No tipol by som si, ze prebudovanie krizovatky aj s novym mostom cez Kysucu moze vyjst tak do 10 mil. €, kym tunel Kysuca, de facto betonova vana ulozena v rieke, vyjde odhadom cez 25 mil €. A vtipne je, ze uzemne rozhodnutie padlo prave kvoli tunelu Kysuca.
Hlbeny tunel, resp. podjazd mozno postavit aj v smere KM-Radola pod I/11 (buducu cast D3) a vyjde to lacnejsie. Raz som siel autom z Radole do Lidlu, takze mam pravo sa vyjadrovat k tejto problematike
![]()
S tým podjazdom by som súhlasil. A stačil by pre osobné autá, príp. prímestské autobusy.
územne rozhodnutie bolo zrušene presne kvôli tomu ako kedysi úsek R1 Žarnovica-Šašovske Podhradie,NDS nerobila verejne prerokovanie stavby a podla sudu nedostatočne informovala o pripravovanej výstavbe.Tam sa odvolalo par ludi kvôli pozemkom ktoré tam mali ale hlavne aj majitelia čerpacej stanice ktorá bude zrušená.Je to v všetko v papieroch aj na enviroportali to bolo,teda nie kvôli tunelu Kysuca.Jednoznačne hlbeny tunel je tam najlepšie riešenie,keby neboli kartelove dohody tak sa za tie peniaze postaví aj desať tunelov
Ono možno by bolo na mieste sa aj zamyslieť ako by to urobili vo vyspelých západných krajinách ako FR, Švajčiarsko, Rakúsko…či by sa myslelo len na ekonomickú stránku veci, alebo by sa myslelo v prvom rade na ľudí…argumenty veď tak je to tam a tam, tak to musí byť aj hentam neberiem ![]()
podla mna je proces ok
Ak si ucastnik konania (otazne je ci si a mal by si byt) mozes mat namietky a ak tie su opodstatne musia sa zakonponovat do UR a v dalsom kroku to jest. v SP respektovat inak by urad nemal vydat SP. Tym urcite nieje zahrnuta len ekonomia projektu ale aj namietky a poziadavky ludi ktory okolo cesty ziju.
Ale na druhej strane kazdy kto ide nieco stavat sa snazi o co najlacnejsie riesenie.
Tunel pod urovnou rieky, tesne pri rieke je podla mna nestastne riesenie. Aj ked zaplavenie z rieky hrozi len vynimocne, zrazky sa tam dostanu v hojnom mnozstve z odkrytych casti dialnice a to bude treba stale odcerpavat. Vypadok elektriny, ci viacerych cerpadiel sposobi zaplavenie tunela a zaplavenie elektroinstalacie, vetrania,… = dlhodobe uzavretie tunela a vysoke naklady na opravy a cistenie. To, ze z casu nacas dochadza k zaplaveniu ciest, ktore su “v jame”, kde prestanu fungovat cerpadla dobre vieme, deje sa to kazdorocne aj ked na roznych miestach Slovenska.
Tam treba 300 m dlhy novy usek ponad rieku, D3, I/11 s 150 m dlhym mostom. To staci C7,5 s 1 m chodnikom po oboch stranach, obmedzenim do 7,5t. Myslim, ze by to mohlo byt dost menej nez 10 mil. eur.
Pre porovnanie:
http://m.topky.sk/cl/1000078/1304816/Hranicny-most-cez-rieku-Poprad-bude-mat-tri-pruhy–povedie-nim-cyklomagistrala
“Hraničný most cez rieku Poprad bude mať tri pruhy, povedie ním cyklomagistrála
Stavebné náklady presiahnu 6,8 mil. eur. Nový most v dĺžke 322,8 metra by mal byť hotový do januára 2014. Celková dĺžka novovybudovaného úseku cesty I/68, vrátane mosta, bude takmer 695 metrov.”
Je pravdou, že toho zaplavovania by som sa obával. Jeden taký podjazd totiž v KNM máme
Síce už som dlho nepočul o zaplavovaní ale v minulosti to bolo dosť časté. A naposledy pred 3 rokmi v lete pri riadnej prietrži mračien.
