D3 Kysucké Nové Mesto - Oščadnica

Predbežné oznámenie - Majetkovoprávna príprava k stavebnému povoleniu a následné kompletné majetkovoprávne vysporiadanie stavby diaľnice D3 Kysucké Nové Mesto - Oščadnica.

jedine co som nasiel bola cast useku z UPN krasna nad kysucou, kde je zmena oproti staremu UPN a chceli by popri starej ceste aj dialnicu …

gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=11052

Národná diaľničná spoločnosť vyhlásila verejnú súťaž na majetkovoprávnu prípravu k stavebnému povoleniu a následné kompletné majetkovoprávne vysporiadanie stavby diaľnice D3 Kysucké Nové Mesto - Oščadnica :arrow_right:

viewtopic.php?f=35&t=16885

D3 sa dostáva do štádia kompletnej pripravenosti takže aj po zohľadnení intenzít sa stáva horúcim kandidátom na PPP

To by bola ešte väčšia katastrofa ako R1. :confused:

Prečo myslíš Qwert? Nepýtam sa preto, že by som nesúhlasil, len chcem vedieť prečo by tomu bolo tak. Je pravda, že patrím medzi veľkých “fandov” tejto cesty a čím skoršie postavenie celej D3 by ma len a len potešilo, no nie za cenu veľkého predraženia a zadĺženia krajiny :wink: .

Predovšetkým PPP a Fico nie je dobrá kombinácia. :slight_smile: V druhom rade PPP by sa malo primárne používať tam, kde prevádzka aspoň do veľkej miery (keď už nie úplne) zaplatí výstavbu a údržbu. Problém je, že na Slovensku budeme len ťažko hľadať nejaký úsek, ktorý by sa zaplatil len z mýta. Ak už teda máme použiť PPP, ktoré sa ukazuje byť zďaleka najdrahšou formou financovania, tak na stavbu, ktorú naozaj veľmi potrebujeme a kde bude aspoň trochu vyšší potenciál na príjmy z mýta. Po D3 prejde relatívne dosť kamiónov, čiže nejaké príjmy by tam boli, ale tá cesta je tiež dosť drahá. Navyše tam podľa mňa situácia až tak nehorí, aby sme to išli zachraňovať takýmto drahým spôsobom. Na D3 je možnosť využiť eurofondy a touto cestou by sme sa mali uberať.

PPP v rozsahu ako na R1 sa uz asi nebude opakovat. Su nazaky, ze aj splatky PPP sa budu posudzovat ako verejny dlh, preto sa uvazuje nad ciastocnym rozdelenim rizika dostupnosti. To by mohlo znamenat, ze PPP dialnica bude zatazena specialnym mytom, ktore pojde priamo koncesionarovi. Na D3 s vysokymi nakladmi na 1km sa to nehodi, lebo by vychadzali vysoke platby. A skusenosti z 1.balika PPP hovoria, ze nie je dobre vytvarat prilis velky balik usekov, lebo potom je vacsia pravdepodobnost, ze sa to niekde zadrhne a cely balik bude stat. Takze D3 je podla mna jasny kandidat na eurofondy 2014-2020, otazka je len ci sa niektore useky stihnu rozostavat uz v rokoch 2012-2013.

Ešte by som doplnil, že takisto nie je dobré vytvárať príliš veľké balíky preto, lebo čím sú väčšie, tým menej uchádzačov sa do súťaže prihlási a tým je potom menšia konkurencia a vyššia cena.

Neviem, ale stavať tento úsek a celkovo D3 pomocou PPP mi príde dosť nevhodné. Je málo pravdepodobné, že by sa splatil len pomocou mýta, pretože nejaký extra nárast intenzity dopravy sa tu nedá očakávať.

Narast dopravy a nadalej velky podiel NA sa ocakavat da, ale urcite nie je mozne postavit akukolvek cast D3 cez PPP bez tienoveho myta.

keby sa mala D3 splatit len z vybrateho myta, tak sa vacsina premavky preusnie do CR a cast na Oravu :slight_smile:

konecne mame aj podrovnu situacnu mapu tohto useku v galerii, kde je aj vidno, ze tento usek bez useku brodno - KNM nema zmysel ..

gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=11566

a kedze aj tak ide mimo obce, tak ozaj moc nema zmysel a mal by ist na D3 do vystavby ako posledny

Dúfam, že bude pri tomto úseku využitá pôvodná cesta I/11 ako polprofil a že nedajú na požiadavky Krásna aby pôvodná cesta ostala ako súbežná cesta.

bude využitá ako pol-profil ale ta subežna tam bude ved kde bude preložka I/11 od Lieskovca de facto nebude obchadzkova trasa a aby išla po ceste 3 triedy cez Krasno u Blažkov potom cez cele Krasno to určite nie-ta cesta nema na to ani parametre a nikto stým nebude ani suhlasit

Uz nove UR je vydane pre D3 povedla I/11, takisto DSP. Ono aj tak by sa vela neusetrilo vyuzitim stareho 1/2 profilu, kedze kvôli veku a normam by sa musel zburat a postavit nanovo - tak ako to bolo na I/18 pri Strbe (D1) ci I/65 pri Hronskom Benadiku (R1).

crz.gov.sk/index.php?ID=658954&l=sk

zmluva na majetkovu pripravu useku, podobne ako v pripade Budimir-Bidovce sa termin MP pre ucely stavebneho povolenia nemeni (31.12.2013) a cena je velmi nizka, 168€

to je nejaký preklep nechybaju tam nejaké tie nuly :smiley:

No ak som správne vyrozumel zo zmluvy, tak je to cena za jedného vlastníka. Cena pozemku ide mimo toho. ináč aký je rozdiel medzi majetkoprávnym vysporiadaním ku stavebnému povoleniu a kompletným majetkoprávnym vysporiadaním?

myslim ze kompletne je potrebne az ku kolaudacii, tj. moze prebiehat aj pocas vystavby

ano vidim, v bode 6.2 sa pise, ze je to jednotkova cena