na slovenske pomery je nepredstavitelne budovanie (suvislych) obchvatov dedin. najblizsia latka su obchvaty miest.
V čom je lepší ťah Kúty - tunel Karpaty - D4 - D2 - HU lepší ako ťah Kúty - Trnava - Nitra - Komárno - HU?
Rieši nielen smer z Hegyeshalomu na východ (Budapešť), ale aj na juh (Szombathely a ďalej Slovinsko/Chorvátsko) a tiež do Gyoru je to tadiaľ kratšie
CZ - Slovinsko nemusí ísť cez Bratislavu. Györ je relatívny, ak by bolo napojenie na maďarskú sieť bola niekde pri Ács.
Nie je na CZ/HU hlavny bottleneck Sitina a Lanfranconi? To tunel Karpaty nevyriesi - bude sa to znovu stavat? Rozsirit D2 je okrem tychto dvoch relativne jednoduche, a bez vacsej kapacity Sitiny a Lanfranconi sa doprava v BA nezlepsi.
Metro v BA malo vykopany prvy usek a postavene depo v Petrzalke, a napriek tomu sa to nahradilo tou pseudorychloelektrickou bez mimourovnovych krizeni, ktora nedosahuje ani kapacity/intervaly jednej U-Bahn supravy v strednom nemeckom meste, tak neviem, preco by sa nemohol zrusit tunel Karpaty z politickych dovodov len kvoli tomu, ze par metrov nadvazujucich usekov je uz postavenych. Krizovatka na D2 ma funkciu napojenia na buducu rakusku S8, takze zmysel ma aj bez tunela, a z druhej strany uz funguje ako dialnicny privadzac pre ludi v Zahorskej Bystrici/Marianke/Borinke/Stupave, aj ked len polprofil.
Podobne ako je uz teraz vykazany tranzit z Pristavneho mosta na D4, stacilo by odklonit tranzit Sitina/Lanfranconi do tunela Karpaty a dalej po D1 smer TT alebo po D4 smer HU/AT.
Cim sa vlastne dostavame k prapovodnej definicii D4 ako obchvatu Bratislavy, aby tranzit neupchaval Lanfranconi alebo Pristavny most.
Metro v BA - kedze ho nedokazali postavit ani komunisti (a to sa vtedy nasli peniaze na kadejake politicke blbosti), tak uz kratko po revolucii bolo kazdemu sudnemu cloveku jasne, ze ziadne metro v BA tak skoro nebude. To sa len sem-tam ozvalo zopar hlasov, co boli bud uplne odtrhnute reality alebo este stali spominali na komunisticke plany.
Kludne mohli urobit tu rychloelektricku v parametroch U-Bahn (8 vagonov) az po safko. Jednak na to uz mali dieru v zemi, dvak tam nechali ten stary rusky most, ktory zrekonstruovali viac-menej do povodnej skaredej podoby (a bolo by to ako v Bostone cez Charles River) a v safku to kludne mohli zavrtat do zeme alebo aspon urobit nejaku vyhybnu pred mostom, aby sa to mohlo vracat. Ked sa kvoli Eurovea robila Pribinova, tak tam vtedy mohli vyhlbit tunel pre tuto elektricku na naklady investora, pripadne na Nivach, ked tam robili AS a aj tak sa rypali v zemi s uzaverou ulice, a mohli mat uz peknu obsluhu tej novej vyskovej stvrte, a mohlo byt za relativne male peniaze lahke metro z Petrzalky do Ruzinova. Teraz to bude predrazene a vsetko robene ako trvale docasne riesenie bez koncepcie a skutocneho riesenia problemu. V Nemecku je uplne bezne, ze U-Bahn sa zavrta do zeme iba v centre a mimo centra ide stredom normalnej cesty; BA to kludne mohla urobit tak. Kazdy jeden politik v BA by mal povinne zit aspon rok v nejakom nemeckom meste, aby si na to zvykol a vyzadoval to aj doma. Problem je, ze ludia si tam uz na ten dopravny bordel zvykli.
No tranzit z D1 Pristavny Most - Zlate Piesky je uz v podstate prec. Pamatam si niekedy v 2018 cely pravy pruh od Zlatych Pieskov po Pristavny Most bol vyplneny kamionmi. Vcera som to narocky sledoval a videl som 1-2 kamiony.
