Marti: viem, že je to dosť komplikované a asi aj v dnešnej dobe nerealizovateľné. Preto som to aj tak napísal, že si to možno predstavujem príliš jednoducho. Pokiaľ viem, tak na tom úseku je aj nejaký zosuv pôdy, takže tú cestu by nikto nedokázal zaplatiť. Skôr to bolo také prianie. Najradšej by som bol, keby boli diaľnice už všade, ale keď to nejde, tak nech sa plánuje s rozumom. Tak, ako píše ivansk. Myslím, že problém v úseku D3 nie je v intenzite tranzitu, ale v tom, že sa tam nerieši lokálna doprava. Keby bola ako-tak spravená cesta cez Vranie spôsobom, ako som nakreslil, tak nie je problém s obyvateľmi Vrania, Rudinky, Rudiny, Rudinskej, časti KNM, prípadne Nesluše. Pretože ak by bola bez problémov prejazdná, využili by túto cestu namiesto I/11. Ďalej ako píše milan_KM, je už hotová cesta medzi Dunajovom a Ochodnicou. Keby sa to nejako prepojilo až po KNM, zas odbudne z hlavnej cesty nejaké percento áut. Aj keby to boli zrovna len do 3,5t. Rovnako tu už boli nejaké návrhy na MUK do Vadičovskej doliny. Keby sa to aspoň takto čiastkovo postupne už dávnejšie riešilo, nemuseli by byť na tomto úseky problémy, aké sú v súčasnosti. Že sa stane havária alebo ako dnes - údržba na I/11 pri Brodne a skolabuje celá doprava, Vranie bolo zapchaté nakomplet, riešili to až policajti. Človek obehne za pár hodín pol republiky a potom čaká hodinu niekde za ZA, aby sa dostal domov.
ivansk: to riešenie rozšírenia cesty priamo cez Vranie je blbosť. To bol len taký trik asi z VÚC, aby ukázali naoko snahu niečo riešiť, pričom každý dopredu vedel, že “tudy cesta nevede”. Aj mne by sa páčilo, keby boli všade cesty široké a prejazdné, ale nie všade to ide. V tomto konkrétnom prípade to spravili tak, že podľa mňa len jednoducho na papieri rozšírili cestu a možno sa tam neboli ani pozrieť. Niekde to vyšlo okolo domov na pár cm, človek by vyšiel z domu a auto by mu prešlo palce na nohách
Cely projekt by sa patrilo kompletne prekopat v suvislosti s planovanym zrusenim projektu splavnenia rieky Kysuca a poriesit aj prietah cez KNM. Inak to bude len dalsi megadrahy usek na rovine s nakladmi medzi 20-30 mil. € / km.
v tomto projekte je temer po celej dlzke uprava koryta kysuce a kopu dalsich investicii, co je dost brutal.
pritom napriklad pri prelozke cesty I/12 co ide cez brodno je to dost nestastne riesene, s krizovanim s miestnou komunikaciou a urovnovym prechodom tejto cesty so zeleznicnou tratou 127. aj ked to uz sa pri modernizacii tohto useku dost posralo, ze nemysleli na mimourovnove krizovanie, aj ked je fakt, ze tam je nejaky potok, ale riesit by sa to urcite dalo, aj za zenu, ze by sa ta MK nenapajala na I/11 priamo v tom bode, ale niekde inde, aj ked zase podla toho nakresu tam je zaznacena protihlukova stena v celej dlzke, co by bolo sice tiez riesenie, ale neviem ci by ludia z brodna boli z toho taky nadseny ..
Mesto so zrušením prepojenia KNM a Radole nikdy nebude súhlasiť a to isté Radoľa. Takže máme dve možnosti, a to estakádu alebo tunel. Alebo zbúrať pár domov a posunúť križovatku viac do Radole.
pozn. admin: prispevky presunute a ponechane citacie, na ktore sa odvolavali
v tomto by sa malo postupovat dosledne, nechce zrusit superdrahy tunel, tak nebudete mat dialnicu a koniec. preco preboha kvoli nejakej doslava nepodstatnej dedinke (radola) sa musi predrzat stavba o desiatky milionov euro ?!? pricom budu mat doslova o par metrov dalej DVA mosty do KNM .. maximalne urobit prechod pre pesich a cyklistov ale inak nic
Mne osobne je to viac menej jedno. Ale obyvateľom Vadičovskej doliny asi nie (Áno dolina nekončí Radoľou). Na druhej strane by sa tiež zvýšila dopravná záťaž v meste keďže by autá museli jazdiť na jednu alebo druhú stranu mesta. A tvoj názor a “tak nebudete mať diaľnicu a basta!” je dosť odveci, keďže sa nestavia kvôli KNM ale kvôli medzinárodnému ťahu (tranzitu) , pričom I/11 vedie mimo mesta a pre potreby mesta plne stačí.