Ja neviem aquila ale odkázal by som ťa na rakúsku S1 na Vosendorf, Rustenfeld a Rannersdorf všade tam sú na dotykoch k obci postavené tunely podobne ako sa plánuje pri Radoli prečo tam je to v poriadku a tam už nie - argumentovať dialnicami postavenými za iných okolností a v inom časovom období nie je moc košer ![]()
a co takto polska cesta c.1 Katovice-Bielsko Biala? 4 prudovka pomedzi domy a do roku 2020 s tym neplanuju nic robit. Aj toto ma byt trest za to, ze SR nevedela postavit D3 v dohodnutom termine?
za prve, nie je to v zalpalvovom uzeim a boli to hlbene tunely, teda radovo lacnejsie, ako co sa chysta pri kysuci. cela S1 aj s tolkymi tunelmi prekladkami a dost komplikovanymi MUK stala 430 mio euro ..
pri rannersdorfe sa im oplatilo radsej stavat unel POD obcvou ako ju obchadzat, kym v pripade KNM, to ide aj bez tunela, len sa zrusi jedna krizovatka a rustenfeld, zase docela lacne riesenie, cize neda sa to uplne porovnat.
stale si myslim, ze tunel kysuca je cisty rozmar a zbytocnost, len aby bolo napojeine radole s KNM po priamke, pricom budu mat az dve napojenia z toho jedno mimourovnove s KNM
Brzdou pripravy na tomto useku bolo spominane napadnutie platneho UR, pokial sa bude musiet zopakovat (nove DUR, UR, DSP, SP, MP, tender), mame tu kludne rok 2018. Rad by som vedel viac, ci by to neslo rychlejsie.
FS na D3 by IMHO mohla zmenit uz len odlozenie useku Strazov-Brodno, pripadne technicke riesenie (usek KNM-Oscadnica ako druhy 1/2 profil I/11), nie trasovanie. Skoda, ze sa nerobila skor.
dialnice.info/viewtopic.php?f=35&t=19863
Zaujímalo by ma, či je nejaký projekt, ako bude riešená doprava z Kysuckého Nového Mesta do Čadce a Žiliny počas výstavby tunela Kysuca. Neviem si predstaviť, že by všetka doprava bola presmerovaná cez most pri Povine.
podla projektu je planovany novy most pri povine, ktory ma ist nad dialnicou a aj s rezervnou nad sci-fi teda splavnenie kysuce
takze asi predpokladaju, ze tam urobia novy most a ze to zvladne ..
nicmenej stale si myslim, ze tunel kysuca by sa mal vypustit urobit urovnove riesenie s protihlukovymi stenami a z radole mala byt len lavka pre chodcov a cyklistov .. lebo ten tunel je len kvoli mini pidi dedinke, ktora chce mat priam prijazd do KNM .. pricom je to zbytoce
Tam nie je len Radola, ale aj dalsie obce, spolu oficialne cca 4000 obyv., neoficialne kvoli neprihlasenemu trvalemu pobytu aj viac. Prijazd do KNM (a tiez okolitych obci) by sa mal urcite zachovat, ale da sa to riesit aj lacnejsie ako tunelom Kysuca.
ale to je stale setsakramensky malo na to kolko to bude stat pritom KNM dostane dva nove mosty a jeden plnohodnotny dialnicny privadzac k novym priemyselnym zonam, cize ludia z tych dedin sa bez problemov a paradoxne este aj lepsie dostanu za pracou, cize neni zmysel aby malo KNM az tri vstupy a jeden z nich sialene drahy, keby sa urobila v tej casti pesia zona a prepojenie cez lavku, bolo by to radovo lepsie aj pre samotne KNM ..
Priatelia, vy sa tu bavíte stále o finálnom stave. Mňa ako človeka dochádzajúceho z KNM do ZA ale zaujíma, ako to bude počas výstavby. Pamätá projekt na riešenie dopravy v tomto období?
A terajší most medzi Radoľou a KNM zďaleka neslúži len obyvateľom Vadičovskej doliny, ale práve tade ide celá doprava medzi KNM a okolitým svetom, najmä smerom do Žiliny, čo zďaleka nie je zanedbateľné množstvo áut, kamiónov a autobusov. Ak to aj zvládne most pri Povine, tak sa určite zapchajú mestské ulice, ktoré nie sú na takú premávku dimenzované. A tiež križovatka pri Povine bude potrebovať úpravu, v súčasnosti je to obyčajné téčko bez odbočovacích pruhov: goo.gl/maps/Idpqr Ak tam teda bude odbočovať doľava všetko, čo ide od Žiliny do KNM, tak pri dávaní prednosti protiidúcim od Čadce sa smer od Žiliny totálne zablokuje. A tiež odbočiť z KNM doľava smerom do Čadce bude prakticky nemožné.
Veď uvidíme, až sa začne reálne stavať, bude iste “veselo”.
Ale aj tak si myslím, že za tých päť rokov, ktoré mi zostávajú do dôchodku, sa stavať nezačne a potom už nebudem dochádzať každý deň do Žiliny ![]()
Na to bolo stavebné konanie. Miro ak nie ty, tak starostovia obcí, hoci aj iní obyvatelia sa mali vyjadriť, resp. namietať.
Oprava mosta ev.č. 11-232 nad traťou ŽSR, Brodno:
uvo.gov.sk/evestnik/-/vestnik/276881
nemal sa tento most búrať v rámci výstavby D3? Že by zvíťazil zdravý rozum a most sa využije ako jeden profil diaľnice?