D4 všeobecne

viewtopic.php?f=35&t=13963

D4 by mala mat najvyssiu prioritu, potvrdili mu to aj odbornici spomedzi politickych oponentov. takze si mysli ze sa to pohne dopredu.

Ak sa niečo na tomto úseku pohne dopredu (ku koncu súčasného volebného obdobia - r.2014 možno aj zahájenie výstavby), tak to s najväčšou pravdepodobnosťou bude južná časť D4 po Ivanku pri Dunaji (križovatka s D1), je to tak? Nepredpokladám totiž, že by iný úsek, napr. tunelový či po št.hr. s AUT, išiel do výstavby skôr alebo súčasne s tou južnou časťou. A sú aj menej potrebné, možno.

presne .. tunel pod karpatami portrebny az tak neni .. a usek od krizovatky s D2 po rakuske hranice bude aktualny az okolo 2018, ked aj rakusani budu chciet dotiahnut S8 k hraniciam ..

Keď sa tá D4-ka, tá južná časť po Ivanku pri Dunaji raz postaví, je otázne či tranzit z D2 v smere od CZ na smer D1 (Trnava) bude jazdiť cez mesto po obchvate alebo bude výhodnejšie zájsť až ku MÚK D2/D4 a odtiaľ smer Ivanka (D1)? Pri pohľade do Google maps sa mi tá trasa po budúcej D4 “kilometrovo” javí dosť predĺžená, aj keď tam bude asi MPR 130 km/h oproti 80 km/h v meste na obchvate, tak neviem. Tá južná časť D4 je primárne orientovaná, plánovaná asi najmä pre tranzit z Rakúska a Maďarska ďalej smer D1, no pre vodičov idúcich po D2 od Stupavy asi ostane výhodnejšie prejsť BA cez mesto obchvatom, možno aj pre ďalší dôvod a tým je odľahčenie premávky práve od tranzitu smerujúceho od AUT a HU na D1-ku.

Využijem ešte túto tému na dve troška OT otázky, aj keď, dotýkajú sa aj tejto témy resp. mojho príspevku tu hore:

1. Nikdy som nešiel diaľnicou D2 smer Maďarsko tak neviem či je na maďarskej strane vybudovanie pokračovanie diaľnice, smer Mosonmagyarovar (k diaľnici M1). V mapách Google tam je nejaká cesta č. 15 mimo dedín, no podľa Google to nie je diaľnica, štvorprúdovka.
  2. Je vybudovaná nejaká časť cesty S8 v Rakúsku v smere na SK? Aj v tomto prípade mi Google maps nič neukazuje, len cestu č. 8. Čo vlastne znamená to písmeno “S”, je to ekvivalent našej RC?
  1. M15 je polprofil dialnice
  2. este nie je nic, pripravuju podklady pre EIA pre prvu cast (Wien-Gänserndorf)
    asfinag.at/strassennetz/nied … ersion=1.0

S je Schnellstrasse t.j RC

Dík B; za odpovede, pozriem si aj webové stránky s cestnou sieťou oboch krajín, ako to aktuálne vyzerá.
Aháá, “S” ako Schnellstrasse, učil som sa nemčinu, ale nenapadlo ma to :blush:
K tej M15 - polprofilu, neplánujú to v blízkej budúcnosti dobudovať na plný profil? Ako si sa tým Maďarom nechce spájať ich diaľnice s našimi (viď R4 KE-št.hr.).

Vedenie S8 a napojenie na D4 a na S1: http://www.openstreetmap.org/?lat=48.2319&lon=16.981&zoom=12&layers=M

tr3mp, nejako tam tú plánovanú S8 nevidím, na tej mapke.
Sorry, to bude asi tá “šachovnicová” bielo-modrá čiara, áno?

iba cca 4 % vozidiel z D1 , ktoré idú z Trnavy do BAA má cieľ tranzit na D2 smerom na Stupavu. Pre tieto vozidla netreba diaľnicu natlačenú do mesta, ale ich treba odkloniť ešte predtým, než zahustia dopravu pred BAA. Dôležitý úsek D4 je južná časť vrátane 6. mosta cez Dunaj. Tento smer je dôležitý aj pre EU ako severo južná tangenta spájajúca sever Európy s juhom.

Pani Zemanová, tak pre 4 % aut, je škoda staviať obchvat D4, to by ma fakt, zaujimalo, odkiaľ ste k tomu číslu prišla.? (4% z 60000je 2400aut, a na to stačí cesta 1.tr)

co som dnes cital tak ze to ma byt vraj narodna prirorita tak len ci to nebude na ukor niecoho ineho

kludne to moze byt narodna priorita, usek treba len pripravit a stavat sa moze cez ciste PPP

Priority môžu byť akékoľvek… V tej relácií na STV2 zo štvrtka to pekne vystihli, keď nastúpil Vážny do funkcie tvrdil že príprava diaľničných úsekov sa musí stihnúť za cca 3 roky, Na otázku moderátora prečo tá príprava trvá dlhšie už odpovedal že skôr ako za 7 rokov sa príprava stihnúť nedá lebo na rozdiel od Číny či Chorvátska musíme dodržiavať ľudské práva a legislatívu EU. Jednoducho do tej prípravy hovorí strašne veľa subjektov a ak si ktokoľvek postaví hlavu, príprava zamrzne. A aj keď sa už nejaká trasa schváli je tu problém s výkupom pozemkov a verejnými súťažami na zhotoviteľov. Takže môže si kto chce označiť ktorúkoľvek stavbu za národnú prioritu, procesy ťažko urýchli a sťažovateľov neumlčí. Iba ak by sme v rámci urýchlenia výstavby na 5 rokov vystúpili z EU a prijali Čínske zákony. Preto som ohľadne všetkých tých deklarovaných termínov veľký skeptik. O nejakom reálnom termíne dokončenia je možné začať hovoriť až keď zhotoviteľ naženie na stavenisko bagre.

nejake tie politicke prestrelky ..

viewtopic.php?f=35&t=14542

Frešo sa v tomto prípade nemýli: viewtopic.php?f=34&t=12833&p=99494&hilit=obchvat+Bratislavy#p99494

no najhorsie je ked sa do vsetkeho dava politika a myslim ze dialnice su toho prikladom hlavne pri volbach

Asi si Frešo nevšimol,že sa už zmenila trošku vláda tak nech ide plakať inde.

K tomuto sa môžem len a len pripojiť - keby sa čo len polovica sľubov politikov o diaľniciach splnila, tak už dnes máme… :smiley:
viewtopic.php?f=35&t=14547

Novšie informácie : cas.sk/clanok/188503/podla-f … orita.html

Nepochopil som uplne preco by mal kamionista prechadzat cez kopce, nech uz ten tunel bude v akejkolvek vyske, preco by nemohol ist po D4 k Jarovciam a tam prejst po klasickej sirokej dialnici po relativnej rovine. Je dobre, ze ta dialnica bude napojena na oboch koncoch na RAkusku siet a vytvori sa dalsia moznost spojenia Viedne s Bratislavou. Ale staci si pozriet ako planuju cestu S8 stavat a ake maju harmonogramy.
Zase na druhej strane uz maju aspon priblizny harmonogram. My mame iba “mozno” ked budu peniaze a pre tuto vladu to rozhodne priorita nie je a ani pre minulu nebola…