ta obchadzka je minimalna a pre minimalny pocet ludi. O zatazeni mesta nemoze byt ani rec. Naopak by sa uvolnila zataz centra a by dokonca mohli urobit pesiu zonu a zatraktivnit nabrezie kysuce. Vsade sa snazia dostat dopravu na okraj. Tu by bola idealna prilezitost. Ta dialnica sa stavia aj kvoli nim.. Cize ak chcu nadstandard nech si ho zaplatia z vlastneho…
Zatraktívniť nábrežie sa dá po zrušení stavebnej uzávery a oprave hrádze. Na centrum mesta diaľnica nebude mať vplyv lebo je to čisto vnútromestská komunikácia.
Snažím sa priniesť pohľad obyvateľa na vec. Každopádne som veľmi zvedavý ako to v nds vymyslia.
vsak odlahci cely stred od prejazdov z priemyselneho parku, dalej zo samotnej radole a ano aj ta uzavera ked padne, tak sa to zatraktivni, ale tak ako v cadcu ked sa postavi prelozka I/11 tak aj tu ked sa uzavre most, tak to zatraktivni mesto.
cize zrusenie tunela bude cista win-win situacia, len si to ludia musia uvedomit .. ale nepozeraju na to out of the box .. a ot je problem, to iste ako kvoli doslova zadubenosti ludi z oscadnice chcu ponechat aj staru trat kvoli totalne nerentabilnej zastavke uplne daleko od oscadnice, namiesto toho aby pozadovali na mieste starej trate cyklotrasu ..
KNM a Čadca je niečo úplne iné. U nás hlavná cesta vedie mimo centra. Navyše je to cesta aj do Nesluše a Rudiny čiže efekt by bol len ten, že by zmizla doprava do priem. parku..čo zmizne s tunelom alebo bez neho. Tu treba urobiť riadnu hlukovú štúdiu na všetky varianty. Diaľnica pôjde veľmi blízko domov a vysokých panelákov. Ak hluk štúdia nepovolí tak tunel. Som zvedavý ako by si reagoval ty keby si býval na podobnom mieste.
Aj pri povrchovom variante je mozne prekryt dialnicu priehladnou PHS. Cestu medzi KNM a Radolou treba urcite zachovat, urcite sa da najst riesenie aj pri povrchovom rieseni dialnice.
byvam necely km od dialnice, ktora ma dopravne zatazenie skoro 200 000 vozidiel za 24 hodin a ked som v bratislave, tak pobyvam v prievoze, kde ide estakada doslova pri domoch par metrov, a nejde ani tak luxusne vo vyske 40 metorv ako v PB.. a tam vadia skor zle mostne uzavery, ktore je velmi pocut, ako samotna dialnica..
alebo to mali cely usek mierova - senecka ,ktory ide doslova cez vnutornu cast mesta, zakopat pod zem ?
nie, ziaden tunel, povrchovy variant s PHS a zrusit napojenie cesty radola - KNM .. maximalne nadchod pre chodcov/cyklistov/zachranku ..
nadjazd pre auta tam nie je na strane radole bez velkych a nakladnych buraciek kde postavit .. a navye naco ?
Tak pardon
Bez búrania by sa nadjazd nedal spraviť. Hneď okolo sú domy husto na seba natlačené. Ako som spomínal dotknuté obce s týmto variantom nebudú nikdy súhlasiť, čo však nesúhlasila ani PB … Takže uvidíme.
Medzi riekou a restauraciou je vyse 100 m. Treba tam umiestnit D24,5, cestu C9,5 a najazd C7,5. Ziadne budovy burat netreba.
Dalsia moznost je napojit vychodny koniec toho mosta oblukom priamo na I/11 a pred restauraciou sa nemusia robit ziadne upravy. Bolo by treba vyrubat par stromov z toho lesika.
Zaujímavé návrhy. Ono inak sa hovorí tým, čo v danej lokalite nežijú a inak tým, čo žijú a prepravujú sa dopravnými prostriedkami. Aj to zrušenie križovatky v Radoli by bolo možné, len nie je to len tak jednoduché, vzhľadom na miestne dopravné toky. Ak by aj náhodou došlo k zrušeniu križovatky, tak som jednoznačne za aspoň pre nadjazd pre peších a cyklistov. Len aby prípadné prebudovanie križovatky nevyšlo porovnateľne toľko (a nebodaj viac) ako variant D3 so spomínaným tunelom