linz (resp. dalej Salzburg, Passau a Mnichov) ci nieco severne od Viedne a Vieden hlavne ta severna cast urcite.

zaujiamve variantne riesenia D4, kde sa uvazuje aj s mostom cez dunaj v inej polohe ..

gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=9840

D4 - tak snáď sa podarí za súčasnej vlády, teda do r. 2014, aspoň vybrať nejaký vhodný variant a začať prípravu, pretože rozbehnúť aj samotnú výstavbu prvej časti, etapy je asi nanajvýš nereálne.
OT - podobne je to aj s R7, tam ale variant (A) je už známy, vybratý, nie? Takže prípravu a samotný začiatok výstavby by mohli v prípade tejto RC stihnúť do r. 2014. Otázkou ale stále asi zostáva financovanie týchto ciest, v prípade D4 sa pomerne “nahlas” hovorí o PPP, pri R7 to bude asi ŠR + nejaké fondy z EU.

Znamy je variant v useku D4-Dunajska Luzna. Cast Pristavny most-D4 este nema ani technicku studiu, aj ked je uz zakreslena v uzemnom plane BA.

Aj D4 aj R7 môzu ist cez PPP (rôzne formy), dokonca je pravdepodobne, ze to pôjde spolu ako 1 projekt. Priprava usekov v blizkosti velkych miest vsak trva vseobecne dlhsie, kvôli zlozitym vykupom pozemkov ci planom obci.

pri R7 sa tiez hovori “nahlas” o PPP a to az po holice ..

Rôzne formy PPP to asi nebudú, lebo potenciálni koncesionári majú záujem len o model DBFO, kde údržba hrá hlavnú rolu, lebo len na nej sa dá významne zarobiť.

Aj Rakúšania s tým mali problém, keď uvažovali o modely DBFT bez údržby, všetky konzorciá im povedali, že o takýto model nemajú záujem. Na to sa Rakúšania rozhodli, že už žiadne PPP robiť nebudú, lebo to je pre nich nerentabilné - veľmi drahé. Jedinou výhodou je rýchla výstavba a aj to je diskutabilné či je kvalitná. A to majú skúsenosť s relatívne úspešným PPP severná S1 + A5 (50 km diaľnice parameter D27,5, tunely v dĺžke 6 km), ktoré vyšlo niekoľkonásobne lacnejšie ako naše PPP2, a o zrušených PPP1&3 už ani radšej nehovorím.

Podla tohto clanku sa uz uvazuje o 6 pruhoch, zrejme na useku Jarovce-Ivanka.

viewtopic.php?f=35&t=15122

len je hlupost to tlacit ako komplexnu investicu aj s tunelom pod karpaty, ktory je zatial docela zbytocny ..

podstatne viacej by pomohla severna tangenta spolu s obchvatom race.. a dajme tomu prelozka tomasikovej resp spojenie s racianskou .. tunel pod karpatami je hlupost .. zbytocne bude oddialovat cely projekt ..

a 3+3 v principe staci aj od MUK keletec po ivanku ..

ja sa budem opakovat … co treba stavat je usek od ivanky po racu. vzdy sa hovori o casti D2-D1, ale ja by som to potiahol aj dalej po racu.

ja to tiez tak chapem, ze okrem useku tunela vsetko ..

realne by som D4 rozdelil na 6 usekov…

1. Jarovce - R7,
  2. R7 - R1 (planovana)
  3. R1 - D1
  4. D1 - Raca
  5. Raca - D2 (tunel)
  6. D2 - AT hranica / S8

kazdy z nich je mozne potom stavat tak, ako je potrebne, resp. v subehu s vystavbou ostatnych ciest … Osobne by som to spojil s vystavbou dalsich ciest … nic nove ale asi nepoviem, opat sa budem opakovat:

• vystavba R7 po Bajkalsku plus smerom na Samorin.
  • vystavba predlzenia Galvaniho v smere buduceho predlzenia R1 aj s krizovatkou D4/R1
  • vystavba obchvatu Vajnor a novej krizovatky na D4 vajnory medzi Vajnormi a Racou (kvoli odlahceniu trojkrizovatky I61/D1/D4)
  • vystavba obchvatu Sv. Jura a Pezinka
  • S8

co s ktorym usekom suvivi si asi viete domysliet aj sami.