Problem je, ze momentalne to uz vobec nepomaha, kolony od oblucika v Brenolakove sa presunuli naspat medzi Zlate Piesky a Pristavny Most.
Vcera som cakal na zjazde z D1 na Pristavnu 20 minut.
Problemy robia semafory na zjazdoch z dialnice, kde napriklad na semafore Pristavna/Plynarenska sa v 2 pruhoch stretava zjazd z D1 a 2 pruhy zjazdu z R7 plus premavka od Podunajskych Biskupic.
Preto je aj totalny nezmysel minat miliardy na nejaky tunel popod Karpaty ak zjazdy z dialnicnych obchvatov budu koncit po par metroch od dialnice na semafore a od nich bude kolona az kilometer na dialnicu ako bola vcera od Jurki Pristavna az 800m na dialnicu.
a pritom zrovna v tomto prípade stačí ten semafor trocha zmysluplne nastaviť. Ono môže byť aj 8+8 pruhov, tie kvantá vozidiel sa za tak krátku dobu do BA jednoducho nevojdú. Akékoľvek zlepšenie je iba dočasné kým si to ľudia všimnú a o pár mesiacov je to postarom.
Tak v tomto pripade pravdu nemas. Dany semafor bol vypnuty asi 2 roky kvoli vystavbe budovy vedla a ziadne kolony tam neboli.
Nasledujuca krizovatka je Pristavna/Kosicka s radovo vacsou kapacitou a ta tieto prudy aut zvladala.
Mam pracu aj s garazou 200m od toho semafora po Plynarenskej a vysvetli mi preco mam stat 20 minut na dialnici v kolone, lebo “nevojdem do Bratislavy” ked od semafora mam prazdnu cestu az k praci a za 2 minuty by som mohol byt odparkovany v podzemnej garazi a nezavadzat na cestach vonku.
Ak by tam nebol semafor, minimálne musíš chodcov vyriešiť mimoúrovňovo (neriadený priechod tam byť nemôže).
ale ja s tebou súhlasím, tento semafor stačí len rozumnejšie nastaviť a problém tam nie je, resp. presunie sa inde.
Nastavovanie semafora ma svoje limity, ked beries len 2 blokujuce smery, tak len medzi nimi delis zhruba 1000 aut/h. Cize mas na vyber 500 vs. 500, alebo 900 vs. 100. Pruh bez obmedzenia moze preniest az do 3600 aut/h.
Ale ako tu pisem uz roky, kapacita sa da zvysit poctom pruhov pred semoforom a za semaforom. Ak 2x900 aut/h nestaci tak 3x900 uz spravi rozdiel.
V tomto konkretnom pripade si to priam pyta potiahnut pruh od D1, namiesto zipsovania s 2 pruhmi od R7 aby siel az k semaforu.
Ale kedze sa tam momentalne preraba autobusova zastavka, tak ak sa to nespravi teraz, tak sa to nespravi nikdy.
Okrem toho, ze sa tam uz zjavil plot a vyzera, ze sa tam ide nieco stavat, najskor zasa nejake nepotrebne kancelarie, alebo byty.
Toto sú čísla, ktoré samozrejme platia a fungujú, faktom ale je, že sme v meste a takmer v centre, čiže križovatky, odbočenia a semafory tu proste sú a budú a budú aj pribúdať. Pridávanie pruhov má svoje limity tak ako aj nastavovanie semaforov, v tomto prípade by kus 3. pruhu bol asi primeraný v rámci prepletu a ukončenia R7. Aktuálne sa tam robí vodovod, nie zástavka, čiže do budúcna sa rozšírenie nevylučuje, ale veľmi s ním asi rátať netreba.
Nemyslím si, že je primerané donekonečna pridávať pruhy a mať v meste 4+4 diaľnice aby sa každý dostal z garáže v svojom nepotrebnom byte do garáže v svojej nepotrebnej kancelárii bez zápchy.
V tomto prípade sa jedná o rozvojovú lokalitu, teda stavieb, kancelárii, bytov a križovatiek bude len pribúdať a so súčasným stavom sa bude treba asi zmieriť.